20 Reacties

3 jaar geleden
Er zijn een paar dingen die in je verhaal door elkaar heen lopen maar eigenlijk gescheiden zijn.
1) Normaal gesproken kun je alleen een Nederlandse zorgverzekering nemen als je in Nederland geregistreerd staat. Ik weet niet of het feit dat je man in Nederland werkt daarin iets verandert.
2) In Duitsland staat een thuisbevalling los van eventuele kraamzorg. Wat je nodig hebt is een Beleghebamme (een soort verloskundige) die verzekerd is voor thuisbevallingen. Die zijn er enorm weinig omdat het in Duitsland heel duur is om daarvoor verzekerd te zijn. Afhankelijk van waar je woont zal het dus moeilijker of makkelijker zijn om zo iemand te vinden.
3) In Duitsland heb je normaal gesproken geen kraamzorg zoals we dat in Nederland kennen maar heb je wel een Hebamme die de eerste week of twee weken elke dag en in de weken daarna regelmatig (meestal in totaal een keer of 20 in de 12 weken na de geboorte, met dus het zwaartepunt in het begin) even langskomt om te checken dat alles goed gaat met jou en de baby, je hechtingen te checken, te helpen met borstvoeding geven als je dat wil/nodig hebt, de baby te wegen, etc. Dat is niet iemand die je wc komt schoonmaken of je boterham komt smeren, maar je krijgt dus wel enige zorg aan huis.
Het verschil tussen een Beleghebamme en een Hebamme is dat een Beleghebamme ook bevallingen doet. Een gewone Hebamme doet dingen als geboortevoorbereidingscursussen en huisbezoek na de geboorte en zo, maar geen bevallingen. Meestal is een Beleghebamme aan een ziekenhuis verbonden.

3 jaar geleden
Ik woon zelf niet in Duitsland maar wel vlakbij de grens. Ik weet dat er een paar dorpen hier vlak over de grens zijn waar heel veel Nederlanders wonen. Op de website van mijn kraamzorg en verloskundige staat dat die dorpen onder hun werkgebied vallen. Dus het zou kunnen dat als je vlak over de grens gaat wonen je er wel Nederlandse zorg kan krijgen, maar ik weet niet hoe dat verder werkt met verzekeringen enzo.

3 jaar geleden
Reactie op Mary13
Ik woon zelf niet in Duitsland maar wel vlakbij de grens. Ik weet dat er ee ...
Dankjewel voor je reactie! Nee klopt ik heb inderdaad gezien dat er een kraamzorg bureau dichtbij de grens zit en die werkt inderdaad ook in Duitsland alleen werkt dit wel via een Nederlandse Zorgverzekering en anders moet je alles uit eigen zak betalen

3 jaar geleden
Reactie op L1310
Er zijn een paar dingen die in je verhaal door elkaar heen lopen maar eigen ...
Dankjewel voor je antwoord!
1. Geen idee of dit inderdaad verschil maakt maar vandaar ook de vraag voor wellicht iemand die ook net over de grens woont en dit wel weet 🙂
2. Dankjewel, ik wist dit verschil niet dus inderdaad zou ik dan hiervoor kunnen kijken in het woongebied alleen als jij al zegt dat dit er niet veel zijn dan is dat een kleine kans ben ik bang
3. Kraamzorg maakt me niet veel uit en hoef ik ook niet perse te hebben! Het ging mij meer over de controles en de bevalling zelf wat ik liever wil bij een Nederlandse verloskundige praktijk en een thuis bevalling ipv een ziekenhuis bevalling wat in duitsland veel gebeurt.

3 jaar geleden
Ik woon in Duitsland (niet in de buurt van de grens) en ben hier bevallen. Ik kan je vragen helaas niet beantwoorden wat betreft Nederlandse zorg, maar wat ik wel kan zeggen is dat ik de zorg hier als heel prettig en allesomvattend heb ervaren.
Ziekenhuis bevallingen zijn hier ook heel anders dan in NL. Voor mij voelde t meer aan als een geboortehuis, met veel opties (o.a. een bevalbad) en je wordt er ook niet weggestuurd als je nog niet genoeg ontsluiting hebt oid. Wij kregen een heerlijke familie kamer (voelde eerder aan als een hotel ipv een ziekenhuiskamer) en hadden 24/7 hulp van Hebammen (echt prettig met de borstvoeding bijvoorbeeld). We mochten zo lang blijven als we wilden. 👌

3 jaar geleden
Ik woon in Duitsland en werk in Nederland.
Je kunt alleen een Nederlandse zorgverzekering aanvragen als je in Nederland ingeschreven staat of in Nederland werkt (dan ben je verplicht er in NL te hebben). Voor jou geldt dus dat je een Duitse zorgverzekering zult krijgen. Je man zal een NL'se verzekering krijgen en kan met een speciaal formulier een verzekering in Duitsland krijgen zonder dubbele premie te betalen.
Nederlandse verloskundigen zullen je zeer waarschijnlijk zonder NLse zorgverzekering niet kunnen begeleiden.
Verder zijn thuisbevallingen hier, zoals al eerder benoemd, zeer zeldzaam, dus dan zou je met geluk een Hebamme moeten vinden die dat wilt doen. Ik ben nu net pril zwanger en echo's en lab controles gaan via de gynaecoloog (ook als er geen medische indicatie is). De Hebamme is inderdaad meer voor de begeleiding nadien.
Verder heb je nog de keus tussen bevallen in een ziekenhuis of een Geburtshaus, waarbij het laatste meer een huiselijke sfeer heeft, maar ik heb er geen ervaringen mee.

3 jaar geleden
Reactie op Veerdepeer
Ik woon in Duitsland en werk in Nederland.
Je kunt alleen een Nederlandse ...
Weet jij toevallig als je partner in Nederland werkt je niet bijgeschreven kan worden op zijn zorgpolis met het gezin?

