15 Reacties

vorig jaar
Hi! In het verleden heb ik gewerkt met een kind dat een enorme achterstand had met rekenen. Wel een wat ouder kind, maar wat hier hielp was om het te visualiseren en vooral zo leuk mogelijk. Denk aan, bewegend rekenen (overgooien met een bal, hinkelend rekenen etc) rekensommen uittekenen, rekenspelletjes, rekenen met bijvoorbeeld snoepjes (plus-, min-, deel- en keersommen). Vooral zoveel mogelijk inspelen op interesses van het kind, zodat het extra oefenen zo min mogelijk voelt als verplichting. Bij veel kinderen blijven dingen beter hangen als het op een andere manier wordt geleerd dan standaard uit de boeken is mijn ervaring. Als je zoekt op Google staan er ook erg veel ideeën om op andere manieren te oefenen met rekenen. Ik hoop dat je er wat aan hebt :)

vorig jaar
Hoi! Ik had vroeger zelf enorm veel moeite met rekenen. Tafeltjes blijven niet hangen, makkelijke sommen lukt niet en dat is nu nog zo. Ik red mij met een rekenmachine en allerlei 'trucjes' die ik mijzelf heb aangeleerd, maar hoofdrekenen kan ik nog steeds niet. Waar ik pas veel later achter kwam, toen ik volwassenen was, is dat er zoiets bestaat als Dyscalculie (ik zeg altijd maar om het in 1 zin makkelijk uit te leggen): de dyslexie onder het rekenen. Geen idee dat dat bestond, maar ik herkende mij er zó enorm in. Wellicht is dat nog iets om mee te nemen, ze hebben er geloof ik ook tests voor en eventuele bijhorende hulp mocht dat de uitslag zijn. Heel veel succes, ook voor je kindje en laat haar vooral ook weten en ervaren dat ook zij (andere) talenten heeft! Zet 'em op 💪🏻💕

vorig jaar
Geen tips, wel herkenning ik heb zelf namelijk dyscalculie dus dat is dyslexie maar dan met rekenen. Is nooit meer goedgekomen heb allerlei vrijstellingen uit eindelijk gekregen, kan het helaas nu nogsteeds niet, maar mis niks hoor. Heb gewoon een medische opleiding kunnen volgen.
De basics lukken wel, wiskunde overigens ook maar dat is weer anders. Maar je hoeft mij niks te vragen over breuken, procenten en ingewikkelde hoofdreken sommen haha !
Het werd wel minder hoor maar weg is het niet. Ik deed ook in groep 7 rekenen van groep 5/6. Extra bij les etc maar er zit ergens gewoon een foutje.
Zou zeggen laat haar testen op dyscalculie!
Succes!
Met mij is het ook goedgekomen 😆

vorig jaar
Wat sneu voor je dochter! Ik voel door je verhaal meteen de paniek van de basisschool; ik had ook heel veel moeite met rekenen. En moest als leerling uit groep 6, en later zelfs als leerling uit groep 7 en 8, één keer per week terug naar groep 5 om daar in een volle klas hardop de tafels te oefenen. Ik heb dat tafeltjes diploma nooit gehaald. Wat een trauma heeft dit opgeleverd, ik schaamde me natuurlijk dood. Had er toen maar iemand tegen me gezegd dat ik andere kwaliteiten had, en dat het helemaal niet erg was dat ik niet kon rekenen. Uiteindelijk op basisberoeps gestart met een Cito-score van 548 (havo/vwo) omdat niemand er vertrouwen in had dat ik hoger aankon, inclusief mijn ouders en ikzelf. Uiteindelijk twee HBO diploma’s behaald, waarvan één cumlaude, ondanks de blijvende reken problemen. Want gelukkig kwam ik gedurende m’n schoolloopbaan (vmbo, mbo en hbo’s) wel enkele docenten tegen die mijn andere kwaliteiten zagen en benoemden. Door deze docenten besloten om zelf het onderwijs in te gaan, en ik hoop nu leerlingen zoals jouw dochter dat zelfvertrouwen terug te geven. Eigenlijk wil ik dus zeggen; Laat je dochter vooral weten dat ze zonder rekenen ook succes kan ervaren. De een is nu eenmaal beter in taal, de ander in samenwerken, de ander heeft een goed probleem oplossend vermogen, is super creatief, of beschikt over geweldige computer vaardigheden, etc. Door de druk er een beetje af te halen zal haar zelfvertrouwen wellicht groeien en daar komt ze verder mee dan met ietsje beter leren rekenen onder druk. Succes mama!

