77 Reacties

3 jaar geleden
Dit zal denk ik enorm verschillen, ik ben vroeger naar een rooms katholieke school geweest en die deed er niks mee. De protestante school ernaast had Bijbelles.
Ken zelfs gelovige mensen die naar een bepaalde christelijke school niet sturen, want veel te streng. En zo zal het dus enorm verschillen.

3 jaar geleden
Ik heb op een Christelijke basisschool gezeten. We deden aan bidden en aan Christelijke liedjes en wel eens de bijbel lezen. Ikzelf zou mijn kind ik never nooit op doen omdat ik wil dat ze meer geloven leert dan alleen het Christendom

3 jaar geleden
Ik heb als ongelovige ook op een christelijke basisschool gezeten, ik denk dat het wel een beetje per school verschilt.
Hier vierde we pasen enzo. En er werd wel eens voorgelezen uit de bijbel of een christelijk liedje gezongen. Verder niet zoveel

3 jaar geleden
Het hang enorm af van wat voor school. Ik kom uit de bijbelbelt en heb zelf altijd op een heel streng christelijke school gezeten. Moesten Bijbelverzen en psalmen leren en mochten geen Harry Potter lezen. Een docent die er al 20 jaar werkte en uit de de kast kwam werd ontslagen.
Nu heb ik ook stages gelopen op andere christelijke scholen, bijv ook een school die wel de christelijke feestdagen vierden, maar de dagopening was een hedendaags verhaal waaraan belangrijke levenslessen werden gekoppeld. Ook werd dat vanuit meerdere godsdiensten belicht. Er werden soms wel christelijke liedjes gezongen, maar wel gewoon de leuke en niet psalmen enzo. Was ook ruimte voor het Suikerfeest bijv. Zelf ben ik niet gelovig en dat was wel een hele prettige sfeer. Mijn eigen basisschool zou ik m'n dochter echt niet heen doen, maar zoals m'n stageschool wel.
Dus het is echt heel moeilijk te zeggen. Hangt echt van de school, stichting en stroming daarin af.

3 jaar geleden
Ik heb als ongelovige ook op een christelijke basisschool gezeten, ik denk ...
Ohja en kindjes moesten wel stil zijn tijdens het overblijven voor het eten, zodat de kindjes die wilden bidden dit gewoon konden doen

3 jaar geleden
Ik heb op een gereformeerd vrijgemaakte school gezeten, er zit natuurlijk ook een enorm verschil in wat voor christelijke scholen zijn. Maar goed, wij openden de dag met gebed, tussen de middag werd er een stukje uit de bijbel gelezen en ook sloten we dag af met gebed. Daarnaast stond veel in het teken van geloof, wij moesten vanaf groep 3 een psalm uit het hoofd leren en daarnaast hadden wij een boekje dat 'naam en feit' heette. Daaruit moesten wij ook dingen leren. En aan het einde van de week werd je overhoort.
Ik ben dan ook gelovig opgevoed. Ik wist niet anders.
Maar dit is natuurlijk wel zo'n 16 - 24 jaar geleden, dit was de tijd dat ik op de basisschool zat. Hoe dat nu is, heb ik geen flauw idee van.
Nu moet ik zeggen dat mijn kinderen naar een openbare school gaan en daar krijgen ze van alle geloven wat, wat ik wel heel prettig vind.

3 jaar geleden
Je hebt christelijk en je hebt christelijk, de verschillen zijn groot. Onze dochter zit op een basisschool die zich als 'brede christelijke school' profileert. Er zitten ook veel kinderen van ouders op school die niet religieus zijn en bijvoorbeeld ook islamitische kinderen. Thuis hoor ik wel eens wat christelijke liedjes voorbij komen, de juf vertelt ook af en toe wel wat verhalen. Met Pasen en kerst zijn er wel vieringen. Het ene jaar doen kinderen dingen in de kerk (ook met ouders), het andere jaar is het een kerst-/paasontbijt in de klas en weer een volgend jaar hebben ze een kleine viering op school. In de hogere groepen leren ze ook over andere levensovertuigingen. Klasgenootjes krijgen in de kring ook wel serieus de gelegenheid om te vertellen over bijvoorbeeld het offerfeest, daar kwam mijn dochter van bijna 5 pas mee thuis, dat vond ik leuk en fijn.

