58 Reacties
2 maanden geleden
Als iemand uit een arm gezin vroeger zou ik zeggen dat je je zoontje inderdaad gewoon lekker mee moet laten eten, het is absoluut geen misbruik maken helemaal niet als de directeur zelf aangeeft dat ze liever hebben dat hij mee eet.
Het scheelt echt zoveel schaamte voor de arme kindjes als iedereen lekker mee eet met hetzelfde eten als wat hun eten.
2 maanden geleden
Ik zou dan gewoon meedoen met de gesubsidieerde lunch. Wel oprechte vraag, is er geen andere school in de buurt? Ik bedoel dit absoluut niet verkeerd maar ik zou toch liever mijn kind naar een school sturen met gelijkgestemden. Want ook in andere dingen ga je ongelijkheid merken straks. Denk aan verjaardagen / sinterklaas / fiets / kleding / etc. Als de lunch al gesubsidieerd wordt, kost een paar euro, geeft het wel aan dat het echt een arme wijk is. En armoede / opleidingsniveau zijn ook gecorreleerd.
2 maanden geleden
Reactie op MomofAandJ
Ik zou dan gewoon meedoen met de gesubsidieerde lunch. Wel oprechte vraag, ...
Belangrijkste is dat het onderwijs goed is. Rijk en arm kunnen nog eens van elkaar leren. Anders zul je nooit gelijkheid krijgen. Elkaar naar een beter “niveau” tillen.
2 maanden geleden
Reactie op 71124
Is het niet juist belangrijk dat deze "groepen" zoveel mogelijk met elkaar ...
Belangrijk misschien wel. Maar dat vind ik eerder aan de overheid dan aan individuele ouders. Wij wonen in een extreme hoogopgeleide / welvarende bubbel dus misschien makkelijk praten.
2 maanden geleden
Hier hetzelfde dilemma gehad, maar dan met schoolontbijt. We lieten haar zelf kiezen of ze wilde gaan of niet. Soms vond ze het gezellig met vriendinnen en soms had ze er geen zin in. In jouw geval zou ik er ook gewoon aan meedoen, want anders kan het voor een ander ‘uit de hoogte’ overkomen. Ik las het net al in een reactie maar hier is hetzelfde met sinterklaas, trakteren, kleding etc. Ik probeer me expres niet teveel uit te sloven, ondanks dat ik traktaties maken heel leuk vind.
2 maanden geleden
Reactie op 💙m💗
Who 😅 fijne reactie dit.
Ik uit het arme gezin en dakloos geweest op m’n 1 ...
Heftig dat je dit hebt meegemaakt! En super knap dat je zo goed terecht bent gekomen. Helaas is het geen oordeel maar een feit dat kinderen uit arme gezinnen over het ALGEMEEN vaak slechter terecht komen dan kinderen van rijke ouders. Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en kijk ook eens de documentaire 'Klassen' van de NPO. Er is helaas veel ongelijkheid in Nederland. Betekent niet dat kinderen uit arme gezinnen niet slim kunnen zijn, dat is niet wat ik zeg.
2 maanden geleden
Reactie op MomofAandJ
Belangrijk misschien wel. Maar dat vind ik eerder aan de overheid dan aan ...
Dus jij adviseert een ouder om zijn kind vooral niet op een school te zetten waar (ook) kinderen uit arme gezinnen heen gaan, want dat zegt iets over.... de kwaliteit van het onderwijs? de vrienden die je kind daar maakt? de denkbeelden op zo'n school?
Ik begrijp oprecht niet wat je bedoelt hiermee en ik zou je het voordeel van de twijfel willen geven, maar je maakt het wel erg moeilijk om hier geen snoeihard discriminerend vooroordeel in te lezen en bovendien precies aan te tonen waarom segregatie zo schadelijk is.
Je kind daar gewoon lekker op school doen (groeit ie ten minste op tot een persoon met besef van de hele breedte van de maatschappij, wat je meestal een beter en begripvoller mens maakt) en ook lekker meedoen met de schoollunch, kan juist heel verbindend zijn als kinderen het samen kunnen hebben over wat ze wel/niet lekker aan vonden bijvoorbeeld.
2 maanden geleden
Ik zou juist je kindje zoveel mogelijk mee laten eten. Het is voor iedereen dan gelijk en normaal, terwijl als de ene helft zelf eten meeneemt je juist een verschil creëert en schaamte bij de andere helft kan geven.
Vind het heel mooi hoe je erover nadenkt, evt zou je een donatie kunnen doen :)
2 maanden geleden
Ik zou niet teveel met dat schuldgevoel zitten. De school heeft waarschijnlijk heel goed nagedacht en afgewogen wat het beste is. Je kan altijd op een andere manier “teruggeven” aan de maatschappij als je je schuldig voelt. Het is denk ik juist voor alle kinderen goed om dit samen te doen. En ook heel waardevol om juist met andere “groepen” om te gaan en hun verhalen te horen. Juist voor kinderen. Ik ben van mening dat die “eigen bubbels” ontzettend schadelijk kunnen zijn als kinderen daar nooit buiten komen. Lekker samen laten eten. Wie weet leert hij iets eten waar hij thuis altijd van zegt het niet te lusten 🤪
2 maanden geleden
Reactie op MomofAandJ
Belangrijk misschien wel. Maar dat vind ik eerder aan de overheid dan aan ...
