28 Reacties

vorig jaar
Ik heb zelf op beide basisscholen gezeten. Middelbaar vrijeschool en geef daar nu ook les. Wat mij opvalt is je zin: dat het niveau er komt. De vrijeschool is ontwikkelingsgericht. Op alle vlakken. Als je kind zich goed ontwikkeld komt het terecht op het niveau wat het beste bij je kind past. Ontwikkelings gericht en niet per se resultaat gericht (tenzij je de ontwikkeling dus als het resultaat ziet). Hopelijk heb je hier wat aan.

vorig jaar
Ik heb zelf ook op de vrije school gezeten, en heb nooit iets van niveau verschil gemerkt. Ik heb de tijd op regulier onderwijs als naar ervaren, maar van de vrije school heb ik eigenlijk vrijwel alleen goede herinneringen.
Als er hier een vrije school in de buurt zou zitten, zou ik zeker mijn kind naar de vrije school laten gaan.
Verder ontwikkel je veel meer dan op regulier onderwijs, aangezien je veel dieper in gaat op onderwerpen.

vorig jaar
ik zou je als tip willen meegeven dat je niet enkel met de scholen in gesprek gaat. het is uiteindelijk ook echt een verkooppraatje die ze ophouden bij een rondleiding. ga in gesprek met de ouders van beide scholen. zoek deze mensen op door bijv op een Facebook pagina van Haarlem/ je wijk te zoeken op de school namen en vraag of je deze mensen mag pb-en, of stel gewoon de vraag of er mensen zijn die met je in gesprek willen.
een eerlijke mening van mensen die hun kind er al op school hebben is zooo waardevol. je hoort dan ook alle minpunten (want geen enkele school is perfect).
verder vind ik persoonlijk dat het regulier onderwijs wat wij hebben gehad niet echt meer van toepassing is op je beeldvorming van het huidige reguliere onderwijs. basisonderwijs is enorm afgekaderd en resultaatgericht. de meeste scholen werken met een leerlingvolgsysteem en nemen vanaf groep 3 twee keer per jaar een cito af. er wordt gezegd dat dit "ter ondersteuning van de docent is", maar onze ervaring is dat het absoluut leidend is in hoe jouw kind gezien wordt, niet enkel onze persoonlijke ervaring. ik heb simpelweg nog nooit een ouder horen zeggen dat het niet zo is. de cito is namelijk wel hetgeen wat in het rapport komt....
maar desalniettemin, de ene school is de ander niet. alles valt of staat met goede bevlogen docenten. laat je dus vooral goed informeren door mensen die erheen gaan en die deze ervaringen hebben.
succes!!

vorig jaar
Dit dilemma had ik ook.
Ik heb mijn broer om advies gevraagd die werkt al jaren in het onderwijs en op dit moment al langere tijd directeur van een basisschool.
Mijn zoontje houdt van regelmaat en structuur, regulier onderwijs past daarom beter bij hem.
voor mij waren deze dingen belangrijk:
- Dan heb je nog de vraag hoe groot is de klas gemiddeld.
- Sommige gebruiken geen cito toetsen (is een momentopname)
- wat zijn de lesmethoden, veel scholen maken gebruik van tablets
- wat zijn de uitjes die ze krijgen
- wat is het pestbeleid
- wat zijn de schooltijden
- is er opvang in de buurt of aan de school vast
De vrije school die hier zit wijst een leraar toe aan groep 1 en daar zit ie aan vast tot groep 8. ik vond dat geen fijn idee.
Hier op de vrije school was het vooral vrij zijn en creatief en kijk maar wat je vandaag wil doen. Mij spreekt het niet aan en voor mijn zoontje werkt dat ook niet (al heeft ie wel een rijke fantasie af en toe ☺️)
Ben je ook al eens gaan kijken met jouw dochter om te zien hoe ze reageert?
Kan helpen bij jullie keuze

vorig jaar
Ik zie een tweedeling regulier/vrij in je bericht. Ben je al bij meerdere reguliere scholen geweest?
Geen eigen ervaring met vrije school maar hier wel een enorm verschil gemerkt tussen reguliere scholen. De een geeft bijna alleen maar les. De ander focust ook op andere vormen van ontwikkeling. Hier ook scholen die moestuinen hebben, waarde hechten aan creativiteit enzovoorts.

