181 Reacties

één jaar geleden

Wat is de samenvatting van deze opvoeding? Zag hem toevallig ook net op insta langs komen

één jaar geleden

Ik heb hem zelf nog niet helemaal uit, maar ik ben heel enthousiast over het boek. Wat heb jij vooral uit het boek gehaald wat je zou willen toepassen in de opvoeding van je kinderen?

één jaar geleden

Echt een topboek. Vooral het stukje dat je je kind echt deel laat zijn van het 'team/gezin' vind ik mooi. Dus niet mama gaat even koken, ga jij maar even spelen... maar laat ze een echt aandeel hebben als ze (ongedwongen) willen helpen.

één jaar geleden

Leuk! Hij staat op m’n lijstje om te gaan lezen. Nu ik jouw topic voorbij zie komen denk ik dat ik het e-book maar lekker ga bestellen 😇. Ik kan me in veel al erg vinden en denk dat onze opvoedvisie er grotendeels al bij zal passen (afgaande op de reviews/samenvatting die ik heb gelezen).

één jaar geleden

Wij doen het! Vorig jaar, toen onze oudste anderhalf was, zocht ik op Google naar ‘opvoeden zonder straf’ en toen kwam ik erop. In twee dagen uitgelezen en direct gaan toepassen. En het is echt heel erg fijn en leuk! Ik gebruik lang niet alles, maar wel heel veel. Op dit moment ben ik hem aan het herlezen om het allemaal weer helemaal scherp te krijgen

één jaar geleden

Reactie op Blueyfamilyof5

Wij doen het! Vorig jaar, toen onze oudste anderhalf was, zocht ik op Goo ...
Aah wat fijn! Mijn zoontje is nu 1.5 en ben me ook eerst gaan verdiepen in opvoeden zonder straffen en belonen en nu dan dit boek gelezen. Welke dingen werken voor jou het beste?

één jaar geleden

Reactie op Twinmom038

Ik heb hem zelf nog niet helemaal uit, maar ik ben heel enthousiast over he ...
Een stukje controle loslaten denk ik en veel dingen hem zelf laten ontdekken, dus het stukje van niet teveel dingen opdragen of uit handen nemen. Dat deed ik van nature eigenlijk al, maar werd er soms een beetje onzeker van als ik andere moeders soms elk klein dingetje van hun kind zie corrigeren of precies het gedrag van het kind willen sturen. Als we bijvoorbeeld in de speeltuin zijn en hij klimt ergens op wat hoog is roep ik niet 'pas op' of 'voorzichtig' daar heeft hij niet toch niks aan. Ik ga er wel zo opvallend mogelijk bij staan om hem eventueel op te vangen. Ook het stukje om je kind een volwaardig teamlid te laten zijn vond ik heel interessant, mijn zoontje zit nu net in de leeftijd dat ie inderdaad alles uit mijn handen wil nemen om te helpen. Door het boek denk ik nu een beetje geleerd te hebben dit echt te zien als hulpvaardigheid en hoe je dit gedrag dus kunt vormen. Niet straffen of belonen deden we al 😄

één jaar geleden

Reactie op Anoniem Nr Zoveel

Wat is de samenvatting van deze opvoeding? Zag hem toevallig ook net op in ...
Ze heeft het zelf over SAAM-opvoeden S saamhorigheid A aanmoedigen A autonomie M minimaal ingrijpen Ze beschrijft verschillende mooie opvoedings manieren van stammen over de hele wereld. Bijvoorbeeld je kind als volwaardig lid van het gezin zien en dus niet als ouders altijd eten klaarmaken terwijl de kinderen spelen. Kinderen willen graag helpen. Dus gebruik maken van de hulpvaardigheid maar niet op een dwingende manier. Verder staan er veel dingen in over hoe je je kind leert om autonoom te zijn en hoe strijd en ruzies te voorkomen.

één jaar geleden

Reactie op Meau

Echt een topboek. Vooral het stukje dat je je kind echt deel laat zijn van ...
Vond ik ook echt een eye opener inderdaad! Denk uiteindelijk voor het kind zelf ook veel leuker.

