261 Reacties

één jaar geleden

Bij ons 19 maanden en net zo verknocht aan de speen. Wij zijn in 1 keer gestopt, gezegd 'de speen is voor baby's, jij bent nu een grote jongen'. Was twee avonden huilen 'peen, peen'. Bovenstaande herhaald. Daarna is hij gewoon gaan slapen. En hij heeft sinds 2 maanden een zusje, dus er liggen hier en daar nog best spenen. Ongeveer een week na het stopmoment had hij er een in z'n handen. Toen dacht ik: oei, dit gaat fout. Dus ik zei: die speen is voor je zusje. En tot mijn verbazing ging hij 'm ook naar haar brengen. Sindsdien slingeren de spenen weer gewoon rond en hij heeft er nooit een in z'n mond gestopt. Wel opvallend was dat z'n knuffel wel ineens veel belangrijker werd. Die moest ineens ook per se mee naar beneden. Dat mocht normaal niet, maar hebben we toen wel toegelaten en later afgebouwd. Hij loopt wel wat meer te jengelen/zingen/praten bij inslapen, maar al met al is het me meegevallen.

één jaar geleden

Dank voor je reactie! Dat klinkt veelbelovend.. ben je bij het slaapje overdag begonnen met niet meer geven of in de avond? Vind het erg spannend!

één jaar geleden

Hier geen ervaring met speen afbouwen. Maar vroeg mij af: wat is taal achterstand bij 18 maanden? Volgens mij hoeven ze nog niet te praten dan? Hier ook een zoontje van bijna 18 maanden, maar z'n woordenschat houdt wel aardig op bij papa, mama (die haalt hij ook nog regelmatig door elkaar, hoewel eerst wel goed ging) aai, en dat is het🤷‍♀️

één jaar geleden

Mijn dochter van bijna 2 heb ik met het begin van de kerstvakantie de speen afgeleerd. Ze had de hele dag dat ding in haar mond en ook continue uitslag rond haar mondje. Ben gewoon zomaar in de ochtend begonnen🤣 ik was dat ding helemaal zat. Terwijl ze aan het spelen was heb ik de spenen gepakt en er een klein gaatje in geknipt en terug gelegd. Ze stak elke keer weer de speen in haar mond en trok m er dan weer uit en zei kapot. Heb die spenen zeker nog 5 of 6 dagen rond laten slingeren door het huis totdat ze ze zelf in de prullenbak had gegooid. Gelukkig geen huilbuien of iets dergelijks, ook snachts niet.

één jaar geleden

Reactie op Joanne22

Hier geen ervaring met speen afbouwen. Maar vroeg mij af: wat is taal achte ...
Bij mij zeiden ze bij het CB dat hij nu wel een woord of 5 a 10 moest zeggen.. dat doet ie nog niet haha. Mama zegt ie wel, maar dan meer de klank dan dat hij mij bedoelt. Verder alleen maar “die” en “doei” .. op zich echt niet iets waar ik me druk om maak hoor, het is meer echt die non-stop verkoudheid en dat kwijlen (hij moet echt halverwege de dag een nieuwe trui aan, zelfs met zo’n lapje). En ik ben die speen vooral echt heel erg zat, hij wordt zo kwaad als ie m niet mag!

één jaar geleden

Dit zijn de minimum spreeknormen bij bepaalde leeftijden dus nog niet teveel zorgen hoor!

één jaar geleden

Wij zijn gestopt bij 17 maanden. Hadden ons voorbereid op een drama, dus gedaan in de kerstvakantie. Samen de spenen in de prullenbak gegooid, omdat ze voor baby’s zijn (ze gooit graag spullen weg). Toen naar bed gebracht voor middagdutje en die was pittig. Na een uur huilen was ze in slaap gevallen, maar tussendoor natuurlijk wel getroost. De avond ging ik in met buikpijn, zo geen zin… toen heeft het 10 minuutjes geduurd en hebben we haar er nooit meer over gehoord. Al met al viel het hier dus reuze mee. Zelf volhouden tijdens dat huilen vond ik de grootste challenge.

één jaar geleden

Reactie op def246

Bij mij zeiden ze bij het CB dat hij nu wel een woord of 5 a 10 moest zegge ...
Nou dan staat mij nog wat te wachten bij het 18 maande consult🤪 maar snap wel dat je het beu bent! Hier is het voldoende om hem uit het zicht te houden. En kwijlt hij gelukkig niet. Succes!