3 jaar geleden
Reactie op Grootstedroom22
Dankjewel voor je antwoord!
1. Geen idee of dit inderdaad verschil maakt m ...
Behalve de Beleghebamme zou je trouwens ook kunnen kijken of er toevallig een Geburtshaus in de buurt is. Dat is een soort tussenvorm tussen thuis bevallen en in het ziekenhuis. Daar heb je alle benodigdheden voor een normale bevalling (bij complicaties moet je natuurlijk naar een echt ziekenhuis maar dat is bij thuisbevallingen ook zo) maar niet het klinische van een ziekenhuis. Het hangt er een beetje van af waarom je graag thuis wil bevallen of dat ook een optie is.
Qua taal snap ik trouwens heel goed als je iemand wil die Nederlands spreekt. Dat is in de grensregio misschien makkelijker dan waar ik woon. Maar qua zorg is het hier in Duitsland echt heel prima.

3 jaar geleden
Reactie op L1310
Behalve de Beleghebamme zou je trouwens ook kunnen kijken of er toevallig e ...
Dankjewel! Ik ga daar inderdaad ook is naar kijken. We zitten naar huizen te kijken in de streek van Emlichheim bij Coevoorden de grens een beetje over die hoek. Geen idee wat daar de mogelijkheden zijn

vorig jaar
Reactie op Pien03
Hallo, ik ben momenteel zwanger in de 9de week en ik ga ook verhuizen naar ...
Je kindje erft jouw nationaliteit in principe. Wij wonen in Duitsland. M'n oudste zoon heeft een Nederlands paspoort en de jongste een Duits paspoort omdat toen hij geboren werd, wij langer dan acht jaar in Duitsland woonden. Dan is het anders.

vorig jaar
Reactie op Nadoow
Je kindje erft jouw nationaliteit in principe. Wij wonen in Duitsland. M'n ...
Ohh, mij werd verteld dat als je in een Duits ziekenhuis bevalt je kind ook Duitse nationaliteit krijgt. Vandaar de vraag. Ik zal het idd nader uit zoeken dank jullie wel voor de reacties!

vorig jaar
Reactie op Pien03
Ohh, mij werd verteld dat als je in een Duits ziekenhuis bevalt je kind ook ...
Klopt dat het ook een Duitse nationaliteit krijgt, maar krijgt vanuit de ouders ook de nationaliteit mee. Je kan je vraag het beste stellen bij een grensgemeente. Volgens mij kan je wel gewoon de NL ID voor aanvragen ookal woon je in Duitsland, maar weet niet of je nog extra documenten voor nodig heb en/of je de aanvraag bij de grensgemeente mag doen of speciaal naar het consulaat moet in verband met de grens overgaan zonder paspoort/ID.

vorig jaar
Reactie op Pien03
Hallo, ik ben momenteel zwanger in de 9de week en ik ga ook verhuizen naar ...
Je kan gewoon zorg in Duitsland afnemen. Je kind krijgt ook de Nederlandse nationaliteit. Je kan voor je kind een Nederlands reisdocument aanvragen. Ons kind is half Nederlands en half Duits en heeft twee nationaliteiten. Zijn Nederlandse paspoort hebben wij aangevraagd bij een grensgemeente (Didam).

vorig jaar
Reactie op Pien03
Ohh, mij werd verteld dat als je in een Duits ziekenhuis bevalt je kind ook ...
Dat verschilt per land hoe dat geregeld is. Onze oudste is in Duitsland geboren, daar woonden we toen. En heeft alleen Nederlandse nationaliteit, omdat wij allebei Nederlands zijn. Je kunt een Duits paspoort aanvragen als je er een x aantal jaar woont. Maar binnen EU heeft dat niet echt een voordeel.

vorig jaar
Hi, je hebt alleen recht op Nederlandse kraamzorg als je ook verzekerd bent in NL( dat is alleen als jijzelf ook werk in NL) Duitsland kent geen kraamzorg. Wat wel gebruikelijk is is na je bevalling blijf je een (kraam)week in het ziekenhuis .
Ik heb ook pas kraamzorg kunnen vinden niet iedere zzper/bedrijf staat hier voor open. Daarnaast adviseer ik je om contact op te nemen met Euregio https://www.euregio.eu.
Alle vragen met betrekking m emigreren, familie, werk en noem maar op kan je hier terecht.
Heel veel succes gewenst!

vorig jaar
Reactie op Pien03
Hallo, ik ben momenteel zwanger in de 9de week en ik ga ook verhuizen naar ...
Blijf je werkzaam in NL? dan blijft je zorgverzekering en zal je met een S1-formulier ook een zorgverzekering hebben in Duitsland ( geen dubbele kosten)Hierdoor kan je alle zorg gewoon in NL hebben. Kies dan voor de meest dichtbije stad/dorp. Je kan geen gebruik maken van een consultatiebureau, je dient een kinderartz te hebben voor de prikjes en/of moment dat kindje ziek is e.d.
Daarnaast verzeker je je kindje ook wanneer je het voor jezelf en/of partner gaat doen (bijv. bij de AOK)
Zal je niet werkzaam zijn in NL dan zal alles moeten gaan via Duitsland.
Je kan altijd contact opnemen met Euregio, ze helpen met al je vragen https://www.euregio.eu
Betreft de nationaliteit neemt je kindje jou nationaliteit over. Let wel op dat de aanvraag voor legitimatie via een aparte afdeling loopt. Vraag dit bij de desbetreffende gemeente waar je kindje geboren is.
(Pas naar 8 jaar inwoner te zijn kan je aanspraak maken op de Duitse nationaliteit)