27 Reacties

2 jaar geleden

Wat betreft het instellingstarief, voor sommige opleidingen is er een uitzondering en die mag je als 2e hbo studie doen voor de reguliere prijs omdat er grote te korten zijn. Dat was een tijdje terug bijvoorbeeld voor de pabo. Ik weet niet of dat nu ook voor een sociale studie geldt? Ik heb social work gedaan (SPH destijds) en ik zou het niet weer doen eerlijk gezegd. Maar dat heeft wellicht ook te maken met mijn verschoven interesse. De opleiding was heel breed georienteerd en je krijgt wel zeker een basis mee, maar ik zit nu in de jeugd ghz en daar heb ik toch veel meer geleerd dan tijdens mijn opleiding omdat het veel gerichter is. Wel had ik de minor creatieve therapie, die vond ik dan weer helemaal super. Als ik weer zou kiezen voor een opleiding die past bij mijn werk dan zou het pedagogiek worden. Maar ik zou niet meer in de zorg willen vanwege de adminstratieve bureaucratische zooi 😅 wat ik begrepen heb van onze stagiaire toegepaste psychologie is die opleiding veel 1 op 1 gericht en meer gericht op beroepen waarin je dus 1 op 1 coacht. In principe kan je met beide opleidingen alle kanten op met alle doelgroepen.

2 jaar geleden

Social work is meer voor het begeleiden van groepen, toegepaste psychologie meer voor 1 op 1 therapie. Ik denk dat je met beide opleidingen ongeveer dezelfde vacatures in kunt vullen. Maar ik zou kijken naar een deeltijdstudie, dan betaald de baas. En toegepaste psychologie is niet heel nieuw, die opleiding bestond 10 jaar terug ook al. Langer dan dat de opleidingen SPH, pedagogiek en ?? Zijn samengevoegd naar Social Work.

2 jaar geleden

Reactie op Danithi

Wat betreft het instellingstarief, voor sommige opleidingen is er een uitzo ...
Klopt inderdaad. Als je een studie in het onderwijs of de zorg gaat doen betaal je alleen collegegeld. Maar bij mijn interesses helaas niet. Ai ja dat ken ik inderdaad. Dat je interesse van verschuift. Ik heb een voorkeur voor 1 op 1 werk dus dan is toegepaste psychologie misschien meer iets voor mij. Ik las inderdaad op meer plekken dat dat een groot verschil is. Het stomme is dat dat dus helemaal niet in de omschrijving van de studie staat.

2 jaar geleden

Reactie op Dame

Social work is meer voor het begeleiden van groepen, toegepaste psychologie ...
Ik heb helaas geen baas ;-) Ik werk nu als zzp-er. Dus ik moet alles zelf betalen.

2 jaar geleden

Hier een hbo Pedagoog! Het verschilt ook wel per Hogeschool hoe de insteek zit maar in de basis is een pedagoog een specialist op het gebied van jeugd tussen 0 en 21 jaar. Je wordt opgeleid tot hulpverlener. In mijn ervaring kun je met pedagogiek zowel 1 op 1 werk doen als groepswerk. Dat heb ik zelf wel altijd gedaan. Voor zo ver ik heb begrepen van collega’s die TGP hadden gestudeerd is het grote verschil dat zij meer opgeleid worden tot generalist ipv specialist. Daar komt bij dat de focus vooral ligt op ontwikkeling en eventuele afwijkingen daarbinnen terwijl een hulpverlener bijvoorbeeld ook gesprekstechnieken aangeleerd krijgt. Dat deden ze bij TGP niet. Mocht je vragen hebben over social work/pedagogiek, stel ze gerust! 😁

2 jaar geleden

Ik doe nu hbo social work, zit in het derde jaar. Het ligt er echt aan wat voor werk je graag wil doen, welk diploma dan het meest geschikt is. Social work begint heel breed, maar je kiest uiteindelijk een profiel: jeugd, langdurige complexe zorg of welzijn en samenleving. Met het profiel jeugd (wat ik doe) kan je een skj registratie behalen. Je kan uiteindelijk veel kanten op.

