12 Reacties

één jaar geleden

Wij mogen helemaal niet naar binnen, we moeten ze "afleveren" voor de deur. Onze dochter krijgt dan een kus en we zeggen tot straks. Hier ook een tijdje een drama geweest, toen in overleg met leidsters haar rond 11 uur gebracht, was toen periode mooi weer, zodat als wij kwamen de andere kinderen buiten aan het spelen waren. Dan was ze er toch even een uurtje. Paar keer gedaan en sindsdien gaat het super goed, het liefst wil ze wel elke dag naar de psz, ze gaat ook 2 ochtenden.

één jaar geleden

Hier ook op maandag en donderdag maar het beleid is heel duidelijk bij ons. Alleen de aller eerste keer mee naar binnen of op de speciale inloop ochtenden en dan maximaal 15 minuten. Anders is het bij het hek buiten een dikke kus en knuffel en de kinderen gaan dan met de juf mee. Moet zeggen dat de duidelijkheid fijn is voor de kinderen en ze weten waar ze aan toe zijn. Toen ik de eerste keer wel mee mocht naar binnen was er een kindje dat ook zo hard moest huilen en de juf heeft hem ook echt gewoon opgetild en mee genomen. Al toen we net de hoek om waren binnen en nog niet eens in het lokaal was het al over. Maar eerlijk ik denk dat ouders zelf vaak al een nerveuze energie afgeven. Als hij maar niet gaat huilen, als het maar goed gaat. Oh nee hij huilt nog een knuffel nog een kus nog eens zeggen dat het goed komt... ik denk als je zelf relaxter bent en zegt ik snap dat je vandaag misschien geen zin hebt maar soms moeten we ook wel eens iets doen waar we geen zin in hebben en dan na een knuffel en een kus hem zelf overdraagt aan de juf, hij ook snel zal begrijpen dat dit is hoe het is en er geen spelt tussen te krijgen is. Sommige kindjes vinden het nou eenmaal moeilijker dan anderen en dat is niet gek, maar die leidsters zien dit zo vaak en ik denk dat een beetje vertrouwen in hun kunnen en ervaring ook op z'n plaats is.

één jaar geleden

Hier ook nooit problemen gehad (op de 1e paar keer na). Totdat ik laatst nog even met de juf wat wou overleggen en dus mee naar binnen ging, toen was het drama met weggaan. Hier werkt de methode van het korte afscheid dus wel. Zou toch even doorzetten en hem nu zeker niet laten wisselen of stoppen. Succes 🍀

één jaar geleden

Jullie hebben vast gelijk, de emotie zat even hoog nadat ik hem net had weggebracht 🙈 stoppen vind ik sowieso geen optie. Ik heb ook wel vertrouwen in de leidsters hoor. Ik ga het doorzetten 💪 bedankt!

één jaar geleden

Bij mijn zoontje op de peuterspeelzaal mogen de ouders met brengen en halen gewoon naar binnen! Voor mijn zoontje is het afscheid nemen ook drama, maar hij zit er pas net 2 weken. Voor nu afgesproken dat hij zijn speen eventjes mag als troost. Als het dan weer gaat pakken ze de speen af. Ik hoop dat het gaat werken want zodra ik weg ben is het huilen over.

één jaar geleden

Zelf geen ervaring, maar wel wat ik hoorde over mijn kindertijd. Mama zette ons gewoon af, ging niet mee, geen lang afscheid. Gewoon knuffel en weg. Geen problemen. Als papa ons afzette. Groot drama! Hij nam een lang afscheid met veel knuffels en "ik kom jullie straks halen", "ga nu maar daar spelen", "kijk je kan xx doen". Wij bleven altijd aan hem hangen en huilen blijkbaar tot ze vroeger of papa ons niet meer kwam brengen 😅 Denk dat je kindje nu even moet wennen dat je niet meer mee naar binnen gaat omdat hij dat nu zo gewoon is?

