27 Reacties

2 maanden geleden

Ik zou emdr overwegen, dat helpt goed bij dit soort trauma’s.. Verder zie ik regelmatig zo’n apparaat voorbijkomen online die je op het mond van je kind kunt zetten bij stikken.. Weet niet of dit echt goed werkt maar je zou je er is in kunnen verdiepen.. Je zoontje is steeds groter en kan nu steeds beter kauwen vanwege kiesjes enz, misschien helpt die gedachte ook?

2 maanden geleden

Ik denk dat een cursus baby en kinder EHBO inderdaad een heel goed idee is, daarmee maak je het veel concreter voor jezelf. @maaske_volmondiglogopedie en @solidstarts geven via Instagram hele goede informatie over eten door jonge kinderen, inclusief hoe het best aan te bieden, de risico’s rondom verslikken etc. En ik denk persoonlijk dat je wel eens wat zou kunnen hebben aan een gesprek met (de praktijkondersteuner GGZ bij) je huisarts. Dat is laagdrempelige psychische hulp. Mogelijk dat zij je al een eind op weg kunnen helpen met grip krijgen op je angst.

2 maanden geleden

Wat vervelend zeg! Ik denk dat een ehbo cursus voor alle ouders goed is! Daarnaast zou emdr therapie misschien kunnen helpen met het trauma en het beeld wat je ervan in je hoofd hebt

2 maanden geleden

Ik heb iets soortgelijks meegemaakt en onze reacties waren ook hetzelfde: mijn vriend handelde rustig, ik keek paniekerig toe. Ik ben heeeeel lang angstig gebleven… zelfs ondanks dat ik wist wat te doen. Als ik alleen met zoontje at dan zat ik echt met zweethanden toe te kijken. Ik haatte het…. Ik vertrouwde mezelf niet, alleen mijn vriend. Ik heb niet echt tips. Zoontje is inmiddels 2.5 en ik vind het nog steeds wel spannend soms. Vooral met brood, hij kan dat zo proppen. Dus dan zeg ik dat hij kleinere hapjes moet nemen. Het is hier vanzelf wel beter geworden, ik kreeg vanzelf weer meer vertrouwen. Maar echt tips heb ik helaas niet…

2 maanden geleden

Wat vervelend dat je dit mee hebt moeten maken! Voel je alsjeblieft niet schuldig! Een EHBO cursus voor baby's en kinderen klinkt als een goed idee om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ook een gesprek met de POH vind ik een goede tip! Ik dacht zelf ook aan emdr. Dat zou je met de POH kunnen bespreken. Veel succes en niet te streng voor jezelf zijn!

2 maanden geleden

Het is niet raar dat je meer angst hebt achteraf wanneer je toegekeken hebt, dan wanneer je zelf geacteerd hebt. Mijn man en ik hebben samen een EHBO cursus gedaan via het Rode Kruis (werd ook nog deels vergoed vanuit de verzekering), dit heeft ons veel zelfvertrouwen gegeven. De EHBO cursus is wel echt gefocust op de eerste hulp en vervolgens het inschakelen van hulpdiensten. Dus je wordt dan wel weer blootgesteld aan mogelijke levensbedreigende situaties

2 maanden geleden

Hoe moeilijk het ook is, je hoeft je echt niet schuldig te voelen voor je reactie. Al snap ik je angst helemaal. Wij hebben ook een soortgelijke situatie meegemaakt met ons zoontje en wat mij enorm heeft geholpen is: https://www.makesciencework.nl/kinderreanimatiecursus deze laagdrempelige online cursus volgen. Super goed uitgelegd (niet alleen reanimatie (wat ook top is om te weten) maar juist ook over verslikking/verstikking). Kennis is macht zeg maar, hierdoor raak ik niet meer in paniek maar weet ik hoe te handelen. (Vond deze fijner dan die van het rode kruis overigens).

2 maanden geleden

Ik zsg laatst ergens eens een apparaatje wat je kan gebruiken als je kind stikt

2 maanden geleden

Heftig he! Ik kan ook baby kinder ehbo aanraden. Alles wat er werd verteld en geleerd zouden ouders standaard moeten weten eigenlijk. Mij heeft het wel zelfvertrouwen gegeven

2 maanden geleden

Reactie op Zara Ivy

Ik zsg laatst ergens eens een apparaatje wat je kan gebruiken als je kind s ...
In de cursus die ik volg zeggen ze dat dat apparaat niet wordt aangeraden!

2 maanden geleden

Reactie op mila30

In de cursus die ik volg zeggen ze dat dat apparaat niet wordt aangeraden!
Raadden ze bij mij ook af inderdaad

2 maanden geleden

Reactie op Zara Ivy

Ik zsg laatst ergens eens een apparaatje wat je kan gebruiken als je kind s ...

