58 Reacties

10 maanden geleden
Mijn man komt uit Friesland.
Naar welke woonplaats willen jullie? Ligt er natuurlijk aan waar in Friesland je bent. Hoe veel Fries ze praten.
Je kindje leert wel Fries, en ik neem aan dat jullie het ook willen gaan leren dus dan kun je daarvoor een cursus nemen.
Ik denk dat je het een beetje moet vergelijken met bijv verhuizen naar Spanje. Qua taal. Cultuur is niet heel veel meer anders behalve dat ze wat stugger en eigenwijzer zijn😜

10 maanden geleden
Hoi! Wat leuk, ik kom uit en woon in Friesland. Mag ik vragen welk dorp je op het oog hebt? Dat kan nog wel eens verschillen. Ik ervaar zelf niet dat we 'import' anders behandelen en zeker de kinderen niet. Al zullen ze misschien op school wat woordjes horen die ze (nog) niet kennen. 'Ga je lekker koesen' = 'ga je lekker slapen' bijvoorbeeld🤪

10 maanden geleden
Hoi! Ik ben geboren in Friesland en ben daarna verhuisd naar Zeewolde. In 2021 weer terug verhuisd naar Friesland. Mijn kinderen spreken geen Fries op school, maar verstaan het wel. Het ligt er denk ik aan waar je gaat wonen, maar op scholen en kinderopvang is de voertaal Nederlands.
Het heeft onze kinderen heel goed gedaan om (terug) te verhuizen naar Friesland. Zelf werk ik nog in de Randstad, maar vind het heerlijk om in de rust thuis te komen. Plus hier in Friesland meer 'huis' voor je geld 😅

10 maanden geleden
Reactie op mellebelx
Hoi! Wat leuk, ik kom uit en woon in Friesland. Mag ik vragen welk dorp je ...
Ja dit. Is het een dorpje dichtbij een grote stad? Dan zit je wel redelijk save. Ik zou wel de Friese taal leren in zin van verstaan. Echte Friezen worden ook wel diepvriezen genoemd omdat nogal ze nukkig en stug kunnen zijn. Daar moet je aan wennen. Verder hebben we het niet zo op Noord-Hollanders😆, weet niet waar jullie vandaan komen?

10 maanden geleden
Hoi! Ik was 12 jaar toen ik vanuit de randstad naar Friesland verhuisde. Ik begon in Friesland in groep 8. Ons gezin werd hartelijk ontvangen. Ja, we moesten even wennen aan bepaalde manieren van doen, maar de rust, ruimte en vrijheid wogen daar echt niet tegenop. Ook de Friese taal leer je vanzelf. Ik spreek het na 17 jaar echt nog niet (ook een gevoelskwestie), maar versta het grotendeels wel. En zo niet, dan vraag ik netjes om een stukje vertaling. Een kind van 4 jaar zal dit op school vrij gauw oppikken gok ik zo (ik zit ook in het onderwijs). Vanzelfsprekend ligt er ook een deel aan jullie kant. Sta open voor de mensen, de cultuur en de taal. Ga op ontdekking en geniet!

10 maanden geleden
Leuk om te lezen! We wonen nu in Flevoland en hebben wel wat ervaring met dialecten en staan er zeker voor open om het te leren verstaan.
Het dorp is in de buurt van Dokkum, waar dus wel genoeg voorzieningen zijn. Maar blijft wel een hele stap natuurlijk. Aan de andere kant is het echt onze droom om vrijer te wonen dus we gaan waarschijnlijk 'in het diepe springen' en het echt doen:)

10 maanden geleden
Reactie op Essie27
Leuk om te lezen! We wonen nu in Flevoland en hebben wel wat ervaring met d ...
Het is een hele Friese streek daar. Fries is geen dialect, dus dat niet zeggen 😅. Als je je openstelt voor mensen, meedoet met dorpsactiviteiten enzo komt het wel goed. Kinderen leren het Fries snel verstaan. Als je zelf ook open staat om de taal te verstaan helpt natuurlijk, of spreken en de cultuur daar en manier van doen, dat is echt ander dan westen of zuiden van het land of in steden. Soms heeft het wel even tijd nodig de mensen te leren kennen en hun manier van doen, eenmaal zover hele vriendelijke mensen. En kijken mensen ook wel kat uit de boom. Vroeger was soms import nog weleens een dingetje, tegenwoordig niet zo, meer de instelling.

