14 Reacties

11 dagen geleden

Ik kan hier niet echt over meepraten aangezien mijn dochter goed eet. Maar heeft wel een korte fase gehad dat ze moeilijk deed. Ik kreeg toch echt te horen, maak er geen strijd van. Houd het gezellig aan tafel, kletsen over vanalles. Maar dat lukt beter als je een groter gezin hebt denk ik. Jullie zijn ook met zijn tweetjes? Ik heb op een gegeven moment de tv wel eens aangezet. Daar ging ze dan zo in op dat ze toch echt wel wat happen binnenkreeg. Als het je daarom gaat.....is het meer om met zijn tweetjes aan tafel zitten, ook al eet ze niet.... misschien een boekje aan tafel voor haar? Daar over babbelen terwijl jij rustig eet. En misschien tussendoor stiekem haar een hap geven... Wil ze niet, niet op in gaan. Dit zeggende, lijkt me heel zwaar!!! En ik weet, het is elke dag. En het lukt niet altijd om maar de rust te bewaren.

11 dagen geleden

Gooien met eten: ‘ben je klaar met eten?’ Zelf opruimen is hij meestal best goed in en anders blijft hij op de grond en krijgt verder geen aandacht van ons om samen te spelen terwijl wij eten. Meestal komt hij binnen twee minuten weer terug dat hij weer aan tafel kan zitten, dan vragen we of hij netjes kan zitten en dan is het goed. Wij betrekken hem overigens veel in de gesprekken aan tafel, dat helpt ook dat hij er graag bij wil zijn. Op de gang zetten doen wij niet aan, dat heeft totaal geen nut. Het gooien met eten/spullen is hier nu met 2 jaar en 9 maanden al veel minder geworden. Eigenlijk alleen nog wanneer hij echt oververmoeid is.

11 dagen geleden

Wat bij onze dochter van 2 goed helpt is om en om. Ze lust bijvoorbeeld graag vlees dus eerst een hapje vlees dan groente of bij spaghetti met geraspte kaas, eerst een sliertje kaas dan een hapje spaghetti. Wij zijn daar standvastig in geweest en het helpt heel goed. Misschien kan je er iets mee.

11 dagen geleden

Echt, die van ons heeft maanden slecht gegeten. De laatste weken eet hij ineens wel (als een beest). Soms ook niet, dan wil hij alleen de koolhydraten en bijv. vis. Laatst heb ik zijn groenten gepureerd en de couscous daar doorheen gemengd (groente verstoppen). Wat echt heel erg helpt bij ons is dat hij veel buiten komt en speelt, ook voor het avondeten. Sinds hij van KDV veranderd is waar ze ook bij wat minder weer veel buiten zijn, gaat het stukken beter. Hij mag van tafel, we proberen er geen strijd van te maken. Vanavond aten we burrito's (burrito vulling, guacamole, salsa) en dan mocht hij alleen de burrito als ik er wat op smeerde, anders niet. Dat werkte wel. Met broodbeleg idemdito, als het gaat om lunch en niet om een los plakje kaas en ik wil dat hij zijn kaas niet van zijn cracker/boterham afhaal, dan zeg ik dat hij moet happen (begrijpt hij) en anders pak ik het af en voer ik hem. Qua open beker drinken, daar wilde hij echt niet aan, maar dat hebben we ook doorgezet. Verder gebruiken we eten niet als beloning of straf. Eerst was ik heel streng (blijven zitten, eten) maar dat werkte voor geen meter. Als hij van tafel gaat omdat hij wil spelen en onze aandacht trekt, dan benoemen we 'nee, we zijn aan het eten. Kom er gezellig bij zitten' vaak werkt het ook (aan tafel) als ik iets van zijn bord prik f bijna prik met mijn vork en zeg 'mag mama dit, is dit van mama?' dan is het ineens van hem en gaat het erin 👋.