vorig jaar
Reactie op TommieNic2021
Dit dilemma had ik ook.
Ik heb mijn broer om advies gevraagd die werkt al ...
Dat 8 jaar meegaan met een klas doen ze volgens mij nergens meer op vrije school. Je bedoelt misschien van klas 1 (groep 3) t/m klas 6 (groep 8)? Bij ons op school (ik ben Vrijeschool juf☺️) draaien we rondjes van 3 jaar. Ik doe bijvoorbeeld klas 4/5/6 en daarna ga ik weer naar klas 4(groep 6). Oudere zelfstandige kinderen liggen mij beter. En je krijgt op deze manier wel een heel goede band met je klas, met álle kinderen. Je moet als leerkracht wel! 😀 Ik vind het soms wel lastig om 3 jaar dezelfde ouders (sommige ouders) te hebben eerlijk gezegd🫣

vorig jaar
Reactie op Fietsvakantie fietser
Dat 8 jaar meegaan met een klas doen ze volgens mij nergens meer op vrije s ...
Hier in het zuiden, de gehele schoolperiode dezelfde leraar.
wat je zegt mij lijkt het lastig om dezelfde leraar die hele periode te hebben,wat als ik als ouder niet goed met de leraar overweg kan of mijn zoontje.
En vanuit jouw kant inderdaad wat als je zo lang die ouders hebt en die je niet kan uitstaan 😂
Als ik er zelf op terug kijk op de schoolperiode vind ik het wel fijn dat ik elk jaar een andere had. Vind dat zelf wel passen bij een nieuw leerjaar.

vorig jaar
En grappig wat hieronder staat over vrijescholen: dat ze heel vrij onderwijs zouden geven. Dat is totaal niet mijn ervaring als leerkracht, ik vind het juist de meest gestructureerde scholen die er zijn! De naam ‘vrij’ is vrij misleidend 😆 Door de verschillende, duidelijk afgebakende vaklessen gegeven door andere leerkrachten, de dagelijkse structuur van de lesdag en de begeleiding door de dag heen van inademende en uitademende activiteiten. Ik doe na elke les even een lied zingen, rek/strek oefeningen of een rekenraadsel.
Mijn klas heeft de volgende lessen (groep 7) naast rekenen, begrijpend lezen en spelling: periode onderwijs (zoek maar even op), koorles, muziek, gym, houtbewerking, moestuintjes, schilderen, relationele en seksuele vorming, sociale vaardigheden en Engels. Ze hebben een andere docent voor gym, koor, houtbewerking en moestuintjes

vorig jaar
Reactie op TommieNic2021
Hier in het zuiden, de gehele schoolperiode dezelfde leraar.
wat je zegt m ...
Ik denk toch echt vanaf klas 1. De kleuterklassen zijn echt een vak apart op Vrijescholen: de Vrijeschoolpabo is zelfs vanaf het derde jaar gesplitst in kleuters VS onderbouw als studierichting. Vroeger (in de jaren 90 en daarvoor) ging een leerkracht wel 8 jaar mee, maar dat was dan van klas 1 t/m klas 8 (groep 3 t/m de tweede klas van de middelbare school). Dat doen ze nu niet meer omdat dit niet meer past, aangezien middelbare scholen niet meer zo mogen worden ingericht. Ik ben nu dus heel benieuwd welke Vrijeschool in het zuiden je bedoelt! Welke school heeft er nog 8 jaar dezelfde leerkracht? 🤗

vorig jaar
Ik vind het ook lastig, niet perse vrije school of regulier overigens. Maar wel om de juiste keuze te maken.
Voor ons vallen sommige scholen af die tov van andere scholen een groter deel hebben die lager uitstromen / blijven zitters etc. Maar ook hoe groot is hun flexibele schil (leerkrachten met tijdelijke krachten) etc etc
Dit is allemaal na te lezen op allecijfers.nl per basisschool en zelfs per regio etc

vorig jaar
Reactie op TommieNic2021
Hier in het zuiden, de gehele schoolperiode dezelfde leraar.
wat je zegt m ...
Ik snap wat je zegt, het kan lastig zijn als kind en leerkracht elkaar niet zo liggen. Maar: de leerkracht is de verstandigste en zal er alles aan doen (en doet dat ook) om een goede relatie op te bouwen met ieder kind. Je moet wel, hebt geen keus, moet nog een tijdje door met elkaar. Dus je doet er alles aan als leerkracht om ieder kind goed te leren kennen en er een band mee op te bouwen. En ik vind de sociale veiligheid binnen klassen daardoor ook heel solide. Er is bij ons op school nauwelijks pestgedrag en klassen zijn heel hecht.
En door de diverse vakleerkrachten heb je als kind toch regelmatig een andere leerkracht voor de klas

vorig jaar
Mijn zoontje heeft veel baat bij regelmaat en structuur, dus de vrije school werd zelfs aangeraden door de ergotherapie. Daar kwam hij vanaf zijn 2e ivm een disharmonisch sensorisch profiel, oftewel een sensorische disbalans. Hij heeft het geweldig daar. Ik ben zelf leerkracht geweest op het regulier en heb gezien hoe ik het voor mijn kinderen niet wil. Ik moest gesprekken voeren in groep 3 met de kids over waarom ze hun optellen tot 10 doel niet haalden en wat ze er aan gingen doen 😔 ik werd er sip van. Nu is mijn zoontje ook een pientere en door mijn leerkracht ervaring kan ik hem zelf van alles bijspijkeren. Ik ben niet bang voor achterlopen. Ik denk dat de vrije school zoveel meer geeft aan een kind dan alleen onderwijs. Ik wou dat ik er zelf op had gezeten vroeger 🌺

