25 Reacties

één maand geleden

Ik kijk mee... hier een meisje van 2,5 jaar. Echt hetzelfde (op de psz hebben ze dit al aangegeven) Ik lees graag mee!

één maand geleden

Komt vaak voor op deze leeftijd, dat ze er echt aan toe zijn (erg herkenbaar😬) Misschien voor jou nu een moment om zelfstandig spelen te oefenen? Met een timetimer bijvoorbeeld en dan dan starten met 5 minuten, en dan zelf gaan zitten en ‘ik kom zo met je spelen als de timer gaat’. En misschien sensorisch materiaal? Dus rijst of bonen en dan met poppen of dieren en scheppen en bakjes lekker spelen. Buiten met water spelen, stoepkrijten dat soort dingen? Het boek ‘mijn peuter/ kleuter speelt’ is ook erg leuk. De spelletjes kan je soms samen maken en dan zelf verder spelen.

één maand geleden

Samen taakjes in het huis doen misschien? De was laten sorteren per persoon, wasknijpers verzamelen, de keuken poetsen, in de tuin werken als je die hebt, samen opruimen, koken etc. Wat hier helpt is naar buiten gaan en verwachtingsmanagement. Nu gaan we dit voor mij doen en dan is dat voor jou etc. Je kindje mee laten bepalen wat je gaat doen op een dag en hierin keuzes geven misschien?

één maand geleden

Herkenbaar.. in mei 3 jaar geworden. Roept nu al; als ik 4 ben ga ik naar school! Dat duurt nog even 😅 Kon heel goed zelfstandig spelen, maar heeft ons nu ook overal bij nodig. Ook het uitdagen is herkenbaar.. Ik probeer duidelijk te zijn in wat we wanneer gaan doen, merk dat hij dat ook fijn vindt. Hier ook 2 dagen kdv, wat hij erg leuk vindt. Daarnaast lekker naar buiten, daar kan hij zich makkelijker zelf vermaken. Volg even mee voor meer tips 😊

één maand geleden

Misschien tijd voor een leuke cursus of ‘sport’? Er zijn muzieklessen voor peuters en kleuters, of dans, misschien is iets als peuter/kleuter gym wel wat voor haar…zijn doorgaans dingen die ook wat schools zijn qua organisatie (luisteren naar een docent, opdrachten uitvoeren etc) en aangezien het dan nieuw is zal het ook wel kunnen uitdagen. Van die dingen die een keer per week zijn, dus het neemt ook geen enorme hap uit je agenda. Bijkomend voordeel is dat je als ouder vaak na twee keer kijken wordt verwacht je kind af te zetten en weer op te halen dus ook een uurtje pauze hebt ;)

één maand geleden

Peuterspeelzaal? Als voorbereiding op school. Vraag me af of je nog ruimte gaat vinden. Of vragen bij een kleuter juf voor werkjes? Squla misschien?

één maand geleden

Reactie op Kira20

Ik kijk mee... hier een meisje van 2,5 jaar. Echt hetzelfde (op de psz hebb ...
Aha herkenbaar zelfde leeftijd. Ik zou voor een half jaartje toch voor de peuterspeelzaal gaan dan. Of een extra dag/ ochtend kdv

één maand geleden

Misschien kdv uitbreiden of daar vragen of ze werkjes uit groep 1 naar huis mee kan krijgen?

één maand geleden

Onze dame gaat ook binnenkort naar de basisschool en is er ook echt klaar voor. Wij hebben een vaste indeling elke dag. Opstaan etc, hondje uitlaten, fruitje, en dan rond 10 uur een aktiviteit. Daarna kan ze altijd rustig zelf spelen en smiddags chillen we. En dan rond 14 uur weer een aktiviteit en daarna speelt ze weer geruime tijd zelf . Ze weet dus wanneer ze ff zelf moet spelen. Verder is de modderkeuken (zand en water) toch wel het beste vermaak en het playmobiel huis, barbies, eindeloos speel plezier. Sorry voor de bende op de foto maar ze leeft zich altijd helemaal uit. 😂 En verder spreekt ze sindskort af met kindjes van het kinderdagverblijf, samen op pad of thuis spelen. Oja en aktiviteiten zijn dingen als boodschappen doen, winkelcentrum, strandje, speeltuin, auto wassen, tent bouwen met de eetkamerstoelen, bibliotheek, tuincentrum etc

één maand geleden

Wij hebben een kinder foto camera. Bij een activiteit mag ze foto's maken. Kiest de mooiste uit. Die printen wij en maakt zij een dagverslag van met kleuren, papier stickers. Weet ik veel. Veel tel spelletjes hier. Mens erger je niet.. Samen fietsen en haar de weg laten zeggen, links rechts. Bedenken hoe je bij die leuke speeltuin komt. Samen een tafel schuren en haar laten schilderen (kinderverf uiteraard) In maart 3 geworden. Houd mijn hart vast voor de winter... buiten is meer te doen dan binnen...