één jaar geleden

Reactie op Logootje

Dit zijn de minimum spreeknormen bij bepaalde leeftijden dus nog niet tevee ...
Grappig, dit is echt heel anders dan wat het CB zei. Die deden een beetje voorkomen alsof het zorgelijk was haha (waar ik niet van schrok, omdat ie best wel dingen snapt. Hij heeft er gewoon nog geen behoefte aan om te praten haha)

één jaar geleden

Reactie op Line29

Wij zijn gestopt bij 17 maanden. Hadden ons voorbereid op een drama, dus ge ...
Dit klinkt veelbelovend.. ik ga het gewoon zsm proberen! Uitstellen heeft ook geen zin.

één jaar geleden

Reactie op Joanne22

Nou dan staat mij nog wat te wachten bij het 18 maande consult🤪 maar snap ...
Dankjewel!!

één jaar geleden

Reactie op def246

Grappig, dit is echt heel anders dan wat het CB zei. Die deden een beetje v ...
Ik ben logopedist en ik weet uit ervaring dat ze eigenlijk bar weinig weten van de spraak-taalontwikkeling. Ze kijken naar het gemiddelde kind en dan loopt je zoontje achter…maar als je kijkt naar deze normen dan is er nu nog geen reden tot zorg. Ieder kind zijn eigen tempo….

één jaar geleden

Reactie op Logootje

Ik ben logopedist en ik weet uit ervaring dat ze eigenlijk bar weinig weten ...
Haha erg he. Pas begon de cb-verpleegkundige ook weer een heel betoog over taal en toen heb ik haar vriendelijk onderbroken en gezegd dat ik logopedist ben. 😁😁 On topic: het non-stop verkouden kan ook zorgen voor slechter gehoor en dus minder taal oppikken, dus in die zin kan een speen wel de boosdoener zijn. Maar met 18 maanden hoeven ze echt nog niet zoveel te zeggen hoor.

één jaar geleden

Wij hebben hem rond 1,5 jaar oud cold turkey weg genomen, voornamelijk omdat ze er zo verslaafd aan was dat bijna alles om die speen draaide en we er 's nachts vaak uit moesten omdat hij was gevallen/kwijt was. We hebben haar laten zien dat hij kapot was (speen eraf geknipt 🤭) en samen weg gegooid. Ze moest hart verscheurend huilen. Ik hield m'n hart echt vast. Ze heeft 2 avonden wat moeite gehad met inslapen en er een week over gepraat 'speen kapot' 'speen weg' dat soort opmerkingen. Daarna niet meer over gehoord en nooit meer een speen gebruikt. Ging echt veeeel beter dan verwacht 😁

één jaar geleden

De speen weggepakt en weggegooid toen ze 18 maanden was. Bij haar middagslaapje duurde het 45 min voor ze sliep (met veel huilen). 'S avonds een minuut of 15. De paar dagen daarna een paar minuutjes. Wij zeiden dat de speen op was. Heb ze ook allemaal in de prullenbak gegooid, zodat er ook geen weg terug was. Wij hebben dus niet afgebouwd, maar gewoon in 1 keer weg. Ik denk dat dit beter werkt persoonlijk.

één jaar geleden

Reactie op def246

Grappig, dit is echt heel anders dan wat het CB zei. Die deden een beetje v ...
Mijn zoontje is ook ongeveer die leeftijd en CB vertelde mij dat hij maar 3 woordjes moest weten pff waarom is het bij iedereen zo verschillend ?

één jaar geleden

Kan dat non stop verkouden zijn echt met de speen te maken hebben? 😅 Ik hoor dit voor het eerst maar ik pak morgen nog al z’n spenen af als dat er tegen kan helpen 😂

één jaar geleden

Na een bezoek aan de tandarts, die de opmerking maakte dat ze eigenlijk geen tutje meer mag, zonder afbouwen gestopt. Mag niet van de tandarts. Soms vraagt ze er nog om, maar dan zegt ze zelf "mag niet van tandarts he?".

één jaar geleden

Reactie op JVM8

Kan dat non stop verkouden zijn echt met de speen te maken hebben? 😅 Ik ho ...
Het kan zeker. Door de speen kan je tong niet op de natuurlijke plek bij het gehemelte. Deze ligt dan op de bodem van de mond waardoor ook je mond makkelijk open gaat hangen. Vaak zie je dat kinderen die veel de speen gebruiken vaak een open mond hebben. Dus de lucht die binnenkomt is ongezuiverd, vies en daardoor kunnen kinderen constant verkouden zijn.

één jaar geleden

Reactie op Logootje

Het kan zeker. Door de speen kan je tong niet op de natuurlijke plek bij he ...
Goed gezegd collega 😁