10 maanden geleden
Wat leuk! Zelf als jong kind in Friesland komen wonen. Ook in een heel klein en flink Fries dorp. Mijn vader heeft wel taalles genomen bij afûk maar als je er een tijd tussen woont en ervoor open staat dan leer je het echt wel verstaan! En voor je kinderen is het echt geen probleem, wij leerden het zo! Haha mijn ouders zijn daardoor wel heit en mem geworden want dat hoorden wij om ons heen dus papa en mama ging de prullenbak in🤣 Friesland zit in mijn hart en ik ben blij daar te mogen wonen.

10 maanden geleden
Reactie op Leanbo
Mijn man komt uit Friesland.
Naar welke woonplaats willen jullie? Ligt er n ...
Haha, behalve dan dat ze in Spanje geen Nederlands spreken en verstaan en in Friesland wèl😉
@ts, ik zou me niet teveel zorgen maken, als het dorp en de rust en de ruimte jullie aanspreken, dan gewoon doen!
Het is een prachtig gebied rondom Dokkum en Dokkum zelf is ook heel gezellig! Tuurlijk helpt het om wat mee te draaien in het dorpse leven, zeker voor de taal en ‘integratie’, maar dat is in andere provincies niet anders denk ik😊

10 maanden geleden
Reactie op Essie27
Leuk om te lezen! We wonen nu in Flevoland en hebben wel wat ervaring met d ...
Zelf geboren fries en het is absoluut geen dialect (het is officieel de tweede taal van Nederland!)
Belangrijk is je aanpassen en de cultuur leren kennen. Je kind zal snel het Fries verstaan, maar jullie als ouders zou ik zeker in een dorp aanbevelen om een cursus te gaan doen als je het een dialect noemt 🫤😉
Zelf ben ik vanuit Friesland naar twente verhuisd. Hier heb ik het dialect snel leren verstaan en ook de cultuur leren begrijpen wat erg belangrijk is in een nieuwe omgeving

10 maanden geleden
Voor de mensen die vallen over het woord dialect, zo bedoelde ik het niet;) ik bedoelde meer te zeggen dat we de cultuur van een gebied zeker belangrijk vinden en ons daarin willen verdiepen en het ook (in ieder geval) willen kunnen verstaan. Mijn man komt uit een dorp waar ze wel dialect spreken maar dat is voor hen heel belangrijk, in die zin bedoelde ik het. Niet om het Fries een dialect te noemen

10 maanden geleden
Wat leuk! Ik ben zelf op mijn 15e verhuisd naar Friesland met mijn ouders broer en broertjes. Het leren verstaan van de taal is een must (ook echt voor jezelf), dat kan met een cursus maar kinderen leren dit op de opvang/school heel snel van hun klasgenootjes. Over de kinderen zou ik me totaal geen zorgen maken. Wat men hieronder zegt, sta er open in dan word je ook open ontvangen. Ik woon in zuid oost Friesland en werk in zuid west Friesland (veel frieser!) maar vindt de de cultuur (bescheidenheid) erg plezierig. En dat met rust, ruimte en betaalbaar wonen, ik zeg vooral doen!
Mbt dorp, persoonlijk vind ik een dorp met iets meer wel plezieriger (circa 5000 inwoners), geen stadscultuur, maar ook niet de altijd ons-kent-ons cultuur, ik denk dat het lastiger is om daar tussen te komen. Misschien een tip (als dat voor jullie belangrijk is) om ook even te kijken naar het integratie percentage van het dorp.
Heel veel succes met deze leuke uitdagende keuze!

10 maanden geleden
Wat leuk! Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden, een stad in Friesland. Inmiddels woon ik al 6 jaar in Almere.
Ik versta Fries heel goed, maar spreek het niet. Vroeger kreeg ik namelijk Fries op school. Natuurlijk heeft elk dorp weer een ander dialect.
Wat je vraagt, hangt een beetje af van waar je precies gaat wonen. Elk dorp heeft zijn eigen manieren, enzovoort, maar naast de Friese taal spreken ze ook gewoon Nederlands.
Haha, een ongevraagd advies: zeg nooit dat Fries een dialect is.

10 maanden geleden
Ik ben geboren in Friesland en woon er nog steeds. Ik heb een tijdje in een klein dorpje gewoond maar persoonlijk vond ik dit niks. Het is echt ons kent ons en totaal geen privacy. Daarom terug verhuisd naar mijn geboorteplaats en dat is gewoon prima. Ons zoontje praat met sommige leidsters op de opvang fries maar met het meerendeel gewoon Nederlands. Thuis spreekt hij Nederlands en fries wat door elkaar haha. (Is 2,5)
Verder kunnen de friezen is sommige dorpen inderdaad wat stug zijn, maar in sommige plaatsten ook totaal niet.

