278 reacties

2 maanden geleden

Ik en mijn man hebben de voorkeur om ons zoontje thuis te houden. Hij is nu 15 maanden en tot nu toe gelukt om zo min mogelijk oppas te hoeven regelen of kdv. Wij werken beide 4 dagen per week maar werken in wisselende diensten. Dus wij zien elkaar wel minder maar we willen zolang het kan dit volhouden tot basisschool. Het vergt heel veel energie door onze wisselende werkuren maar juist daardoor kunnen we zonder opvang/oppas. Beweegredenen zijn meer omdat wij gewoon heel graag zelf voor onze zoon willen zorgen en alles willen meemaken. Wij hebben allebei onze moeders, broers en zussen die staan te popelen om te mogen oppassen en we hebben hem soms alleen gevraagd voor hun, niet voor ons. Plus dat we minimaal 30min enkele reis moeten reizen naar hen, zij willen liever niet bij ons thuis zitten dus dat is ook een reden voor ons. Daarnaast hebben wij veel nagedacht over onze opvoeding en vinden wij het moeilijk dit te willen verwachten/eisen van anderen, eigenlijk houden we daarmee de confrontatie uit met onze moeders. Voordeel is dat we beide volledig betrokken zijn in het zorgen van onze zoon, mijn man doet net zoveel als ik. Hij is niet eenkennig naar een van ons. Hij is niet vaak verkouden of iets anders. En het scheelt uiteraard geld Nadelen denk ik dat hij minder interactie heeft met andere kindjes. Hij ziet nu zijn neefjes en nichtjes bij 1 oma en op verjaardagen. We spreken laatste tijd wel meer play dates. Hij is super sociaal en nergens bang voor gelukkig. Dit is hoe wij het doen en fijn bij voelen. Bedoel hier ook echt niet mee dat we kdv niks vinden, sterker nog we hebben ons wel ingeschreven als back up. Mochten we een keer nood hebben kan onze zoon een keer naar een kdv 5 minuten van ons, of mochten onze werk uren of mening veranderen in hoe wij het nu regelen, hebben we een plekje achterhand.

2 maanden geleden

Mijn kinderen gaan in ieder geval niet voor hun 1e naar de opvang. Ik vind het maar niks zo klein op de opvang. Vanaf een jaar krijgen ze meer mee, kunnen ze meer waardoor ik wel de meerwaarde ervan in zie. De oudste is met 2,5 jaar gegaan, middelste met 1,5 jaar en de jongste gaat in september (is dan ruim een jaar). Ik besef me dat ik de luxe heb om het op deze manier te doen en dat veel mensen deze luxe niet hebben. Voordeel vind ik dat je echt in het ritme van het kind mee kan gaan. Veel tijd doorbrengen met mn kinderen. Geen gedoe als je kind ziek is en niet naar de opvang kan etc. Nadelen heb ik niet gemerkt. Op dit moment werk ik 1 dag tot september, dan ga ik er 2 werken. (En dan 3 kinderen naar de kdv / bso)

2 maanden geleden

Wij hebben er bewust voor gekozen onze kinderen niet naar kinderopvang te doen. Zowel om financiële redenen als persoonlijke redenen. Onze kinderen waren geen kinderen die je in een bedje kon leggen en zelf gingen slapen. Mijn oudste (nu 5 jaar) kon als baby ook niet goed tegen harde geluiden en drukte. Als een ander kind huilde ging hij ook huilen. De eerste 2,5 jaar heeft oma op hem gepast. Na de geboorte van onze dochter (nu 2,5 jaar) ben ik een tijd thuis gebleven en toen zij 1,5jaar was ben ik weer gaan werken. Ik werk 3 halve dagen, onder schooltijd. Mijn man werkt fulltime de middag/avond dus wij wisselen elkaar af. Onze dochter gaat sinds zij 2 jaar is wel naar de peuterspeelzaal, maar dat is vooral voor de leuk. Dus wij kiezen ervoor dat er altijd een ouder bij de kinderen is. Nadeel is misschien nu minder te besteden, maar voor de kinderen fijn dat er altijd iemand thuis is.

2 maanden geleden

Mijn dochter is 2 en gaat niet naar de opvang. Het is niet nodig omdat wij het redden met ons werk en 1 dag oppas bij oma. Ze gaat over een half jaar naar de de peuterspeelzaal 😄 Beweegreden, het is voor ons niet nodig. Zelf zie ik geen nadelen. Ze ziet dagelijks haar neefjes en nichtjes. En daarnaast wekelijks naar peuterdans sinds ze 1.5 jaar is. 😊 En ze speelt graag met andere kinderen, dus op sociaal gebied mist ze niks.

