290 Reacties

één jaar geleden

Wat is een invitation to play? (Afkorting itp) Deze term betekent: uitnodiging tot spelen. Je kan dan bijv. denken aan: - Het klaarzetten van speelgoed op een uitnodigende manier; - Het klaarzetten van een spelactiviteit. Speelgoed waar je kindje op uitgekeken was of waarmee hij/zij niet goed wist te spelen kan zo weer interessant worden. Je kan als ouder een klein poosje meespelen en wat meer leiding nemen om het kind te inspireren tot spel, waarna je je terugtrekt als je kindje in het spel opgaat. Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor invitations to play. Wat geschikt is voor je kindje, ligt natuurlijk ook erg aan de leeftijd. Vandaar dat ik in de beginpost vraag om de leeftijd bij je foto te noemen, zodat anderen kunnen inschatten of dit ook voor hun kindje geschikt zou kunnen zijn. Oh, en het is niet erg als je kindje op een heel andere manier speelt met de itp dan jij voor ogen had. Je kindje geeft er gewoon een eigen draai aan en dat is ook goed voor de creativiteit en fantasie.

één jaar geleden

Wat is toy rotation? Toy rotation betekent het rouleren van speelgoed. Dat betekent dat je niet al het speelgoed dat je hebt tegelijk aanbiedt in de speelhoek. Veel speelgoed tegelijk werkt voor een kind vaak overprikkelend, het kind kan minder goed kiezen waarmee het gaat spelen en speelt ook korter met de stukken speelgoed. Een gedeelte van het speelgoed dat jullie hebben, berg je daarom op als je aan toy rotation doet. Hoe en hoe vaak doe je een toy rotation? Dit kan per gezin verschillen. Sommige mensen roteren het speelgoed elke week, anderen doen dit als ze merken dat hun kindje is uitgekeken op het speelgoed dat er staat. Als je merkt dat je kindje niet meer speelt met een stuk speelgoed, kan je dat speelgoed opbergen en er iets anders voor in de plaats zetten. Je kan dus ook alles in één keer veranderen. Bijkomend voordeel is dat het speelgoed weer als nieuw voelt voor de kinderen, omdat ze het een tijdje niet hebben gezien. Kijk naar de leeftijd en interesse van je kindje(s) om te bepalen waarmee ze zouden willen gaan spelen. Je kan bij de toy rotation ook uitgaan van categorieën, bijv.: - Boeken - Small world play (poppenhuis, diertjes e.d.) - Puzzels en spelletjes - Creatief - Constructie (bouwen, bijv blokken, duplo) - Dramatic play (verkleedkleding, poppen) - Beweeg speelgoed (loopfietsje, klimrek, bal) Je kan ook je eigen categorieën maken natuurlijk.

één jaar geleden

Ik deel hier ook even de link naar het topic over open einde speelgoed, wellicht vinden jullie dit ook interessant: https://community.24baby.nl/forum/peuter/open-einde-speelgoed-speelgoed-zoals-grimms-grapat-e-d-YOmywe?page=1

één jaar geleden

Een invitation to play voor mijn zoontje van 15 maanden. Heerlijk scheppen en voelen, sensorisch spel! Hij vindt het geweldig. Af en toe zet ik de bak weer klaar en hij speelt er minstens 20 minuten mee. Let op: wel onder toezicht, i.v.m. de dingen in de mond stoppen!

één jaar geleden

Leuk topic! Deze vond ik leuk om te maken op een oude schoenendoosdeksel en denk dat dit onder ITP valt? Dit gaf zeker 20 minuten geconcentreerd speeltijd voor mijn dochter van 20 maanden.

één jaar geleden

Oh wat een leuk topic! Ik ben altijd op zoek naar zulk soort activiteiten, maar vind het soms lastig om iets te bedenken! Die egel is echt super leuk!! Die ga ik ook eens maken! Ik heb vorige week inkepingen in een doos gemaakt en elke inkeping een kleurtje gegeven en dan ijslollie stokjes ook een kleur gegeven zodat hij het goede kleur ijs stokje in de juiste gleuf in de doos kon doen. Gaf ook veel speel plezier. En wij doen regelmatig op een picknick kleed in de tuin een emmertje duivenvoer en dan met tractors en grote lepels en allerlei verschillende groottes bakjes kan hij ook 30-60min spelen. Zoontje is 2 jaar trouwens

één jaar geleden

Reactie op Lot321

Leuk topic! Deze vond ik leuk om te maken op een oude schoenendoosdeksel en ...
Heel leuk! Dit valt inderdaad onder invitation to play😊