2 jaar geleden

Ik doe nu hbo social work, zit in het derde jaar. Het ligt er echt aan wat ...
Die SKJ registratie is trouwens wel echt een pre als je met jeugd wil werken. Zeker in de jeugd ggz vragen ze er ook echt om. Meeste van die bedrijven bieden dan ook cursussen/trainingen aan waardoor je je punten bij kunt houden.

2 jaar geleden

Reactie op Aiden90

Klopt inderdaad. Als je een studie in het onderwijs of de zorg gaat doen be ...
Nouja social work bestaat oorspronkelijk van een samenvoeging sph (sociaal pedagogische hulpverlening, veelal gericht op groepswerk) mwd (maatschappelijk werk en dienstverlening, vooral 1 op 1) en soms cmv (culturele maatschappelijke vorming, wat meer cultuur gericht is maar ik dacht ook vooral groepen, deze keuze was er niet op het hz). Tegenwoordig is het onder de noemer social work en is wat je in de opleiding kiest wat betreft minors bepalend voor het soort werk. Of in iedergeval waar je je meer in verdiept. Ik werk nu ook veelal ambulant 1 op 1, maar toch een sph opleiding. Pedagogiek is wel echt een aparte opleiding vooral gericht op opgroeien en opvoeden. (0-25 jaar dacht ik). Social work is leeftijd 0-100+. Toegepaste psychologie is ook wel meer gericht op volwassenen dacht ik. Wat je kan doen is contact opnemen met een studieadviseur die specifiek voor jou kan meekijken wat past bij jouw wens.

2 jaar geleden

Reactie op Floor92

Die SKJ registratie is trouwens wel echt een pre als je met jeugd wil werke ...
Oh ja die verdomde skj. Die cursussen zijn wel te doen maar al die intervisie verslaglegging zijn zo niet mijn ding 😅

2 jaar geleden

Reactie op Danithi

Oh ja die verdomde skj. Die cursussen zijn wel te doen maar al die intervis ...
Echt hè! 😂

2 jaar geleden

Dan zou ik persoonlijk gaan voor social work en dan een route doen waarmee jij je skj kan registreren. Het werkveld waarin je kan werken komt redelijk overeen, maar ze vragen op steeds meer plekken om een skj registratie. Wel krijg je bij toegepaste psychologie diagnostiek en dat mist bij social work. Als toegepast psycholoog kom je lastiger aan het werk in de functie waarvoor je hebt geleerd (hebt dan al snel een bachelor/master psychologie nodig). Mocht je dat er dus achteraan gaan doen kan toegepaste psychologie wel een mooie route zijn. Zo niet, naar mijn idee meer mogelijkheden met social work.

2 jaar geleden

Ik wil niet perse met kinderen werken. Ik werk nu ook liever met jong volwassenen en volwassenen.

2 jaar geleden

Reactie op Aiden90

Ik wil niet perse met kinderen werken. Ik werk nu ook liever met jong volwa ...
Als je met volwassenen wil werken die langdurig ziek zijn of complexe zorg nodig hebben dan is social work, profiel LCZ misschien iets voor je. Dan kan je in de ggz werken.

2 jaar geleden

Hoi, misschien moet je eerst kijken wat voor werk je wilt doen? Daarnaast kan je bij een aantal instellingen, waaronder ASVZ, zonder papieren als ondersteunend begeleider aan de slag. Je kan dan je studie in deeltijd doen en na 2 jaar persoonlijk begeleider worden. Als je ook je P hebt en dan de rest afsmeken. Of je kan bijvoorbeeld werken/leren doen. Zou dit niet beter bij je passen?