één jaar geleden

Bij ons hielp het om net als wat jij deed met het spelletje, samen naar binnen te gaan en even samen te wennen. Ik zei hoi tegen de leidsters en vertelde even hoe de nacht geweest was oid. Hij mocht altijd 1 boekje uitzoeken en ik had beloofd dat ik nooit weg ging voordat we samen dat boekje hadden gelezen. Dit gaf voor hem een veilig gevoel, waardoor hij onderweg naar het kdv nooit huilde. Ik zei dan voor het boekje dat ik na het lezen weg ging. Daarna liet ik me ook niet meer verleiden door "kijk mama" of wat anders. Dan was het een kus en knuffel en direct weg. Hoe snel na jouw vertrek trekt hij bij volgens de leidsters? En is hij er over de dag heen wel echt vrolijk en ontspannen? Zoontje van een vriendin was vaak sip op de psz, speelde ook niet veel met andere kinderen. Hem heeft ze uiteindelijk niet meer laten gaan. Op de basisschool ook rustig laten wennen (met 4 jaar oud zijn ze niet verplicht om naar school te gaan, en al zeker geen 5 dagen). Ik had mijn zoontje in gr 1 standaard thuis op woensdag, heerlijk. En terwijl die vriendin drama verwachtte vanwege hoe het op kdv ging, vond haar zoontje gr1 eigenlijk heel leuk. Er was ook meer uitdaging, dat speelde wss mee. Succes en volg je hart 🥰💚 Hij is pas 3,5 hè. Dat is echt heel jong op een mensenleven. Al zien we onze kinderen vaak al als heel groot.

één jaar geleden

Bij ons gaat een snel afscheid ook altijd beter dan wanneer ik nog even met de leidster sta te praten (kdv). We zijn er inmiddels ook achter dat mijn zoon graag rustig start en niet gelijk met meerdere andere kinderen in de bouwhoek wil bijv. Daarom mag hij altijd aan tafel starten met een puzzel of spelletje wanneer hij daar behoefte aan heeft.

één jaar geleden

Reactie op Ikigai

Zelf geen ervaring, maar wel wat ik hoorde over mijn kindertijd. Mama zett ...
Gaat over kleuterschool trouwens. Geen kinderdagverblijf. Niet dat het een verschi is denk ik? Dit start hier met 2.5 jaar al.

één jaar geleden

Bij mijn oudste was het ook in het begin moeilijk tot hij een vriendje kreeg. Als dat jongentje kwam (die had ook moeite met afscheid nemen) gingen ze samen de klas in en dan werden ze samen aan het werk gezet. Hierdoor vonden ze het niet meer erg als wij weg gingen. Was 1 van de 2 ziek was het drama🤣🤣

één jaar geleden

Hier gaat ze nu net 3 weken naar de peuterspeelzaal, ook 2x per week. Ze was met de eerste keer 2 jaar en 10 maanden. Ik en m'n man hadden gelijk al afgesproken: als ze het niet leuk vindt of als ze zegt dat ze niet meer wil, dan zeg ik het contract gelijk op, dan hoeft ze niet meer. Voor de eerste keer wegbrengen ook gezegd: als ze gaat huilen, dan neem ik haar gewoon weer mee naar huis, ik ga m'n baby niet huilend bij iemand achterlaten die ze niet kent, dat gaat tegen m'n gevoel in. Na de intake hadden we 4 weken lang geoefend hoe dingen op de peuterspeelzaal gaan. 2 weken van tevoren ook echt de hele dagindeling een paar keer nagespeeld (in de kring, uit trommeltje eten, naar buiten, ook geleerd hoe 12 uur eruit ziet op een klok, zodat ze weet wanneer ik haar weer kwam halen, etc etc etc) Toen kwam de dag dat ze voor het eerst gebracht werd. Ging perfect, ze vond alles leuk, ze wist helemaal waar ze aan toe was. Ik had al 4 weken lang last van stress en zorgen of dat eerste moment wel goed zou gaan (dochter is namelijk doodsbang voor andere kindjes, echt doodsbang.) Maar het ging goed. Als mijn dochter zo had gedaan als jouw zoontje doet, dan had ik haar thuis gelaten. Ze zijn pas leerplichtig met 5 jaar. Als hij er nu niet klaar voor is, dan misschien wel met 4 jaar. Of met 4,5 jaar. Ik denk dat dwingen om toch te gaan alleen maar averechts werkt. Of probeer inderdaad een andere peuterspeelzaal. Een juf die m'n kind van me erg zou trekken... Ik zou gelijk van binnen sterven 😭

één jaar geleden

Het verschilt natuurlijk heel erg per kind. Maar bij ons helpt het als hij thuis iets mag kiezen om mee te nemen. Soms is dat een knuffel of speelgoedje of tekening die hij heeft gemaakt. Dan vraag ik of hij die soms aan de juf en kindjes wil laten zien. Ook helpt het om te zeggen dat ik kiekeboe ga doen voor het raam.