17 Reacties

茅茅n jaar geleden

Interessante vraag! Ik denk dat er niks boven samen interactief voorlezen gaat, maar als de interesse er echt niet is, dan is een luisterboek wel een redelijk goed alternatief denk ik! Beter iets dan niets sowieso :) en op deze manier hou je het ook schermloos.

茅茅n jaar geleden

Ja vraag mij af of hij dan ongemerkt het toch oppikt terwijl hij speelt. Hij komt zelden zelf met een boekje, niet eens 1 keer per week. En dat duurt dan 2 min istie weer weg馃槄 als ik een boekje pak, zelfde als hij 眉berhaupt al komt zitten of kijken.

茅茅n jaar geleden

Interactief lezen is een stuk beter! Omdat je dan moeilijke woorden eruit kunt pikken, ondertussen naar het bijpassende plaatje kunt wijzen en zo de woordenschat flink vergroot. Ook kun je het tempo aanpassen op je kindje en is het goed voor jullie band, omdat je steeds moet afstemmen en echt een momentje samen hebt. Maar, ik denk dat voorleesboekjes een veel beter alternatief zijn dan bijvoorbeeld schermtijd en ook zeker geen kwaad kunnen. Maar het heeft niet dezelfde voordelen als samen (voor)lezen.

茅茅n jaar geleden

Nee, voorlezen is zo veel meer dan alleen uitspreken wat er staat. Mijn zoontje had het eerst ook. En ineens, sinds hij 2,5 is, is hij niet meer bij de boekjes weg te slaan. Geef 't tijd en blijf gewoon aanbieden denk ik

茅茅n jaar geleden

Wat een leuke vraag! Ik weet niet hoe oud je zoontje precies is, maar samen lezen op jonge leeftijd kan ook zijn: samen de plaatjes kijken, hij wijst iets aan en jij benoemt wat het is. En het is ook echt nog niet erg als hij kriskras door een boek gaat, 2 minuten gedeelde aandacht voor een boekje is al heel wat! Wat hier op jonge leeftijd erg aansloeg waren eenvoudige boekjes met een knopje waardoor je bijvoorbeeld het geluid van een dier hoorde, dit heeft echt de interesse voor boekjes gewekt! Nu inmiddels bijna 22 maanden en ze verslindt echt boeken. Taal leer je het best door interactie, dus samen taal gebruiken en op elkaar reageren. Een luisterboek kan voor de afwisseling overigens best leuk zijn hoor!

茅茅n jaar geleden

Reactie op Joanne22

Ja vraag mij af of hij dan ongemerkt het toch oppikt terwijl hij speelt. ...
Het kan misschien nog helpen om elke dag op hetzelfde (voorspelbare) moment een boekje te pakken. Bijv in het avondritueel verwerken en altijd op hetzelfde plekje zitten. Dan is 2 minuten helemaal prima, maar heb je elke dag wel een momentje en wordt het steeds voorspelbaarder. Boekjes met flapjes of geluidjes zijn vaak een succes en alleen benoemen van plaatjes is al goed! Je hoeft niet per se het verhaaltje al helemaal voor te lezen. Begin eerst met samen ontdekken en kijken, het voorlezen komt daarna vanzelf wel.

茅茅n jaar geleden

Ik ben geen logopedist, maar nee, dat lijkt me niet helemaal vergelijkbaar. Bij een luisterboek hoor je alleen iets, maar je ziet niks en kan dus een stuk moeilijker connecties leggen, gezichtsuitdrukkingen zien en kijken naar de mond motoriek.

茅茅n jaar geleden

Voorlezen was bij ons een ramp, omdat ze niet op schoot bleef zitten en het boek dicht probeerde te doen enzo. Nu stoppen we haar eerst in bed (ledikant) en gaan we er dan met het boek naast zitten. Dan kan ze nergens heen, haha. Werkt goed!

茅茅n jaar geleden

Reactie op Spartelomeus

Wat een leuke vraag! Ik weet niet hoe oud je zoontje precies is, maar samen ...
Bijna 19 maanden 馃榿 hij wijst heel de dag naar alles maar niks in een boek馃ゲ goede tip van een hoek met geluid

茅茅n jaar geleden

Reactie op Baby2020T

Het kan misschien nog helpen om elke dag op hetzelfde (voorspelbare) moment ...
Dat is wel een goede, kan het altijd proberen. Mischien vind hij het na een tijdje leuk of is hij er gewoon aam gewend.

茅茅n jaar geleden

Reactie op Nemo91

Voorlezen was bij ons een ramp, omdat ze niet op schoot bleef zitten en het ...
Hahaha dat is ook een goede! Ga er over nadenken. Aangezien z'n bed ritueel hem heel goed bevalt (en al vrij lang duurt馃檲) doe ik het liever in de ochtend

茅茅n jaar geleden

Blijkbaar ben ik te ongeduldig馃お sinds een week zijn boekjes helemaal de bom, en moet ik alles benoemen wat hij aanwijst馃槃

茅茅n jaar geleden

Reactie op Joanne22

Blijkbaar ben ik te ongeduldig馃お sinds een week zijn boekjes helemaal de bo ...
Haha leuk! Echt samen boekjes lezen lijkt me toch beter dan luisterboekjes. Je hebt wel op youtube ook boekjes die worden voorgelezen, dan heb je er wel plaatjes bij. Ook leuk om dan nu lid te worden van de bibliotheek. Dan kun je hem zelf ook boekjes laten uitkiezen en genoeg keuze om (voor jezelf) er nog wat variatie in te houden.

茅茅n jaar geleden

Reactie op Joanne22

Blijkbaar ben ik te ongeduldig馃お sinds een week zijn boekjes helemaal de bo ...
Haha zo ging het bij ons ook! Ook ongeveer rond zn 2e verjaardag :)

茅茅n jaar geleden

Reactie op Henmar

Haha leuk! Echt samen boekjes lezen lijkt me toch beter dan luisterboekjes ...
Jaa luisterboeken zijn mischien leuk/handig als hij jaar of 8 is. Ik ga eens kijken naar een bieb, goede tip, anders blijf ik boeken kopen 馃槅

茅茅n jaar geleden

Reactie op Muumiannie26

Haha zo ging het bij ons ook! Ook ongeveer rond zn 2e verjaardag :)
Ging hij toen ook meer praten? Luuk is nu 19 maanden, maar ineens komen er ook nieuwe woordjes, nog niet goed uitgesproken natuurlijk maar wel duidelijk voor mij. Cb zat 1,5 maand terug al te zeggen dat hij niet vlug was met praten 馃槕 deden ze best moeilijk over.

茅茅n jaar geleden

Reactie op Joanne22

Ging hij toen ook meer praten? Luuk is nu 19 maanden, maar ineens komen er ...
Niet echt geloof ik, maar het is alweer een tijdje geleden. Onze zoon is ook laat met praten en is inmiddels alweer 2,5, maar we spreken ook 3 talen thuis. Ik woon overigens in Finland en hier doen ze helemaal niet moeilijk over het praten, het valt me via dit forum op dat ze in NL veel strenger zijn over wat al zou moeten.