35 Reacties

één jaar geleden

Havermelk werd ons meermaals aangeraden als goed alternatief voor gewone melk (alleen wil onze zoon nog steeds niks anders drinken dan poedermelk 😅). Onder andere die van Oatly en Barista Oat van Alpro kregen we toen als tip.

één jaar geleden

Ik ben zelf van plan om sojamelk te geven omdat hier de meeste eiwitten in zitten. Let wel op dat je plantaardige melk verrijkt is met calcium en B12. Ik heb dus tijdens de zwangerschap wekenlang sojamelk gedronken en gedacht dat ik daarmee goed zat qua calcium, maar die was dus niet verrijkt kwam ik daarna achter. Alles van Alpro voor zover ik weet wel. Zelf drink ik geen sojamelk zo zonder iets erbij maar doe het wel in de havermoutpap en ik maak er shakes mee. Maar als kinderen ermee opgroeien denk ik dat ze de natural sojamelk ook gewoon leren drinken. Misschien een leuke tip: ik kwam er laatst achter dat je echt een lekkere bananenshake kan maken met alleen 250 ml sojamelk en een banaan. Kan natuurlijk ook met andere soorten fruit. Leuk voor de afwisseling :-) en omdat er in de plantaardige melk met fruitsmaakjes meer toevoegingen zitten is dit niet alleen goedkoper maar ook gezonder.

één jaar geleden

Reactie op Lotski

Havermelk werd ons meermaals aangeraden als goed alternatief voor gewone me ...
Heb je hier ook redenen voor gekregen? Zie ook mijn reactie, ik dacht zelf juist dat sojamelk beter zou zijn dus ik ben benieuwd naar de voordelen van havermelk t.o.v. soja :-)

één jaar geleden

Reactie op Flspr

Heb je hier ook redenen voor gekregen? Zie ook mijn reactie, ik dacht zelf ...
Soja is echt heel slecht. https://www.mamaschrijft.nl/gezondheid/soja-ja-nee/ Alleen gefermenteerde soja is ‘gezond’. Ik zou zelf niet al te veel soja nuttigen maar dit al helemaal niet in grote hoeveelheden aan je kind geven. 😘 Haver of amandel is beter, maar dan natuurlijk wel de calcium variant.

één jaar geleden

Dit had ik ook gehoord en vandaag dus mijn vraag… Maar bij die andere (haver en amandel) zit er niet veel calcium in. Dus ik weet echt niet welke ik moet nemen.

één jaar geleden

Ooooh dat wist ik dus niet! Had me er ook nog niet echt in verdiept moet ik zeggen (is pas over een jaar relevant) maar goed om te weten dat soja dus eigenlijk helemaal niet gezond is. En voor mezelf dus ook niet... Ik eet/drink nu juist veel soja (wel onder de maximale grens voor zwangere vrouwen) omdat het als veganist anders moeilijk wordt om te voldoen aan de hogere eiwitbehoefte in het 2e en 3e trimester. Maar even on-topic: in dat geval zou ik zelf eerder kiezen voor verrijkte havermelk denk ik, amandelmelk is vrij slecht voor het milieu. En de voedingswaarden verschillen volgens mij nauwelijks van elkaar.

één jaar geleden

Ben helemaal niet pro-soja hoor, maar deze bron klinkt niet erg wetenschappelijk onderbouwd. Borstvoeding is trouwens het beste voor veganistische babies al is dat natuurlijk juist niet veganistisch 😅https://www.google.com/amp/s/radar.avrotros.nl/amp/hoe-gezond-is-soja/

één jaar geleden

Reactie op wave

Ben helemaal niet pro-soja hoor, maar deze bron klinkt niet erg wetenschapp ...
Klopt de bron is niet wetenschappelijk, maar er zijn wel degelijk wetenschappelijke bronnen die onderbouwen dat soja erg veel ‘oestrogenen’ bevatten. Even Google gebruiken. Het wordt ook afgeraden door artsen als je bijvoorbeeld hormonale klachten hebt. Borstvoeding is wel Vegan omdat het van de ‘eigen’ diersoort komt.

één jaar geleden

Reactie op wave

Ben helemaal niet pro-soja hoor, maar deze bron klinkt niet erg wetenschapp ...
Ik was zelf ook even op onderzoek uitgegaan omdat ik deze bron ook niet heel onderbouwd vond. Ik vind dit zelf een betrouwbaarder ogend artikel en hierin staat dat soja zeker niet slecht is, maar wel afgeraden wordt voor baby's: https://www.jasperalblas.nl/soja/ En dan is vooral het onderstaande stuk van toepassing: Hoe zit het met het gebruik van babyvoeding op basis van sojamelk? Vaak wordt dat afgeraden, omdat het een gezonde ontwikkeling van de hersenen, de schildklier en het immuunsysteem zou verstoren. Bij baby’s met een gezond geboortegewicht lijkt dit echter niet aangetoond te kunnen worden. Wel wordt het gebruik van babyvoeding op basis van soja bij te vroeg geboren baby’s afgeraden (45, 46, 47, 48). Ook wordt sojamelk afgeraden bij kinderen tot een jaar. Niet vanwege de veronderstelde negatieve effecten, maar omdat het niet voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine B12 bevat.

