15 Reacties

2 jaar geleden

Elk kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. Wat jij nu beschrijft is niet super veel, maar wel genoeg dacht ik. Minimaal 2 woordjes naast papa en mama met 1.5 jaar volgens het cb toch? Dus dan is het niet te weinig. Het komt vanzelf! Onze zoon kan echt 100-200 woorden. Maar hij kruipt pas net. Duidelijk prioriteit bij taal gelegd. Qua taal bleef hij lang 'steken' op een paar woorden, en toen hij eenmaal de smaak te pakken had zei hij elke dag een nieuw woord.

2 jaar geleden

Van ons was erg snel met lopen staan en motoriek. Praten en woordjes komt nu erg op gang. Elk kind is anders en op een andere volgorde en tempo. Zou me vooral geen zorgen maken.

2 jaar geleden

Mijn neefje wordt volgende maand 2 jaar, en zegt net een paar woorden. Maar nu wordt het steeds meer

2 jaar geleden

Hier ook 16 maanden, en ze zegt ook maar 3 of 4 woordjes. Zoals jij zegt, ze snapt wel echt alles. Kan haar van alles vragen om te doen of te pakken, ze begrijpt eigenlijk alles. Ze liep daar in tegen met 11 maanden en kan nu op haar tenen lopen en op 1 been staan. Ze klimt de hele dag overal op en speelt het liefst buiten. Onze kraamverzorgende zei, of je kindje praat snel of ze lopen snel, ze kunnen maar 1 ding tegelijk. Het kan best dat zodra ze door hebben hoe het moet ineens heel snel veel woorden oppikken. We moeten gewoon nog even geduld hebben. Komt vast goed!

2 jaar geleden

Hij doet precies zoals wij het zouden observeren op het werk. Perfecte leeftijd voor wat hij allemaal al kan. Vind het juist knap wat die al kan zeggen. Past echt prima bij zijn leeftijd hoor. Jammer dat mensen er toch iets van zeggen… Taal is nog veel meer dan woorden zeggen. Kan goed zijn dat die al veel meer kan mbt taalontwikkeling :)

2 jaar geleden

Klinkt helemaal niet verkeerd. Neefje, nu 3, zei ook heel lang heel weinig. Op het cb begonnen ze zich zorgen te maken. Maar hij begreep alles, en kon zichzelf met wijzen e.d. prima duidelijk maken. Ook spelletjes later begreep hij goed. En vanaf 2,5 ongeveer begon hij meer te kletsen, nu op 3 alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. En weet zelfs meer woorden nog soms dan z'n broer van 5. Je zoontje is nog jong en dat hij weinig woorden gebruikt betekend nog weinig. Elk kindje heeft de eigen interessen, en dat bepaald wat ze het eerst en op welk tempo gaan doen.

2 jaar geleden

Ons zoontje is ook bijna 16 maanden en zegt ook heel weinig woordjes! Alles is papa 😂 ik maak me er niet druk om. Hij is motorisch super snel en begrijpt echt alles! Hij probeert de woordjes wel na te praten. Het komt echt vanzelf! ❤️

2 jaar geleden

Hier 15 maanden. Praat nog niks. Heel soms komt er mama uit, maar dan twijfel ik of ze huilt/moppert of echt mij bedoeld. Lopen doet ze ook nog niet, ze begint net te cruisen. Kinderdagverblijf en consultatiebureau zijn tevreden, dus het zal wel volgens het boekje zijn. Voordat ze 18 is, zal ze vast praten en lopen. En hopen we dat ze even wil zitten en dr mond houd...🤣🤣🙊

2 jaar geleden

Hier 18 maanden, zegt een paar woordjes (probeert wel echt alles na te zeggen, maar soms klinkt het nergens naar) en zet pas een paar pasjes los, maar lopen kan ik het nog niet noemen. Ik maak me echt niet druk. Komt vanzelf wel als hij eraan toe is. Fijne motoriek is overigens wel top. Met blokjes een toren bouwen en de juist vorm in een vormenstoof doen, dat is voor hem juist weer een makkie.

2 jaar geleden

Mijn zoon van 22mnd doet dit ook nog. En is geen probleem

2 jaar geleden

Hier 20,5 maand en ze praat geen echte woorden (behalve 'nee' 😂), maar ik heb me daar eigenlijk nog nooit zorgen om gemaakt. Ze doet veel aan gebarentaal, geluiden en zelfbedachte woordjes en ze kan letterlijk alles duidelijk maken. We begrijpen haar altijd, dus waarom zou ze dan leren praten 🤭 Ze is dol op boeken en voorlezen en heeft een kast vol. Als ze voor een woord geen geluid/zelfbedacht woord/gebaar heeft, maar ze wil het er wel over hebben (omdat ze dat die dag gezien heeft ofzo) dan pakt ze een boek waar dan een plaatje in staat van hetgeen waar ze iets over wil zeggen, slaat ze het boek open en wijst ze ernaar. Dus hier geen frustratie omdat we haar niet begrijpen (ik denk als we zouden doen dat we haar niet snappen, ze veel sneller zou leren praten). Stom dat anderen je zo onzeker maken! Misschien bedoelen ze niet zozeer weinig woorden kennen, maar weinig "praten" in het algemeen. Dus dat hij vaak stil is in plaats van de hele dag door geluidjes te maken? Hier kon ze met 16 maanden alle dierengeluiden, maar dat zijn natuurlijk geen woorden, dus dat telt misschien niet. Je kunt altijd even een test doen: https://www.kindentaal.nl/snel-test

2 jaar geleden

Reactie op Dame

Hier 15 maanden. Praat nog niks. Heel soms komt er mama uit, maar dan twijf ...
Hier ook 15 maanden. Zegt alleen 'aap' (zijn knuffel) Heel soms komt er mama of dada uit, maar ook ik twijfel of dat het wel echt gebruikt wordt om mijn of man aan te duiden. Lopen doet hij ook nog niet los. Wel is hij nu bezig met oversteken. Onze zoon is een observator en doet dingen pas als hij zeker weet dat hij het kan. Ja, dan duurt het wat langer. Hij begrijpt alles, dus ik maak me er voorlopig nog niet druk om!

2 jaar geleden

Ons zoontje is 1,5 jaar en zegt nog geen woord en loopt nog niet (los). Ach. Hij vindt het nog wel best zo😂. En ik geloof dat het wel goed komt! Ik zou je zeker niet te druk maken, ik vind het al heel knap wat je zoontje kan hoor!

2 jaar geleden

Mijn dochtertje kwam op die leeftijd ook niet veel verder dan een paar woordjes. “Mama” was er niet eens één van. Ze wordt over een maand twee en zegt vlot zinnetjes van 3/4/5 woorden. Kan zich heel goed uitdrukken en zegt vrijwel alles. Vanaf 18 maanden is het heel hard gegaan. Daarvoor zei ze bijna niks.

2 jaar geleden

Gelukkig lees ik meer verhalen dat ze niet heel snel zijn met praten. Hij loopt als een kieviet en klimt en springt ! Heel de dag druk met speelgoed en geluidjes maken dus het zal vast wel goed komen .