Ik snap best dat als je in een welvarende wijk woont je kinderen soort van automatisch op eenzelfde soort school komen. Maar hoe zie je voor je dat de overheid dat bewerkstelligt? Waar zien kinderen kinderen uit een andere omgeving anders dan op school? Bij de hockeyclub of de muziekschool waarschijnlijk niet. Wij hebben onze dochters juist op een gemixte school gedaan zodat ze leren hoe de rest van de wereld eruit ziet, als ze goed kunnen leren duurt die gymnasiumbubbel nog lang genoeg. Wel op voorwaarde dat de school zelf goed was overigens, en tot nu toe zijn we daarover heel tevreden.
On topic, bij ons zijn er ook lunches (en ook fruit) beschikbaar voor kinderen bij wie dit thuis niet lukt. Maar weet eigenlijk niet zo goed hóe dit geregeld wordt (als in hoe ze weten wie hier wel een niet gebruik van maken), onze kinderen nemen iig gewoon brood en fruit mee naar school. Maar af en toe hoor ik dat ze een broodje “uit de bak” heeft gegeten omdat er bijvoorbeeld over was.
2 maanden geleden
Reactie op nijn5
Ik snap best dat als je in een welvarende wijk woont je kinderen soort van ...
Nog een aanvulling. Als inderdaad iedereen meedoet met de schoollunch zou ik dat ook doen denk ik, gesubsidieerd of niet. Maar bij ons is dat dus niet zo. Het is (iig bij ons) overigens gewoon een simpel broodje kaas of (halal) kip dacht ik.
En wat me nog te binnen schoot is dat wat de directrice doet voorkomen niet per se de werkelijkheid hoeft te zijn. Dat zij misschien wel wíl dat alle kindjes meedoen, maar dat in de praktijk gewoon de helft van de klas zelf wat mee heeft.
2 maanden geleden
Reactie op HetRodeSchaap
Dus jij adviseert een ouder om zijn kind vooral niet op een school te zette ...
Je hebt helemaal gelijk. Ik lees het nu terug en ik realiseer me dat het inderdaad discriminerend overkomt. Zo bedoel ik het absoluut niet.
Helaas is er in Nederland klassenongelijkheid en is er op 'arme' scholen vaak ook sprake van minder goed onderwijs / minder goede leerkrachten over het algemeen. En stromen kinderen vaak uit in lagere opleidingsniveaus. Over het algemeen krijgen arme kinderen ook minder goede kansen op het gebied van sport en overige talentontwikkeling. Is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en check ook de documentaire 'klassen'. Voor mijn eigen kinderen wil ik graag een maximale benutting van hun potentieel en het beste onderwijs. Voor de maatschappij is het absoluut beter dat meerdere groepen met elkaar in contact komen. Dit vind ik best een lastig dilemma.
2 maanden geleden
Reactie op nijn5
Ik snap best dat als je in een welvarende wijk woont je kinderen soort van ...
Ja, terechte vraag. Nog meer doen aan armoedebestrijding en arme ouders ook de kans bieden om kinderen op hockey / muziekles te doen. En bijvoorbeeld ook de mogelijkheid bieden om in het weekend als gezin culturele activiteiten te ondernemen.
2 maanden geleden
Reactie op MomofAandJ
Je hebt helemaal gelijk. Ik lees het nu terug en ik realiseer me dat het in ...
Of je bekijkt het andersom. Je gunt de armere kinderen meer toekomstperspectief omdat de kwaliteit van de school beter is doordat een groot deel van de leerlingen wel rijkere ouders hebben, dus de school ook kwalitatief beter onderwijs heeft.
2 maanden geleden
Reactie op nijn5
Nog een aanvulling. Als inderdaad iedereen meedoet met de schoollunch zou i ...
Dankjewel! Hier zijn het ook 2 boterhammen en een stuk fruit, maar ik denk dat we straks nog even vragen aan de juf van zijn klas hoeveel kinderen daadwerkelijk meedoen inderdaad, dat is wel een goede. En wij hebben inderdaad ook bewust voor deze school gekozen, 5 minuten verder fietsen staat een heel goed aangeschreven school waar ook vooral de ‘welvarende’ kinderen naar toe gaan, maar het was daar allemaal zo massaal en gemaakt (500 leerlingen VS 150 bv) dat we hier een veel beter gevoel bij hadden, en hij voelde zich hier ook meteen op zijn gemak. En wij denken idd ook dat het helemaal niet verkeerd is om te zien dat het niet overal zo gaat als bij ons, denk dat kinderen uit verschillende milieus/achtergronden juist veel van elkaar kunnen leren
VRIEND
2 maanden geleden
Ik denk inderdaad dat je het meest bijdraagt door de gesubsidieerde lunch aan te nemen en zo de integratie te bevorderen.
Ik woon in het buitenland en hier krijgen de kinderen warm eten op school in de kantine. De bijdrage van de ouders wordt bepaald op basis van hun inkomen, dus arme gezinnen bepalen (bijna) niks en rijkere tot 6 euro per dag, echt afhankelijk van het inkomen, de kinderen krijgen allemaal hetzelfde.
Misschien kun je informeren of het project ook verschillende tarieven heeft op basis van inkomen.