33 Reacties

3 jaar geleden
Een juf hier! Het werken met laptops/ipads valt niet onder een type onderwijs. Door de digitalisering gaan vrijwel bijna alle scholen richting het werken met laptops en ipads. Behalve voor de schrijflessen natuurlijk. Er zijn ook scholen die bewust beide nog aanbieden. Dus bijvoorbeeld het rekenonderwijs (werken in een werkboek), maar andere vakken verwerking via de laptop. Denk dat er weinig scholen zijn die helemaal niet werken met laptops/ipads. En als die er wel nog zijn, dan staat er vast in hun jaarplannen dat dit er aan gaat komen. Waarom schrikken jullie ervan? Hebben jullie het idee dat het onderwijs dan slechter is?

3 jaar geleden
Waarom vinden jullie dit een ding?
We leven in een vrij digitale wereld (je stelt zelf de vraag via een online platform bijv). Het is niet slecht dat ze al tijdig kennismaken met dergelijke apparaten en hun werking.
Ben benieuwd waar je weerstand vandaan komt?

3 jaar geleden
Snap de schrik niet. We leven in een digitale wereld, wil je dat je kind achterblijft in de technologie? 🤷🏼♀️
Het is ook echt niet zo dat ze doelloos voor een ipad gezet worden. Het is met een doel en zicht van de juf of meester.

3 jaar geleden
Ik zoek ook een school met min mogelijk ipads etc. Is bijna niet vinden. Denk dat het onderwijs er (veel) slechter van wordt. Hoop dat er nog een school is waar de focus ligt op automatiseren en veel feitenkennis.

3 jaar geleden
Hier een leraar.
Wij zijn hier ook serieus naar op zoek, maar helaas is er in onze omgeving niet één school die de taal, reken en spelling lessen nog gewoon in werkboeken/schriften maakt.
We vinden het belangrijk dat er wel aandacht is voor digitalisering, maar daar kunnen prima andere lessen voor gebruikt worden vind ik.
Bijvoorbeeld computer lessen. Zijn ze ook met digitalisering bezig, maar niet continu bezig op een laptop tijdens andere lessen.
In Amerika komt dit steeds vaker weer op: scholen die niet of weinig gebruik maken van computers.
Hopelijk in Nederland ook weer!
Nogmaals, ik ben niet tegen digitalisering, maar wel dat soms alle reken, taal, etc lessen op een laptop zijn. Nergens voor nodig vind ik!

3 jaar geleden
Reactie op Kleintje32
Ik zoek ook een school met min mogelijk ipads etc. Is bijna niet vinden. De ...
Gister net een gesprek met een vriendin die lerares is op een basisschool. Onderwerp van gesprek was wel iets anders. Het ging erom dat sommige kinderen uit groep 3 op onderdelen qua rekenen mee konden doen met groep 4, maar dat deze groep 3 kinderen de instructies nog niet konden lezen. Dus gebruikten ze een iPad om de opgaven voor te lezen, zodat ze juist zelfstandig mee konden doen. (Als elke opgave stuk voor stuk voorgelezen moet worden, dan is dat voor een leraar ‘erbij’ niet te doen.)
Dus tech is niet altijd slecht. Het ligt aan de school en leraar hoe ze het inzetten en dat zou voor mij belangrijkste zijn.

3 jaar geleden
Reactie op Meimamma
Hier een leraar.
Wij zijn hier ook serieus naar op zoek, maar helaas is er ...
Hier wel mee eens idd. Zijn er scholen met bij elke les de ipad/laptop? 😵💫 heftig.

3 jaar geleden
Wij vinden het juist belangrijk omdat de wereld steeds meer digitaal word. Wij willen juist dat ons kind goed daarin meekomt.
Ligt eraan wat voor type school leerwijze wilt aanbieden. Wij staan namelijk erg achter dalton onderwijs, zelfstandigheid, je eigen planning maken etc.
Als ik kijk naar mijn werk hoeveel er digitaal etc word ik kan meekomen met mijn leeftijd maar persoon die 10 jr ouder is al niet meer omdat er niet mee is opgegroeid.
En ik merk dat ik op sommige vlakken ook al "achterloop" op de jongelui op basis van digitaal.

3 jaar geleden
Hier wel mee eens idd. Zijn er scholen met bij elke les de ipad/laptop? 😵 ...
Jup, waar ik werk 😅
In de bovenbouw zijn alle reken, taal en spelling lessen op een soort ipadje. Voor mij als leraar ideaal, want de computer kijkt alles na, maar voor m’n eigen kind wil ik dit echt niet!
Toen ik hier kwam werken, was het ook nog niet zo extreem. Dat veranderde met een nieuwe directeur opeens.

