30 Reacties

20 dagen geleden

Oei ik zou hier gewoon cold turkey mee stoppen eigenlijk. Maak er een ritureeltje van. Verzamel alle flesjes met de kinderen en doe ze bijvoorbeeld in een pakketje op de post naar “jongere kindjes” of maak er een ander leuk verhaaltje van. Hoe ziet dat fles gebruik eruit? Willen ze ergens anders uit drinken? Anders een mooie drink beker of rietjes beker met de kinderen uitzoeken als vervanger? Mijn zoontje heeft altijd een rietbeker met water bij zijn bed staan waar hij zelf uit kan drinken s avonds en s nachts. Ik zou er wel echt zsm mee stoppen.. mijn zusje mocht van mijn moeder tot haar zesde of zo uit een fles drinken. En dit heeft echt mijn zusje haar tanden verpest :( haar voortanden waren zo vreselijk lelijk.. is gelukkig goed gekomen toen ze ging wisselen. Maar haar melkgebit was echt vreselijk lelijk. Succes!

20 dagen geleden

Reactie op Papaya

Oei ik zou hier gewoon cold turkey mee stoppen eigenlijk. Maak er een ritur ...
https://www.hema.nl/vrije-tijd-kantoor/vakantie-onderweg/reisaccessoires/waterfles-met-rietje-dino-300ml-80650077.html Mijn zoontje heeft zoiets En hij mag overdag kiezen waar hij uit wil drinken. 360 graden beker, een gewone beker, een glas, een mokje. Dat maakt het ook wat interessanter voor hem om te drinken.

20 dagen geleden

Zelf geen ervaring met zo laat nog een fles geven. Maar het lijkt mij dat je wel kan zeggen tegen een 3,5 jarige dat hij er te groot voor is en nu uit een beker kan drinken. Dan zou ik de driftbui denk ik even voor lief nemen. Wij zijn rond de leeftijd van he jongste overdag alleen melk in een beker gaan geven en snachts kreeg hij even wat slokjes water. Dat is eigenlijk zonder problemen zo gegaan.

20 dagen geleden

Onze dochter van bijna 3 drinkt nog 2 flessen per dag, ze houdt ze ook niet zelf vast. Ze zal wel aangeven wanneer ze ze niet meer nodig heeft. Ik heb zelf tot ik ongeveer 6 jaar was 's avonds een fles gedronken. En dat is helemaal goed gekomen, ik drink nu keurig uit een glas of beker 😁

20 dagen geleden

Tja, weet niet wat je allemaal al gedaan hebt. Heb je het overlegd met het cb? Die hebben vast tips hiervoor. Ik zou een beker water mee naar bed geven. Daar kan hij uit drinken. De flessen zijn voor de dreumes en dus niet meer voor de grote jongen. En ja, dat zal een lange adem met drama zijn...

20 dagen geleden

Ik zou zeggen óf je laat hem die fles drinken zo lang als hij wil, óf je pakt cold turkey door en geeft geen flessen meer (hij heeft er gisteren al geen meer gehad begrijp ik dus ik zou dan nu doorpakken, dan heb je de eerste avond al achter de rug). Bied iets anders aan (beker warme melk) en volhouden. Ik weet het, het is ontzettend zwaar. Ik heb dit gevecht ook gehad met ons zoontje maar dan midden in de nacht. Leuk is anders en het duurde twee weken maar toen was het ook voorbij. Ik snap wel dat je vindt dat hij zelf die fles vast moet houden. Hij drinkt overdag vast ergens anders uit wat hij wel zelf vast houdt. Wellicht kun je daar de melk in doen en aangeven ‘ik wil de fles niet meer voor je vasthouden. Zelf doe je dat ook niet dus ik doe je melk nu in een beker waarvan ik weet dat je die wel zelf vast kunt houden.’ Het gaat niet vanzelf weg maar dat had je zelf al bedacht. Dus of je blijft hem die flessen nog geven, zo te horen ben je dan nog wel even bezig. Of je hebt een paar weken strijd en bent er dan vanaf.