VRIEND
vorig jaar
Hoe gaan de andere vakken? Zelf dyslectisch en heeft veel energie en tranen gekost. Mijn ouders hadden op basisschool al gesignaleerd dat 'er iets was' op middelbare school kregen m'n ouders binnen 2 maanden de vraag of ik misschien dyslectisch was (en daarna getest).
Mogelijk heeft je dochter dit met cijfers. Mijn tip, goed extra tijd hier aan te besteden maar spreek een maximale tijd af. Of ze nu 1 of 3 uur bijles krijgt, dit is iets wat niet haar sterke punt is. Je kan ook de keus voor 1 of 2 keer bijles kiezen en de andere tijd juist besteden aan iets waar ze wél goed in is.
Ik was een tijd zo druk om van mijn 3 voor Duits een 4 te maken dat ik voor mijn goede vakken zessen of zevens ging halen. Daarna, op advies van met begeleider de balans teruggebracht Duits werd geen 4, maar natuurkunde enzo wel weer een 8 of 9. Dit gaf mij energie en zelfvertrouwen en zorgde dat ik school weer leuker ging vinden.
Door de dyslectisch had ik flinke faalangst. Maar later kon ik trots zijn op mijn 3 voor Duits, want had ik mijn best op gedaan en 3x zoveel als een 1 💪🏼.
Hopelijk levert gesprek met docent meer inzicht in wat zij denken. Als je ivm dit wat meer tijd dan standaard gesprek nodig hebt kan je dit los van de contactavond vast aankaarten. Dan kunnen ze even kijken of het dan kan of los tijd inplannen voor bespreking.

vorig jaar
Reactie op lievegroetjes
Hi! In het verleden heb ik gewerkt met een kind dat een enorme achterstand ...
dankjewel voor je reactie. hier ga ik idd eens opletten. en googlen. :)) Dankjewel 😘

vorig jaar
Reactie op Ibm1922
Hoi! Ik had vroeger zelf enorm veel moeite met rekenen. Tafeltjes blijven n ...
bedankt voor je reactie. die test kunnen ze pas in groep 5 of 6 afnemen, begreep ik. ik ben zelf ook een hele slechte rekenaar. dus ze heeft het niet van een vreemde. ;) Je moet mij niet ineens vragen wat 8x4 is o.i.d. 🤭 Ik zeg idd ook heel vaak tegen haar, je bent zó goed in lezen. je hoeft niet alles te kunnen. 😘

vorig jaar
Reactie op 2020mama
Hoe gaan de andere vakken? Zelf dyslectisch en heeft veel energie en tranen ...
gelukkig gaan de andere vakken goed. ze is geen hoogvlieger wat dat betreft, maar geeft niks. ik vind de andere vakken "belangrijker" dan rekenen. bedankt voor je reactie hoor 😘

vorig jaar
Reactie op Wallflower
Geen tips, wel herkenning ik heb zelf namelijk dyscalculie dus dat is dysle ...
Ja, zeker laten testen als dat kan. Ik heb het ook! Zegt overigens niks over je intelligentie, dus heel goed dat je aangeeft dat ze de rest wel hartstikke goed doet.
Ik heb zelf een WO-opleiding afgerond, maar wel eentje waar rekenen absoluut niet nodig was, haha.

vorig jaar
Hoi! Ik werk veel met kinderen met leerproblemen. Niet vanuit de onderwijssetting, wel vanuit diagnostiek. Ik voer oa onderzoeken uit om dyslexie of dyscalculie (of andere zaken) vast te stellen of uit te sluiten.
Ik vind dat je dochter op erg jonge leeftijd al erg veel moet. 3x bijles per week is gigantisch veel als ze op school ook al zo op haar tenen moet lopen op dit vlak.
De richtlijn is ondersteuning in een groepje van maximaal 4 leerlingen (mag uiteraard ook individueel), 60 minuten per week en gericht op haar leerdoelen. Ik vermoed dat je hier met 3x bijles ver overheen zit en ik kan me voorstellen dat dat voor haar als veel te veel voelt.
Ik zou dus teruggaan naar die 60 minuten en haar voor de rest ook ruimte geven voor ontspanning. Want school is al zo hard werken!
Vanaf groep 6 kun je inderdaad laten testen op dyscalculie. Dan moet je wel een goed dossier hebben opgebouwd, dus is het wel belangrijk de bijles tot die tijd voort te zetten. Uiteraard hoeft het geen dyscalculie te zijn, maar kan het ook een relatieve rekenzwakheid zijn, maar dan niet op stoornisniveau. Hou er rekening mee dat dat ook een uitkomst kan zijn van onderzoek. Of dat er iets anders wordt gevonden natuurlijk.
Oefen verder spelenderwijs, maar haal vooral de druk eraf. Focus op alles wat goed gaat, wat ze leuk vindt en waar ze ontspanning, plezier en vertrouwen uit haalt. Veel succes!