3 jaar geleden
Je kunt alvast de schoolgids van de school op hun website bekijken. Elke school moet die verplicht publiceren.
Dat wil nog niet altijd álles zeggen over de praktijk, maar geeft al wel een beeld.
Christelijk klinkt voor mij in principe als meer “in de leer” dan een katholieke school.
Ik ken ook iemand die op een écht christelijke school werkt en daar wordt zelfs geen Sinterklaas gevierd omdat dat duivels is (of iets dergelijks). Dus wel goed om even door te vragen tijdens de rondleiding 😉.
Weet niet hoe oud je dochter is, maar mochten de wachtlijsten lang zijn dan zou je haar eventueel ook alvast kunnen omschrijven op een nutsschool of openbare school oid. Ze kan er maar vast op staan, schrappen is makkelijker dan toevoegen 😀.

3 jaar geleden
Wacht vooral de rondleiding en het gesprek daarna, dan kom je er achter. Want dat verschilt per school natuurlijk. Wij gaan vanaf oktober ook gebruik maken van een christelijke basisschool en zijn niet gelovig. Met name de normen en waarden uit de bijbel zijn hier bij deze school leidend. En het sprak ons erg aan toen we er waren!
Je kan niet anders dan op je gevoel afgaan daarna.

3 jaar geleden
Vraag het na tijdens de rondleiding. Wat wordt er concreet gedaan? Ik werk zelf namelijk op een christelijke school en heel veel meer dan de christelijke feestdagen en 2x per week een lesje uit een methode wordt er niet gedaan. Ik bid niet met ze, geen christelijke liedjes, geen kerkbezoek etc.
In m'n klas van dit jaar gingen ook maar 4 van de 25 kinderen naar de kerk met hun ouders.
Er zijn echt grote verschillen hoe het christelijke stuk er in de praktijk uitziet, dus stel echt gerichte vragen hierover.

3 jaar geleden
Het is enorm verschillend. Wij/ik zijn absoluut niet gelovig, maar gingen wel naar een Christelijke basisschool. Er werd uitgebreid Pasen en Kerst gevierd incl. de bijpassende verhalen, maar ik kan mij geen Bijbel herinneren.
Bedenk voor jezelf wat je wel/niet prettig vindt en stel vragen in september. Als mijn zoon zou moeten bidden, is dat voor ons een enorme no go en zouden wij niet voor die school kiezen. En zo zijn er nog een aantal zaken waar ik wel/niet achtersta.

3 jaar geleden
Wij hebben ook voor de pc-school hier in de buurt gekozen. Het is geen streng-christelijke school, meestal merk je er niet veel van en veel van de kinderen worden niet met het christelijke geloof opgevoed. Het valt vooral op aan sommige liedjes die ze leren en met christelijke feestdagen en er wordt om stilte gevraagd voor het eten.
Wij hebben voor deze school gekozen vanwege de visie op onderwijs en de wijze waarop ze dit inrichten. Verder is het een kleine school met een hele prettige sfeer.

3 jaar geleden
Ik zat op een hele kleine katholieke basisschool, bij mij in de klas waren 4 van de 10 kindjes islamitisch en 2 van de 10 kindjes katholiek met communie enzo.
Met Pasen en kerst werd er bij stil gestaan waar het vandaan komt (maar ook niet in detail ofzo). Verder werd er echt niks mee gedaan.
Ligt heel erg aan de school wel! Gewoon even op bezoek gaan en vragen hoe ze er mee om gaan.

3 jaar geleden
Per school verschilt het. Maar vaak vind ik de normen en waarden op een christelijke school iets anders als openbare. Lastig uit te leggen.
Sommige scholen beginnen elke week met een opening en sluiten af met een sluiting. Daarnaast wordt vaak het eerste half uur besteed aan een verhaal uit trefwoord. https://www.trefwoord.nl/
Dillema's over situaties uit het dagelijks leven op een kinderlijke manier.

3 jaar geleden
Hier toch de ervaring dat er op christelijke scholen veel wordt gedaan mbt tot week opening en week sluiting bijbelverhalen.
Hierdoor toch gekozen voor openbare school. Zodat ze van alles mee krijgen. Ik hoor wel weinig mensen die hun kind naar deze school doen want woon op de bijbelbelt.
Nog een tip waarschijnlijk staat er in de school hoeveel uur ze er per weel voor gebruiken ik dacht dat 3 uur de max is

3 jaar geleden
Bij ons werd er wel elke dag gebeden en gelezen uit de bijbel. Ook werd er een actieve bijdrage van de ouders verwacht op de feestdagen en werd er verwacht dat je naar de kinder-kerkdienst ging. Onze kinderen gaan straks naar openbaar ziet ze met een diversere omgeving opgroeien.

3 jaar geleden
Ik werk op een christelijke school, maar wij doen helemaal niets eraan.. collega’s zijn ook allemaal niet gelovig.. Het verschilt heel erg per school.. Je kunt het gewoon het beste even vragen op de school..sommige scholen vieren alleen maar de christelijke feestdagen uitgebreid bijvoorbeeld.