53 Reacties

één maand geleden

Dit kan je ook gratis op de site van de gemeente doorgeven. Dan kan je een 1e en 2e persoon doorgeven die bij overlijden de voogdij krijgt

één maand geleden

één maand geleden

Ik weet niet of je van Nederland bent. Maar via de rechtspraak (rechtbank) kun je dit gratis online vastleggen 😊. https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Voogdij/Paginas/Aanwijzen-voogd-(formulier).aspx

één maand geleden

Wat goed om te weten! Daar was ik niet bekend mee. Ik ga me er eens in verdiepen. Bedankt!

één maand geleden

Wij hebben het in het gezagsregister vastgelegd inderdaad 😊

één maand geleden

Zit een verschil geloof ik tussen het gezagsregister en notaris. Er zit namelijk ook een verschil tussen gezag en voogdij. Voogdij betekend dat je echt voor alles verantwoordelijk bent, fysiek, emotioneel. Huisvesting, voeding, school, etc. Gezag betekend dat je wel voor het kind mag zorgen maar dat de voogd besluit naar bijvoorbeeld welke school die gaat. Zodra je ouder wordt, ben je voogd én gezaghebbende. Bij de rechtbank kan je uit je gezag gezet worden, maar ook de voogdij kan afgenomen worden. Als je overlijdt, in de vraag die jij stelt, als jullie beiden overlijden, gaat het gezag en voogdij, zonder dat je iets doet, eerst naar de 1e lijn familie. Dat zijn jullie ouders. Als die niet meer leven of weigeren, dat mag, naar jullie broers/zussen, dan pas naar eventuele neven/nichten en zo steeds verder weg. In het kort: je kan het gezag vast laten leggen in het gezagsregister en soms ook voogdij. Dit kan echter aangevochten worden door opa's/oma's. Als je het vast hebt laten leggen bij een notaris, telt het voor de rechtbank (stom genoeg) zwaarder 'dan even online registreren'. Bovendien kan je bij de notaris vastleggen wat er gebeurd met jullie vermogen. Gaat dit volledig naar jullie kind? Of wordt dit bevroren tot hij 18 is? Of mag er alleen geld gebruikt van worden voor zijn opvoeding, noodzaken, scholing? Bij een notaris leg je dus meer vast. Ik zou wel even shoppen als je besluit naar de notaris te gaan. Prijzen verschillen van 300,- tot 1200,-. Kan ook in andere stad goedkoper zijn. Als je getrouwd/geregistreerd partnerschap aangaat, als je dat nog niet gedaan hebt, moet je ook vaak naar de notaris. Dan kan je het wel vaak meteen meenemen en kost het je niks extra's. Wij hebben dat laatste gedaan.

één maand geleden

Reactie op MamaHH

Zit een verschil geloof ik tussen het gezagsregister en notaris. Er zit nam ...
Dank voor de uitgebreide uitleg! We zijn op dit moment wel verloofd maar gaan pas ergens na de bevalling dingen voor onze bruiloft regelen. Dus op dit moment kunnen we daar richting een notaris denk ik nog niks mee. Het lijkt me dan beter om met het testament op laten stellen te wachten totdat we officieel getrouwd zijn(?)

één maand geleden

Nunotoriaat.nl goedkoper en werkt makkelijk

één maand geleden

Reactie op lcupedo

Dank voor de uitgebreide uitleg! We zijn op dit moment wel verloofd maar ga ...
Dat hoeft niet maar kan wel. Wij hebben het bij de notaris vast laten leggen. 1 iemand krijgt de voogdij en 1 iemand is financieel verantwoordelijk. Die twee zijn samen een heel goed team. Daarnaast hebben we aangegeven dat de kinderen vanaf 21 jaar vrije beschikking van de erfenis zulken krijgen ipv vanaf 18 jaar. Hier voelden we ons beter bij. We hebben van dichtbij meegemaakt dat iemand van 18 nog totaal niet volwassen was en zijn erfenis is een paar jaar er doorheen gejaagd had. Zo zo zonde. Het geld is namelijk niet op gegaan aan een toekomst opbouwen mast naar bier, etc. Stel mijn partner en ik zijn beide overleden en de kinderen willen op hun 19e een auto of wat dan ook kopen, dan kan dat prima. Alleen moet er iemand extra even toestemming geven. Dit soort dingen kan je alleen bij de notaris laten vastleggen en niet in het gezagsregister

één maand geleden

Wat goed dit topic. Ik moet het ook nog steeds regelen

één maand geleden

Ik zou even rond kijken. Wij waren 750 euro kwijt voor 2 testamenten plus samenlevingsovereenkomst. Hier voor gekozen omdat geregistreerd partnerschap met 2 testamenten richting de 2500 euro ging. Wij hebben overigens niet het gezag vastgelegd in testamenten. Wij willen dit nog gaan doen , gratis via gezag register.

