21 Reacties

9 maanden geleden
Geen tips qua professionele begeleiding, maar alleen de vraag waarom fulltime thuis komen te zitten?
Is hij wel plas zindelijk? En is het mogelijk hem bijvoorbeeld dan thuis in de luier te laten voor ontlasting? (Houdt hij het op zodra de luier uit is?)
Onze dochter deed dit namelijk wel en vroeg een luier om te poepen heeft bijna een jaar geduurd voordat ze dit niet meer deed .
Wat is er op school mogelijk qua luier aan? Kun jij of iemand uit je omgeving (partner/opa/opa) bijvoorbeeld op vaste tijden verschoning verzorgen?
Is er iemand professioneel te benaderen voor verschoning/begeleiding op school?

9 maanden geleden
Onze middelste heeft tot eind groep 2 een luier gedragen ivm het plassen. Hij ging tot 12:00 naar school (vermoeidheid) en we kwamen zelf tussendoor de luierwissel doen. Op deze manier kon hij wel gewoon naar school.
Maar die mogelijkheid moet je natuurlijk wel hebben, dat is niet voor iedereen haalbaar.
Is het alleen het poepen, of ook het plassen?

9 maanden geleden
Kan je niet zelf bellen met de plas-en poeppoli om na te vragen of ze iets voor jullie kunnen betekenen? :)
Als ze niet kunnen helpen dan heb je dat ook maar van hun gehoord. En anders kan je alsnog om die doorverwijzing vragen.
Bij zo'n poli zit toch een heel team met verschillende expertises? Dus misschien is het juist wel de stap die genomen moet worden 🤷🏻♀️

9 maanden geleden
Kan hij een luierbroekje zelf wisselen, kan hij zichzelf aan een uitkleden? Want dan kun je misschien met de juf afspreken dat hij op vaste tijden opdracht krijgt om zijn luierbroekje te wisselen en dat je alleen zelf naar school gaat bij ontlasting. Verder heb ik ook goede verhalen over de poep en plas poli gehoord en verbaast het mij enigszins dat een speciale school geen mogelijkheid biedt om de luier te doen. De klassen zijn veelal veel kleiner en een kindje zit daar niet zonder reden.

9 maanden geleden
Soory geen idee wie er hulp kan bieden rond Groningen maar vraag me wel af waarom je kind thuis zou komen te zitten? Heeft de school als harde eis dat hij zindelijk moet zijn? Je spreekt over een ontwikkelingsachterstand; is er iets van een diagnose? dan zou er volgens mij echt wel wat geregeld moeten kunnen worden op school. Ik zou in gesprek gaan met de school. Je hebt al zoveel gedaan om tot zindelijkheid te komen, misschien is je zoon er gewoon echt nog niet aan toe

9 maanden geleden
En misschien heb je hier (in een later stadium) nog wat aan: https://nl.linkedin.com/posts/wolters-kluwer-schulinck-sociaal-domein_vraag-van-de-week-zindelijkheidstraining-activity-7226134908048392194-73yW

9 maanden geleden
Hier zijn we al 1.5 jaar bezig met zindelijkheid, het is vooral poepen wij zijn bij een kinderfysiotherapeut geweest, maar dat ging meer over houding. Nu ben ik zelf begonnen met zakjes voor zijn ontlasting zachter te maken en het gaat iets beter, maar zeker nog genoeg ongelukjes.
Hij word over 2 weken 5 jaar, op school hebben we afgesproken dat als er een ongelukje gebeurt ze ons/oma kunnen bellen ok hem te verschonen. Maar eigenlijk is dat nog nooit gebeurt of ze doen hem zelf verschonen of het gebeurt thuis.

9 maanden geleden
Reactie op Duc_je
Kan hij een luierbroekje zelf wisselen, kan hij zichzelf aan een uitkleden? ...
Ik ga er even vanuit dat de speciale school die hier bedoeld wordt een SBO school is, en ook daar moeten kinderen zindelijk zijn… het is niet de taak van de juf of meester om luiers te verschonen. Hoewel ik echt begrijp hoe moeilijk het is als je er al alles aan hebt gedaan om je kind zindelijk te krijgen. Het is onmogelijk voor een juf of meester om naast de +/- 15 kinderen die je in de klas hebt zitten die allemaal individuele aandacht en gespecialiseerde begeleiding nodig hebben, óók nog eens kinderen te verschonen. Dat kan gewoon echt niet. De klassen zijn dan wel kleiner, maar dat is niet voor niks hè. Met alle extra aandacht die er nodig is telt een klas van 15 leerlingen ook gewoon voor 30… Overigens ook totaal niet veilig als de juf de hele klas alleen moet achter laten om een kindje te verschonen… Ik snap echt hoe moeilijk het is maar dit is niet iets dat bij de leerkracht neergelegd kan worden… In cluster 3 onderwijs voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen wordt dan wel weer verschoond.

9 maanden geleden
Heb je het al met school besproken? Mijn zoon zit op cluster 2 onderwijs en was (wegens medische redenen) nog niet zindelijk toen hij begon. Dat was daar geen enkel probleem. De onderwijs assistent hielp hem met verschonen. Voor de reguliere bso hield ik mijn hart vast, want daar stond in de info folder dat kinderen zindelijk moesten zijn. Ik heb contact opgenomen en na een gesprek waren er gewoon mogelijkheden en was het niet zo zwart/wit. Zorgen om niks gemaakt dus.
Wat betreft het zindelijk worden; wij hebben ook alles geprobeerd en het was vooral sneu voor onze zoon. Uiteindelijk op zijn beloop gelaten (school vond dat dus geen probleem) en van de ene op de andere dag lukte het. De huisarts zei trouwens bij ons dat de plaspoli pas met 5 jaar kan, daarvoor wordt het nog niet als probleem gezien. Het komt echt goed!