2 maanden geleden

Onze zoon, nu bijna 5 maanden, gaat waarschijnlijk pas naar de opvang als hij 1 is. Daarvoor zag ik de meerwaarde nog niet zo. Ik werk nu sinds 3 weken weer. Ik werk nu 2 dagen in de week. 1 van die dagen past mijn schoonmoeder op en de andere dag neemt mijn vriend ouderschapsverlof tot onze zoon dus 1 is. Voor hun ook leuk om een dag met zn 2en te zijn. Enige nadeel is dat 2 dagen werken (voor mijn functie) wel lastig is. Je krijgt net te weinig gedaan. Je krijgt ook weinig mee (werkte hiervoor 4 dagen). Daarom ga ik vanaf september als onze zoon 1 is weer 3 dagen werken. Dan moet hij dus wel een dag naar de opvang en misschien zelfs 2 dagen als mijn vriend weer fulltime wil werken. Maar dan is het denk ik ook wel leuk voor hem met andere kindjes. Nu heeft hij er in mijn ogen nog niet zo veel aan en vind ik het erg fijn om zo veel van hem mee te krijgen 🥰

2 maanden geleden

Ons kind ging vanaf 1 jaar naar de opvang maar dit pakte niet zo goed uit. Ze heeft weken moeten wennen was toen met vreselijk eenkennig. Achteraf zou ik dit eerder doen. Nu zwanger van de 2e en die gaat waarschijnlijk vanaf 6 maanden. M'n partner zag eerst de opvang echt niet zitten maar is er nu zo blij mee al hebben we ook geluk met een kleinschalige opvang. Ze gaan 1 dag per week.

2 maanden geleden

Hoi hoi, Ik ben in verwachting van de 3de en al snel ingeschreven bij het kdv, waar de oudste 2 ook 2 dgn naar de BSO gaan. Ik werk zelf in de opvang, drie vaste dagen op een babygroep (0-1 jaar) mocht je de meerwaarde niet inzien van zo’n groep zou ik echt eens een rondleiding aanvragen en een kijkje nemen, je moet daar echt een gevoel bij krijgen ☺️ op de babygroep is het verplicht je extra te laten scholen als “babyspecialiste” wij volgen daar de baby’s in hun eigen unieke ritme. We werken 1 op 3 en er moet altijd een vast gezicht aanwezig zijn! Tuurlijk zijn de kindjes klein als ze net starten en is het voor ouders niet altijd even makkelijk maar hoe jonger de kinderen starten hoe makkelijker het voor hun (en voor ons) is! Het is het mooiste beroep en zou nooit meer anders willen ❤️ (Vraag maar raak als je iets wilt weten 😉) Groetjes Jula

2 maanden geleden

Onze dochter gaat niet naar de opvang. Tijdens mn verlof heb ik ontslag genomen om er voor mn dochter te kunnen zijn. Financieel was dit haalbaar omdat we wat spaargeld hebben. Ik ben enorm blij met onzd keuze. Ik breng mega veel tijd met haar door en we doen alles op een heel rustig tempo (1e kindje).

2 maanden geleden

Onze dochter gaat niet naar de opvang. Ik heb verlof opgenomen tot ze 5,5 maand was. Mijn man kan voornamelijk thuis werken en mijn schoonouders wonen om de hoek. K vind het heerlijk dat ze gewoon lekker helemaal thuis kan zijn de eerste jaren. We willen haar wel naar de peuterspeelzaal doen als ze 2 jaar is.

2 maanden geleden

Nooit. Puur omdat ik persoonlijk vind dat ik geen kind heb gekregen om hem door iemand anders te laten opvoeden. Ik werk 12 uur wat zich uit in 2 avonden in de week en om de week in het weekend. Mijn man is dan altijd thuis voordat ik wegga. Onze zoon heeft dus of mama of papa thuis. Ik vind dit heel belangrijk en ik ben dankbaar dat dit zo mogelijk is bij ons.. het liefst zou ik helemaal stoppen met werken maar het gaat goed zo, en nu kunnen we extra sparen!

2 maanden geleden

Reactie op firgun

Nooit. Puur omdat ik persoonlijk vind dat ik geen kind heb gekregen om hem ...
Ik vind trouwens geen nadeel. Helemaal niets. Maar dat ligt ook aan de situatie natuurlijk. We hebben een hele lieve zoon die goed slaapt. Mijn man en ik pakken ook altijd tijd voor ons zelf en helpen elkaar goed.

2 maanden geleden

Wij hebben hem tot 6 maanden thuis gehouden. Omdat de eerste 6 maanden erg belangrijk zijn voor de hechting tussen moeder en kind. En uit onderzoek blijkt dat vanaf 6 maanden dit veel voordelen heeft. Hij gaat maar 2 dagen maar hij heeft het zo erg naar zijn zin!. Ben echt super blij met deze keuze uiteindelijk. Ik ben dan ook een moeder die vaak naar de wetenschap kijkt als ik het even niet weet.