MOD

2 jaar geleden

Hi, Je kan ook jezelf inschrijven voor stap budget en een post hbo opleiding volgen. Deze duren vaak rond de 8/9 maanden. Dit is vaak 1 dag per maand of 1 avond per 2 weken. Verder uiteraard wel aardig wat huiswerk. Met stap budget wordt 1000 euro door UWV vergoed. Een post hbo kost vaak tussen 3000-4500. Min de 1000 van stap, is dat opeens een stuk aantrekkelijker. ICM is voor zover ik weet een goede opleider. Ook bieden veel hogescholen een post hbo opleiding aan. Geen idee of je hier eventueel voor openstaat of aan hebt maar wel (weer) een ander idee 🍀

2 jaar geleden

Ik heb zelf nog MWD gedaan en destijds getwijfeld over Toegepaste Psychologie. Ik gok dat je met Social Work en TGP in het algemeen redelijk dezelfde banen kan beoefen. Toch blijft Social Work bekender dus mijn ervaring is dat het dan toch makkelijker is om een baan te vinden. Daarnaast is de opleiding breder dus heb je veel mogelijkheden als je interesses gaande weg toch veranderen. Je hebt sinds kort ook de AD social work, zowel voltijd als deeltijd. Dit is een tweejarige opleiding op hbo niveau. Je haalt niet je bachelor maar gezien je eerdere hbo opleiding en de te korten op de werkvloer verwacht ik dat je zo aan een baan komt met die opleiding. Financieel gezien is dat ook wat aantrekkelijker. Collegegeld is volgens mij 3500 euro per jaar, maar met het stapbudget zal het maar 2500 euro per jaar kosten.

2 jaar geleden

Het hangt er vanaf wat je wil gaan doen. Als je met cliënten wil werken zou ik meer voor social work gaan. Als je meer wil coachen, training geven en adviseren zou ik meer voor toegepaste psychologie gaan. Met alleen toegepaste psychologie kan je nauwelijks therapie geven. Je hebt dan nog een gespecialiseerde vaktherapeuten opleiding nodig en de meeste vragen toch een universitaire achtergrond dan.

2 jaar geleden

Je zou hier eens kunnen kijken: https://youchooz.nl/nl Staat beetje basic wel aardige beschrijving van de beide opleidingen en mogelijke functies daarna. Dan zie je wel verschil. Of wie weet vind je daar iets wat nog veel leuker lijkt. Of het klopt wat ik denk met de huidige arbeidsmarkt, weet ik niet. Maar mij lijkt dat je zeker met thuisstudie toegepaste psychologie, wel 1-0 achterstaat op voltijds of deeltijd studenten aan n hogeschool. Deze hebben meer stages en meer werkervaring ( deeltijd) om op te kunnen varen. Dan staat een werkgever daar toch eerder om te springen denk ik. Die ervaring heb ik zelf wel n beetje dat je wat scheef wordt aangekeken na thuisstudie. Terwijl ik er 28 uur per week naast werkte in dezelfde functie. Maar misschien is de vraag naar personeel wel zo groot dat dat onderscheid minder wordt gemaakt. Maar dat zou je eens bij werkgevers van jou intresse kunnen informeren hoe zij tegenover thuisstudie afgestudeerden, staan. Zou zonde zijn als je stevige investering doet maar straks wordt afgewezen op het feit dat je geen voltijd/ deeltijd hebt gedaan.

2 jaar geleden

Tegenwoordig kun je bij veel instellingen ook een werk/leertraject volgen waarbij je je studie betaald krijgt en gewoon normaal salaris krijgt! Misschien nog de moeite waard om je in te verdiepen 🤓

2 jaar geleden

Hi! Zelf heb ik Toegepaste Psychologie gestuurd, toen ik afstudeerde hoorde ik bij de eerste lichting TP studenten die afstudeerde (nu echt al wel 10 jaar geleden ofzo) Het was inderdaad vrij onbekend maar het is steeds bekender. Mijn ervaring is dat het goed op je CV staat. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je wilt doen, zelf ben ik verder gegaan binnen recruitment en ik ben nu manager bij een detacheerder. Super leuk! Veel succes met je keus!