10 Reacties

één jaar geleden

Bedankt voor het delen. Heeft er iemand inhoudelijke tips gericht op mijn vraag?

één jaar geleden

Wij hebben een magneetbord met hierop 5 weken in vakjes. Elke dag is een vakje. Zo weet ze precies wanneer ze naar oma of de peuterspeelzaal gaat, wie haar brengt en haalt, waar ze eet, wat ze in het weekend gaat doen, wie er jarig is, of met wie ze thuis is. Elke avond 'plakt' ze een vinkje over de dag die geweest is en bespreken we de volgende dag(en). Je hebt ook zulke magneetborden met een weekindeling, zodat je kans stroken hebt voor de dag. Zo kun je de dagindeling erin kwijt. Ik heb magneet A4 papier gekocht, die past gewoon in de printer thuis. Dat knip ik dan uit. Ik heb voor letterlijk alles nu een magneetje. En met een marker kun je ook snel iets tekenen als je een magneetje te kort komt. Ik gebruik zelf photoshop, maar om het in goede verhoudingen te krijgen zou je ook goed Microsoft kunnen gebruiken. Zet de 'omkadering' dan niet op 'in een regel' maar op bijvoorbeeld 'achter tekst' om de plaatjes vrij over de hele pagina te kunnen bewegen. Op de peuterspeelzaal gebruiken ze het systeem van gelamineerde dagkaarten als een slinger opgehangen waar ze met een wasknijper met een pijl erop geplakt laten zien waar ze zijn. Maar dat is alleen geschikt als letterlijk elke dag hetzelfde is. Je zou ook een prikbord kunnen gebruiken. Of magneetjes op de koelkast. Of je koopt van die kant en klare dagindeling kaartjes. Die zaten een keer in een Lovevery speelkit hier en dat kan ook handig zijn om te proberen. Als je 'dagritme kaarten' googelt krijg je heel veel leuke. Dan zou je die samen 's ochtends ergens kunnen neerleggen en steeds als iets gedaan is de kaart in een mooi doosje ofzo doen dat het leuk wordt om een kaart weg te mogen leggen. Dat is de makkelijkste manier.

één jaar geleden

Kans stroken = lange stroken Microsoft = Microsoft Word 🫠

één jaar geleden

Ik zou het met een magneetbord doen, afhankelijk van je doel dus in jouw geval de dagelijkse structuur zou ik gaan voor een dagplanning. Je hebt magneetplakband dat je gewoon achterop je zelfgemaakte kaartjes kan plakken. En als je de plaatjes even groot wilt kun je ze bijv in word even in een tabel plaatsen zo zie je de hokjes goed. Ik zou ze ook lamineren. En een gewoon (of bijzonder leuk) bordmagneetje gebruiken om te laten zien waar je op dat moment bent. Je kunt ( Bij ons is niet elke ochtend exact hetzelfde dus zou dat niet werken) ook kunnen kiezen voor een vaste ochtendritme kaart die je lamineert en dat je kindje deze wanneer iets gedaan is af kan strepen of als je creatief bent een systeem met flapjes maken waarbij een blij gezichtje oid zichtbaar wordt als de taak gedaan is.

één jaar geleden

Hey, ik lees al goede tips volgens mij. Ik werk op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) en daar gebruiken we ook dagritmekaarten aan de hand van picto's. Dit zijn gewoon zwarte witte plaatjes en is voor thuis misschien niet zo gezellig. Het magneetbord is denk ik het handigst. Gebruiken wij in de klas ook. Bij de allerkleinste laten wij eerst de ochtend zien en die bespreken we in de kring en dan tussen de middag hangen we de middag op en die bespreken we dan weer. Zo hangt niet het hele bord vol en bouwen ze minder spanning op voor de middag. Wij gebruiken inderdaad een pijl om aan te geven waar we zijn. Ik denk dat dit op veel basisscholen ook zo gaat, maar daar heb ik geen ervaring mee. Gaat hij naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf? Dan zou je daar ook eens kunnen vragen hoe zij het dagritme aangeven. Als je dat een beetje op dezelfde manier doet kent hij het systeem al.

VRIEND

één jaar geleden

Wij werken met kant en klare magneetjes van thuisbijmuis (ik was te lui om ze zelf te maken). Ik plak ze op het metalen kozijn van één van de binnendeuren. ‘S avonds voor het slapen gaan zoek ik samen met mijn dochter de magneetjes voor de volgende dag uit en plak die op. Zo weet ze ‘s ochtends direct wat we die dag gaan doen. Ik lees hier dat er veel wordt gewerkt met een pijl om aan te geven waar je bent op de dag. Mijn dochter vindt het juist fijn om na elke activiteit een magneetje af te halen. In de loop van de dag hangen er dus steeds minder magneetjes en dat geeft haar erg veel rust.

één jaar geleden

Reactie op MamavanVajèn

Hey, ik lees al goede tips volgens mij. Ik werk op een school voor zeer moe ...
Klopt, leerkracht hier op een gewone basisschool. Ik werk in de bovenbouw, dus wij werken met woorden. Ik zou met pictogrammen werken of getekende kaartjes, die kun je ook online vinden. Foto's kunnen soms onduidelijk zijn, omdat er te veel op staat. In de ochtend bespreek je de dag door en na de activiteit, sluit je die af en ga je naar de volgende activiteit. Dit geef je op de kaartjes dan aan met een wasknijper bijvoorbeeld of een pijl. Ik heb nu een eenjarige en wij gebruiken en magneetbord waarop we schrijven wat hij eet en drinkt en wat onze uk heeft gedaan. Hij wil daar nu al graag heen en dat vertellen we hem met wat erop het bord staat wat we hebben gedaan die dag. Kinderen vinden dat vaak erg fijn, die duidelijkheid en structuur.

één jaar geleden

Erg bedankt voor alle bruikbare tips. Hier kan ik wat mee!

één jaar geleden

https://www.sclera.be/nl/vzw/home Eenvoudige pictogrammen.