2 maanden geleden

Reactie op Palo

Wij hebben hem tot 6 maanden thuis gehouden. Omdat de eerste 6 maanden erg ...
Wij ook. Onze dochter tot 7 maanden thuis. Precies om deze redenen. Nu gaat ze 1x per week naar de opvang. Waarom? Heel kort door de bocht merken wij dat het gros van onze kleuters die binnen komen (die niet daar de PSZ of opvang zijn geweest) een achterstand hebben. En die is vaak lastig in te halen. Ik zeg niet dat dit voor iedereen zo is. Maar het komt wel vaak voor. Zowel in de sociaal-emotionele ontwikkeling als in de cognitieve ontwikkeling.

2 maanden geleden

Reactie op firgun

Nooit. Puur omdat ik persoonlijk vind dat ik geen kind heb gekregen om hem ...
Hmm vind dit altijd wel een heel stom argument. Er zitten 168 uur in een week. Ons zoontje gaat 24 uur per week naar de opvang. Dat is dus 14% van alle tijd. De rest is hij gewoon thuis. Dus vooral wij voeden hem op. Snap dat het niet jouw keuze is maar je veroordeelt de keuze van anderen wel op deze manier.

2 maanden geleden

ik ben thuisgebleven tot onze dochter 6 maanden was (daarvoor vond ik haar echt te klein), daarna ging ze 3 dagen pw naar het kdv. Ze is nu 9 mnd en vindt het er geweldig, lacht en zwaait al bij binnenkomst en is gek op andere kindjes. Ze heeft de sociale contacten echt nodig merken wij. We hebben wel bewust voor een heel kleinschalige opvang gekozen, iedereen kent elkaar! Ze denken heel erg mee hoe haar ontwikkeling gestimuleerd kan worden.

2 maanden geleden

Reactie op firgun

Nooit. Puur omdat ik persoonlijk vind dat ik geen kind heb gekregen om hem ...
Ik kan me hier ook echt niet in vinden.. Mede omdat het in je eentje willen opvoeden van je kinderen een typisch Nederlandsfenomeen is. Wereldwijd is de meest voorkomende vorm dat je een kind samen opvoed met familieleden, buren en kennissen. En als je je kindje 1 of 2 dagen naar de opvang brengt leert hij of zij ook vertrouwen op andere mensen. En die paar uurtjes in de week zeggen echt niets over hechting met ouders.. Verder even on topic.. Voordelen van wel naar de opvang.. zou ik zeggen dat je naast het moeder zijn ook een plek hebt waar je jezelf kunt ontwikkelen. Je financieel aan je toekomst werkt. En je jezelf kunt uitdagen en kan blijven groeien... En daarnaast voor 2 dagen opvang betalen wij netto 350 euro en met een salaris van 2500 netto per maand... Gaat de vlieger van ik kan beter niet werken niet op! Ik werk zelf 24 uur en mijn man 32 uur dus we hebben genoeg tijd over voor onze dochter om van haar te genieten en haar op te voeden! Tot een half jaar is ze 1 dag naar de opvang gegaan en daarna 2 dagen! Ze vind het daar echt super leuk!

2 maanden geleden

Reactie op Palo

Wij hebben hem tot 6 maanden thuis gehouden. Omdat de eerste 6 maanden erg ...
Wij precies hetzelfde! Houden hem thuis tot ruim 6 maanden en dan gaat hij starten voor 2 dagen. Ook mee laten wegen dat in onze situatie (1 kindje, weinig kinderen verder) kdv echt meerwaarde biedt tov enkel thuis zijn. Vond 2 dagen een mooie balans daarvoor. En vind het heel fijn dat we de mogelijkheid hadden om als ze nog het meest behoeftig zijn en nog totaal geen emoties kunnen reguleren enzo er volledig voor hem te kunnen zijn.

2 maanden geleden

Reactie op MomofAandJ

Hmm vind dit altijd wel een heel stom argument. Er zitten 168 uur in een we ...
Ik veroordeel helemaal niemand. Ik praat in de ik vorm en heb het alleen over mezelf. En als dit oordelend over kwam, excuses. Ik heb alle respect voor alle mama’s en papa’s, maar er werd gevraagd waarom je je kindje bewust niet op de opvang wil hebben! Ik gaf alleen mijn mening in mijn situatie hierover. 😁

2 maanden geleden

Ja eerste jaar gaat onze zoontje niet opvang. Vinden dat te vroeg eerste moet of mama blijven of papa.

2 maanden geleden

Reactie op firgun

Nooit. Puur omdat ik persoonlijk vind dat ik geen kind heb gekregen om hem ...
Zo denk ik ook over. Is geen verwijt ouders anders doen. Goed verwoord