vorig jaar
zou als het al kan op die leeftijd haar laten testen op dyscalculie want basis rekenen ook met rekenmachine is belangrijk.
maar iedergeval ik heb het zelf ik kreeg extra tijd en ik maak zelf mijn formules al is het met een gigantische omweg het antwoord is wel altijd goed.

vorig jaar
Hoi! Ik werk veel met kinderen met leerproblemen. Niet vanuit de onderwijss ...
Ik ben leerkracht van groep 7 en ben het zó eens met de reactie van Marieke!
Geef dochter wat extra hulp, maar niet 3x in de week bijles. Laat haar ook nog kind zijn en zorg ervoor dat rekenen geen frustratie gaat opleveren.

vorig jaar
Ik ben leerkracht van groep 7 en ben het zó eens met de reactie van Marieke ...
ik heb er niet voor gekozen dat ze 3x hulp hierbij krijgt. ☺️ daar heeft school voor gekozen. maar ik ga het aankaarten.

vorig jaar
Ik heb zelf rekenbijles gegeven op een SBO school. Dit was een bijles van 10-15 minuten, 3x in de week. Heel kort, maar gaf het ook heel losjes. Ik was er gauw achter wat het beste hielp bij kinderen, soms gewoon dreunen, anders visueel maken. Vraag dus ook even bij school hoé de bijles word gegeven, kan ook al bergen schelen. Veel succes ❤️
vorig jaar
Hoi! Ik werk veel met kinderen met leerproblemen. Niet vanuit de onderwijss ...
Nou dit. Erg blij om te lezen dat er tegenwoordig ook iets anders mee om wordt gegaan dan vroeger.
Ik zag de reactie waarin rekenen betrekken in dagelijks dingen wordt gedaan (bij buitenspelen, avondeten, etc.). Zeker goede ideeën om het een beetje leuk aan te kleden.
MAAR. Grote maar. Waak er héél erg voor om school wel gezellig en draagbaar te houden. Kinderen met een achterstand werden en worden soms nog steeds zó gepusht om die achterstand in te lopen dat ze een aversie ontwikkelen tegen dat vak en soms school in het algemeen en dat werkt averechts. Dat moet je als ouder zelf in de gaten houden, want de school is vaak bezig met de directe resultaten op het moment zelf en gedurende de basisschooltijd, en niet het verdere leven natuurlijk. En ja, dag en nacht leren van een vak waar je niet goed in bent zullen je resultaten verbeteren, maar ze vernielen ook je zelfvertrouwen en levensplezier. Dat klinkt dramatisch, maar ik ken ten minste twee personen uit mijn eigen jeugd waar ik dit van dichtbij heb meegemaakt, die beide dachten dat ze nooit iets zouden kunnen, en die hebben beiden zich op volwassen leeftijd herpakt. Beide tijdens tienerjaren een vreselijk complex gehad omdat ze dachten niks te kunnen, nu zijn ze beiden hoogopgeleid, één heeft zelfs een doktersgraad in een vak waarvoor rekenen toch echt centraal belang heeft. Terwijl hij heel zijn jeugd dacht dat hij er buitengewoon slecht in was.
De ander had het met taal. Nu leest hij gewoon voor zijn plezier in zijn vrije tijd, zijn hele jeugd moest je echt niet met een boek komen aanzetten. Hij kon al huilen als hij er eentje zag.
Je dochter geeft nu dus al aan (en dat is echt behoorlijk moeilijk voor een kind om actief aan te geven) dat het haar eigenlijk teveel wordt. Ik zou echt ingrijpen als ik jou was. Als school straks zo vreselijk is dat ze er met de pet naar gaat gooien ben je veel verder van huis. School moet haar wat meer ruimte geven.
En vestig zelf thuis ook wat meer aandacht op (en besteed meer tijd aan/maak tijd vrij voor) de dingen waar je dochter juist wel goed in is. Benoem dat ook. Want nu wordt juist veel benoemd wat ze niet kan, daar moet je als ouder eigenlijk tegenwicht aan geven.