9 maanden geleden
Ter aanvulling nog over poepen. Dat doet mijn zoon nog in de luier. Overal was het advies: niet te moeilijk doen. We hebben een duidelijke afspraak met hem; poepen mag niet in je onderbroek. Hij mag kiezen tussen de wc of een luier. De huisarts (en op school) zei dat ze dit heel vaak zien. Ook op dit forum zijn er meerdere topics over te vinden.

8 maanden geleden
Helaas geen ervaring omgeving Groningen.
Maar even een reactie op het fulltime thuis komen te zitten.
Gaat je kind nu naar een kdv?
Je kunt toeslag krijgen voor dagopvang totdat je kind naar school gaat. Dat hoeft dus niet meteen met 4 te zijn. Er zijn ook scholen die dat bijvoorbeeld uitstellen in verband met drukte of een kerstvakantie. Dan gaat een kind ook langer naar het kdv (in overleg).
En stel dat je kind op een kinderopvang zit, dan is het misschien mogelijk om te kijken wat ze hem daar kunnen bieden. Misschien zit er ook een bso op de zelfde locatie waar hij wel eens mag komen spelen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/kinderopvangtoeslag/kan-ik-kinderopvangtoeslag-krijgen/geregistreerde-kinderopvang/dagopvang-of-bso#:~:text=Voor%20dagopvang%20kunt%20u%20kinderopvangtoeslag,eerst%20naar%20de%20basisschool%20gaan.

8 maanden geleden
Ha Bitterzoet,
Wat vervelend dat je je zo ten einde raad voelt!
Zelf ben ik intern begeleider op een basisschool en coördineer alle zorg. Heb je de forse ontwikkelingsachterstand en de zindelijkheid al besproken met de school? Zo niet, ga vooral dat gesprek aan en kijk samen naar de mogelijkheden.
Vervelend dat de orthopedagoog zo’n lange wachttijd heeft.
Je geeft aan dat jullie intensieve hulp hebben bij zijn ontwikkelingsachterstand. Wat zeggen deze hulpverleners over het starten op een reguliere basisschool of hangt dat nu af van de bevindingen van de orthopedagoog?
In dat geval heeft de school ook ambulante specialisten die ze kunnen inzetten om mee te kijken of het reguliere basisonderwijs op dit moment de juiste plek is.

8 maanden geleden
Bedankt voor alle reacties. Ja, dit probleem is in een vroeg stadium uitgebreid met school besproken. De juf kan hem op gezette tijden naar de wc sturen om te plassen en daar houd het op. De reden waarom ik bang ben dat hij thuis moet blijven is dat hij momenteel wel 8x per dag poep verliest. Daar kunnen wij niet tegen verschonen op school/bso. Het is wel een idee om vaste verschoonmomenten af te spreken, daar had ik nog niet aan gedacht. Steeds maar oproepbaar zijn is geen doen met ons werk (er moet immers brood op de plank komen...).
Het betreft overigens regulier onderwijs. Hij zal daarnaast 2 dagen per week naar een speciale taalvoorziening gaan, omdat er een vermoeden van TOS is. Qua IQ is speciaal basisonderwijs niet passend. Het heeft een half jaar geduurd om tot deze diagnose en school/zorgkeuze te komen. Verlengen kdv is geen optie omdat zijn plek vergeven is.
Inmiddels ben ik weer heel wat telefoontjes verder met 2 instellingen voor jeugdzorg en de jeugdarts van het cb. Die laatste gaat ook in overleg met de poep- en plaspoli. Wrs gaan we hem inschrijven voor gezinsbegeleiding bij 1 van de instellingen; de wachttijd daar is 10 tot 12 weken.

8 maanden geleden
Reactie op Bitterzoet
Bedankt voor alle reacties. Ja, dit probleem is in een vroeg stadium uitgeb ...
Hi! Wat lastig dat jullie zoon tegen deze moeilijkheden aanloopt! Voor hem, maar ook voor jullie als ouders. En wat goed dat jullie al zoveel hulp hebben ingeschakeld!
Ik ben zorgcoördinator op een SBO school en toen ik je verhaal las, dacht ik meteen dat het SBO misschien juist een hele fijne plek voor hem zou kunnen zijn. Voor het speciaal basisonderwijs is een lager IQ zeker geen vereiste! Aangezien er toch wel meerdere dingen spelen, zou dit misschien wel passender zijn dan een reguliere basisschool. Is dit iets wat je zou kunnen bespreken met het samenwerkingsverband? Wellicht is een observatieplek mogelijk op het SBO om te kijken of dit goed bij hem aansluit. Als dat niet het geval is, zou je met het samenwerkingsverband kunnen kijken naar (tijdelijk) extra begeleiding in de klas. Hier kun je als school geld voor aanvragen. Dan komt er een individuele begeleider in de klas en helpt je kind herinneren aan naar het toilet gaan en kan indien gewenst helpen bij het verschonen. Ik weet dat dit niet op elke school/in elke gemeente mogelijk is, maar misschien de moeite waard om te bespreken!
Heel veel succes de komende tijd, het is niet niks als je kind voor het eerst naar school gaat en al helemaal als je daar nog extra zorgen over hebt. Mocht je vragen hebben mag je me altijd een pb doen! ❤️

8 maanden geleden
Ik ben zorgverlener en je kan thuiszorg ook laten komen op een school. Misschien is dat een idee?