één jaar geleden

En opa is ook altijd erg creatief haha. Pvc pijp waar hij balletjes en treintjes doorheen kon doen. Gaf ook lang plezier 😂

één jaar geleden

Reactie op Lot321

Leuk topic! Deze vond ik leuk om te maken op een oude schoenendoosdeksel en ...
Die egel is echt suuuuuperleuk! Heb 'm meteen nagemaakt om morgen mee te spelen. Meer meer meer 😄

één jaar geleden

Gisteren een toy rotation gedaan voor zoontje van 16 maanden. Nu staat er: - ToetToet auto garage met paar auto's - Grimms stapeltoren - Mandje met muziekinstrumenten - Ikea kralenstang - Galt pop-up toy - Speelzijde + knuffel - Zachte bal - Klein mandje met vingerpoppetjes (boerderijdieren van Flying Tiger) Niet op de foto: loopwagen en boeken. Hij kan zelf nog niet bij de 3e plank, maar dat pak ik er dan uit en zet ik op z'n tafeltje.

één jaar geleden

Reactie op Kade

Die egel is echt suuuuuperleuk! Heb 'm meteen nagemaakt om morgen mee te sp ...
Ja was hier ook echt succesvol. Via Pinterest had ik dat gevonden. Vond deze ook heel leuk, maar nog niet gemaakt

één jaar geleden

Leuk topic! Ik zal proberen binnenkort wat meer foto's proberen te maken 😊. Wat ik leuk vind om oa te doen is een themaplank maken. Hier een klein voorbeeldje (exclusief kat 😅) van een voertuigen plank. Met een boekje en de houten auto's uitgestald. Ook weleens gedaan met boerderij thema icm oa de holztiger dieren, tractor en een houten huisje.

één jaar geleden

Ik ben fan van toy rotations. Vind het leuk om als ze naar bed zijn hun hoekje weer net even anders in te richten.Dit heb ik voor morgen neergezet voor mn dochters van 22 maanden -huisjes, autootjes met stapelbakjes -twee lappenpoppen -xylofoonstoof -boekjes -modu racewagens -klikgesp aan touwtje - en een olifant Op dit moment zijn boekjes en modu favoriet.

één jaar geleden

Leuk, ik lees graag mee.

één jaar geleden

Invitation to play: Thema Herfst Mijn zoontje is 2.5 Grapat speelbak Grapat gekleurde bakjes Houten schepje Houten paddenstoel (Action) Een zak kikkererwten die wij toch nooit gebruiken 😅

één jaar geleden

Invition to play: Thema oceaan Grapat speelbak Grapat gekleurde bakjes 1 grote houten schep en 2 kleine houten schepjes Blauwe speelrijst Oceaandieren (Action)

één jaar geleden

Die hakken met dat rijst ect. vanaf welke leeftijd kan dat? Onze dochter is 15 maanden maar ik ben echt bang dat dat dan door je hele huis ligt 😅. Of moet ik dat gewoon voor lief nemen?

één jaar geleden

Reactie op Moosje_92

Die hakken met dat rijst ect. vanaf welke leeftijd kan dat? Onze dochter is ...
Ik heb met 15 maanden een bak met linzen aangeboden. Wij hebben zo'n flisat tafeltje van Ikea en daar zat de bak in. De eerste keer dat hij ermee speelde, moest ik wel goed opletten en telkens zeggen: we doen de linzen in de bak/doe het maar in de bak/etc. En natuurlijk zeggen: wel spelen, niet eten😄. Maar de 2e keer heb ik het maar 1 of 2 keer moeten zeggen. Dus een kindje leert ook snel! Hij heeft er daarna nog een keer mee gespeeld en toen vond hij het wel weer leuk om de zwaartekracht te testen (lees: linzen van de tafel op de grond gooien), dus toen heb ik de bak eruit gehaald en op de grond gezet. Dan is dat aspect al meteen een stuk minder interessant. Ik denk dat je prima een bak rijst kunt aanbieden, met wat bakjes en evt een schepje kan ze zich vast al vermaken. Een beetje rommelig kan het wel worden, maar als je consequent blijft met aangeven wat wel/niet mag, valt het (bij ons in elk geval) wel mee. Tot nu toe hoefde ik niet eens te stofzuigen, stoffer en blik was voldoende😉.

één jaar geleden

Reactie op Lot321

Leuk topic! Deze vond ik leuk om te maken op een oude schoenendoosdeksel en ...
Wat een leuk idee! Bedankt!

één jaar geleden

Wat leuk. Hebben jullie ook ideeën voor kindjes van 5 a 6 maanden?