6 Reacties

4 weken geleden

Ik heb zelf op een montessori basisschool gezeten en voor mijn zusje en mij was het echt ideaal. Daarbij moet ik wel zeggen dat het per kind heel erg kan verschillen. Dit is natuurlijk wel al 20+ jaar geleden. Ik kan je misschien een beetje helpen met je vragen. Stuur me een berichtje 😊

4 weken geleden

Misschien stomme opmerking maar hebben ze dat niet uitgelegd toen jullie voor de school kozen? Ik zou aan de school nog eens vragen om een gesprek daarover. Dan hoor je uit de eerste hand hoe die school specifiek de dingen aanpakt.

4 weken geleden

Montessori leerkracht hier. Ook bij de kleuters worden klassikale lessen aangeboden, voornamelijk thema onderwijs. De juf of meester / leidster, hoe je het noemen wilt loopt rondes en observeert. Tijdens deze rondes worden er individuele of groepslesjes gegeven. Hierbij wordt bijgehouden of de kinderen met lezen, schrijven, bouwen, motoriek oid bezig is en dit komt dan weer in een map of digitaal systeem. Ja, wanneer een kind 'aan' staat voor heel veel rekenen, wordt dit ook veel aangeboden en mag het dus wat minder taal doen. Maar de leerkracht houdt bij dmv toetsjes of er op elk gebied wat gedaan wordt, en als het kind nooit taalwerkjes pakt gaat dat wel meer gestimuleerd worden door de leerkracht. Meestal heb je 'werktijd' en 'speeltijd' dus echt een jaar in de poppenhoek vertoeven is niet echt mogelijk. Wanneer ik een kind in de klas heb die altijd de poppenhoek zal kiezen met vrijspelen, zal ik af en toe een keuze geven met: speel je vandaag in de bouwhoek of de zandbak. Als je je zorgen maakt om de ontwikkeling of keuzes die je kleuter zelfstandig maakt, overleg met de leerkracht! Die zijn er, juist met montessori, echt om ook individueel meer te stimuleren of lesjes te geven op een bepaald gebied. Iedereen op een montessorischool heeft de pabo, én een montessori opleiding gedaan. Ze weten dus heel wat, en vergeten echt niet zomaar een kleuter in de poppenhoek. Succes ☺️

4 weken geleden

Ja ze hebben het zeker uitgelegd. Maar dat is alweer 3 jaar geleden. Ik kom zelf uit het klasikale onderwijs. Man zat vanaf groep 3 in het montesorri. Ik snap het hele systeem geloof ik. Maar kleuters is toch een ander verhaal dan de latere groepen. Maar dank nu snap ik het wat beter. Zeker die keuzes. Ik snap dat het vrijblijvende niet altijd vrijblijvend is en ze echt wel wat moeten leren. Maar hoe dan. De antwoorden hebben mijn inzicht verruimt. Dank!!
Mijn zoon van 4 zit in groep 1 van een Montessori school. Echt alles komt langs en het verbaast mij juist in positieve zin wat ze al zo vroeg leren. Een deel van het onderwijs is vrij spelen, maar een groot deel ook spelenderwijs leren. Bijvoorbeeld tellen, rekenen, schrijven en taal. Mijn zoon kan nu tot 10 tellen in het Engels bijvoorbeeld, leert enorm veel over de natuur (kikkerdril, bloemen, excursies naar Artis etc.), kunstweken, literatuur weken. Ik ben echt mega enthousiast over Montessori onderwijs tot nu toe :)

4 weken geleden

Ik heb op jenaplan basis en montessori middelbaar gezeten en het idee is dat een kind WIL leren dus als de poppenhoek of bouwhoek onder de knie is gaan veel kinderen vanzelf opzoek naar nieuwe uitdaging. Al herinner ik me ook dat we gestimuleerd werden te varieren (‘dit koos je gister ook al, misschien kun je vandaag iets anders kiezen’). Verder viel het me ook wel mee hoe vrij het daadwerkelijk was, er was echt wel structuur en logica in de lessen, niet gewoon de hele dag spelen ofzo. Sinds ik volwassen ben zie ik dat jenaplan/montessori kinderen vaak zelfverzekerde volwassenen worden die misschien soms minder kennis of hoofdreken skills paraat hebben maar wel bijv creatief zijn, normen en waarden hebben, positief zelfbeeld enz en daar kom je ook ver mee. Al verschilt dit natuurlijk per kind!