37 Reacties

2 weken geleden

Wij hebben ons weekmenu zo aangepast dat ons zoontje alles wat we eten ook mee kan eten. Het is verder wel heel gevarieerd. Het belangrijkste waar we rekening mee houden is dat we zelf geen extra zout toevoegen en dat het niet pittig is. Met Mexicaans eten gebruik ik een half zakje kruiden ipv aan heel zakje. En met nasi/bami ook. De ene keer eet mijn zoontje wel goed mee en de andere keer niet. We eten vooral dingen die we zelf ook lekker vinden.

2 weken geleden

Onze dreumes eet wel volledig met de pot mee, hij lust natuurlijk niet alles, maar in dat geval krijgt hij nog een boterham, potje of yoghurt, dat hebben we altijd in huis. We zijn dit vrij vroeg gaan doen, en het enige waar we op letten is zout en pittig, hoewel we zeker niet zoutloos koken maar een stuk minder zout (en zouten het voor onszelf later nog bij). Ook kinderen willen lekker eten en zout en kruiden zijn daar gewoon onderdeel van, vind ik. Als het een lastige structuur is dan snij of stamp ik het in kleinere stukjes voor hem, maar ik moet zeggen ik vind het verrassend hoe goed hij al verschillende structuren kan kauwen. De afgelopen tijd hebben we bijvoorbeeld gegeten: stamppot, shakshuka, chili, kibbeling, erwtensoep, poolse augurkensoep, pasta rood (blijft hier ook enorm favoriet, alles met tomatensaus). Sommige dingen zoals wraps geven we in componenten, dan krijgt hij de binnenkant beetje fijngestampt los, en ik geef hem stukjes wrap (die van ons dan wel krokant gebakken en van hem niet). Op deze manier eet hij eigenlijk bijna alles mee, hij meestal vrij goed en soms maar een paar hapjes of niets en dan krijgt ie wat los. Nu moet ik wel zeggen dat mijn man meestal kookt en dat kan hij ook enorm goed, ik denk dat daar ook een reden in zit waarom hij veel dingen bereid is mee te eten.

2 weken geleden

Ze eten hier gewoon met de pot mee. Of nouja, we bieden het elke avond stug aan. Of ze het eten is een tweede, maar daar trek ik me niks van aan en neem het niet persoonlijk. We koken samen en dan wil ze vaak wel proeven. Er gaat paprika in, stamppot, eigenlijk alles wel tijdens het koken. Maar zodra we aan tafel zitten, ho maar. Dus volgens mij is het meer een kwestie van autonomie vinden dan niet lusten en daar laat ik haar in. Ze krijgt dan wel yoghurt na. Dus als ze niet eet, zie ik het niet als een probleem. Tweede: we koken nauwelijks uit pakjes/zakjes, maar we vermijden zout niet volledig. Er gaat echt wel een bouillonblokje door de soep. Maar we koken wel heeeeeel veel met kruiden. Komijn, paprikapoeder, dat soort dingen. Zolang het niet pittig is, is het prima (en pittig proeven ze soms ook. "Kan een beetje een gek gevoel geven in de mond") Enige wat ze echt niet waarderen is te hard. Kipnuggets, tacos dat werkt niet hier. Maar ik vind dat bij een gezond dieet ook af en toe wel patat (zoutloos) hoort. En ook pizza, zeker zelf belegd, heb je goede dosering van zout in de hand. Ik zou niet weten waarom je ze geen maaltijdsalade kunt geven? Broodje shoarma krijgen ze ook gewoon. Alleen dan vaak het vlees niet in het broodje, maar een stukje brood los. Dat is het enige wat we aanpassen. Verder 100% wat wij eten.

2 weken geleden

Onze dochter eet gewoon alles mee. Ook shoarma en andere gerechten die je benoemt. Pittige smaken gaan er ook gewoon in Het verschilt per dag wat ze eet. Soms eet ze niks. Soms proeft ze van alles Yoghurt krijgt ze altijd als toetje en als ze echt bijna niks eet maar wel proeft krijgt ze wel eens een broodje.