11 dagen geleden

Bij ons hebben we een lust ik niet bakje staan en de regel is of je blijf op je stoel zitten of je gaat in de tafel stoel bij haar is dan snel de keuze gemaakt gaat ze gooien met eten word ze maximaal 3 x gewaarschuwd en anders zettwn we haar eten /drinken even weg mischien heb je er iets aan maar mischien ook niet elk kindje is toch weer anders :p

11 dagen geleden

de podcast 'ouders van nu vraagt door' heeft hier een interessante aflevering over gemaakt mer veel tips

11 dagen geleden

Mijn dochter was een drama met eten. Wij besloten het te laten gaan. Ze eet wat ze wil eten, wil ze niet (meer)? Dan niet. Ze krijg wel altijd yoghurt als toetje. Iets lekkers bij de thee hangt er vanaf wat ze gegeten heeft. Dat houdt in dat ze het in elk geval heeft geprobeerd. Al zijn het maar 3 hapjes. Hoeft ze niet meer? Prima dan niet, ze zal dan wel genoeg hebben. Maar wil ze niet zitten, gaat ze rennen, eigenwijs doen en niks proberen, dan ook niks lekker bij de thee. Er zijn genoeg mensen die dit omkoperij vinden en deze methode dan ook echt afraden, maar het werkt voor ons. Het is ook niet zo dat ik keihard roep nu eten anders krijg je niks. Nee pas bij de thee zei ik dan dat ze niks lekkers kreeg. Ze is nu 3 jaar en 4 maanden en ze eet nu vrijwel alles. Ze eet ook altijd goed. Gisteren aten we iets nieuws. Ze wilde niet. Prima zei ik, je hoeft niet alles op te eten maar ik wil dat je 1 hapje proeft. Vervolgens hele bord leeg gegeten. Ik heb in mijn omgeving meermaals gezien dat er strijd gevoerd wordt om een kind te laten eten. Ik zag dat toen ik nog kinderloos was gebeuren en had zo’n medelijden met het kind! Eten werd er soms ingeduwd omdat ze ‘moesten’ eten. Maar he zo’n kind is niet zomaar uitgehongerd ofzo, zowel dan gaan ze vanzelf eten. Dus wij hebben toen al gezegd: als wij kinderen mogen krijgen dan gaan wij dit heel anders doen. Zeker een jaar heeft ze amper gegeten (avondeten dan) en nu eet ze helemaal prima.

11 dagen geleden

Reactie op Annika030

Mijn dochter was een drama met eten. Wij besloten het te laten gaan. Ze eet ...
Overigens doen wij trouwens ook niet echt moeite om haar tijdens het hele diner aan tafel te laten zitten. Ja als ze vervelend gaat doen, maar als ze gewoon goed eet en ze gaat af en toe van tafel, maakt mij echt niet uit. Begrijp nooit zo goed wat het precieze doel is van verplicht aan tafel te moeten zitten 🤣

11 dagen geleden

Wij maken er geen strijd van. Wie bieden wat aan, eet hij niet prima. De volgende ochtend is dan weer een eetmoment. Wel is de regel dat alle schermen tijdens het eten uit gaan en papa en mama spelen niet met je want we zitten te eten. Vaak schuift hij na protest dan alsnog aan en eet hij mee. Doet hij dit niet dan gaat de boterham van de volgende ochtend er met gemak in 😄. Mijn zoontje is 2,5.