één jaar geleden

Ik heb ‘m gelezen. Pas sindsdien vooral toe dat ik alles met haar samendoe. Eten koken, schoonmaken, opruimen, boodschappen enzovoort. Hartstikke gezellig en zij vindt het zo leuk. Als we de kamer soppen is alles kletsnat, maar ja ik ga dan toch nog dweilen haha.

één jaar geleden

Reactie op Jadole

Aah wat fijn! Mijn zoontje is nu 1.5 en ben me ook eerst gaan verdiepen in ...
Onze dochter is echt trots op de dingen die ze doet om te helpen. Je ziet haar gewoon genieten. En het scheelt mij natuurlijk ook, want als ik alleen dingen zou doen zonder haar ben ik enorm veel extra tijd kwijt. Ik vind het samen doen van dingen in huis ook gewoon echt quality time. Je werkt samen naar een doel en maakt plezier. Heel anders dan naast je kind zitten die een kleurplaat maakt. Ik vind het leuk om een team met de kinderen te zijn. Minimaal ingrijpen vind ik ook fijn. Er wordt hier in huis weinig gecorrigeerd of gezegd wat dat betreft, en als ik al iets zeg dan is het ‘je gaat vallen en jezelf bezeren’. Wat ik moeilijk vind op dit moment is het laten meedoen van de jongste dochter. Die kan nog niet lopen, wil er natuurlijk wel erg graag bij zijn. Soms lukt dat heel goed, maar soms is het echt een uitdaging. Tevens ben ik toch soms geneigd te snel achter elkaar een instructie te herhalen. Daar kan ik nog in groeien

één jaar geleden

Tevens, ik vind het zelf rustig zijn zo fijn om te doen! Als er iets valt, rustig een doek pakken en het schoonmaken. Geen gezucht en gesteun, ik erger me niet, het voelt zoveel lekkerder en meer ontspannen!

één jaar geleden

Ik ben het ook aan het lezen. Denk op 1/3 nu. Inderdaad dat onderdeel van het gezin zijn spreekt me erg aan. En dat helpen inderdaad stimuleren. Ook wat minder kindgerichte activiteiten. Ik heb 2 bonus kinderen en sommige activiteiten vind ik idd zo stom. Ik ga het ook bij hun uitproberen. Hopelijk werkt het. Lijkt me wel lastiger bij oudere kids. Daar geeft ze gelukkig wel tips voor. Vind de schrijfster wel soms zo schrijven alsof ze op zoek is naar een hulp in het huishouden ipv een dochter.

één jaar geleden

Reactie op littlerainbow

Ik ben het ook aan het lezen. Denk op 1/3 nu. Inderdaad dat onderdeel van h ...
Ja volgens mij toen ik ongeveer op 1/3 was kreeg ik een beetje hetzelfde idee! Vond haar ook wel heel stellig in helemaal geen kindgerichte activiteiten en geen speelgoed kopen. Gewoon kind kunnen zijn moet ook kunnen is mijn mening. Maar later in het boek had ik dat idee niet meer zo, dat trekt wel weer wat bij.

één jaar geleden

Reactie op Blueyfamilyof5

Onze dochter is echt trots op de dingen die ze doet om te helpen. Je ziet h ...
Super fijn om te lezen en zeker ook bemoedigend. Bedankt voor je inspiratie! Waar ik nog even benieuwd naar ben, hoe doe je het als ze iets doet wat echt niet mag. Slaan, eten op de grond gooien oid? En krijg je veel reacties van je omgeving? Ook op het punt van opvoeden zonder straffen?

