29 Reacties
3 jaar geleden
Bosbessen geven wij thuis al gewoon heel (14 mnd). We merkten dat hij er toch op kauwde dus dat gaat goed. Buitenshuis nog steeds wel pletten.
Druiven en cherrytomaten halveren etc doen we wel nog altijd, dat blijft voorlopig nog wel zo denk ik
3 jaar geleden
Ik werk in de kinderopvang. Daar snijden wij voor alle kinderen, dus 0 tot en met 4 jaar, verstikkinggevaarlijk eten nog klein / doormidden.
3 jaar geleden
Mijn buurmeisje is gestikt in een frikadel toen ze 5 was. Gelukkig was er iemand anders in het restaurant die haar heeft geholpen anders was het fout afgelopen. Ik blijf dus alles wat rond en zacht is gewoon halveren (nu 3,5). Het probleem met dit eten is namelijk dat wanneer je heimlich doet het mee beweegt met de vorm van de luchtpijp en het er daardoor niet of lastig uitkomt
3 jaar geleden
Hier kauwt hij er echt nog niet op dus ze blijven geplet tot we zien dat het anders kan.
3 jaar geleden
Het is toch een kleine moeite?
Hoe goed ze ook kunnen kauwen, dat is niet echt het punt. Een kind kan plotseling moeten hoesten en zo’n druif of tomaat inademen. Of wegrennen met eten in z’n mond, vallen etc.
Aanvullend op andere tips:
- pannenkoeken die opgerold zijn en dan als hapjes doorgesneden zijn, zijn verraderlijk. Zelfs volwassenen kunnen zich er nog in verslikken. Dus pannenkoeken gewoon plat in stukjes snijden.
- knakworsten in de lengte doorsnijden. Doordat ze door hun doorsnee precies de luchtpijp kunnen blokkeren, én buigzaam zijn, is de kans aanwezig dat je ze er met de heimlich methode NIET uit kunt duwen.
3 jaar geleden
Ik snijd of plet ik. Maar oefenen is ook erg belangrijk. Dus aan tafel in haar stoel, geef ik ook wel eens niet geplet of tegenwoordig halve druiven of cherrytomaten.
Wil met 2 jaar ook hele geven in de stoel aan tafel om op een veilge plek, onder toezicht te oefenen.
Je kind zou ze op een onoplettend moment toch krijgen, dan ben ik blij dat we geoefend hebben 👌🏻
3 jaar geleden
Reactie op Liesxx
Lekker blijven klein maken.
Oja en vergeten we de zachte spekken niet? Ve ...
Ja en pas hoorde ik ook over popcorn!
3 jaar geleden
Reactie op EsBaby24
Het is toch een kleine moeite?
Hoe goed ze ook kunnen kauwen, dat is niet ...
Het is zeker een kleine moeite, maar wil ook dat hij dingen leert voordat hij bij een eigenwijs/onwetend iemand een keer iets niet geplet/gesneden krijgt. Maar we gaan er lekker mee door
3 jaar geleden
Ik werk op een peutergroep en BSO. Bij bepaalde soorten groente / fruit of eventueel ander voedsel, snijden wij het bij de peuters in 4 stukken in de lengte en bij de BSO in 2 stukken in de lengte bij de leeftijd 4 tot 7 jaar.
3 jaar geleden
Aan tafel onder supervisie krijgen ze af en toe ongesneden druiven en besjes (3 jaar en bijna 2 jaar hier).
Dan is het bij elke hap: “kapot bijten” als instructie. En dat gaat goed. Zonder supervisie knip ik die dingen doormidden.