2 maanden geleden

Reactie op mila30

In de cursus die ik volg zeggen ze dat dat apparaat niet wordt aangeraden!
Ohh zie dit nu pas, dan heb ik niks gezegd

2 maanden geleden

Ik zou baby en kinderehbo doen. Heb het zelf gedaan voor wij startten met vaste voeding (Rapley) en gaf mij veel zelfvertrouwen. Daarnaast denk ik dat je met een of enkele sessies EMDR enorm geholpen zou zijn. Zij kunnen je dan ook psycho-educatie geven over hoe je door vermijding nu de angst in stand houdt en groter laat worden (hoe begrijpelijk ook).

2 maanden geleden

Ik heb zelf hetzelfde meegemaakt. Hij stikte bijna in een stuk mandarijn. Kwam er ongekauwd uit. Hij is ook echt een propper. Ik heb wel zelf de EHBO gedaan, maar was daarna ook angstig. Heb zelf toen meteen een pre-verbaal logopedist laten beoordelen of hij wel goed kauwde en slikte. Maar dat is voor jullie denk ik een beetje mosterd na de maaltijd. Als je nog steeds twijfels hebt, kan je een verwijzing krijgen (bij ons via CB). Vond het daarna nog spannend, maar had wel meer vertrouwen in hem. Klinkt verder als een situatie waar inderdaad EMDR heel goed op kan werken.

2 maanden geleden

Wij hadden al een paar keer gehad bij onze oudste dat ze stikte in eten. Blijkbaar zijn onze kinderen proppers😅 Toen we onze dochter kregen wilde ik Rapley gaan doen maar wel weten wat ik moest doen als ze zou stikken want bij de oudste hadden we onze vinger in haar keel gedaan, wisten wij veel🙄hielp wel gelukkig 😅 Uiteindelijk ook de jongste een paar keer zien verslikken wat ze zelf kon oplossen, wat ik daardoor iets rustiger kon aanzien. Maar ook in haar 2,5 jarige leven al 2x klappen moet geven op haar rug en 1x zelfs half op haar kop om het eruit te krijgen. En ik ben erg blij met die cursus want toen wij bij de opa en oma van mijn man waren kwam ik terug van de wc net na het eten en toen zat opa rare geluiden te maken en werd blauw. Mijn man en zijn oma stonden er bij en keken er naar zeg maar. Ik heb toen mijn man geïnstrueerd 112 te bellen en heb de heimlich gedaan. Later in het ziekenhuis bleek dat er waarschijnlijk een stukje kip in zijn luchtpijp was geschoten en dat ik die er gelukkig uit heb kunnen krijgen. Maar dat wist/kon ik alleen maar door die cursus. Gelukkig heeft mijn man nu zijn bhv dus weet hij ook wat te doen als er iets is.

2 maanden geleden

Het zou best kunnen dat je er een trauma aan hebt overgehouden. EMDR zou kunnen helpen. Of andere therapie. Daarnaast kun je niets doen aan je eerste reactie, dus voel je niet schuldig ❤️

2 maanden geleden

Wauw, wat veel reacties al, bedankt!! Ik lees ook een aantal soortgelijke verhalen… ontzettend naar dat veel mensen dit ook hebben meegemaakt. Het blijft altijd oppassen met die kleintjes! EMDR heb ik wel eens wat over gelezen. Ik vind het persoonlijk moeilijk om dit een trauma te noemen, ik denk dan al snel dat ik mij gewoon aanstel. Ben dan ook een beetje terughoudend om hiervoor therapie voor te starten, bang dat ik word aangezien voor een overbezorgde moeder die zicht aanstelt😅… Maar misschien moet ik mij er toch eens in gaan verdiepen! Want ik lees iets over de angst in stand houden door het te vermijden, en dat is idd precies wat ik nu doe. Ik zie dat veel mensen een EHBO cursus hebben gedaan, dan ga ik mij daar toch snel voor inschrijven! Het neemt misschien niet alle angst weg, maar geeft wel wat meer zelfvertrouwen doordat ik weet wat ik eventueel moet doen als zo’n situatie weer voorkom. Ik hoop echt dat het met de tijd wat beter word, want nu is ieder eet-moment een stress moment voor mij… en ik wil hem eigenlijk ook niet bepaald soort eten ontnemen, en dat doe ik nu wel, door mijn eigen angst. Zo bestel ik standaard voor hem als we uit lunchen gaan een minder pannenkoek ipv een tosti of ander brood/eten, puur omdat een pannenkoek voor mij “veilig” is. En dan alsnog ben ik alles in piepkleine stukjes aan het snijden en kijk ik gestrest toe 😅.

2 maanden geleden

Reactie op Feather

Wij hadden al een paar keer gehad bij onze oudste dat ze stikte in eten. Bl ...
Jeetje, een paar keer zelfs! 🥲🥲 Wat heb jij in een aantal moeilijke situaties gestaan! Wat ben je dan blij dat je zo’n cursus hebt gedaan. Ik ga daar zeker naar kijken.

2 maanden geleden

Reactie op mila30

Hoe moeilijk het ook is, je hoeft je echt niet schuldig te voelen voor je r ...
Thanks voor de link! Dat is idd precies waar ik naar op zoek ben