9 Reacties

9 maanden geleden

Wat eet je normaal op een dag? Dat kan helpen om goeie vervangers te zoeken, zonder dat je een ander ritme krijgt. Ontbijt je normaal met kwark en granola bijvoorbeeld, kun je nu overstappen op plantaardige kwark (check etiket) en wat havermout, nootjes en zaden Warme maaltijd: aardappels en groenten en naturel vlees zijn allemaal gv en kme-vrij. Het is enorm opletten met kruiden en waarin je bakt. Pasta is goed gv te verkrijgen. Rijst is zelf al gv

9 maanden geleden

Niet echt tips qua dieet, wel qua onderzoek: houd er rekening mee dat je weer minstens een maand gluten moet eten, voor zo’n test gedaan kan worden. Als je al een glutenvrij dieet volgt kan die test niet (goed) worden gedaan.

9 maanden geleden

Als je zelf kookt (zonder pakjes en zakjes) is het thuis heel goed te doen. Italiaans met risotto, Aziatisch met Rijstnoedels en mihoen, Hollands met aardappel of zoete aardappel, Mexicaans met nacho chips. Lees overal etiketten van, je verbaasd je soms over waar allemaal gluten of lactose in zit. Denk aan snoep, chips, smeersels voor op brood, currypasta, ketjap etc. Als het lactosevrij moet zijn dan kan je gewoon oude en harde kazen eten, door het proces zijn die lactosevrij. Dus parmezaanse kaas en harde cheddar kan gewoon. Er zijn tegenwoordig heel veel vervangende producten. Maar ook zonder die producten zijn er nog genoeg dingen die je zo kan koken. Ik zou bijna zeggen het merendeel. Maar het kost wat tijd om te wennen.

9 maanden geleden

Als je wil testen op coeliackie moet je nu starten met volle bak gluten eten voor minstens 6 weken. En dan ook echt los gaan, brood, koek, taart, pasta. Omdat je al gestopt bent met gluten eten is de test anders niet meer betrouwbaar! Verder, als je coeliaklie hebt ben je intolerant voor gluten, je kan namelijk niet allergisch zijn voor gluten. Als je écht coeliakie hebt is het super belangrijk om je heel strikt aan alle regels en het dieet te houden. Aparte snijplanken/sporen voorkomen/glutenstapeling voorkomen/regelmatig naar de arts, het is echt een pittige diagnose. Fijne bakkers: Craft Coffee&Pastry echt by far het lekkerste en bakker Leo is ook fijn

9 maanden geleden

Ik zou het niet laten testen. Zo een test zegt niet zoveel. Ik heb het ook laten testen en er kwam uit gewoon tegen gluten te kunnen (ik at het nog volop). Toen het FODMAP dieet gevolgd en sindsdien glutenvrij gaan eten. Want ik heb er echt wel last van. En ook artsen waar ik voor heb gewerkt zeggen dat testen niet veel zin heeft. Je kan beter het FODMAP dieet gaan volgen

9 maanden geleden

Dank voor de tips! Ik ga het eerst maar eens 6 weken aankijken en daarna besluiten hoe ik me voel of het nog waard is om terug te gaan (waarschijnlijk niet :)). Ik voel me na een paar dagen al minder moe. Heb me meteen bij Bakker Leo een proefpakket besteld. Maar kijk wel nog op tegen de paasdagen met familie. Hoe pakken jullie dat aan?

9 maanden geleden

Reactie op inimini2

Dank voor de tips! Ik ga het eerst maar eens 6 weken aankijken en daarna be ...
Als je familie het nog niet gewend is dan maken ze vaak nog heel wat fouten, omdat ze er niet altijd bij stil staan of etiketten verkeerd lezen. Bij zoiets als Pasen (dat voornamelijk draait om brood en bladerdeeg) zou ik dan mijn eigen eten meenemen. En als je dan nog iets extra mag is het fijn.

9 maanden geleden

Ik zou het wel testen omdat coeliakie genetisch kan zijn. Schoonmoeder heeft het en de halve familie langs die kant. Mijn partner heeft wel het gen maar (nog) niet tot expressie. Ik zou dat voor mijn kids wel willen weten en eventueel voor andere familieleden, siblings etc.

9 maanden geleden

Reactie op inimini2

Dank voor de tips! Ik ga het eerst maar eens 6 weken aankijken en daarna be ...
Oei, ik zou wel testen. Jouw kindje kan het namelijk ook hebben en dan is het wel fijn als je dat al weet. Verder is coeliakie een serieuze auto immuun ziekte waarbij een goede diagnose én controle erg belangrijk is!