99 Reacties

3 jaar geleden
Ben benieuwd hoe die van mij gaat zijn, mn moeder “waarschuwde” me gisteren nog omdat ze veel trekjes herkent van mn broer. Mijn broer: ook superslim, doet geen dingen alleen maar omdat t kan maar alleen als hij t nut ervan inziet. Kroop en liep dus laat, maar wel in 1 keer goed. Praatte idd pas rond 2 jaar voor t eerst, niet gewoon n woordje eerst, maar gelijk hele volzinnen. Zou dus ook nog kunnen op die manier! 😘

3 jaar geleden
Hier ook kennissen waarbij het kind super laat begon te spreken, maar direct in volzinnen. M'n nichtje deed ook pas iets wanneer ze zeker was dat ze het kon. Wandelen op de benen en op de poep vallen, nooit gedaan... Ze liet zich los en ging direct aan het stappen en liet zich niet meer stoppen.

3 jaar geleden
Misschien kun je je zorgen delen met een zorgprofessional? Zoals het consultatiebureau of de huisarts? Zij kunnen je misschien geruststellen en handige tips geven. Een vriendin van mij heeft een kindje van ruim 2 die ook nog niet praat. Bij hem hebben ze z’n gehoor gecheckt en onderzoeken ze nog wat dingen. Hij krijgt logopedie en gaat nu echt behoorlijk snel met praten!
Veel succes mama🍀

3 jaar geleden
Wij hebben exact zo'n kind. De eerste was al kaat, de tweede nog later, hij is nu bijna 3 en het begint te komen. Op zijn tweede verjaardag zei hij ook echt nig helemaal niets, ook geen papa en mama. Nu is dit aan de zijlijn wel mijn vak en heb dus heel korte lijntjes voor overleg of het tijd is om in te grijpen.
Als je het mij vraagt is dit een mooi moment om eens een logopedist op te zoeken, of je naar een audiologisch centrum door te laten verwijzen. Zij kunnen kijken waar je kindje nu staat, ook of ze goed genoeg hoort om te leren praten en of de communicatieve voorwaarden er zijn. Het is echt niet nodig om in paniek te raken, want ze heeft echt nog tijd om grote stappen te maken, maar het is wel goed om eens te laten kijken wat ze nodig heeft om dat ook te gaan doen.
Onze tweede gaat nu bijv 4 ochtenden op een VVE indicatie naar de psz en we gaan nu kijken of dat genoeg is, of dat er toch een vroegbehandelgroep nodig is

3 jaar geleden
Er zijn 2 scenario's (grofweg).
- je kindje gaat ineens praten en dan meteen in hele zinnen, zoals hieronder ook beschreven is.
- er is inderdaad een 'probleem'
Mijn advies is om even te checken bij een logopedist, evt bij CB wat advies vragen. Ik begrijp uit je verhaal nl wel dat je je zorgen maakt.

3 jaar geleden
Ik maak me inderdaad zorgen omdat net als met dit forum krijg ik mails als Sofia 22 maanden is of 23 maanden en wat ze dan kunnen en er gebeurd. En idd praten is daar een van.. van wat ze moeten kunnen met deze leeftijd.
En over haar gehoor maak ik me eigenlijk niet zo druk 🙈, ze vind het namelijk heel leuk om mama te helpen met de vaatwasser uit ruimen. En letterlijk als ze de klep hoort van de vaatwasser die open gaat komt ze er aan gerend hahaha, als ik een bord op tafel zet rond 5 uur komt ze er al aangerend. Dus ik denk dat er niks mis is met haar oortjes 🙈
Alleen ja.. ik had idd wel gewoon een beetje verwacht dat ze op z’n minst papa en mama kon zeggen.. maar dat is dus ook niet. Het simpelste als BAL wil ze ook niet zeggen. Als ze haar balletje vast heeft zeg ik ook altijd oh wat een mooie bal! Ga je de bal gooien naar mama? Pak je bal maar.. en ze pakt hem.. dus ze begrijpt echt veel dingen maar gewoon de wil om het te zeggen lijkt er bijna niet te zijn😂
Dus ja soms maak ik me wel zorgen!

3 jaar geleden
Reactie op babysnoep
Ik maak me inderdaad zorgen omdat net als met dit forum krijg ik mails als ...
Snap ik echt hoor! Zeker met de gemiddelden van wat ze 'moeten kunnen'.. het zijn maar gemiddelden.
Ik werk zelf al meer dan 10 jaar met doven en slechthorenden, vandaar mijn advies om toch het gehoor te laten checken. Geluid kunnen waarnemen en spraak kunnen verstaan (zeker bij achtergrondgeluid) zijn twee heel verschillende dingen. Voor hetzelfde geld mankeert er idd helemaal niks aan hoor, maar mocht dqt wrl zo zijn dan is er vaak een oplissing en zie je die taal ook als een speer gaan. Wij komen nog steeds veel kindjes tegen die met 3,5 nog weinig praten, wel logopedie krijgen maar die dan oas gewoon niet goed blijken te horen. Das gewoon zonde eigenlijk

3 jaar geleden
Snap ik echt hoor! Zeker met de gemiddelden van wat ze 'moeten kunnen'.. he ...
Nieuwsgierig: hoe zit dat dan met de gehoortest die je krijgt in de kraamweek? Zegt dat niet alles?

