16 Reacties

10 dagen geleden

PCOS en 16 maanden gevoed. Duurde een goede week voor mijn productie op gang kwam. Ik had vervolgens voldoende productie en zeker in het begin kon ik een mooie voorraad opbouwen. Ik had wel na een goed halfjaar dat ik amper kolfopbrengst had, maar aanleggen was geen probleem (denk niet zozeer door PCOS maar kolfmoeheid). Ik kon uiteindelijk tot iets langer dan een jaar ook flesjes afgekolfde melk geven mede door mijn voorraad en de minimale kolfopbrengst. Daarna enkel nog aangelegd in de ochtend en avond. Lees je goed in via la Leche League om een realistische verwachting te krijgen van het verloop van borstvoedingen en dat je de hobbels en oplossingen weet. Nu zwanger van nummer 2 en ondanks dat ik de eerste 3 maand zeer zwaar vond wil ik nu ook weer voor bv gaan. Na die 3 maanden was bv echt zoveel makkelijker en sneller dan een fles.

10 dagen geleden

Ja, PCOS en borstvoeding liep vanaf dag 1 als een trein! Uiteindelijk bij 7,5 maand af gaan bouwen en bij 9 maanden volledig gestopt.

10 dagen geleden

Ik heb zelf bij de eerste 14 weken bv kunnen geven en daarna liep mijn productie heel snel terug. Mijn zoontje viel af en kreeg er niks meer uit. Nu een week geleden bevallen van de 2e en nu lijkt t wel alsof ik aan over productie heb. Mn borsten blijven lekker en met een haaka (die ik echt alleen gebruik bij lek borsten) haal ik er zo 40/50 ml uit 😅. Vanmorgen gekolfd omdat ze echt te gevoelig en zwaar waren. Beide borsten kwam er 180 ml uit! Blij mee maar vraag me af waarom ik nu ineens zoveel productie heb en de vorige keer zo weinig.

10 dagen geleden

Reactie op RobinCeline

Ik heb zelf bij de eerste 14 weken bv kunnen geven en daarna liep mijn prod ...
Als je overproductie hebt dan niet de haaka gebruiken. Die vangt namelijk niet enkel op, maar stimuleert ook. Wel goed om te weten dat het vaker gebeurt dat je de eerste tijd veel kunt kolven, zeker in de ochtend. Rond 3 maand raak je afgestemd en kolf je dus minder.

10 dagen geleden

Ook PCOS en borstvoeding ging vanaf moment 1 super. Nu 9 maanden en heb 1 voeding gewisseld voor kunstvoeding. Als ik je tip mag geven: ik kolfde echt al miiiiiini beetjes voor de bevalling en bewaarde dat in spuitjes in de vriezer voor het geval bv niet gelijk op gang zou komen. Niet echt nodig gehad, maar volgens vk en kraamhulp heeft dat er zeker aan bijgedragen dat het al gelijk goed liep :) (en als dat nog niet lukt is er ook niks aan de hand, bij sommigen komt de bv pas op gang na de bevalling)

10 dagen geleden

Kan je met PCOS problemen hebben met borstvoeding? Heb daar nog nooit van gehoord

10 dagen geleden

Reactie op LT2023

Ook PCOS en borstvoeding ging vanaf moment 1 super. Nu 9 maanden en heb 1 v ...
Bij m’n eerste zwangerschap heb ik idd ook van te voren gekolfd! T is even goed gegaan daarna niet meer. Nu gaat t echt als een trein!

10 dagen geleden

Reactie op ZimZoom

Kan je met PCOS problemen hebben met borstvoeding? Heb daar nog nooit van g ...
Jaa, t schijnt bij vrouwen goed te kunnen gaan maar de hormonen spelen hier een rol in helaas.

10 dagen geleden

Reactie op RobinCeline

Ik heb zelf bij de eerste 14 weken bv kunnen geven en daarna liep mijn prod ...
Ongevraagd (sorry) advies, mocht het je helpen: Als je overproductie hebt, zou ik niet de haakaa gebruiken of kolven. Hoe meer melk je uit je borsten haalt, hoe meer je gaat aanmaken. In andere woorden, met kolven stimuleer je extra melkaanmaak. Zeker omdat je kleintje 1 week is (gefeliciteerd!!) zou ik lekker kindje de productie laten regelen. Met 6 weken kun je dan weer af en toe kolven mocht je wat voorraad achter de hand willen hebben

10 dagen geleden

Ik heb ook PCOS (en moet nog bevallen van mijn eerste kindje) en ben begonnen met prenataal kolven. Enerzijds om het borstvoeden op gang te brengen maar ook om een voorraadje te hebben voor de eerste dagen als het toch niet lukt. Na even oefenen lukt dat wel en dat geeft me wel een gerust gevoel, ook al is het geen garantie dat het straks goed gaat en goed blijft gaan natuurlijk ☺️. Misschien ook iets voor jou! Ik vond deze video er super informatief over; https://youtu.be/rHIaEFrVWO0?si=R35kxdOzDGVtMTJT

10 dagen geleden

18 maanden verder zonder problemen. Ik heb altijd op verzoek gevoed… gewoon laten lekken als zij niet wou en nooit extra gepompt. Vanaf 10 maanden was ik gestopt met kolven op het werken en mag haar nu nog elke dag live voeden 😍

10 dagen geleden

Pcos en 25 maanden gevoed, gestopt vanwege een nieuwe zwangerschap, waardoor de productie drastisch achteruit liep. Ik had wel te maken met een sterk toeschietreflex en overproductie. Momenteel zit ik alweer op ruim 3 maanden borstvoeding en wederom overproductie en een sterk toeschietreflex. Zelfs na een keizersnede bij 36 weken kwam het goed op gang

10 dagen geleden

Reactie op Hebe23

Ik heb ook PCOS (en moet nog bevallen van mijn eerste kindje) en ben begonn ...
Mag ik vragen welke kolf je gebruikt?

10 dagen geleden

Reactie op frummeltje1

Mag ik vragen welke kolf je gebruikt?
Hee! Ik kolf nu met de hand. Heb ook elektrisch geprobeerd maar toen gebeurde er precies niets haha. Het zijn ook zulke kleine hoeveelheden (zit nu met 2x kolven per dag op 5 ml) dat het schijnt dat het in de slangetjes kan blijven hangen.

10 dagen geleden

Hoi! Hier ook pcos, Ik geef momenteel nog borstvoeding aan mijn dochter van 11 maanden en ben 25 weken zwanger. Bij mij heeft de borstvoeding altijd goed gelopen en hoop er nog heel lang mee door te gaan met beide kindjes 😊

9 dagen geleden

Hier ook pcos, ik voed inmiddels bijna 2 jaar (🥳 bijna de who!) en ben 29 weken zwanger. Aan het begin had ik overproductie, later raakte dat meer op elkaar afgestemd. Na een tijdje dacht ik dat ik veel te weinig kolfde, maar bleek achteraf dat ik gewoon te weinig wist van hoeveel er in een fles moet 🫣. Ik had te veel geluisterd naar de kv adviezen etc, dus stress want hoe kreeg ik 150-180cc bij elkaar gekolfd. Achteraf dus stress voor niets, weet ik dat straks voor de 2e. Productie is altijd prima geweest dus eigenlijk. Lekker veel huid op huid, op verzoek voeden, dan kom je al een heel eind. ☺️ (Oh en had ik dit maar geweten 2 jaar geleden)