11 dagen geleden

Wij zijn heel flexibel, maar niet eten is geen optie. Dan heeft hij moeite met gaan slapen en wordt gegarandeerd wakker in de nacht. Het doel is eten en de hoe boeit niet. Bij standaard avondeten is er geen alternatief, tenzij ik weet dat hij het echt niet lust (dat zijn ongeveer 2 dingen) en bij dingen die wij sporadisch eten of een uitprobeersel is het alternatief brood met simpel hartig beleg. Wel moeten er dan altijd 3 happen worden geproefd. Een toetje is er altijd. Als hij een keer minder eet is het toetje vullender als in kwark oid, maar dus niet iets wat opvalt als “straf of beloning”. De hoe gaat hier in fases: welke vork/lepel, wiens vork/lepel, vlees gelijk met de groente op de lepel of ervoor of erna (wel altijd in kleine stukjes en na een hap vlees moet een hap groente volgen), een stukje favoriet fruit in ministukjes gesneden erbij (na elke hap groente een stukje fruit), voeren of zelf laten eten, op de speelmat ernaast zitten om te eten als hij van tafel ging (deze fase heeft denk ik amper 2 weken geduurd). Bij uit eten gaan blijft hij overigens altijd zonder probleem zitten en gedraagt zich dan goed (wij gebruiken dan geen filmpjes ook niet voor een avondvullend diner, maar simpel speelgoed zoals een geluidloos autootje). Wat overigens ook altijd helpt is om op tijd te eten. Hoe later we eten hoe moeizamer alles gaat. Bij een echt slechte eter kan het helpen om in de middag al warm te eten.

11 dagen geleden

Wij hebben dezelfde regels: wij bepalen wat, zij hoeveel en we zitten met zijn allen aan tafel tot het toetje op is (we eten allemaal kwark als toetje en maar af en toe iets speciaals). Dus kortom, prima als je niet eet maar je blijft zitten. Dan gaat ze vaak als we er geen aandacht besteden toch wat eten. En soms krijgen we er met een grapje nog wat in. Soms werkt dat ook niet en daar maken we dan geen gedoe van. De volgende dag eten we dan meestal iets dat er vaak makkelijk in gaat, zoals spinazie met pasta of nasi. Hier zie ik wel een verband tussen poepen en niet eten trouwens. Ze poept supervaak om etenstijd 🙈.

11 dagen geleden

Hier hetzelfde, afgelopen weken gaat het ineens iets beter, maar ze heeft maanden nauwelijks avond gegeten. Bij ons is eten geen strijd. Wil je niet eten? Dan eet je niet. Ze mag van tafel, maar wij blijven zitten en eten doen we alleen aan tafel. Altijd yoghurt toe. Ook als ze wél goed eet belonen we haar niet uitgebreid, trouwens! Zo proberen we het neutraal te houden. Hier ging het na een maand of 6 ineens beter, zonder dat wij daar iets speciaals voor hebben gedaan. Alles is een fase ❤️. Wat hier nog wel hielp was groenten vooruit koken. Ze krijgt vaak tijdens het koken al een bakje met daarin alleen groenten (bijv boontjes of broccoli of tomaatjes). Met een beetje geluk eet ze dan al wat, en dan kan ze niet alleen de lekkere dingen opeten. Op een of andere manier werkt dat ook wel redelijk, hoewel ze ook maanden lang überhaupt geen groenten wilden.

10 dagen geleden

Bedankt voor alle tips!!! Ik ben alleenstaand dus moeilijk om een gezellig gesprek te houden met zo’n draakje naast je 😅. Ik zet dan wel vaak een muziekje op. Vanavond al het negatieve gedrag genegeerd en alleen gezegd prima dat eet je niet maar je blijft wel aan tafel. Toch een paar hapjes vis gegeten en zelf ook rustig kunnen eten 😅. Hopelijk is het een fase!!

10 dagen geleden

Reactie op Theetje85

Bedankt voor alle tips!!! Ik ben alleenstaand dus moeilijk om een gezellig ...
Hier ook een knul van 2,5 die al zegt nee ik wil geen eten.. wij zeggen dan ook je hoeft niet te eten maar wel in je stoel en wachtej tot wij het op hebben. Verder gewoon lekker kletsen en zijn bordje iets van hem weg zetten maar wel dat hij er nog net bij kan.. Soms eet hij dan ineens wel maar soms ook echt niet.. Gezonde peuters hongeren zichzelf niet uit! Komt goed 😃 alleen deze fase kan mega lang duren!