vorig jaar
Reactie op DINO91
Ik vind het ook lastig, niet perse vrije school of regulier overigens. Maar ...
@DINO91 Eens, een lastige keuze en goed dat jullie je ook verdiepen in de cijfers. Maar als kijkt naar de uitstroom kom je helaas bedrogen uit, dus pin je daar alsjeblieft niet op vast. Ik werk nu 11 jaar in het middelbaar onderwijs en ik en mijn collega’s zien al jaren dat bepaalde (de meeste) basisscholen hun leerlingen veel te hoog laten uitstromen, waardoor ze na een/twee jaar alsnog moeten afstromen. Op welke niveau’s de groep 8 leerlingen uiteindelijk een diploma halen en binnen hoeveel jaar ze dat diploma halen, dat wordt niet bijgehouden. Dit zorgt helaas voor een vertekend beeld bij ouders/verzorgers die op basis hiervan een basisschool kiezen, en veel erger nog; veel leerlingen raken hun zelfvertrouwen en motivatie kwijt door de afstroom.

vorig jaar
Ik vind eerlijk gezegd je redenen om voor de vrije school te kiezen niet echt passend bij de visie van vrije scholen (in het algemeen). Vrije scholen zijn zo ontwikkelingsgericht. Maar ondertussen komt vooral het resultaatgerichte naar voren in je tekst (pas in groep 6 op hetzelfde niveau, het gaat erom dat het niveau er komt dat er sprake zou zijn van een leergat als overgestapt wordt naar regulier ). Ik zou me dus nog even goed verdiepen in de visie van de betreffende vrije scholen. Ben je al wezen kijken?
Daarnaast vraag ik me af of jullie bekend zijn met de manier van onderwijs nu of dat jullie je mening vooral laten kleuren door ervaringen van vroeger. Het is nu heel anders en er zijn echt zat reguliere scholen die met natuur bezig zijn, veel aandacht besteden aan fantasie en creativiteit, bewegend leren en gewoon in schriften werken. Hier dezelfde vraag. Ben je al wezen kijken bij meerdere reguliere scholen?
Maar bedenk wel dat de samenleving verandert en dat digitalisering er nu eenmaal bij komt willen de kinderen goed kunnen functioneren in de toekomst. Dus schermen zijn niet volledig weg te denken in het onderwijs. De manier waarop schermen worden gebruikt, ja daar zou ik kritisch naar vragen als je langsgaat voor een rondleiding.

vorig jaar
Wij hebben niet zoveel scholen in de buurt. Dus ons zoontje zal naar een reguliere school gaan, maar ook die hebben thema's en ontwikkelingspunten buiten de standaard lessen waar ze aandacht aan geven. Ze hebben ook geen Cito's maar een andere vorm van niveau bepaling, al weet ik niet precies meer welke, want vond dat zelf niet zo belangrijk.
Ik zou dus gewoon een kennismakingsgesprek plannen bij verschillende scholen. Wel altijd tijdens schooltijd plannen om de sfeer te proeven. Of wat gezegd is in de ongeving vragen aan ouders die al kinderen op de school hebben zitten.

vorig jaar
Heb je al naar montessori gekeken? onze oudste dochter gaat daar na de zomervakantie naartoe. Wel regulier maar ook ruimte voor de niet-standaard dingen.
Verder sluit ik me ook aan bij de mensen die zeggen dat reguliere scholen echt anders zijn dan bij onszelf vroeger. Ben naar wat open avonden geweest en was zo enorm positief verrast! Onze voorkeursschool was eigenlijk een reguliere school maar daar is onze dochter uitgeloot. Maar met de montessorischool die het dus is geworden ook enorm blij!

vorig jaar
Ben je al bij de rondleidingen geweest van de verschillende scholen? Er zit ook een daltonschool in Santpoort, misschien ook leuk om te kijken. Montessorischolen zitten helaas niet in Haarlem noord, maar als je wat verder weg geen probleem vindt kun je daar natuurlijk ook kijken.

vorig jaar
Onze gulden tussenweg zou montessori zijn, onze dochter zit nu ook op een kdv met montessori visie. Mijn vriend komt van de vrije school en ik van montessori. Hij vond het echt een toevoeging en gunt het zijn kids ook maar helaas moeten we dan voor zowel basis als voortgezet dan veel reizen. Hij gaf ook aan dat dát het enige was wat hij ‘vervelend’ vond aan zijn schooltijd; de afstand. Daardoor was het vaak lastiger om met kindjes te gaan spelen en uit te nodigen..
De vrije school heeft echt veel voordelen en juist het kind het kind laten maakt dat hoewel ze niet gelijk het niveau pakken ‘wat zou moeten volgens de maatschappij ‘ de leerlingen wél zichzelf mogen ontwikkelen en ontdekken in hun tempo.