één jaar geleden

Reactie op Flspr

Heb je hier ook redenen voor gekregen? Zie ook mijn reactie, ik dacht zelf ...
Het had onder andere te maken met de samenstelling: rijker aan calorieën, koolhydraten en vezels (ook geen allergenen). Iets minder eiwitten wel. Het is al even geleden dat we die tip kregen van een kinderdiëtiste. Ze had er nog wat meer over te vertellen, maar wat exact weet ik niet meer. Het was in ieder geval een goed alternatief.

één jaar geleden

Je kan op insta veel info vinden over gezonde alternatieven. Bijvoorbeeld bij diëtisten LobkeFaasen en Sistersaboutfood. Inderdaad moet het voldoende calcium bevatten en dan is soja de beste en meest gezonde keuze. De onderzoeken dat soja niet gezond is zijn alweer oud en weerlegd :) ik geef mijn kindje vegan flesvoeding en dat gaat super goed! Alle flesvoeding dat in Nederland verkocht mag worden moet aan strenge eisen voldoen dus is veilig om te geven.

één jaar geleden

Volgens ons consultatiebureau is elke plantaardige melk goed zolang het maar de ongezoete variant is. Wij geven havermelk.

één jaar geleden

Zeker plantaardige melk en geen koemelk! Ook sojamelk is gewoon gezond, ik raad je aan om Lobke Faasen op te ziekenhuis

één jaar geleden

Hier lust ze geen havermelk of amandelmelk. Sojamelk lust ik niet, dus dat heb ik nooit geprobeerd. We drinken hier eigenlijk allebei Alpro Not Milk (halfvol). Verder eet ze elke dag Alpro Go On (zonder suiker, is lekker dikke kwark, veel proteïne). Alpro yoghurt at ze heel vaak bij oma, maar dat was een fase, nu eet ze dat niet meer.

één jaar geleden

Reactie op NKZ

Hier lust ze geen havermelk of amandelmelk. Sojamelk lust ik niet, dus dat ...
Ohja, ze is hier 2 jaar en krijgt ook nog steeds borstvoeding.

één jaar geleden

Ik lees hier heel over sojamelk en havermelk, maar erwtenmelk is een heel goed alternatief. - Betere voedingswaren dan havermelk. - Duurzamer dan sojamelk. Je moet even wennen aan de smaak, maar goed, dat vind ik bij elke plantaardige melk. :) (Overigens is sojamelk echt dikke prima. Amandelmelk, kokosmelk en havermelk hebben niet echt geweldige voedingswaren en daarnaast zijn die eerste twee ook niet duurzaam.)

één jaar geleden

Sojamelk is vroeger veel in het nieuws geweest vanwege oestrogenen. Dit zijn echter fyto-oestrogenen en hebben bewezen geen negatieve impact op de menselijke gezondheid. Soja kun je gerust eten en drinken en dat kan echt geen kwaad (is juist goed voor je!). Sojadrink of erwtendrink is qua voedingswaarden vaak het beste van de plantaardige drinks. Havermelk vind ik zelf ook fijn (wij hebben gewoon jumbo huismerk) maar heeft inderdaad iets minder eiwit. Goed om te weten is dat er vaak calcium en b12 wordt toegevoegd in plantaardige melk, maar dat dit niet gebeurt bij de 'biologische' variant, omdat het dan niet meer biologisch mag heten. Dus in dit geval kun je beter de niet-biologische kiezen. Je zou ook informatie kunnen vinden bij lobke faassen of Lisa steltenpool. Zij zijn veganistische diëtisten en kunnen je goed vertellen wat verstandig is :)

één jaar geleden

Even een vraagje aan de mama's hier, zoek misschien gewoon wat geruststelling. Mijn zoontje heeft KMA en krijgt gewoon nog BV (ochtends en avonds) drinkt verder water en af en toe krijgt ie wat erwtenmelk of amandelmelk (geen grote hoeveelheden). Maar ik merk dat ik me beetje zorgen maak of hij wel goed (groot) zal groeien zonder 'koemelk'. Of hij net zo groot wordt zonder als met. Weet niet waarom ik dat denk🤣 wil het bij de volgende CB controle eens navragen maar wie weet heeft één van jullie wel al iets gehoord/gelezen erover?

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Even een vraagje aan de mama's hier, zoek misschien gewoon wat geruststelli ...
Ja hoor! Het belangrijkste is een goed gevarieerd eetpatroon. Als je voor een plantaardige melk kiest, kies dan voor een melk met calcium, vitamine D en vitamine B12 erin. En natuurlijk het liefst zo min mogelijk suikers. Wij gebruiken hier voor onze dochter met kma Amandeldrink naturel van AH huismerk (groene verpakking). En onze dochter groeit prima hihi. Wat ons heel erg heeft geholpen is een fijne diëtiste. Ik was ook onzeker over wat ik het beste kon geven en of ik niks mistte. Succes💪🏼

één jaar geleden

Wij geven amandelmelk (AH huismerk, groene verpakking), omdat onze jongste koemelkallergie heeft. Onze oudste krijgt koemelk, die vindt de amandelmelk niet lekker (en heeft geen kma meer haha).