2 weken geleden

Met wraps ben ik begonnen met alleen de binnenkant mee laten eten en maakte het zonder zakjes enzo. Pittige kruiden kun je, als je het zelf kruid, aanpassen. Op je bord extra toevoegen net als zout op bord toevoegen (of voor je eigen gezondheid jezelf aanleren zonder zout te eten) Verder gewoon met de pot mee laten eten, ze moeten vanzelf wennen aan structuur enzo. Zorgen dat er altijd iets is dat je kindje wel lust en verder ontdekken. Al eet mijn oudste nog steeds geen sla hoor, hij vind het echt helemaal niks. Mijn ervaring met de oudste is sowieso dat ze tussen 1 en 2.5 jaar niet zoveel eten. Soms leven ze van lucht maar als je maar alternatieven blijft aanbieden dan leren ze het nooit denk ik. Wij eindigen altijd met magere yoghurt en dat mogen ze altijd als ze het maar proeven. Als ze weinig gegeten hebben maar wel geprobeerd dan kunnen ze zich daar nog een beetje 'vol' mee eten. Hebben ze het geprobeerd en vinden ze het echt niks, en heb ik een keer niet een alternatief krijgen ze een boterham. Maar dat komt echt zelde voor

2 weken geleden

Mijn dochter eet wat eerder dan wij. Als wij met het hele gezin eten, dan mag ze alles pakken wat ze lust, want ze heeft toch al gezond gegeten vantevoren. Als ze het niet lust, dan krijgt ze alvast een schaaltje yoghurt. Dan eten we toch een beetje samen

2 weken geleden

Ik bied ze dingen zoals wraps in de losse elementen aan bij mijn kinderen. Ik kook vrijwel niet meer met pakjes, dat scheelt wel enorm qua zout waardoor ze alles mee kunnen eten. Dan krijgen ze het vlees, vaak avocado en tomaten en de wrap los zeg maar. Zolang er niet te scherpe kruiden/teveel zout in zit, kan je het je dochter gewoon geven en kijken of ze het zelf opeet :-) Ik maak vaak ook zelf pastasaus in grotere hoeveelheden, dus mochten we echt iets eten wat ze niet kunnen eten maak ik pasta voor ze. Maar ze eten nu eigenlijk alles wel mee. Ook een puntje pizza 🤭 zijn wel 1,5jaar en 3,5

2 weken geleden

Wij hebben ons avondeten erop aangepast. In de regel eten we iets wat de kinderen mee kunnen eten (dus zoutloos en -relatief- gezond. Win-win nu dat ook voor ons goed is). Het hielp ons door ook nieuwe recepten te proberen die ook geschikt waren voor de kinderen en verder veel avg. Af en toe eten de kinderen eerst waarbij wij een klein beetje eten (en rustig eten zodat we gelijktijdig klaar zijn) en dan eten wij later met z’n tweeën. Een kind moet iets soms wel 10-15x eten voor het het lust. Dus regelmatig herhalen helpt.

2 weken geleden

Wij hebben een hele makkelijke eter dus wat dat betreft hebben we echt geluk Heb je al geprobeerd om aardappels op een andere wijze klaar te maken? Bijv aardappel puree, gekookte aardappels, gebakken aardappels? Misschien dat ze gekookte aardappels niet lekker vind maar bijv aardappel puree met wat appelmoes wel? Als wij echt iets eten wat ze niet mee kan/wil eten hebben we altijd diepvries boontjes/blokjes spinazie in de vriezer zodat dat snel klaar te maken is Zou vooral veel uitproberen en wellicht wat kruiden aanpassen En als dat wat beter gaat kun je altijd nog voor je dochter gaan meal preppen Dan is het enkel uit de vriezer halen sochtens en savonds opwarmen

2 weken geleden

Mijn zoontje is 18 maanden en eet vanaf een maand of 9 a 10 echt wel met de pot mee. Steeds meer zeg maar. Die ene keer per maand dat we pizza eten krijgt hij ook. Met wat tomaatjes of andere snackgroente erbij. Gyros uit de supermarkt vindt hij niet lekker, maar voor de rest eet hij wel alles wat wij ook eten. Zout voegen we in principe pas toe aan tafel, zodat het voor hem zo min mogelijk zout is. Sla vindt hij niet lekker, maar tomaat, komkommer en paprika wel. Al bied ik het wel altijd aan. Verder eet hij altijd met ons mee, van zijn eigen bord en eigen bestek. Hij mag laten liggen wat hij wil. Heel soms is mijn man later thuis en dan eet hij op zijn werk of later thuis en dan beginnen wij vast zodat de kleine om 7 uur naar bed kan.

