10 Reacties

3 jaar geleden

Valt allemaal mee hoor! Je kan een afspraak maken bij het gemeentehuis voor 'erkenning'. Met dat formulier kan hij het kindje straks ook inschrijven. Daarnaast kun je via je digi-D straks gezamelijk gezag aanvragen. De rest zou je gezamelijk kunnen overleggen met je vriend, kwa kosten opvoeding etc.

3 jaar geleden

De 'standaard' zaken zullen hetzelfde zijn als samenwonende ouders. - Erkenning regelen bij de gemeente; - Na de geboorte aangeven bij de gemeente; - Zodra bsnnr. ontvangen is online gezamenlijk gezag aanvragen met digi-D; - Kinderbijslag aanvragen via SVB; - Controleren of degene die kinderbijslag gaat ontvangen ook recht heeft op kindgebondenbudget (is een toeslag). Verder zul je samen afspraken moeten maken over verblijfplaats, onderhoudskosten, opvoeding e.d.

3 jaar geleden

Gefeliciteerd met de zwangerschap! Je bent geen fiscaal partner dus je hebt daarin belastingtechnisch meer voordelen. Je wordt gezien als alleenstaande moeder. Je kunt een berekening hiervoor doen op mijntoeslagen.nl Denk hierbij aan kindgebondenbudget, kinderopvangtoeslag. Je kunt hier ook je kinderbijslag aanvragen, maar dit is een vast bedrag voor iedereen. Als je beide zorg gaat dragen voor het kindje is het inderdaad handig zoals hieronder aangegeven het kind te erkennen en gezag te regelen. Ook zou ik goed nadenken of je de omgang vast wilt leggen. En hoe je dat ga doen na je bevalling. Het is de eerste weken wel handig misschien dat hij bij jou in huis is? Waar ga je het kind grootbrengen? Bij jou thuis of ook bij hem? Verder valt er niet veel te regelen juridisch gezien. Denk dat je vooral samen goed moet afstemmen hoe jullie dit gaan doen 😊

3 jaar geleden

Wij hebben hetzelfde. Hij heeft nog 2 kinderen (volwassen maar 1 woont nog wel bij hem) en ik heb een boel dieren waarvoor zijn kids allergisch zijn dus voor ons is dit perfect. Nu 36 weken. Hij slaapt nu wel meestal bij mij maar soms ook een nachtje niet als dat zo uitkomt ivm werk. Hij heeft de ongeboren vrucht erkend en inderdaad belastingtechnisch scheelt het best een hoop omdat ik geen fiscaal partner heb. (Uiteindelijk natuurlijk helemaal niet voordelig om 2 huishoudens te hebben) We hebben wel een gezamenlijke rekening geopend waar we maandelijks op storten en alle babydingen van betalen. Verder doen we de kraamweek in zijn huis zodat mijn ouders in mijn huis op de dieren kunnen passen. In zijn slaapkamer staat commode en alles, in mijn huis heeft ze een volwaardig kamertje en na de kraamweek zitten we vooral bij mij. Gelukkig staan beide huizen vrij dicht bij elkaar. Zodra mijn hond er niet meer is (zit in eindfase van zijn leven) gaan we samen een huis zoeken en deze 2 verkopen. Zal ergens eind volgend jaar zijn. En in de tussentijd maken we er wat moois van 🥰

3 jaar geleden

Wat een interessante situatie, ik bedacht me dat je als samenlevend stel een ouderschapsplan moet opstellen als je uit elkaar gaat, maar als je altijd al apart woonde dan hoeft dat blijkbaar niet...? Je hebt verder misschien niet veel aan mijn gedachten want ik zit niet in dezelfde situatie, maar: voordat ik een kind kreeg was ik ook erg gesteld op mijn eigen tijd en ook ruimte, ook al woonde ik al wel samen. Kon erg goed alleen zijn, ook langere tijd. Nu de baby er is, is dat heel anders! De eerste twee weken moest ik er sowieso niet aan denken dat mijn vriend een dag weg zou zijn. En ook nu na 4 maanden merk ik dat ik het best zwaar vind om meerdere dagen achter elkaar alleen te zijn met de baby, als mijn vriend weg is voor werk. Het enige wat ik wil meegeven is dus dat je gevoel over je situatie best zou kunnen veranderen, misschien ook per moment of fase. Houd dit dus misschien voor ogen als je afspraken maakt over de verdeling van tijd en taken tussen jullie. Het lijkt mij best spannend maar het kan natuurlijk heel mooi en soepel lopen!

3 jaar geleden

Inderdaad, regel in ieder geval de erkenning. Als dat niet gebeurt, dan kan hij ook in tijden van nood geen keuzes over school/ziekenhuis ed maken. Verder kun je dit ook bij de notaris bespreken en samen natuurlijk. Wat vinden jullie samen belangrijk om vast te leggen? Ook qua tijd bij beide ouders afzonderlijk. Maar ook qua verzekeringen.

3 jaar geleden

Wij hebben ook een lat relatie en ons zoontje is nu 9 maanden. Alleen de erkenning hebben we geregeld en verder een gezamenlijke rekening geopend voor ons zoontje. Belasting technisch wordt je gezien als alleen staand omdat je geen toeslagpartner hebt waar je mee samen woont. Maar daar merk je verder niks van. Het is voor ons ideaal.

3 jaar geleden

Ik zie al veel tips voorbij komen, maar 1 staat er nog niet tussen. Laat beiden een testament opmaken. Stel dat jullie in het ergste geval beiden komen te overlijden dan kan je daarin vast laten leggen waar je kindje mag gaan wonen. Dit is overigens iets wat alle ouders zouden moeten doen 😉

3 jaar geleden

Reactie op Flejorlie

Wij hebben ook een lat relatie en ons zoontje is nu 9 maanden. Alleen de ...
Puur uit nieuwsgierigheid en je hoeft absoluut geen antwoord te geven als je dat niet wil, maar hebben jullie bewust gekozen om geen gezamenlijk gezag aan te vragen?

3 jaar geleden

Bedankt voor al jullie reacties. Erkenning en gezag aanvragen staan inderdaad op de planning. Een ouderschapsplan, dat is toch alleen nodig in geval van scheiding/uit elkaar gaan? We zijn wel van plan het een en ander qua tijdsverdeling (voor onszelf) op papier te zetten. Een gezamenlijke bankrekening voor uitgaven voor het kindje gaan we waarschijnlijk ook doen. Sowieso handig om de uitgaven overzichtelijk te houden en om te voorkomen dat de één ongemerkt veel meer uitgeeft dan de ander. Dat testament is inderdaad heel verstandig! Het lijkt in mijn ogen altijd onnodig, maar het is toch wel heel belangrijk. Ja, ik realiseer me ook dat mijn gevoel nog kan veranderen, maar verhuizen naar zijn woning kan altijd nog. Erachter komen dat het toch (nog) niet bij ons past en dan weer een eigen woning vinden is weer erg veel gedoe. Zeker in deze tijd.