139 Reacties

één jaar geleden

Ik denk niet dat het alleen draait om het comfort van de gynaecologe, maar ook om het beste resultaat te krijgen en daarmee zo goed mogelijk uitsluitsel voor jou. Dus risicobeperking voor de patiënt. Dat heeft ze je, zo te lezen, ook bij een paar stappen uitgelegd. Blijkbaar wordt dit niet dusdanig ingrijpend/pijnlijk geacht (ik zeg dus niet dat dit niet pijnlijk is, alleen dat er zo naar wordt gekeken) om hier een alternatief voor te onderzoeken of te bedenken. Of is er allang een onderzoek daarover gaande, maar weten wij dit niet. Persoonlijk vind ik het allemaal niet zo erg. Het is wat onwennig, maar pijnlijk wil ik het zelf niet noemen.

één jaar geleden

Ik denk dat de gynaecoloog jouw vragen heel goed heeft beantwoord. En wat betreft je laatste vragen : hoe moet ze anders bij je baarmoedermond komen? Van wat ik lees heeft de gynaecoloog haar best gedaan om het rustig te doen en alles waar je je nu nog aan stoorde ligt buiten haar macht, ze moet het uitstrijkje nu eenmaal kunnen uitvoeren.

één jaar geleden

Reactie op xxTessa

Ik denk dat de gynaecoloog jouw vragen heel goed heeft beantwoord. En wat ...
Ps : wel super dat je het gedaan hebt natuurlijk

één jaar geleden

Wat vervelend dat je het zo hebt ervaren. Wellicht dat dit ook komt door de spanning. Wij vrouwen kunnen elkaar nog al gek maken betreft dit onderzoek. Ik heb al meerdere uitstrijkjes gehad en het eigenlijk nooit als pijnlijk ervaren. De gynaecoloog/huisarts maakt de eendenbek altijd nat met warm water en brengt hem rustig naar binnen. Na 2 min is alles klaar en sta ik weer naast de stoel.

één jaar geleden

Ik sta er persoonlijk anders in, puur omdat ik zelf niet echt last heb van de eendenbek. Ik vind het op zn hoogst oncomfortabel. Maar weet je wat ook oncomfortabel is? Een slangetje door je neus om beademd te worden. Een endoscopie waarmee ze je darmen bekijken. Een naald om bloed te prikken kan ook zeer doen. En zelf nooit meegemaakt maar wat dacht je van een beenmergpunctie? Of een ruggenprik (ja die geeft uiteindelijk ook verlichting maar het zetten kan pijnlijk zijn) Ik heb dit soort topics vaker gelezen en gezien hier op het forum maar ik kan me er niet aan relateren. Sommige medische behandelingen zijn niet prettig maar noodzakelijk. Hoe zou je anders willen dat ze een uitstrijkje maken? Ik ben het eens met het glijmiddel dat is ook zeker geen standaard (hoewel sommigen dit schijnen te denken). De ijzeren eendenbek kan voorverwarmd worden met warm water (doet niet iedere zorgverlener begrijp ik). Het enige wat in dit verhaal niet oke is in mijn ogen is het antwoord op niet ecologisch verantwoord. Dat zijn condooms ook niet maar die worden toch echt aangeraden als je niet zwanger wilt worden en geen andere anticonceptie mogelijkheden hebt (of extra zeker wilt zijn) Ik ben ook helemaal niet eens dat er keuzes zijn gemaakt om het comfort van de gynaecoloog te verhogen. Het is zodat zij hun werk kunnen doen. Zodat jouw gezondheid gemonitord kan worden. Of andere noodzakelijke medische behandelingen bij je baarmoeder gedaan kunnen worden.

VRIEND

één jaar geleden

Het is geen prettig onderzoek inderdaad, maar eerlijk gezegd ben ik nog nooit zenuwachtig geweest hiervoor, behalve voor het resultaat. Ik moet wel zeggen dat ik de plastic variant fijner vind! Wat fijn dat je de gynaecoloog zelf uit kon zoeken. Ik heb altijd liever een man haha. Bedenk; de vrouwelijke gynaecoloog moet zelf ook een uitstrijkje uit laten voeren. Ik wil jouw angst niet bagatelliseren maar een uitstrijkje vind ik na jarenlang bij de gynaecoloog te hebben gelopen, wel qua onderzoek het minst spannend en een kwestie van 3 minuten. De gynaecoloog is altijd een beetje gevoelig qua onderwerp want je ligt met je hoeha in de hoogte en dat vindt niemand leuk🤷🏻‍♀️. Hopelijk een goed resultaat van je uitstrijkje, dat is waar het om gaat☺️.

