13 Reacties

2 jaar geleden

Ik ga de voeten en handen zoeken in de kleren. En ze zoeken het zelf graag uit, dat helpt ook

2 jaar geleden

Ja zeker herkenbaar. Die fase duurt nogal lang ook 🤦🏻‍♀️. Geen gouden tip helaad. Wij hebben ook vanalles geprobeerd maar niks werkte. Het is gewoon heel lang veel gedoe geweest. Maar uiteindelijk moet het gewoon, punt, en is het jammer voor de peuter..

2 jaar geleden

Misschien 2 truien/broeken/wat ze dan ook aan moet voor haar houden en haar de keus geven welke ze aan wil trekken?

VRIEND

2 jaar geleden

Duurt hier al een jaar 🙈 Hier werkte het om haar zelf te laten kiezen (tussen 2 opties) en te laten "helpen" met aan trekken. Ondertussen trekt ze zelf haar kast open, kiest wat uit en doet het aan. 😂👍🏻 Als nog gebeurt het af en toe dat ze niet wilt maar dan zeg ik gewoon dat dat wat ze aan heeft echt vies is en in de was moet 😋👌🏻

2 jaar geleden

Herkenbaar, deed mijn dochter ook veel toen ze net 3 was. Zelf invloed laten uitvoeren op wat ze aantrekken (Wil je een jurk of een broek aan?), als ze dat niet doen kies jij iets. En als ze niet willen aankleden, en je hebt het vaak genoeg gevraagd, dan ga je maar in je pyjama naar buiten/school/winkel. Of op blote voeten, of zonder jas. Maar ik ga op een gegeven moment weg, want blijf niet de hele dag wachten tot zij klaar is. Dahaaag schat, tot straks! 👋🏻 Dat vindt die van mij vreselijk dus dan luistert ze wel 😁

2 jaar geleden

Bij onze zoon werkt het op t moment heel goed om alles heel positief te benaderen... Als die iets wel heeft gedaan... 'Dat heb jij heel goed gedaan, super goed gedaan, ik ben trots op jou'...

2 jaar geleden

Wel heel herkenbaar. Mijn peuter wilde ook liever niet omkleden rond haar tweede. Nu ze bijna 4 is wilt ze iedere dag haar prinsessenjurk aan 😆 Gelukkig zijn het allemaal fases die weer overgaan. Bij ons hielp een keuze geven uit 2 setjes. Koos ze niet, dan koos ik. Wat ook helpt is een wedstrijdje doen. 'Wie heeft als eerste zijn trui aan? Mama of jij?' Bij mijn dochter werken beloningskalenders ook altijd goed.

2 jaar geleden

Haha. Zelfde verhaal hier. Ik laat haar zelf haar kleren kiezen, dat helpt heel goed. Alleen wil ze die dan savonds niet meer uit, maar dan laten we haar ff in haar blootje rondrennen (vindt ze altijd hee leuk) en als ze t dan koud krijgt komt ze vanzelf om haar pyjama.

2 jaar geleden

Hier ook. Wij kleden haar toch gewoon aan. Moet toch gebeuren dus ja, dan maar onder protest.

2 jaar geleden

Ook deze fase gaat ooit voorbij. Lieten haar dan zoveel mogelijk zelf kleren uit kiezen. Maar wou ze echt niet had ze toch echt pech en deden we het met wat meer dwang en gemopper. Positief benaderen klinkt opvoedkundig natuurlijk fantastisch maar werkt niet bij iedereen.

2 jaar geleden

Hier pas 20 maanden dus misschien nog niet zo heftig als met twee jaar, maar hier heeft ze favoriete kledingstukken. Er zijn twee truien waarvan ik weet dat ze die altijd aan wil (één bepaalde trui met een kat erop en één trui met tractors). Die truien bewaar ik voor als ze snel aangekleed moet worden omdat we weg moeten. Verder leggen we vaak de kleren eerst even op de verwarming, zodat ze lekker warm zijn. Hier draagt ze veel "ruime" kleren, daarmee gaat aankleden makkelijker dan met van die strakke mouwen. Mijn moeder deed dit bij mij (en bij alle kindjes waarvoor ze gezorgd heeft als gastouder) en ik doe het vanaf newborn al bij mijn dochter: als er een arm of been in een mouw of pijp moet zeg ik 'piep in' en als er een arm of been uit een mouw of pijp moet zeg ik 'piep uit'. Resultaat: als ik haar jas vastheb en ik zeg 'piep in' balt ze haar vuistje en strekt ze haar arm zodat ik één mouw aan kan doen. Dan zeg ik 'andere piep in' en dan houdt ze haar arm zo dat ik de andere mouw aan kan doen. Zelfde met strakke mouwen. Ik wriemel dan eerst haar vuist naar het armgat, dan zeg ik 'piep in' en dan strekt ze haar arm zodat die mooi in de mouw gaat. Zij heeft anders ook geen idee wanneer ze wat moet doen. Bij broeken gebruik ik het als ze staat. Bij 'piep in' gaat er een voetje omhoog, bij 'andere piep in' gaat de andere voet omhoog. Ook heel handig als ze met haar aandacht ergens anders is, zodra ze 'piep in/uit' hoort weet ze welke actie vereist is zonder dat ze hoeft te stoppen met wat ze aan het doen is. Heel verhaal en misschien klinkt het heel stom, maar hier werkt dat vaak wel. En soms wil ze geen kleren aan, nouja, dan moet het even.

2 jaar geleden

Dat probleem hadden wij ook. Het CB heeft ons toen de gouden tip gegeven. We moesten het aankleden zo voorspelbaar mogelijk maken en hem laten meehelpen. Elke dag kleden we hem met precies dezelfde stappen aan en kondigen bij elke stap aan wat wij gaan doen (bijv broek uit) en wat hij daarna zelf mag doen (bijv sokken uit). Ook mag hij als afleiding zijn tanden poetsen tijdens het aankleden (het is meer zuigen aan de tandenborstel). Het hielp bij ons direct.

2 jaar geleden

Dankjewel voor alle tips. Ik heb vanavond mijn best gedaan om haar steeds te laten kiezen uit twee dingen. Ik heb haar ook aangespoord om zelf te doen. Alle keuzes werden beantwoord met “NEE”. Dus koos mama. Nog veel strijd maar uiteindelijk heeft ze later zelf nog gekozen voor een pyama broek. Die hoefde niet persee van mij, maar vroeg ze later zelf om. Dat heb ik onwijs positief benadrukt EN zelf laten doen. Dus he, zo maar blijven oefenen denk ik.