3 jaar geleden
Ik maak me een beetje zorgen om hoe jij er zelf op reageert eerlijk gezegd. Ik citeer even “ze vertikt het gewoon om het te proberen” en “ hebben sommigen van jullie ook een koppig kindje mbt praten”….
Het lijkt of je het idee hebt dat je kind je in de z*ik probeert te nemen en het totaal niet serieus neemt dat ze hier moeite mee heeft. Ipv het probleem te zien leg je het neer als haar fout. Mag aan mij liggen maar ik vind je bericht niet oké over komen.
Kijk elk kind is anders en de ene kan dit sneller en de ander kan dat sneller. Echter met 2 jaar, is het heel normaal dat kindjes wel een paar woordjes kunnen zeggen. Als ze dat niet kunnen moet je gaan informeren bij de daarvoor bedoelde hulporganisaties via bijvoorbeeld je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen ook het beste inschatten of het een probleem is überhaupt of dat het iets is dat nog komt omdat je kind ondersteuning en begeleiding nodig heeft. Even je houding van nu om gaan zetten in het serieus oplossen en helpen van je dochtertje. Dat ze nog geen volle zinnen spreekt is overigens niet gek hoor. Zoals ik al aangaf is niet elk kind even snel.

3 jaar geleden
Hoi,
Wat goed dat je je vraag stelt. Ik ben logopedist en werk met kinderen met spraak- en taalproblemen. De situatie die jij schetst zou voor mij wel reden zijn om verder onderzoek te doen om te kijken hoe het taalbegrip en de taalproductie zich tot elkaar verhouden. Wanneer een kind met 2 jaar nog geen een woord zegt, is dat m.i. reden voor verder onderzoek bij een logopedist. Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen dan weet je zeker of je er iets mee aan moet, en daarbij geldt echt: hoe eerder hoe beter en minder kans op achterstand op latere leeftijd! Heel veel succes🙂

3 jaar geleden
Onze dochter wordt 10 april 2 jaar. Praat ook nog weinig maar het begint nu langzaam te komen en dan ook meteen apartere woorden zoals pinguïn etc. Mama zegt ze hier ook niet net zoals oma, de M lijkt ze moeilijk de vinden. Woorden waar ze onzeker over is zegt ze niet. Ook praten in het bijzijn van andere is minder. Ik zou het nog even de tijd geven.
Tip: Op YouTube heb je filmpjes met dierengeluiden voor peuters. Ze laten het geluid horen, zeggen welk dier het is en dan een klein verhaaltje erbij. Een dag later kon ze meerdere dieren en geluiden :) misschien ook wat voor jou kindje

3 jaar geleden
Ik zou even contact opnemen met een logopedist of CB misschien wel. Je kunt het natuurlijk altijd even checken. Het zoontje van familie wilde ook niet praten, maar snapte wel alles. Achteraf bleek dat hij toch niet zo goed kon horen en buisjes nodig had omdat hij onzeker was over klanken en uitspraak.
Misschien ook fijn voor jezelf om dit te laten onderzoeken. Mocht dit het toch niet zijn, heb je er in ieder geval toch ernaar gekeken en het kunnen “wegstrepen” zegmaar.

3 jaar geleden
Reactie op Angela29LW
Ik maak me een beetje zorgen om hoe jij er zelf op reageert eerlijk gezegd. ...
Dit is precies wat ik dacht, heeft niks met koppigheid of het vertikken te maken

3 jaar geleden
Reactie op Lausjeboompjebeestje
Nieuwsgierig: hoe zit dat dan met de gehoortest die je krijgt in de kraamwe ...
Goeie vraag! Dat zegt inderdaad lang niet alles. Bij die test wordt gekeken of de gehoorzenuw reageert op geluid en dus geluid kan waarnemen. Super belangrijk, maar het sluit maar 1 oorzaak voor gehoorproblemen uit en zelfs dat alleen op dat moment en niet helemaal. Ook hier weer een groot verschil tussen niets horen en niet alles horen.
Zeker bij jonge kinderen zitten gehoorproblemen vaak in het middenoor en dus nog voor die gehoorzenuw. Die screening doet daar niks mee, maar de middenoorproblemen zijn er dan sowieso meestal nog niet.
Het is niet zo dat die test niks zegt hoor, maar die haalt er vooral heel grote gehoorproblemen uit en daar wil je sowieso snel achter zijn natuurlijk. Voor taalontwikkeling is echter spraakverstaan heel belangrijk en dan is naar mijn mening die gehoorcheck stap 1.

