16 Reacties

één jaar geleden

Ik heb dit zelf. Als de oogspier aan één kant te lang is kunnen ze die met een operatie inkorten zodat je niet meer scheel kijkt. Dit hebben ze willen doen bij mij, niet gedaan. Mijn oog is vreselijk lang afgeplakt geweest met zo’n pleister. Ik ben zelf wel brildragend, dat corrigeerde het toch wel. Alleen als ik heel moe ben of lang zonder bril loop, kijkt mijn ene oog nog scheel. Ik ben er wel grotendeels overhen gegroeid als ik het zo bekijk! Ik heb dan geen ervaring met beide ogen, of het onafhankelijke gebruik. Hoop dat ze je kindje goed kunnen helpen!

één jaar geleden

Ik had het als baby aan beide ogen. Ik keek naar binnen, zeg maar. Mijn beide ogen zijn geopereerd als baby. Maar blijkbaar kunnen ze dit niet zo goed afmeten en is het een beetje “gokken” hoeveel ze de spieren moeten inkorten. Mijn rechteroog is perfect gelukt maar met links keek ik nu naar buiten. Ook zoals Caitlin ben ik heel lang afgeplakt geweest maar jammer genoeg is dit niet gebeterd en heb ik ook een lui oog. Op mijn 13e ben ik nogmaals geopereerd en was dit wel geslaagd. Jammer genoeg heb ik mijn oefeningen niet consequent genoeg gedaan waardoor mijn oog terug wegdraaide. Het lui oog is gebleven en kan jammer genoeg niet gecorrigeerd worden met een bril, want dan ga ik dubbel zien. Mijn dochter heeft het (nog) niet maar ik hou het wel goed in de gaten. Volgens mij is het wel al vroeg te behandelen met plakkers. Eventueel eens kijken voor een tweede opinie of wat zegt het cb?

één jaar geleden

Reactie op MinaMuis

Ik had het als baby aan beide ogen. Ik keek naar binnen, zeg maar. Mijn bei ...
Je moet hiermee naar een orthoptist. Niet naar het cb.

één jaar geleden

Voor nu is het belangrijk een eventuele amblyopie (lui oog) te behandelen. Daarna is de oogstand pas relevant en kan er op den duur een (cosmetisch) corrigerende operatie plaatsvinden (indien mogelijk). Dit is niet altijd gewenst (door de vorm van scheelzien en de hoek bijvoorbeeld). Hoe goed je ook meet, je bent afhankelijk van hoe de hersenen de nieuwe situatie oppakken. Het is geen 100% garantie op een (cosmetisch) rechte oogstand. Ook komen we er nu achter dat veel kindjes die we opereren aan een scheefstand naar binnen, op den duur vaak een scheelstand naar buiten krijgen. Dit is moeilijker te corrigeren en cosmetisch storender.

één jaar geleden

Ik zou het boek ‘natuurlijk zien’ van Saskia naber lezen (over de bates methode), mocht je iets anders willen uitproberen dan een operatie.

één jaar geleden

Draaien haar ogen of 1 oogje naar binnen of naar buiten? En is het constant of kan ze ook recht kijken? Dat is namelijk heel afhankelijk van het behandelplan. Opereren bij een oog dat niet constant naar buiten staat stel je zo lang mogelijk uit. Een oog dat constant naar binnen of buiten staat wordt eerder geopereerd en daarbij heb je grotere kans dat er een lui oog ontstaat en daarvoor ook nog een behandeling nodig is.

één jaar geleden

Reactie op cāitlīn

Ik heb dit zelf. Als de oogspier aan één kant te lang is kunnen ze die met ...
Dit had ik vroeger ook. Kwam wel wat later aan het licht en ik las letterlijk met één oog. Mijn ouders hadden daarvoor afplakken geprobeerd als tip van de jeugdarts. Dit werkte bij mij dus minimaal. De oefeningen die ik van de speciale oogarts kreeg werkten wel heel goed in combinatie met een groeispurt in de pubertijd. Deze trok mijn ogen gelijk. Nu zie je het alleen als je het heel goed weet en ik mega moe ben. Mensen die het niet weten zien het niet. Ik ken ook verhalen van de operatie die wel goed zijn gegaan en gebleven in hun leven. Praat en vraag vooral veel aan de mensen die hier speciaal voor geleerd hebben, want zij hebben de kennis en medisch inzicht over wat het beste is voor jullie kindje. Al onze verhalen en ervaringen zijn verschillend en ook de mate waarin zijn wij allemaal verschillend.

één jaar geleden

Mijn dochter kijk ook scheel rond haar tweede verjaardag draaide 1 oog weg maar binnen. Laten naar kijken bij orthoptist en bril voorgeschreven. Onze dochter heeft het alleen met geconcentreerd kijken met bril minimaal l. Als haat bril af gaat staat die snel scheel. Ze heeft geen lui oog en dat moeten wij houden zo. Het oog groei nog en bij ons kan dit veranderen. Wel verwachten ze basis school leeftijd met bril en aan van die tijd kunnen ze ook goed zetten

één jaar geleden

Zowel mijn oudere broer als jongere zusje zijn als peuter allebei geopereerd aan hun ogen omdat ze scheel keken. Mijn zusje is op latere leeftijd (20+) nogmaals geopereerd hieraan. Mijn broer is brildragend en had vroeger een lui oog (met zo'n plakkertje erop). Mijn zusje niet. Nooit een bril gehad. Scheelkijken betekent dus niet automatisch een bril, maar kan wel.