3 jaar geleden
Reactie op Emmetje83
Gister net een gesprek met een vriendin die lerares is op een basisschool. ...
Hmm ik zat op de basisschool altijd met 2 groepen samen. Dus ene helft was groep 3 en andere helft groep 4, zodra wij een sommetje/opdracht maakte kreeg de hogere groep uitleg en andersom. Werkt prima, ze zien snel beren op de weg tegenwoordig

3 jaar geleden
Middelbare docent hier en ik vind het ook vreselijk! We kijken er ook zeker naar voor onze eigen kinderen, aangezien wij bepaalde cognitieve vaardigheden toch ook erg belangrijk vinden. Dat digitale pakken kinderen allemaal erg snel op, maar als ik kijk naar de handschriften van mijn leerlingen,, om te brullen!!! Ze maken tegenwoordig fouten die echt niet hoeven en het aantal kinderen dat toetsen online maakt door een slecht handschrift is flink gestegen.
Hier in de omgeving (Twente) zijn er nog wat scholen die zo min mogelijk met computers werken, maar helemaal bestaat niet meer geloof ik. Opzich natuurlijk niet erg, maar de basisvaardigheden horen voorrang te hebben, en dat lijkt te vervallen jammer genoeg. (Lezen (begrijpend), schrijven, hoofdrekenen. We merken het op onze school oprecht, kinderen komen 'slechter' van de basisschool en moeten het nu nog leren). Als geschiedenisdocent vind ik het soms echt schrikken wat leerlingen weten over ons eigen land/geschiedenis. Terwijl ze officieel gewoon les hebben gehad. Maar mijn twee eerste klassen kenden bijvoorbeeld Cleopatra niet eens (met uitzondering van 3 leerlingen 😅)

3 jaar geleden
Er zijn wel privé scholen die dit niet doen, maargoed, daar moet je maandelijks dus wel voor betalen

3 jaar geleden
Hier hebben we een Vrije School die nog lekker de ouderwetse krijtborden heeft hangen. Ze maken ook geen gebruik van iPads.

3 jaar geleden
Hoi, ik ben juf. Er zijn scholen die de verwerkingsopdrachten in de werkboeken maken (steeds minder), die gebruiken dan wel computers voor projecten e.d. vaak is dit uit noodzaak - te weinig financiële middelen om voldoende laptops aan te schaffen en de digitale licenties te kunnen betalen.
Daarnaast er zijn scholen die alles digitaal laten verwerken. Zegt dus ook iets over wat de school kan/ wil investeren in het materiaal.
Mijn ervaring is dat de digitale verwerking erg goed is voor de ontwikkeling omdat de kinderen beter op eigen niveau kunnen werken en het neemt de werkdruk (van bijvoorbeeld nakijken) een beetje weg bij de leerkracht waardoor deze meer tijd heeft voor individuele begeleiding of het voorbereiden van betere lessen.
Ben zelf ook van mening dat schrijven belangrijk is voor basisschoolkinderen en ben bijvoorbeeld voorstander van een schriftje erbij houden voor aantekeningen en uitrekenen enzo. Maar de digitale verwerken heeft echt wel een meerwaarde vind ik.

3 jaar geleden
Reactie op Mama Aapie
Waarom vinden jullie dit een ding?
We leven in een vrij digitale wereld (j ...
Ik geef les in het secundair waar ze aan alle leerlingen laptops verhuren en ik moet zeggen: slechtste idee ooit. Hopelijk komen ze tot dat inzicht binnen enkele jaren.
Mediawijsheid aanleren is belangrijk, maar elke leerling een laptop is absurd en om verschillende redenen een slecht idee.

3 jaar geleden
Wauw ik ken twee mensen in het onderwijs (waarvan eentje mijn man is) en beide zijn ze heel erg anti computers in het onderwijs. Dacht dat het toeval was maar ik schrik ervan dat er hier meer leraren zijn die het niet willen voor hun eigen kind. Volgens mijn man blijkt uit onderzoek dat kinderen steeds slechter lezen door de digitalisering. Uit een boek lezen vraagt namelijk een andere skill dan videos etc van een beeldscherm. Goed lezen is de basis voor alle andere kennis. Voor hoever wij weten is het per school en per vak verschillend. Op mij mans school is een Google Chromebook verplicht maar in zijn vaksectie gebruiken ze het zo minimaal mogelijk. Je moet het dus echt navragen per school en schoolplan