2 weken geleden

Ik let niet op kruiden, alleen op té pittig of zout. Een beetje pittig hoort ook bij eten, toch? Onze dochter is ruim 2 en heeft bijna alles meegegeten. Ze eet sinds 6 mnd mee en dan via rapley methode. Via fr app ‘Solid Starts’ gekeken hoe ik dingen kon aanbieden. Ik haalde alles uit elkaar voor haar en soms deed ik er iets extra’s bij, fruit of groenten of aardappel, iets wat ze sowieso graag en makkelijk zelf kan eten. Bij echt ongezonde dingen zetten we haar soms eerst aan tafel met iets gezonds. Ze at van de week 3 stukken pizza op, dat is wel erg zout denk ik maar ja, wij aten ook pizza. Daarvoor had ze al rijst, mais en rauwkost; tomaat, komkommer en paprika gegeten. Blijf de dingen die ze niet lekker vindt gewoon aanbieden, onze dochter eet pas sinds een paar maanden goed vlees en vis mee, dat duurde dus bijna 1,5 jaar! Bij shoarma/Wraps; losse stukjes tortilla, losse stukjes vlees en groenten. Verwarm de dingen eerst, hou apart voor haar en kruid het dan pas. Pasta carbonara eten wij ook graag, op de originele manier, Zij krijgt dan pasta met spekjes en knoflook, als saus doe ik er wat roomkaas en spinazie bij. Daarna ga ik weer verder met onze pasta, de rauwe ei erbij. En idd zonder pakjes! Is het echt te krokant of hard of vind je het spannend? Probeer niet te moeilijk te denken!

2 weken geleden

Reactie op Mama 2 Be

Mijn zoontje is 18 maanden en eet vanaf een maand of 9 a 10 echt wel met de ...
Er zijn trouwens ook zouteloze kruidenmixen, zoals zouteloze tacokruiden voor Mexicaans eten, potje zouteloze stoofkruiden en zouteloze kerriekruiden die we gebruiken voor nasi

2 weken geleden

Wij hebben hier ook flink mee geworsteld. Eigenlijk heb je twee problemen: 1. Vers avondeten niet lekker vinden 2. Vaak ongeschikt avondeten klaarmaken Dat eerste was bij ons een kwestie van tijd. Op een gegeven moment begon ze vers avondeten lekkerder te vinden dan potjes. We hebben het wel een hele tijd in de keukenmachine fijngehakt en aangelengd met water, zodat het meer de structuur had van potjes. Op een gegeven moment vond ze het eten op onze borden interessanter, dus toen zijn we gestopt met fijnmaken en is ze gewoon mee gaan eten. Helaas gaat eten lekker vinden ook in fases, dus waar ze eerst goed mee at, weigert ze nu met 2j4m al een tijdje alles behalve vlees 🥲 dus ja, als je het ene hebt uitgevogeld, komt er vanzelf weer een nieuwe uitdaging... Wat betreft het tweede probleem: ik kook tegenwoordig in een klein pannetje één aardappel en 2 à 3 broccoliroosjes als wij iets eten wat zij niet lust of niet mag eten. Zo krijgt ze wel iets vers te eten, maar valt het mee hoeveel je apart moet klaarmaken. Vaak houd ik wat vlees uit onze maaltijd apart wat ze daar dan bij kan eten (losse soepballetjes, een beetje geruld gehakt, wat losse stukjes kip uit de saus... Enz.). Zo kost het allemaal niet teveel moeite en eten we allemaal iets wat we lusten.

2 weken geleden

Onze tweeling wilde niet anders dan ons eten. Weigerden Potjes te eten als het niet op ons eten leek. Ook wraps geven we gewoon, soms in losse onderdelen en anders klein gesneden in plakjes. Aardappel gaat hier prima. We hebben vakjes bord. 1 deel Aardappel, 1 deel groente en 1 deel vlees met soms appelmoes. De ene begint met vlees, de ander eerst groente. Meestal gaat alles op, soms blijft er wat liggen. Ze eten zelf, totdat wij ons bord leeg hebben en hen een beetje helpen. Het liefst eten ze spaghetti met rode saus. Paar stukjes komkommer er naast. Prima maaltijd.

2 weken geleden

Onze tweeling is 4,5 jaar en wij eten nog regelmatig apart. Vooral omdat ze vroeg naar bed gaan (rond 18.15) en ze tijdens etenstijd vaak al te moe zijn om goed zelf te eten. Mijn man werkt op zee dus ik eet heel regelmatig met ze alleen. Ik probeer wel vaker nu met ze samen te eten.

