10 Reacties
![](https://images.community.24baby.nl/user-default-avatars/31.png)
3 maanden geleden
Misschien kun je het met (hand) poppen proberen, om via die weg hem dingen uit te leggen waarom iets niet mag.
Wanneer hij iets goeds doet, tegen je man of iemand anders die er bij is dit hardop benoemen. Hoe goed je dit vind, hoe trots je bent dat hij dat geleerd heeft. Net alsof je zoon het niet hoort te horen, maar dat hij het wel hoort.
Met stickervellen werken, beloningstickers.
Proberen geen nee te zeggen. Bijvoorbeeld 'niet rennen' niet zeggen maar wel 'hier lopen wij'. Het woord 'niet' hoort hij misschien niet eens en alleen 'rennen'.
Succes met je lieve maar kleine boefje :)
![](https://images.community.24baby.nl/user-default-avatars/39.png)
3 maanden geleden
Misschien kan je het anders zien, huisdieren en bijten vind hij niet perse 'leuk' maar hij kan zich nog niet inleven in een ander en moet leren wat goed of fout is. Als hij de hond slaat 'slaan doet pijn dat mag niet, kom we gaan hem samen aaien'. En herhalen idd 100 x
![](https://images.community.24baby.nl/users/e1fd6151-f48a-421c-946a-5911217dac72/avatar/small.jpg?v=63804208229)
3 maanden geleden
Heel herkenbaar. Wij hebben ook een zoontje van bijna 2, soms een dikke draak.
We hebben nu een stoeltje op de gang met een gespje, zodat hij er miet af kan.
1x waarschuwen en bij de 2e keer uitleggen dat hij even op dat stoeltje gaat zitten omdat dit niet mag. 2 minuten laten zitten. Dan terug gaan en vragen waarom hij hier zit, hij zegt dan nu zeld: niet bijten, of niet slaan.
Dit werkt voor ons top. Hij weet nu heel goed na 1x waarschuwen dat hij moet stoppen omdat hij anders op het stoeltje moet voor een time out.
![](https://images.community.24baby.nl/user-default-avatars/4.png)
3 maanden geleden
Hoe reageren jullie/jij wanneer hij een huisdier pijn doet?
Ik weet niet welk huisdier het is natuurlijk, maar die reageert dan toch ook op? Als een kat pijn wordt gedaan, dan houdt het op een gegeven moment een keer op en dan slaan ze wel terug, vindt hij het dan nog steeds leuk?
![](https://images.community.24baby.nl/users/ea3cf9c0-6be8-4e9d-b013-6a600f6803b7/avatar/small.jpg?v=63902090187)
3 maanden geleden
Ja het kan erg pittig zijn die kleine draakjes. Wat ik zelf vondt helpen:
Verwacht dat je kind dingen doet die niet mogen. Is heel normaal, ze zijn hun grenzen aan het verkennen. Dat hielp mij om vooral kalm te blijven. Boos worden werkte meestal averechts, de mijne vindt extreme reacties juist interessant of grappig waardoor hij negatieve aandacht ging zoeken 😵💫 je kunt natuurlijk wel een strenge stem gebruiken als je hem aanspreekt.
Is het gevaarlijk wat hij doet, haal hem uit de situatie. Blijf kalm er leg uit waarom het niet mag met zo min mogelijk woorden. Bv als ze het fornuis aan willen raken "pas op, heet, au". En dit net zo lang tot ze het opgeven 😂
Is het niet direct gevaarlijk, negeer het gedrag dan en kijk wat er gebeurt. Ze leren door te doen natuurlijk, ze mogen fouten maken. Geef daarna de juiste alternatieven. Geef juist aan wat het gewenste gedrag is en wel mag.
Ow en dit een miljoen keer herhalen, want herhaling is key 🫠
![](https://images.community.24baby.nl/user-default-avatars/14.png)
3 maanden geleden
Bij onze boef is het erger als hij te weinig beweegt. Dus we gaan iedere dag met hem naar buiten en een stuk wandelen. Vinden we zelf ook heerlijk. Andere dingen die leuk zijn: speeltuintje, kinderboerderij, zwembad, kort stukje met de bus/ trein en dan een winkel in.
Het is ook erger als hij moe is, dus we brengen hem op tijd naar bed, en dingen met een grote kans op bijten (insmeren tegen zijn eczeem bijvoorbeeld) doen we wat vroeger in plaats van aan het eind van zijn energie.
Boos worden werkt hier ook averechts, dat maakt het interessanter blijkbaar. Rustig blijven, benoemen wat wel mag. En dit inderdaad 100x herhalen.
Indien mogelijk een consequentie aan het gedrag verbinden. Als hij met zijn lepel gooit/slaat, zeggen we 'een lepel is om mee te eten' en pakken we 'm af. Als hij van de stoep af gaat, zeggen we 'op de stoep blijven' en tillen we 'm op. Als dat te vaak gebeurt, sjouwen we hem naar huis, desnoods overdwars en onder luid protest🤣 zo leert hij bepaalde dingen best snel.
Afleren is moeilijker dan aanleren 😅 werkelijk iedere beker water eindigt hier ondersteboven, dus als iemand daarvoor nog een tip heeft😅
![](https://images.community.24baby.nl/users/0dc1e943-9b0b-4b41-b1a5-e29a0194ff43/avatar/small.jpg?v=63866490696)
3 maanden geleden
Kinderen tot ongeveer 4 jaar zijn nog niet (goed) in staat om "nee" en "niet doen" goed te begrijpen. Ze zullen door hebben dat iets een negatief gevolg heeft (boze ouders). Maar jonge kinderen kunnen niet zoveel denkstappen maken.
Als je zegt dat iets niet mag, verwacht je namelijk een heleboel denkstappen:
1. Dat het kind snapt dat "nee" betekent dat het niet mag
2. Dat ze die "nee" kunnen koppelen aan hun huidige gedrag
3. Dat ze daar zelf mee kunnen stoppen
4. Een alternatief gedrag zelf kunnen bedenken
5. Dat alternatieve gedrag gaan uitvoeren.
Je kunt je kind (en uiteindelijk ook jezelf dus) enorm helpen door een JA of een "wel" te geven. Dus zeg wat een kind WEL mag doen. Dat maakt de interactie een stuk positiever en zorgt er ook voor dat je kind snapt wat je verwacht. Veel meer kans dat het dan naar je luistert, want alle kinderen vinden het fijn als papa en mama blij zijn.
Voorbeeld: als je kind aan de haren van de hond trekt:
❌ "niet aan de haren van de hond trekken" of nog onduidelijker: "niet doen!"
✅ "je mag de hond aaien met een platte hand" en het dan voordoen. Kinderen leren sowieso veel meer van nadoen dan van taal.
Beetje een uitgebreid antwoord en het toepassen vergt echt wel wat oefening, maar het gaat ook echt zoveel opleveren als het lukt om dit toe te passen!
Je kunt hierover meer lezen op de Instagram van bijvoorbeeld how to talk en er is laatst ook een leuk filmpje met balletjes geüpload op verbinden_opvoeden die dit illustreert.
Ik ben zelf kind- en jeugdpsycholoog, dus mijn opmerking komt ook niet uit het niets :)