één jaar geleden

Even inhakend op je laatste vragen: natuurlijk zijn niet alle onderzoeken comfortabel. Artsen kunnen nog zo hun best doen, maar sommige dingen zijn en blijven iets wat je liever niet moet en waar je idd last van kunt hebben naderhand. Iedereen gaat het met je eens zijn dat (inwendige) onderzoeken liever aan onze neus voorbij gaan, maar als het je leven redt of kan redden, wie ben ik dan om daar over te gaan muggenziften? Verder sluit ik me aan bij ‘mama aapie’. Ik denk dat zij het heel goed verwoord heeft.

één jaar geleden

Sorry maar ik begrijp echt niet waar je zo moeilijk over doet. Je zegt zelf dat ze nog echt haar best heeft gedaan om je op je gemak te laten voelen (wat niet eens haar taak is en van jouw kant ongegrond) en dan nog zeuren over de manier waarop en welk instrument terwijl ze je óók nog heeft uitgelegd waarom ze dat zo doen, om het resultaat niet te verstoren. Dit onderzoek is om te voorkomen dat kankercellen zich evt ontwikkelen want als dat zover is dan ren je heel snel naar dezelfde dokter om je te helpen

één jaar geleden

Reactie op MarijkeYoshi

Ik denk niet dat het alleen draait om het comfort van de gynaecologe, maar ...
Ik sluit me hierbij aan. Zo een onderzoek is vervelend maar het gaat om de beste resultaat want jij hebt er ook niks aan als het nog een keer moet gebeuren omdat het strijkje niet lukt of resultaat van de test onduidelijk is. Persoonlijk vind ik het niet echt pijnlijk (leuk is anders) maar weet dat veel vrouwen dat wel vinden. Enige wat de gyn kan doen is goed communiceren en stoppen als het voor jou te onaangenaam wordt. Ik zie dit als 1 van die vervelende dingen die helaas horen bij het vrouw zijn. Net zoals menstrueren of bevallen. Helemaal pijnloos kan het helaas nooit. Trouwens zo een plastic ding vind ik hetzelfde voelen als metaal, alleen is de metalen kouder 😅

één jaar geleden

Wat mij helpt bij het inbrengen is dat ze de eendenbek even onder warm water houden een beetje hoesten of meeduwen zodat het makkelijker naar binnengaat en je die spanning minder hebt dat dat pijn doet. Het opensperren is even doorbijten maar die 2 minuten van ongemak weegt voor mij niet op tegen de gevolgen als je het niet doet. Soms is het even doorbijten en volgens mij heeft ze prima jou van informatie voorzien. Glijmiddel is bij mij ook nooit gebruikt, alleen bij inwendige echo’s.

één jaar geleden

Ik vind mannen op de een of andere manier altijd aardiger dan vrouwelijke gynaecologen. Ik krijg van vrouwen vaak een stel je niet aan blik en ze snauwen meer. Ik vraag tegenwoordig altijd naar een man 😅 Moet wel zeggen diegene die ik tijdens de bevallingen heb gehad waren wel heel lief en aardig. Maar altijd met zulke onderzoeken doe mij maar een man 😅

één jaar geleden

Reactie op Ovenkoekje

Ik vind mannen op de een of andere manier altijd aardiger dan vrouwelijke g ...
Er word vooral altijd gedacht dat een vrouw juist empathie kan tonen omdat ze zelf een vagina heeft. Alleen denk ik juist dat dit andersom werkt. Als ik in mijn vriendenkring kijk viel er zelfs een vriendin flauw tijden het zetten van een spiraal. En ik vind het hooguit vervelend. Dus als de gyn in kwestie zelf nooit last ervan heeft is haar empatisch vermogen gewoon minder. Want hoe dan ook je gaat vaak van je eigen ervaring uit.