2 weken geleden

Hier met 6 maanden gestart met voeding. Met de Rapley methode. Altijd met de pot mee gegeten. Ja oké dingen als pizza, shoarma, patat en salade niet. Maar wraps bijvoorbeeld wel. Gewoon een stuk tortilla om te kauwen (volgens Solid Starts) en wat losse groente en vlees/vis. Zolang er maar niet zoveel zout op zit (en idd te pittig maar is hier zelden, licht pittig eet ze gewoon). Dat doen we voor onszelf vaak er na. Soms als ergens weinig groente bij zat dan maakte we extra groente klaar (wij hebben altijd verschillende groente in de vriezer voor haar) of gaven we iets van komkommer, tomaat of avocado. Als wij iets eten zoals shoarma krijgt ze pasta met groente en iets van ei of mager vlees. Verder eet ze altijd al alles dus ze is heel makkelijk (ze is nu bijna 2).

2 weken geleden

Wij hebben ook ons avondeten aangepast. Eten in principe zonder zout (hebben biologisch bouillonpoeder waar geen zout in zit) en met verse groenten. Ik had in het begin heel veel aan het kookboek "Allesetertjes"! Dat zijn kindvriendelijke recepten met leeftijdsindicatie. Zo at onze zoon vanaf een maand of 10 met de pot mee. Als het qua structuur nog te grof was, pureerden we het soms. En als ze iets niet lusten dan krijgen ze groenten uit de diepvries en yoghurt of kwark toe.

2 weken geleden

Bij ons ging het heel natuurlijk. Helpt denk ik wel dat we nooit potjes hebben gegeven maar eten volgens de rapley methode hebben aangeboden. Enige aanpassing was dat we nul zout toevoegen en de echt pittige pepers/sambal even laten staan. Maar we kookten al met weinig zout, dus zo heftig was dat niet. We maken/maakten (hij is inmiddels 2.5) bijvoorbeeld: wraps, aardappel en groente uit de oven, risotto, pasta, rijst, curry, gevulde soep (met brood om te dippen), lasagne, wok met noodles, pannekoeken, stampot, falafel, pizza, etc.. alleen als we eten bestellen eet hij niet mee. Hij eet ook drie dagen op de opvang/bij Opa en Oma een warme maaltijd, dus die avonden kunnen we "gekker" doen (meestal betekend dat ongezonder), maar de andere avonden eten we samen.

2 weken geleden

Mijn zoon van 16 mnd eet gewoon alles mee. Nu hebben wij wel het geluk makkelijke eters te hebben. Maar de voorbeelden die jij noemt zoals wraps, shoarma, maaltijdsalade etc. eet hij dus in principe ook gewoon mee. Kruiden en structuur heeft hij geen enkele moeite mee, is hij gewend. Ook pittig eten krijgt hij gewoon, zout voegen wij sowieso niet toe dus is verder geen probleem. Het scheelt misschien wel dat wij zelf al redelijk gezond eten, dan hoef je vaak niet zoveel aan te passen. De keer dat onze maaltijd wat minder gezond is krijgt hij gewoon een kleinere portie met extra veel groente ernaast. Wat betreft je vraag over tekort doen... het klinkt alsof ze prima gevoed is en je haar gezond eten en variatie biedt. Ik zou me daar dus echt niet te druk om maken.

2 weken geleden

Ik laat mn zoontje (9maanden) met alles mee eten. Zorg dat ik t zelf maak, zonder zout. Zo kan hij altijd ook eten. En zeker nu hij ook kleine stukjes kan eten gaat dat echt prima. De maaltijden die jij noemt zal ik zo doen: -Mexicaanse wraps: zelf vulling maken met gehakt of kip en de groentes die je lekker vind. Picadillokruiden van johnie boers (zoutloos) en tomatenpassata voor de saus. Kan een kind prima eten :) -broodje shoarma zou ik zelf broodje met kipstukjes van maken. Kippendij lekker kruiden (zonder zout) en in kleine stukjes bakken of bv pulled chicken maken. Dan sla, komkommer, paprika en stukjes pita. -maaltijdsalade maak ik voor de kinderen ook altijd losse stukken paprika, tomaat en komkommer. Dan kook ik vaak wat pasta of zoete aardappel er bij. -pizza maak ik ook zelf en dan zonder zout, dan kunnen ze prima een hapje mee eten. En als ik iets heb wat ze echt niet lusten of mogen kook ik wat groentes en pasta, zoeteaardappel of iets anders makkelijks voor ze. Vries ook vaak bakjes voor ze in met iets wat ze lekker vinden voor zulke momenten. Maar als je je eigen menu er iets op aanpast (vooral qua zout) is t al snel ook geschikt voor kinderen