10 maanden geleden
Ik ben een geboren en getogen Fries. Woon nu ongeveer 10 jaar in t gooi en hebben in mei besloten om weer naar Friesland te gaan wonen. Om eigenlijk exact de redenen die jij benoemd.
Fries verstaan is wel erg handig, maar spreken is echt niet nodig. Eerlijk gezegd zou ik niet direct kiezen voor een klein dorp, omdat het daar wel meer is dat je een buitenstaander bent.. ik zou dan eerder kiezen voor Leeuwarden, Sneek, Drachten, Heerenveen, Joure oid, net even een slagje groter.
Met je kindje komt het echt helemaal goed. Die zijn echt flexibel en juist fijn dat je de keuze maakt nu hij/zij nog klein is.

10 maanden geleden
Ik ben zo'n 3 jaar geleden ook naar Friesland verhuist, omdat mijn hiervandaan komt. Omgeving Dokkum/Kollum. Ik heb het altijd positief ervaren. Nu verstond ik Fries al wel goed, maar heb ook de afuk cursus gedaan. Dat gaf voor mij ook een gevoel van zelf actief integreren. Regio noardeast-fryslan wordt ontzettend veel leuke dingen georganiseerd, en zijn ook heel trots op eigen regio! Het is wel een ons-kent-ons cultuur, en sommige Friezen kunnen wat stug overkomen, maar met kinderen erbij denk ik dat je wel snel in leuke kringen komt.

10 maanden geleden
Reactie op MamFem
Ik ben een geboren en getogen Fries. Woon nu ongeveer 10 jaar in t gooi en ...
Hahaha ik zou dus voor geen goud in een van de steden willen wonen die jij net benoemd 🙈 Dokkum is ook heel leuk, juist wat dorpser en heel veel lokale evenementen. En daarom zou ik ook juist sneller voor de wat grotere dorpen kiezen dan de steden.

10 maanden geleden
Zowel mijn partner als ik komen niet uit Friesland, maar zijn er 3 jaar geleden naartoe verhuisd. We wonen in een vrij groot dorp waar best veel Fries wordt gesproken. Zo wonen we ook in een straat met een aantal oudere mensen, die slecht Nederlands spreken. We voelen ons niet buitengesloten en meestal praten mensen wel Nederlands als ze horen dat wij geen Fries verstaan/spreken. Maar we hebben er beiden niks mee en voelen ons hier ook niet helemaal op ons plek, onder andere door de taal. Als je ervoor openstaat, denk ik dat je de taal wel redelijk onder de knie krijgt. In ieder geval dat je het kan verstaan.
Voor ons is o.a. de taal wel een reden om toch te gaan verhuizen (richting Groningen/Drenthe). We merken dat er bij de gastouder waar onze zoon naartoe ging wel veel Fries werd gesproken. Omdat we er zelf niks mee hebben, willen we ook liever niet dat onze zoon over een aantal jaren in Friesland naar school gaat.
Uiteraard is dit heel persoonlijk en zijn er ook genoeg mensen die niet uit Friesland komen en zich hier wel thuis voelen. Het is in ieder geval wel een rustige omgeving en zeker fijn voor kinderen

10 maanden geleden
Ik ben geboren en getogen in Friesland. Heb 8 jaar elders gewoond/gereisd, maar voor m'n middelbare school liefde teruggekomen.
Je kinderen zullen Friese lessen krijgen op de basis- en middelbare school. In sommige dorpen spreken ze over het algemeen Fries en soms in een ander dialect, maar bijna elke Fries kan ook Nederlands. Echter heb ik op de middelbare school een paar boeren gehad die écht geen Nederlands spraken.
Verder is het karakter heel anders. Ik vind de mensen hier veel stugger, slikken vaak hun mening in, in dorpjes is het vaak ons kent ons en wordt veel geroddeld, Friezen zijn heel erg gehecht aan hun cultuur èn taal, in een dorp kom je er niet snel tussen wanneer je 'uit het buitenland' komt (vaak werd gegrapt wanneer je over de provinciegrens komt of je je paspoort mee hebt genomen), maar verder is het per persoon natuurlijk voor zichzelf in te vullen hoe je het ervaart. Misschien is het een idee om een keertje op vakantie te gaan in het dorp waar jullie willen wonen om te ervaren?
Persoonlijk zou ik niet direct voor een klein Fries dorp gaan als ik van over de provinciegrens zou komen, maar eerder naar Leeuwarden, Drachten, Sneek, of een groot dorp als Heerenveen.
Je gaat een hele andere mentaliteit tegemoet en daar moet je wel open voorstaan.
Ik had niet gekozen om naar Friesland te gaan als mijn man niet gehecht was geweest aan deze stad in Friesland. Ik krijg hem op geen enkele manier naar Zwolle. Zijn argument was wat jij ook benoemt: ruimte, rust en betaalbaar.