Sporten na zwangerschap

alonetogether
11 dagen geleden
Volgen
Ik ben 3 weken geleden bevallen van een prachtige zoon en voel me inmiddels lichamelijk weer top. Ik wil daarom weer langzaamaan beginnen met krachttraining, maar ik lees overal dat ik 6 weken moet wachten. In hoeverre dien ik me hieraan te houden en is er een bepaalde reden dat 6 weken wordt aangehouden? Ik ben altijd sportief geweest, heb mijn hele Zwangerschap gesport. Welke dames hebben hier ervaring met eerder starten of sporten na 6 weken?
  • Rapporteren
Reageer
Typ hier je reactie
9 reacties
Scheepshifter
11 dagen geleden
Ik denk dat 6 weken als leidraad wordt gepakt omdat de meeste vrouwen ook echt niet voor die tijd klaar ervoor zijn (denk aan bekkenklachten, hechtingen, bloedarmoede en algemene vermoeidheid lichaam etc). Zelf ben ik ook eerder begonnen en sportte ik voorheen ook meer. Moet wel zeggen dat rustig opbouwen echt de enige manier was, ondanks dat ik me zo goed voelde was het verraderlijk om te hard te gaan. Je kunt altijd gewoon eens rustig proberen op een niveau wat veel lager ligt dan wat je zou doen, gaat dat goed dan uitbreiden!
  • Rapporteren
mamahendriks
11 dagen geleden
Ik ben in de kraamweek begonnen met oefeningen ten behoeve van de bekkenbodemspieren. Alles op lichaamsgewicht: glute bridges, scissors, clam... ook na een paar dagen begonnen met wandelen. Na 4 weken ben ik dan weer begonnen met stabiliteit, dus veel single leg oefeningen. En 4 weken later weer krachtuithoudingsvermogen. Mijn mening is ook dat die 6 weken een veilige marge is die voor iedereen geldt. Mij beviel het opbouwen op deze manier lichamelijk goed. Ik had liever nog sneller gegaan, maar ik wilde het toch verantwoord houden. Helaas ook weer snel moeten terugschakelen in verband met de volgende zwangerschap 🙈
  • Rapporteren
Ederisien
10 dagen geleden
Ik weet dat ik dat adviezen over heb gelezen... Ah, gevonden: https://www.zwangerenportaal.nl/wat-kun-je-doen-na-de-bevalling Ik denk dat de redenatie is: voor zes weken is je baarmoeder nog niet helemaal geslonken en bindweefsel nog niet op oorspronkelijke sterkte, hoe fit je je ook voelt. Er staat goed beschreven wat de redenen zijn voor wachten en de mogelijke gevolgen als je het niet doet. Ieder mens is anders natuurlijk, maar dan heb je in ieder geval meer info over 'waarom 6 weken' ☺️
  • Rapporteren
minixx2021
10 dagen geleden
Heeft voornamelijk te maken met je bekkenbodem. Je kan altijd een consult vragen bij de (bekken)fysio voor een (inwendige) controle. Hoe sportief je ook voor en tijdens je zwangerschap was en bent geweest, je wil echt niet te vroeg starten en hierdoor klachten oplopen als incontinentie! Ik voelde mij na 3 weken weer zo fit als een hoentje, maar mijn fysiotherapeut heeft mij geadviseerd nog 3 weken te wachten met hardlopen (heb 25 jaar gevoetbald tot aan de zwangerschap). Inmiddels ben ik 14 weken geleden bevallen.
  • Rapporteren
Mommy192
10 dagen geleden
1,5e week na de bevalling was ik weer aan het "sporten". Je kunt snel beginnen met kegel-oefeningen (Google even) en/of lichte cardio, denk aan fietsen, wandelen, roeien etc. Anders dan dit zou ik dus 6 weken mee wachten. Je kunt dan het beste ook even overleggen met een bekkenfysio, die kan zien hoe je diastase is en je bekkenbodem.
  • Rapporteren
Mamamei89
9 dagen geleden
Na m'n eerste na 2 weken weer gesport en eigenlijk gedaan wat ik ook tijdens en voor zwangerschap al deed. Ging toen prima. Dacht ik. Maar al snel begon ik weer heftiger te bloeden en ook met dikke klonten. Controle gehad en toch te snel gegaan, de wond in m'n baarmoeder was weer open gegaan. Ik was eerder namelijk al na 8 dagen gestopt met bloeden.. Toen wat rustiger aan gedaan en trok 't allemaal bij. Nu zwanger van 2e maar hele andere zwangerschap. Ik kijk gewoon hoe ik me voel en ga gewoon al stoppen voor ik denk dat 't niet meer gaat.
  • Rapporteren
MommyR2020
9 dagen geleden
Liever rustig aan dan te snel gaan! Bekkenklachten zijn echt heel shit. Ik heb 1 vriendin die te snel is gegaan en is 1,5 naar na dato nog steeds aan het klungelen met haar bekken. Ik zelf ben na 10 weken pas begonnen en ik voel me heel goed. De adviezen zijn er niet voor niks. Ga lekker wandelen en nog even wachten totdat je weer mag. Wacht ook eerst even de nacontrole af bij de verloskundige 🥰
  • Rapporteren
Chantalfonteijn
9 dagen geleden
Op de site van sterkher.nl staat veel informatie en een goed postnataal fit programma. Heb ik ook gedaan na m'n eerste bevalling en weinig last gehad!
  • Rapporteren