3 jaar geleden
Het kan ineens komen. Hier zei ze niets (ja, klanken, mamama etc.) en toen INEENS ging ze praten. Ze werd op een zaterdag wakker en zei toen gelijk 'papa'. Toen die zondag kwam ineens 'mama'. En nu 3 weken later kent en zegt ze al meer dan 180 woorden (ik ging ze opschrijven, leuk voor later dacht ik, maar het waren er ineens heel veel). En ze praat letterlijk alles na.
Hier wordt ze eind april 2, ze kan nu 3 weken praten. Maar het kan dus zijn dat je dochter alle woorden al wel kent, maar dat ze wacht tot ze ze gelijk goed kan zeggen of dat ze wacht tot zij er klaar voor is. En het kan dus zomaar komen, misschien begint ze volgende week ineens, het kan maar zo.
Je hebt kindjes die zeggen een paar woorden en dan stagneert de boel weer, hier was het hek gelijk van de dam. Dat kan bij jouw dochter ook gebeuren.
Wij hebben overigens nooit tegen onze dochter gezegd van 'zeg eens dit, zeg eens dat'. Ze mocht het helemaal zelf weten. Wel eens van: en dan is het boekje... (stilte) ...UIT! Dat ze het eventueel zelf mocht invullen, mocht ze dat willen (wilde ze nooit).
Ik maakte me trouwens nooit zorgen door deze test:
https://www.kindentaal.nl/snel-test

3 jaar geleden
Ik zelf ben zoon een kindje geweest. Ik en me broer (schelen 9maanden) wij praate nooit.. altijd alleen tegen elkaar we hadden ook een eigen taal waren 3/4 jaar dacht ik. Is voor jou vermoeiend maar dat komt echt wel goed hoor..
Was de gehoor test wel goed? En reageert je kindje wel op dingen..
of die is erg eigenwijs. Of er is meer aan de hand maar zoals jij het beschijft denk ik eigenwijs .
Ohja mijn eigen zoontje ging ook pas praten met 3jaar. En is allemaal goed gekomen die heeft nou hele verhalen

3 jaar geleden
Het hoeft niks te betekenen. Maar ik zou toch even cb/logopedist vragen om mee te kijken. Misschien kunnen die ook nog tips geven (bv type drinkbeker kan wel/niet goed zijn voor mondmotoriek), of is het de tongriem?
Je zegt zelf dat ze het vertikt. Er vanuitgaand dat het haar persoonlijkheid is. Zegt ze wel die? of wijst ze? ik ken inderdaad kinderen die met 'die' alles bereiken. Bij deze kinderen hielp het om wat 'strenger' te zijn en te zeggen: mama snapt het niet, wat bedoel je? Dat was pas de trigger om te praten, want daarvoor redden ze alles met die en met wijzen. Misschien kan je dat ook proberen?

3 jaar geleden
Precies dit heb ik met mijn zoontje ook gehad. Pas met 3 jaar begon hij met 'mama, papa en die'. Heb met zorgen op het consultatiebureau gezeten waar ze mij adviseerde een dagboekje bij te houden met wat hij wel zei, om daar beter inzicht in te krijgen.. Toen ik daarmee begon begon hij ineens te praten en met drie en een half gewoon hele zinnen. Nu is hij bijna 5 en merk je geen verschil meer met andere kinderen. Elk kind is anders.

3 jaar geleden
Hier nog een logopedist, ik werk ook veel met kindjes van jouw dochters leeftijd, en ik zou je adviseren om gewoon eens een afspraak te maken bij een logopedist. Je kunt er gewoon heen, zonder verwijzing en het wordt vergoed.
Zij zal uitgebreid kijken naar de taalontwikkeling van je dochtertje en het gehoor en dan een advies/behandelplan geven.
Ik kom in de praktijk vaak van die eigenwijze kindjes tegen zoals je dochter die het inderdaad vertikken om thuis te praten! Want moeder snapt ze vaak toch wel. Dus je moet thuis ook wat strenger worden….bijvoorbeeld: wil je die of wil je die? En dan pas geven als ze ‘die’ zegt en anders niet! Succes!

3 jaar geleden
Ik was zelf ook kindje die nooit sprak omdat er geen noodzaak was. Alles ging goed als het ware dus hoefde niks te zeggen. Mijn eerste woordje zei ik pas toen ik in bad ging, altijd het bekende vaste ritueel maar nu was mijn moeder de rubberen vis vergeten! Mijn eerste woordje was dus: "vis!"