20 dagen geleden

Onze meiden kregen in de ochtend nog lang een pap fles. We waren er ook zat van. Het was niet zo extreem als bij jullie denk ik. Onze meiden waren toen 3 en 2. Wij gingen toen op vakantie en wij zijn de flessen toen ‘vergeten’. Ze hebben er echt nooit meer om gevraagd bij thuiskomst

20 dagen geleden

Makkelijker gezegd dan gedaan; maar beiden cold turkey stoppen. Zwaar, ja! Maar ik heb er ook vertrouwen in dat het in enkele dagen weer genormaliseerd is. De tip die is gegeven om er een verhaal om heen te bouwen vind ik een goeie. Ik vergelijk het een beetje met mijn dochter die een aantal jaar geleden nog echt de speen nodig had om in slaap te vallen. Met tweeenhalf jaar hebben we de spenen meegenomen naar de speelgoedwinkel en mocht zij iets uitkiezen en we betaalde het product met de speentjes (die we samen door het hele huis hadden gezocht en in een zakje hadden gedaan). In de avond heeft ze even gehuild, maar daarna was het voorbij en heeft ze er niet meer om gevraagd.

20 dagen geleden

Ik heb tot ik een jaar of zeven was uit een fles ananassap gedronken in de ochtend 😂. Was voor mij ook een ritueel en met mij is het uiteindelijk ook helemaal goed gekomen. Dat niet zelf vast willen houden zou ik wel absoluut niet mee akkoord gaan. Ik ben zijn moeder en niet zijn slaaf. Dat soort diva gedrag zou ik niet in stand houden. Als ze dorst hebben gaan ze echt wel drinken, en met 3.5 jaar is er echt wel verschil tussen huilen omdat er wat is of omdat ze hun zin niet krijgen. Dan maar even huilen.

20 dagen geleden

Bij ons kwam er na de eerste verjaardag een 360 graden beker in bed met water. Een fles melk voor het slapen hebben we nog tot 15 maanden vol gehouden, maar toen gewoon van de een op andere dag een beker melk of Griekse yoghurt gegeven met als drinken water. Flessen ook helemaal uit het zicht gehaald zodat hij er niet aan herinnerd werd. Toen was het eigenlijk meteen normaal. Op latere leeftijd lijkt het me een stuk moeilijker.

20 dagen geleden

De fles wegdoen en dan maar even accepteren dat hij boos wordt. Jij hebt als ouder de regie, dus die keuze kan jij voor hem maken. Ook bij die van 15 maanden kun je iets anders aanbieden. Wij zijn met 1 jaar heel bewust en per direct gestopt met de fles. Zolang jij het (alsnog) aanbiedt zullen zij de noodzaak ook niet voelen 'm te laten staan.

20 dagen geleden

Reactie op MK-89

Onze meiden kregen in de ochtend nog lang een pap fles. We waren er ook zat ...
Dit is best een goede tip, al zou je er misschien geen vakantie om gaan boeken. 😀 Maar ik zou wel kijken of je de 'omgeving' en associaties er om heen kan veranderen. Wij hadden andere vaste gewoontes waar we van af wilden (oa speelgoed aan tafel tijdens het eten). Dat werd op een gegeven moment super irritant want er viel weer eens wat of ze jengelden om iets anders, etc. Toen hebben we van de een op de andere dag een tijdje rondom de salontafel gegeten met kussens en krukjes. Even helemaal anders dan anders gedaan en het was over. Flessen weg doen zou ik ook overwegen, al is dat misschien wat lastiger met je jongste. Maar als ze weg zijn dan zul je nooit kunnen toegeven en word je zelf gedwongen door te zetten, zeg maar. Misschien kom je zelfs geloofwaardiger over als je zegt dat de flessen weg zijn omdat ze echt weg zijn in plaats van verstopt. Kinderen voelen het soms haarfijn aan.

20 dagen geleden

Welke behoefte vervult je kind met de fles en de wens dat jij hem vasthoudt? Het klinkt (maar dat is invulling) alsof het hem warmte/geborgenheid/knusheid geeft. Fijn bij mama een flesje drinken, nog even 'klein' zijn. Als dit inderdaad zo is, kun je kijken naar hoe je die behoefte kunt vervullen zonder de fles. Bijv: de fles is heel slecht voor je tanden en daarom moeten we er echt mee stoppen. En ik wil wel nog een fijn moment met jou houden. Wanneer gaan we stoppen? (Bespreek samen, maak aftelkalender). Wat gaan we in de plaats daarvan doen? (Extra boekje op schoot?)