één maand geleden

Reactie op MamaHH

Zit een verschil geloof ik tussen het gezagsregister en notaris. Er zit nam ...
Je bedoelt het vast goed maar je hele uitleg over gezag en voogdij klopt geen hout van. Ouders hebben ouderlijk gezag, als een ander het gezag uitvoert noem je dit voogdij. He kunt iemand anders verantwoordelijk maken voor bijvoorbeeld de financiën en iemand die voogd is hoeft niet feitelijk voor het kind te zorgen. Je kunt dus helemaal niet apart voogdij of gezag laten registeren. Bij overlijden beslist de rechter en het helpt als je dit hebt vast laten leggen, maakt niet uit waar. (Ik heb er professioneel mee te maken)

één maand geleden

Reactie op JannekeJen

Je bedoelt het vast goed maar je hele uitleg over gezag en voogdij klopt ge ...
De uitleg over gezag en voogdij klopte inderdaad niet. Ouders hebben inderdaad gezag en als de ouders overlijden gaat het gezag naar een voogd. Wat je daarna zegt klopt niet. Het is namelijk wel mogelijk om (gratis) een voogd aan te wijzen. Een link met meer informatie werd hiervoor al gegeven: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/voogd-aanwijzen-via-gezagsregister In een testament kan je veel meer regelen dan alleen de voogdij. Als je kinderen hebt of krijgt is het verstandig om hier over na te denken, zodat het zowel voor je kind als voor je partner goed is geregeld mocht jou iets overkomen.

één maand geleden

Op een notaris niet bezuinigen… als je iets niet wilt is dat het achteraf niet goed is vastgelegd en de akte te kort door de bocht/eenvoudig is. Dan komen je erfgenamen voor meer kosten te staan of als er een probleem is. Goedkoop is duurkoop. Elke akte is een op maat gemaakt document toepasselijk op jouw situatie en geen massa productie.

één maand geleden

Reactie op lcupedo

Dank voor de uitgebreide uitleg! We zijn op dit moment wel verloofd maar ga ...
Ik zou persoonlijk niet wachten tot je getrouwd bent. Het is tegenwoordig gelukkig heel zeldzaam maar je weet maar nooit wat er mis gaat bij een bevalling en dan wil je het vantevoren goed geregeld hebben. Ook wat betreft het nalaten van jou bezittingen aan je partner anders vist die achter het net als je geen testament hebt. Wij hebben dus een testament gemaakt toen we een huis kochten samen en het aangepast tijdens mijn 1e zwangerschap.

één maand geleden

Normale prijs voor een testament opmaken in tweevoud Wat is verder jullie situatie Getrouwd? In welke vorm? Schulden? Eigen woning? Eigen bedrijf? Daar gaat een testament ook over.

één maand geleden

Wij hebben ons testament tegelijk met onze huwelijksvoorwaarden opgesteld en waren zo'n 3800 kwijt. Ik zou echt niet bezuinigen op dat soort dingen. Je wilt toch dat het goed geregeld is voor je kindje. Wij hebben niet alleen vastgesteld wat er moet gebeuren als wij overlijden maar ook als opa en oma er niet meer zijn. Dus wel heel uitgebreid gedaan.

één maand geleden

Reactie op Bougainville

Normale prijs voor een testament opmaken in tweevoud Wat is verder jullie ...
Dankjewel! In ons geval is er van alle andere benoemde dingen geen sprake nog. We wonen in een huurwoning, geen eigen bedrijf, geen schulden. We zijn verloofd maar de daadwerkelijke bruiloft moet nog plaatsvinden

één maand geleden

Reactie op LSG91

Wij hebben ons testament tegelijk met onze huwelijksvoorwaarden opgesteld e ...
Dat is begrijpelijk maar dat is in het geval van al zijn getrouwd denk ik wel makkelijker dan in ons geval waarin we nu enkel nog verloofd zijn en nog daadwerkelijk moeten gaan trouwen. Wij kunnen het dus niet nu in 1 keer laten vast leggen en voor iedere losse aanpassing zul je natuurlijk extra geld moeten betalen. Wij zouden het liever als we volgend jaar getrouwd zijn in 1 keer goed laten vast leggen en er nu voor willen kiezen om eerst via het gezagregister de voogdij vast te laten leggen

één maand geleden

Reactie op lcupedo

Dat is begrijpelijk maar dat is in het geval van al zijn getrouwd denk ik w ...
Je kan ook kiezen voor nu de testamenten en de huwelijkse voorwaarden pas als je gaat trouwen.