één jaar geleden

Wat een vreselijk onderzoek is het. Inderdaad stom dat het zo moet, maarja, ze moet er wel bij kunnen en dat is helaas allemaal gevoelig daar. Ik heb juist liever dat ze het snel en goed doet, dan dat het allemaal heel voorzichtig gebeurt en je misschien nog een keer moet. Hoe sneller ik er vanaf ben hoe beter 😅 Overigens weet degene die het doet (als het een vrouw is dan) precies hoe het voelt, want die moet dat ook om de zoveel tijd ondergaan 🫠

één jaar geleden

Reactie op Shaddix

Er word vooral altijd gedacht dat een vrouw juist empathie kan tonen omdat ...
Mooi gezegd! Daarentegen als je bij een man begint over zn lul krimpen ze al in 1 bij de gedachte dat er iets in dat gebied moet gebeuren🤣

één jaar geleden

Ik moet zeggen dat ik dit ook een beetje overdreven vind. Ik ben zelf medisch geschoold en kan je vertellen dat er heeeel veel medische onderzoeken zijn die echt vreselijk zijn maar toch noodzakelijk zijn om erger te voorkomen. Ik denk dat het goed is om aan te geven bij de arts dat je het spannend vindt en of ze extra rustig aan kunnen doen, maar je hebt toch echt een speculum nodig om je cervix te zien. Dat heeft niks met comfort voor de arts te maken. Voor een man is het onderzoek naar de prostaat nog vreselijker dus dit heeft niks met het vrouwenlijf te maken. Het is wel oneerlijk dat onze lijven zo veel moeten dragen (was ik de week na m’n bevalling ook erg boos over). Maar een uitstrijkje heeft daar niks mee te maken. Goed dat je het hebt gedaan! Baarmoederhalskanker komt veel voor en deze paar seconden van ongemak zijn dat meer dan waard.

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Mooi gezegd! Daarentegen als je bij een man begint over zn lul krimpen ze a ...
😂😂

één jaar geleden

Reactie op Shaddix

Er word vooral altijd gedacht dat een vrouw juist empathie kan tonen omdat ...
Ik heb precies dezelfde ervaring: een vrouwelijke gyn snauwt vaker en toont minder begrip. Geef mij maar mannen. Nog steeds geen leuk onderzoek, maar ik voel me meer op m'n gemak bij iemand die empatisch is.

één jaar geleden

Wat ze willen is het beste resultaat natuurlijk voor de cliënt/patiënt. Ikzelf heb ook al meerdere malen een ijzeren speculum gezien en ingebracht gekregen vanwege onderzoeken, spiraaltje laten plaatsen enz. En inderdaad, daar wordt je in 1ste instantie echt niet vrolijk van. Maar gelukkig kon ik mijn mindset wat ombuigen waardoor ik wat beter kon ontspannen. Is niet altijd gemakkelijk geweest. Met name voordat ik zwanger was, ws het vrij lastig. Ik herken zelf niet dat er geen glijmiddel aan gedaan werd. Dat gebeurde bij mij wel. En even onder de kraan gehouden met warm water zodat het niet te koud was voordat ie naar binnen ging. Het is ook zo bij vrouwen: stress en spanning is vagina op slot... Haha! Dat is hoe ik het altijd ervaar althans. Veel mensen om je heen hoor je vaak dezelfde mening delen over het inbrengen van zo'n apparaat. Tuurlijk wordt dat beschouwd als iets 'vervelends' vanuit de mening van vrouwen. Maar als ze optimaal resultaat willen hebben van een onderzoek denk ik dat dit de beste manier is. En nee, die is echt niet altijd prettig.

één jaar geleden

Reactie op olliebollie2

Ik heb precies dezelfde ervaring: een vrouwelijke gyn snauwt vaker en toont ...
Dit herken ik ook hoor. Ik had eerst een vrouwelijk HA die een spiraaltje ging plaatsen. Wat ook toen mis ging. Ze stelde me niet op mijn gemak enz. 1 week later had ik een mannelijke dokter. En dit ervaarde ik als vele male beter en aangenamer. Hij had er ook meer verstand van en wist mij ook te kalmeren.. Dat had ik echt nodig ook!

één jaar geleden

Maakt het voor jouw verschil of het een metalen ding is of van plastic? Qua gevoel voor de patiënt maakt dat helemaal niks uit namelijk. Daarnaast heb ik bij speculumonderzoek nooit gemerkt als die open gedaan werd. Alleen het inbrengen zelf was even gevoelig. Verder heb ik het idee dat de gynaecoloog heb prima heeft gedaan en geprobeerd heeft het voor jou zo prettig mogelijk te maken maar dat ook de onderzoeksresultaten goed zijn en het niet opnieuw gedaan hoeft te worden.