één jaar geleden

Ik heb dit boek ook gelezen en de eerste hoofdstukken was ik fan maar al snel niet meer. Ik vind het in het boek enorm overkomen alsof je een kind hebt om die maar zo snel mogelijk klusjes te laten doen in huis. Dat vind ik erg jammer. Wat ik er wel uit gehaald heb is dat ik gewoon kan vertrouwen op mijn eigen gevoel. Vooral het stuk over de westerse samenleving en hoe al ons denken rondom baby's en opvoeding gebaseerd is op weinig zeggende onderzoeken of ervaringen van max 100 jaar vond ik mooi om te lezen. Mijn kind hoeft dus niet door te slapen of zo snel mogelijk weg bij mij (als in naar de opvang oid). Heel verfrissend om dat eens te horen☺️. Mooi om te lezen hoe inheemse culturen kinderen opvoeden, hoe dat al duizenden jaren zo gaat en wat de reden/gedachte ergens achter is. Ik heb er ook wel wat andere dingen uit gehaald. Zoals (Ik meen bij de inuït) dat er word opgevoed zonder stem verheffingen. Probeer ik ook toe te passen, maar lukt nog niet altijd hoor haha..

één jaar geleden

Reactie op Jadole

Super fijn om te lezen en zeker ook bemoedigend. Bedankt voor je inspiratie ...
Slaan vind ik op dit moment lastig. Onze oudste houdt van stoeien en onze jongste niet, plus zij is gewoon nog niet echt sterk. Dus ik ben daarin een beetje zoekende en heb nog niet echt iets gekozen dat echt bij ons past. Advies is welkom! Eten op de grond gooien; dan zeg ik niks van het gooien zelf, ik pak meteen de kruimeldief en ruim het (samen) op. Er wordt steeds minder gegooid ☺️ maar het blijven kinderen, en anders was de kruimeldief ook zo zonde van het geld 😂 Reacties van de omgeving krijg ik zeker, variërend van ‘moet je daar niet even heen?’ En ‘ je bent echt wel een relaxte moeder’ tot ‘dat zou ik niet laten gebeuren’ en zelfs ‘maar wat nu als ze echt stout is’. Afhankelijk van wie het is wil ik best uitleggen dat een kind van 2 niet stout is. En dat zonder straf ook zeker niet hetzelfde is als zonder consequenties. Want ik doe ook ‘de blik’, negeren, natuurlijke consequenties, dat soort dingen. Maar eigenlijk verantwoord ik mezelf nooit, ik hecht ook niet zoveel waarde aan de mening van anderen. Wel aan goedbedoeld advies ☺️ En daarnaast, opa en oma kunnen het weer heel anders aanpakken. En dat vind ik (tot in alle redelijkheid) prima. Het is fijn als de kinderen leren dat het niet overal hetzelfde gaat. En zelfs papa doet de dingen weer anders dan ik, terwijl we toch hetzelfde hebben gelezen en belangrijk vinden. Tenslotte wilde ik ook nog noemen dat we niet alles letterlijk nemen. Onze kinderen hebben speelgoed. Ik ga ook naar kinderactiviteiten (die ik doorgaans leuk vind). Ik kan enorm genieten van samen naar voorlezen gaan, of naar de speeltuin. En nog inhakend op een reactie die ik hier las. De kinderen hoeven niet te helpen. Ik geef altijd de keuze. Wil je helpen koken/opruimen/schoonmaken/hond voeren… en als je een vraag stelt dan is nee ook een antwoord 😂 dat is volgens mij ook juist de kracht!

één jaar geleden

Interessant, ik ga het ook lezen! Mochten mensen een Kobo Plus abonnement hebben, daarmee kan je het boek gewoon lezen.

één jaar geleden

Reactie op Jennifer3

Interessant, ik ga het ook lezen! Mochten mensen een Kobo Plus abonnement h ...
Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vind. Ik heb m ook via Kobo plus gelezen inderdaad 😄

één jaar geleden

Nuancering op mijn eerdere reactie nav bepaalde reacties hier. Mijn dochter wil juist heel graag helpen! Eerst zei ik dan ‘nee want…’ vul maar in: het duurt te lang, je maakt er een bende van enz. Nu zeg ik: ‘dat is goed’ en geef haar een taak, ondanks dat het daardoor wat langer duurt of ik daarna meer water moet opdweilen. En soms zeg ik: ‘zullen we ontbijt maken?’ En zegt ze nee. Dan hoeft ze dus ook niet te helpen. Ik zie haar dus niet als iemand om klusjes te doen, ik ben het alleen anders gaan behandelen als ze wil helpen.