één jaar geleden

Reactie op Kir-123

Ik zou het boek ‘natuurlijk zien’ van Saskia naber lezen (over de bates met ...
Dit is echt totale onzin en kan zeker bij jonge kinderen onomkeerbare slechtziendheid veroorzaken!

één jaar geleden

Reactie op Andra-

Draaien haar ogen of 1 oogje naar binnen of naar buiten? En is het constant ...
Beide ogen draaien naar binnen, dit doet ze niet constant maar wel afwisselend. Ze heeft volgens de ortoptist (nog) geen lui oog. Dankjulliewel wel allemaal voor de reacties so far

één jaar geleden

Reactie op Huplakee88

Dit is echt totale onzin en kan zeker bij jonge kinderen onomkeerbare slech ...
Ik ben benieuwd op basis waarvan je dit zegt. Je hoeft het niet te geloven maar het is een methode gericht op ontspanning. Niets waardoor je onomkeerbaar slechtziend kan worden. En zoals je hieronder leest zijn er genoeg mensen geopereerd door artsen die daarna nogmaals geopereerd moeten worden. Klinkt ook niet al te best in mijn optiek!

één jaar geleden

Reactie op Kir-123

Ik ben benieuwd op basis waarvan je dit zegt. Je hoeft het niet te geloven ...
Omdat een brilafwijking nu eenmaal iets natuurkundigs is en te maken heeft met de lengte van het oog en de breking van de ooglens en het hoornvlies. Het beeld moet scherp op het netvlies komen. Daar kun je (alleen tot op zekere hoogte bij een plussterkte) niks aan 'ontspannen' om scherp te zien. Niet scherp zien = geen goede ontwikkeling van de gezichtsscherpte = een lui oog = onomkeerbaar. Goed zicht hebben tijdens de ontwikkeling van het zien is dus echt noodzakelijk! Het is dus belangrijk dat de bril goed gedragen wordt en een amblyopie (lui oog) op tijd behandeld wordt. Bij scheelzien gebeurt er iets anders. Omdat er bij constant scheelzien (langbestaand) geen dubbelzien ervaren worden. Er is suppressie ontwikkeld in plaats van binoculair zien. Er is dus geen enkele prikkel voor de hersenen de ogen 'recht' te houden, aangezien ze als 2 'losse ogen' functioneren. Daarom zijn scheelziensoperaties lastig te voorspellen. Je bent afhankelijk van de reactie van de hersenen en het blijft milimeterwerk. Het is niet een kwestie van opereren en dan is het goed. Je opereert obv een aantal metingen (die betrouwbaar moeten zijn). En dan is het afwachten hoe de hersenen dit oppakken.

één jaar geleden

Reactie op Huplakee88

Omdat een brilafwijking nu eenmaal iets natuurkundigs is en te maken heeft ...
Ik snap wat je zegt maar als de oogspieren op spanning staan die de ogen aansturen, versus dat de spanning eruit gaat, kan dat veel impact hebben op de stand van je netvlies. Ik was zelf sceptisch over deze methode, maar er is iemand in mijn directe omgeving die inmiddels van -8 naar -3 is gekomen met behulp van deze methode. Dat vond ik echt ongelofelijk en kan ik eerlijk gezegd niet omheen.. Als je dit niet hebt kunnen zien in je eigen omgeving snap ik de sceptische houding!! Was ik immers zelf ook in het begin.. i agree to disagree!

één jaar geleden

Mijn dochter kijkt al vanaf haar geboorte scheel. Omdat ze ook een lui oog heeft, zijn we met 6 maanden gestart met afplakken. Inmiddels is ze 3 en lijkt het erop dat het luie oog behandeld is. Dat zien we doordat de ogen afwisselend van elkaar scheel naar binnen kijken. Eerder keek ze altijd alleen met het luie oog scheel naar binnen. Eigenlijk moeten we nog afplakken, maar het is onmogelijk geworden. Het plakken is een grote strijd en als de pleister dan eindelijk zit, trekt ze de pleister binnen no time zelf af. Nu is het van belang dat we minimaal 3 stabiele metingen krijgen zodat ze kunnen opereren. Dat blijkt nogal een uitdaging met een dochter met een concentratieprobleem, maar heb er vertrouwen in dat dat uiteindelijk ook wel goed komt. We gaan nu elke 3 a 4 weken op controle voor de meting. En na de operatie hopen dat een hersteloperatie niet nodig is. Dat blijft spannend!

één jaar geleden

Reactie op Lin 93

Mijn dochter kijkt al vanaf haar geboorte scheel. Omdat ze ook een lui oog ...
Dankjewel voor je reactie! Kan me voorstellen dat het afplakken echt geen pretje is, en het op den duur een strijd gaat worden. Bij ons zijn de metingen ook lastig, ze vindt het maar niks allemaal. Veel sterkte met het verdere verloop, hou me maar een beetje op de hoogte hier als je wil, ben wel benieuwd!