5 Reacties

VRIEND

9 maanden geleden

Ligt ook heel erg aan je kindje. Ik had (en heb) structuur nodig. Lijkt erop dat dit voor onze dochter ook hou vast geeft. Voor ons is montessorischool niet passend. Voor mijn zus was dit wel beter geweest, past echt veel beter bij haar (creatieve) persoonlijkheid. Toevallig deze week een collega gesproken die in griep 6 is overgestapt naar montessorischool, was voor hem de juiste keuze. Mocht hij zelf zijn week indelen. Deed hij op maandag en dinsdag alle leuke taken/vakken, dan moest hij aan eindvan de week de 'stomme' dingen doen, maar wel zijn keus en die vrijheid en zelfstandigheid motiveerde hem. Succes met keuze.

9 maanden geleden

Wij stonden voor de zelfde keuze, en we hebben uiteindelijk geen van beide gekozen en zijn voor een vrije school gegaan. Dit biedt een soort van een beetje van beiden. Wel de zelfstandigheid, ontwikkelingen van creativiteit, hier hebben ze geen schermen.. wat ik heel belangrijk vond, veel tijd voor persoonlijke ontwikkeling etc etc. Ik vond de montessori toch meer een rommeltje, 2 of 3 groepen in een klas. Ik zou totaal het overzicht kwijt raken. Zodat oudere kindjes de jongere kindjes konden helpen. Mooi idee maar onze zoon had wel wat meer structuur en duidelijkheid nodig.

9 maanden geleden

Zijn er toevallig nog meer ouders met een ervaring of mening hierover? 🙂

9 maanden geleden

Ik heb lesgegeven op een Montessori middelbare school en Jenaplan basisschool. Zelf ben ik toch meer van het reguliere basisonderwijs. Het punt is dat het vooral aan je kind ligt. Is je kind sterker creatief, zelfstandig, opzoek naar uitdaging, nieuwsgierig dan is Montessori echt heel mooi. Als je een kind hebt dat echt behoefte heeft aan veel duidelijk, structuur, wat meer gemotiveerd moet worden en wat meer discipline nodig heeft dan is het vaak wat minder geschikt. Het punt van Montessori is dat je kind meer zelf bepaald en dat er geen klassikaal onderwijs wordt gegeven. Een kind mag dus wat meer eigen tempo bepalen en in theorie ook doen wat hem/haar aantrekt. In de realiteit heb je in Nederland als school gewoon een leerlijn en is de echte Montessori vrijheid maar op een paar scholen in Nederland, de rest is meer geïnspireerd op Montessori. Overigens wordt er in het reguliere onderwijs ook bijna geen traditioneel klassikaal onderwijs gegeven. Kortom, kies gewoon de school die je het leukst vindt. Ik vind zelf kleinschalig altijd wel heel prettig. Kijk ook even naar hoe de school het volgens inspectie doet, zijn er veel vaste leraren die er al langer werken.

9 maanden geleden

Hier een beetje ervaring met montessori. Mijn stiefkids hebben die beide doorlopen. Was ook een kleine(re) school met veel persoonlijke aandacht, wel wat zweverig vond ik soms. Ene kind zat er helemaal goed en kon goed omgaan met de vrijheden, het plannen en kwam goed mee. Andere kind liep juist een leerachterstand op ondanks veel hulp vanuit de leraren, het zelf plannen, de verantwoordelijkheid, het was teveel voor haar. Ze bloeit nu qua leerprestaties helemaal op, op het voortgezet onderwijs met strak regime. Het hangt gewoon heel erg van je kind af. Wij hadden de intentie ons kind samen er ook heen te sturen. Maar zijn inmiddels verhuist en nu wordt het toch regulier onderwijs. Succes met kiezen!