één maand geleden

Sorry, maar ik lees juist dingen die handig zijn om te leren vóordat ze naar de kleuterklas gaan. Zelfstandig spelen, niet in de broek plassen, wachten op je beurt. Echt, de kleuterklas wordt zoveel makkelijker voor je kindje als je dit thuis al aanpakt. En het zal me ook niks verbazen als de opdrachtjes van groep 1 te makkelijk gaan zijn, als ik dit zo lees. Ik zou het niet van de schoolstart af laten hangen, maar gewoon zelf meer uitdaging gaan bieden. Niet perse moeilijkere dingen, maar sociaal emotioneel wat voorbereiden.

één maand geleden

Reactie op Kira20

Ik kijk mee... hier een meisje van 2,5 jaar. Echt hetzelfde (op de psz hebb ...
Onze dochter kreeg op de psz werkjes van groep 1. Dus ik zou zeker vragen of zij niet meer uitdaging kunnen bieden? 2,5 is echt nog piepjong en dan moet ze dus nog even!

één maand geleden

Probeer de negatieve dingen echt te negeren. Geen aandacht maakt dat het niet meer leuk wordt. Broek plassen? Hier heb je droge kleren, ga je maar omkleden. Niet meer in gesprek gaan, niet boos , niks. Steeds terugzetten bij de wc 'eerst omkleden' en weglopen. Iets in de mond stoppen 'we stoppen geen dingen in ons mond, alleen eten' afpakken en wegleggen. En weer door met je eigen ding. Verder, zelf kleren laten pakken en kiezen. Verantwoordelijkheid terwijl ze uit het zich is. Dus buiten in de tuin iets weggooien, zelf boven sokken halen (ik noem maar wat). Veel blokjes om samen om die energie eruit te krijgen.

één maand geleden

Reactie op SunnyMom

Probeer de negatieve dingen echt te negeren. Geen aandacht maakt dat het ni ...
Je hebt gelijk hoor, maar het is soms zo moeilijk. 😅

één maand geleden

Reactie op Bananana

Sorry, maar ik lees juist dingen die handig zijn om te leren vóordat ze naa ...
Het punt is dat ze die dingen al kan, maar op het moment uit baldadigheid/ grenzen testen toch doet. Maar ik denk wel dat je gelijk hebt dat dat dingen zijn waar we op moeten focussen; de sociaal emotionele kant. Dank je, ga ik mee aan de slag.

één maand geleden

Reactie op Wibi123

Wij hebben een kinder foto camera. Bij een activiteit mag ze foto's maken. ...
Oh wat een leuk idee die dagverslagjes. Doe je dat elke dag? Tel spelletjes doen we hier inderdaad ook veel. Oa met Loco. We hebben ook mens erger je niet liggen, dus die kunnen we ook gaan proberen.

één maand geleden

Reactie op Karindg

Misschien kdv uitbreiden of daar vragen of ze werkjes uit groep 1 naar huis ...
Ze gaat al 3,5 dag, uitbreiden is niet mogelijk. En wil ik eigenlijk ook niet, vind het ook belangrijk dat ze ook dingen thuis leert. Maar ik kan wel eens vragen of ze werkjes van groep 1 hebben.

één maand geleden

Reactie op Prana

Ze gaat al 3,5 dag, uitbreiden is niet mogelijk. En wil ik eigenlijk ook ni ...
Snap ik. 3.5 dag is al flink!

één maand geleden

Reactie op Prana

Oh wat een leuk idee die dagverslagjes. Doe je dat elke dag? Tel spelletje ...
Doe het zeker niet elke dag. Wij vertellen tijdens het avondeten over onze dag. Ze vond het lastig om te herinneren van dezelfde dag. Zodoende dit geïntroduceerd en eigenlijk heel leuk en makkelijk. Doen het zeker niet iedere dag. Bijvoorbeeld gisteren had ze oo de kinderboerderij een kalfje gezien. Ging ze zelf op zoek naar een kleurplaat van koeien en stickers erbij. Vind het zelf het leuk en zo verwerkt ze de dag ook al een beetje. Tijdens het avondeten pakt ze haar werkje erbij. Mens erger je niet geeft haar veel geduld. Tellen gaat al heel gemakkelijk maar als iemand haar eraf gooit... blijf het positief benaderen en heel blij voor haar doen als ze mij eraf mag gooien. Merkte een paar weken geleden dat ik er zelf doorheen zat. Al die negatieve energie maar denk met deze kleine dingen erg op de goede weg te zijn.

één maand geleden

Mijn zoon is bijna 4 en ook al echt een hele tijd toe aan school. Hij heeft afgelopen maanden LEGO helemaal ontdekt, kan daar zo lang mee spelen! Begon eerst met de boekjes om de dingen in elkaar te zetten (ook een soort puzzel). En nu bouwt hij er hele zelfverzonnen bouwwerken mee.