12 Reacties

één jaar geleden

We hadden afgesproken om hem* tweetalig op te voeden

één jaar geleden

Geen zorgen. Mijn man en ik komen allebei uit verschillende landen maar spreken beide Nederlands. Mijn schoonouders spreken hun eigen taal en Mijn ouders de eigen taal met de baby. Ik maak me er geen zorgen over. Het is meer dat wanneer ze gaan beginnen te praten ze ook even een stop gaan hebben omdat ze meerdere talen beginnen te kennen. Een kind kan min 3 talen leren en beheersen op een jonge leeftijd. Ervaring spreekt, heb ik namelijk ook :) geef het tijd.

één jaar geleden

Ik heb altijd begrepen dat kindjes die tweetalig worden opgevoed inderdaad pas later gaan praten.

één jaar geleden

Voor zover ik weet kan tweetalig opvoeden ervoor zorgen dat kindjes later dan gemiddeld echt gaan praten. Wij voeden ook tweetalig op, hier gaan beide talen ongeveer gelijk op (in beide talen worden er inmiddels 2-3 woordzinnen gesproken). Is vanaf 20 maanden ineens in een sneltreinvaart gegaan, dus wie weet gaat dat straks ook zo bij jullie 😊

één jaar geleden

Oh meid. Meertalige kinderen gaan later praten en dat is oke. Ik werk op een internationaal kdv en zie dit elke dag. Blijf lekker tegen hem kletsen en zingen en er komt een dag dat er een waterval aan woorden komt, maar dat kan nog even duren. Geen paniek, maak je echt geen zorgen!

één jaar geleden

Ja, meertaligheid zorgt bij de meeste kindjes ervoor dat ze later gaan praten, ook bij die van ons. Wat je vindt over wat ze zouden 'moeten' kunnen zijn gemiddelden, en de marges zijn echt enorm. Onze tweede begint oas met 2 woordzinnetjes en is nu bijna 3. Dat is nog maar een beetje achter (zou je niet zeggen als je hem hoort, dan denk je dat de achterstand gigantisch is). Als je je zorgen maakt, beem dan eens contact op met een logopedist om mee te kijken, die weten er echt heel veel meer van en kunnen je ook adviseren over of en hoe je de ontwikkeling kan stimuleren

één jaar geleden

Ik ben zelf ook meertalig opgevoed. Mijn moeder sprak Spaans en mijn vader Nederlands. We woonden vroeger in Cameroon (vanaf mijn 10e maand tot 3 jaar)en ik kon heel goed Spaans, Nederlands, Frans en Creools verstaan maar ik sprak een mengelmoes terug. Voor mijn derde verjaardag kon ik deze talen los van elkaar beter spreken. Nu is Spaans mijn eerste taal (ik heb langer in Spaanstalige landen gewoond, dus meer input) en Nederlands is mijn tweede taal. Ik spreek nu (en mijn familie) tegen dochterlief alleen Spaans, en mijn man (en zijn familie) Nederlands. Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan! 🥰

één jaar geleden

Je hoeft je geen zorgen te maken :) Wij praten drie talen thuis, en mijn zoon van dezelfde leeftijd zegt bijna niets. Maar het cb hier in Finland zei dat dit normaal is, meertalige opvoeding of niet. Dat was bij de afspraak van 1,5 jaar en met 2 jaar gaan we weer verder kijken. Overigens praten uit zijn groep op het kdv maar 2 kinderen en die zijn allebei 2+ jaar. Ik heb hier ook een topic over geopend een tijdje geleden en kreeg veel behulpzame antwoorden, zoek op ”meertaligheid” op het forum als je het wilt lezen :)

één jaar geleden

Mijn nichtje begon 'op tijd' met praten en gooide alles door elkaar. Mn neefje was 'laat', maar toen hij begon was dat netjes in twee verschillende talen. Denk dat die wel 3+ was voordat echt een beetje begon. Inmiddels spreken ze beide prima.

één jaar geleden

Oh meid. Meertalige kinderen gaan later praten en dat is oke. Ik werk op ee ...
Ik heb precies dezelfde ervaring, heb ook op een internationaal kdv gewerkt (en ben daarnaast zelf ook tweetalig opgevoed;)). En dan nog zijn er grote verschillen tussen kinderen die meertalig worden opgevoed maar over het algemeen gaan ze idd later praten. Het belangrijkste is dat je consequent blijft; als jij of je man nu gaat overschakelen naar de andere taal, dan gaat het mis. Dus gewoon jullie eigen talen blijven spreken en hij zal vroeg of laat ook beide talen goed beheersen, ook het spreken 😉

één jaar geleden

Ik ken iemand die tweetalig nederlands en spaans opvoed. En haar dochter praat nog niet. Bijna 2 jaar oud. Rent wel supersnel en fysiek erg ontwikkeld. Mijn zoontje is bijna 2 en spreekt zowel chinees als nederlands. Woordjes en 2 a 3 woorden zinnetjes. En loopt nog niet los 😆 Ieder zn eigen talenten en ontwikkelingen denk ik... Als je je zorgen maakt kan je altijd een consult vragen bij ouder en kindcentrum of een logopediste?

één jaar geleden

Onze dochter voeden wij ook tweetalig op. Zij is nu 2 jaar en 5 maanden. Rond de 2 jaar kwam bij haar het omslagpunt van weinig losse woordjes tot veel woordjes en ook zinnen met 2/3 woorden. Nu kletst ze ons de oren van de kop 🤣 ze praat vooral Nederlandse zinnen maar kan zich in beide talen verstaanbaar maken, en begrijpen doet ze allebei heel goed! Ik zou zeggen maak je vooral geen zorgen.