11 Reacties

2 jaar geleden

Mijn oudste is altijd een kletskous geweest, ik heb filmpjes van haar met nog geen half jaar dat ze echt doelbewust de meest gekke geluiden maakt. Qua woorden begon ze pas echt op gang te komen met 1,5 jaar (daarvoor wel papa/mama/auto etc). Daarna ging het echt heel snel. Ze is nu net een goede maand twee en maakt keurige zinnen van 4/5 woorden en kent verschillende liedjes (bijna) helemaal uit haar hoofd. Ze gaat ook steeds duidelijker spreken. Mijn tweede dochter is morgen een half jaar en veel drukker met het fysieke (rollen, tijgeren, zitten en kijken). Ze kletst wel wat, maar heel anders en minder bewust dan haar zus. Ik ben benieuwd hoe ze zich gaat ontwikkelen! Ze leren het op den duur allemaal (en dan wens je soms een stuk Duc tape 🙈🤣)

2 jaar geleden

De eerste woorden hier vanaf een maand of 13. ‘Nee’, ‘papa’ en ‘a Pen’ (‘aai Penny’ -> onze kat) het duidelijkst. Sindsdien leerde hij mondjesmaat meer bij. Hij is nu 1,5/19 maanden en maakt soms korte zinnetjes van 2, soms 3 woorden. Sinds een maand of 2 gaat het echt enorm snel allemaal en lijkt hij heel veel op te pikken. Een spons als het ware. Zo herhaalt hij sinds kort veel. Het gebruik van ‘ook’ is vrij recent. Bv. als hij naar zijn babyfoto’s kijkt. Dan wijst hij alles aan: ‘Baby. Is ook baby. Ook baby’. Tussendoor nog steeds veel vrolijk gebrabbel waar we niks van snappen maar met herkenbare klanken of woorden tussen. Hij legt het écht uit, en da’s heel leuk om te zien. Het gerichte duidelijk maken van wat hij wil a.d.h.v. woorden (tasje thee, mama hebben, kusje,…) is een supertoffe stap in de ontwikkeling, vind ik. Tussen de dierengeluiden en tig ‘kaka’-varianten door (auto kaka, mama/papa kaka,…). 💩

2 jaar geleden

De mijne is 1.5 word in maart 2 maar ze praat niet... ze doet wel bijv als ik vraag hoe poesje doet het geluid maar woorden doet ze niet...

2 jaar geleden

Reactie op Ukkiepluis

De mijne is 1.5 word in maart 2 maar ze praat niet... ze doet wel bijv als ...
Geluiden nadoen van dieren telt ook als woorden. Sommige kinderen zijn sneller dan andere. Kijk rond de leeftijd van 2 jaar wat ze doet. Om de taalontwikkeling te stimuleren kun je: dagelijks voorlezen, keuzes geven: banaan of appel (wijzen is in die zin al taal) en zelf taal aanbieden bij wat je doet. Ga ook samen spelen en volg je kind bij wat ze doet en speel daarop in: zie je botsing oh ooh auto heeft botsing.

2 jaar geleden

Ja als ze iets wilt pakt ze de hand en wijst ze aan wat ze wil

2 jaar geleden

Onze dochters praten heel vroeg. Jongste is nu 17 maanden en zegt al 3/4 woorden zinnen. Onze oudste was denk ik net zo oud. Daar in tegen zijn ze niet snel qua motorische ontwikkeling… Oudste liep met 18 maanden en jongste loopt nog niet.

2 jaar geleden

Reactie op MK-89

Onze dochters praten heel vroeg. Jongste is nu 17 maanden en zegt al 3/4 wo ...
Daarin tegen liep ze hier met 11 maanden

2 jaar geleden

Ons zoontje is 14 maanden en zegt wel wat woordjes maar niet veel, wel gebrabbel 😂 maar hij liep met 10 maanden dus had al verwacht dat hij wat later zou zijn met praten.

2 jaar geleden

Onze dochter is vrij snel met praten. Ze zei op haar eerste verjaardag haar eerste woordje (eten 🤣). Met 1,5 sprak ze een paar honderd woorden (ook goed verstaanbaar voor buitenstaanders) en korte zinnen. Met 2 jaar ook langere zinnen tot zo'n 10 woorden, al klopt de zinsopbouw uiteraard nog niet helemaal. Hele liedjes zingt ze zelfstandig. Met de motorische dingen was ze echter wat later. Ging pas kruipen met 10 maanden en loslopen met 14 maanden. Nog steeds is ze vrij lui. Wil met bijna 2,5 nog regelmatig getild worden 🙈 Ze focussen zich vaak op 1 ding en dan vooral datgene waar hij interesse ligt.

2 jaar geleden

Reactie op Ukkiepluis

Daarin tegen liep ze hier met 11 maanden
Ze kunnen vaak maar 1 ding tegelijk met ontwikkelen. De ene motorisch en de andere geestelijk! En als je het niet vertrouwd, vraag het cb voor tips. Heb ik nu ook gedaan met het staan en lopen van de jongste. Daar heb ik voor de zekerheid de fysio nu bij, maar ze is gewoon lui en lijkt dus verder niks aan de hand 🙈

2 jaar geleden

Mocht je meer info willen over hoe je de taalontwikkeling kunt stimuleren, dan kan ik je het boek Praten doe je met z'n tweeën aanraden. Hierin staan veel tips! En mocht je twijfels hebben: een afspraak met een logopedist wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.