20 dagen geleden

Reactie op Nicnoc

Welke behoefte vervult je kind met de fles en de wens dat jij hem vasthoudt ...
Oh en je kunt ook tekenen wat de fles met zijn tanden gaat doen (scheef, gaatjes). Dat maakt het visuele en daarmee ook beter te begrijpen voor hem

19 dagen geleden

Reactie op Nicnoc

Welke behoefte vervult je kind met de fles en de wens dat jij hem vasthoudt ...
Mooie reactie,dit had ik ook in mijn hoofd. Aanvullend: Wat hier nog geholpen heeft is bewust samen het laatste pak melk kopen. Hierin hem de regie geven. Zelf pakken en in het karretje leggen. Zelf in de koelkast laatste zetten. Bij elk flesje zei dat we gaan afbouwen met de melk en dat dit het laatste pak melk was. Soms zei ook; kijk zie je, het pak is bijna leeg. In plaats van cold turkey werkte dit voor ons beter. Het alternatief was hier water in 360 graden beker. Ik liet hem dan kiezen, wil je warm of koud water. En zorg dat je gaat afbouwen in een periode wat passend is in jullie gezin. Dus dat je zelf de rust ervoor hebt en er geen drukke/andere dingen op de planning staan. Succes!🍀 Laat je even weten hoe het gaat?

19 dagen geleden

Reactie op Nicnoc

Welke behoefte vervult je kind met de fles en de wens dat jij hem vasthoudt ...
Helemaal mee eens! Als ik je verhaal zo lees, komt het op mij niet over dat het puur alleen om die fles melk gaat. Iemand hieronder noemt ook nog het woord 'slaaf', dat vind ik nogal vergezocht. Wat maakt dat hij die fles melk niet meer bij jou mag drinken? Wat maakt jou kapot?

19 dagen geleden

1. Door op een rustig moment je kleuter uitleg te geven. Niks mis met warme melk, maar dat kan je best zelf uit een beker drinken. Daarna ga je niet toegeven. Dus paar avonden afzien. Kwartier de tijd geven om uit te razen, evt de beker leeg te drinken en te troosten, dan naar bed. 2. Bepalen wanneer je de jongste wil laten stoppen met de fles. Kan ook nu, tegelijk met de oudste.

19 dagen geleden

Wat maakt dat jij hier kapot van bent? Is het vaak op een dag? Ik zou zelf wel cold turkey stoppen. Evt flesjes weggeven aan klein kindje ofzo (opsturen). En dan iets anders ervoor in de plaats, bijvoorbeeld een extra boekje bij jou op schoot lezen?

19 dagen geleden

ii heb met mijn dochter besproken dat de fles bijna kapot was. Dat ik dacht dat als we naar de Efteling zouden gaan (toevallig gingen we een week erna) hij wel echt kapot zou zijn dus dat ze daar alvast een nieuwe grote meiden fles mocht uitzoeken. Elke dag besproken: hij is bijna kapot, we gaan een nieuwe fles uitzoeken (ze was op dat moment behoorlijk fan van Jokie en Jet). Fles gekocht, en nu is ze een Jokie meisje. Ik ben ervan overtuigd dat het bij mijn dochter in ieder geval helpt om haar op die manier voor te bereiden.

19 dagen geleden

Cold turkey stoppen wordt vaak gezegd. Als in: resoluut, mama bepaalt, hop jij krijgt niks meer. Cold Turkey kan ook zachter, zoals eerder genoemd door bijv JustElles. Voordeel daarvan is dat je als moeder wel nog steeds bepaalt dat er gestopt wordt, maar dat je het wel meer sámen doet. Je kind meer betrekt. En dus minder kans op weerstand. Mijn kind heeft overigens te lang melk gehad, met gebitsproblemen tot gevolg.... dus wat dat betreft kan ik het stoppen alleen maar aanraden