46 Reacties

één jaar geleden

Mijne wordt de 27ste 2. Kan zelf eten (soms met handen, soms met bestek), loopt zelf trap op, maar af dragen we. Uitkleden lukt nog niet zo goed, al probeert ze het wel. Zelf spelen gaat steeds makkelijker, ze kan nu ook zelf bij de deurklink om bijv buiten te spelen. Ze praat best goed, en heeft een pittig karakter waardoor ze het duidelijk aangeeft of ze iets wel of niet leuk vind. Verder heeft ze net een loopfiets gekregen maar daar is ze nog net iets te klein voor, driewielers gaan wel goed. Ze draagt nog luiers, is nog niet zindelijk. Slaapt nog lekker in ledikant, voorlopig ook nog niet van plan om naar een 'groot' bed te gaan. Zit soms in de buggy maar dat wisselen we af met zelf stukken lopen. Ze is een erg goede slaper (nacht van 19.30 tot 09.30 in het weekend, doordeweeks tot 07.15 en in de middag ergens tussen de anderhalf en 3 uur). Verder is ze erg benieuwd naar haar broertje en laten we haar regelmatig de baby zien op de app Zwangerschap+ waarbij we samen de oortjes, oogjes, neus etc benoemen. We hebben haar voor haar verjaardag al een jongetjes babyborn gegeven zodat zij daarvoor kan 'zorgen' als ik straks bijv de baby voedt, naar bed breng etc. Daar doet ze nu ook al erg veel mee!

één jaar geleden

Onze meid van 2 kan zelf eten en drinken (uit gewone beker). Aan en uitkleden nog niet, doet wel zelf haar jas aan. Ze is nog niet zindelijk. Ze kan heel goed zelf spelen en aangeven wat ze wilt doen. Ze kan zelf de trap op en af (wat geduld bij nodig maar het lukt haha). Ze gaat als een speer op haar 3wiel loopfiets! Zit af en toe in de buggy maar is vaak niet nodig, een meerijdplankje is voldoende. Ze slaapt nog in een ledikant en dit vind ze zelf nog erg fijn dus laten we voorlopig zo.

één jaar geleden

Zoon van 2 jaar en 3 maanden kan: Zelf (netjes) eten met bestek Zelf trap op en af lopen Op het krukje klimmen om op de commode of tafel te klimmen (zodat ik hem niet hoef te tillen. Zelf pet op doen sinds gisteren Mee tafel dekken. Loopfiets lopen (hij is ook wel groot voor z'n leeftijd) Wil niet in z'n nieuwe bed(helemaal prima) Benoemd dat hij aan het poepen is. Al voor de 2 jaar geen middag slaapje (en die mist mama nu wel)

één jaar geleden

2 jaar en 3 maand: Ledikantje Kan zelf trap of en af (maar willen is een ander verhaal) Kan prima zelf stukken lopen (of lekker de andere kant op als hij zin heeft 😂) Kan zelf eten en drinken (niet heel netjes maar kan wel redelijk zichzelf weer schok maken) Kan zichzelf niet aan en uit kleden Trekt wel eigen jas aan als ik hem klaar leg, moet ik de rits dicht doen. Kletst een eind weg, kan zich goed duidelijk in wat hij wil en niet wil. Niet zindelijk Dutjes variëren van niet tot 2,5 uur en alles daar tussenin.

één jaar geleden

Als het aan haar zelf ligt: alles zelluf doen! 🤣 Over 2 maanden word ze 3, maar slaapt nog gewoon in haar ledikant. Loopt zelf de trap op/af, aankleden komt ze zelf wel een heel eind maar is ze nog niet zelfstandig. Onlangs nog een sprongetje gehad waarbij haar spraak nog beter is geworden. De middag dut doet ze nog, een uurtje of 2. Qua zindelijkheid doet ze alles, behalve hetgene wat de bedoeling is 🤷🏽‍♀️ dus ze is lekker aan het chillen op het toilet. Ook klimt ze ook zelf in/uit haar autostoel, is ookwel ideaal 😅

één jaar geleden

Meisje van 2 jaar en 1 maand. Eet zelf. Met bestek en met handen. Loopt grote stukken altijd zelf. Weinig kinderwagen nodig. Loopt zelf de trap op en gaat zittend of achterstevoren de trap af. Kan zelf haar schoentjes voor een deel aan doen. Doet op eigen intitiatief en op vraag klusjes in huis. (Tafel dekken, dingen weg gooien/pakken/aangeven) Poept op het potje. Plasjes gaan vaak per ongeluk. Slaapt lekker in haar ledikant. (Volgens behoorlijk wat onderzoeken kun je dat het beste zolang mogelijk volhouden) Slaapt ‘s middags tussen 12.00-15.00, maar we slaan af en toe zelf over als we er op uit willen. Slaapt ‘s nachts meestal door, maar komt soms nog om een schone luier/knuffel/drinken. Speelt de hele dag en vermaakt zich goed zelf. Ze vindt het wel heel leuk als we af en toe lekker mee doen.

één jaar geleden

Ons meisje word 11 juli 2 Broertje komt als goed is tussen 18 en 22 juli. Ons meisje kan: Trap op, maar niet af Eten met handjes en bestek(niet heel netjes) Drinken uit een beker(maar wil het soms ineens leeggieten dus drinkt nog meestal uit 360 beker) Kan niet zichzelf aan of uit kleden. Maar wel zelf schoentjes/laarsjes en crocs aantrekken Is niet zinderlijk. Wil soms nog in buggy maar meestal wil ze zelf lopen(maar erge ondeugd dus loopt soms expres de tegenovergestelde richting uit) dus vaak doe ik haar in de buggy. Hebben wel een meerij plank voor als haar broertje er is. Ze kan goed lang zelf spelen. Gaat binnenkort over naar een groot bed. Kan goed duidelijk maken wat ze wil of niet wil, maar praat nog niet. Slaapt van 19.30 tot 8a9 in de morgen. Middagdutje is tussen uur en 2.5 uur. Kan achterdeur open maken om zelf naar buiten te gaan. En kan in dr eigen kinderstoel klimmen maar vaak wil ze op een gewone stoel zitten. Wat ze ook mag.

één jaar geleden

Net 2 jaar Zelf eten en mee eten maken Zelf trap op en af Met een krukje op de commode klimmen (ben nu zwanger) Deels zelf uitkleden, niet aankleden Heel veel praten Wil niet op het potje, maar doet het wel als ze buiten in dr blote billen loopt. Dan is ze altijd op tijd Dutje van ongeveer 1,5 a 2 uur Slaapt meestal door Wil niet meer in de wagen Slaapt in een ledikant Ruimt op Snapt simpele instructies om dingen te doen en te pakken Speelt veel liever samen, alleen vindt ze lastig. Is heel snel klaar met iets.

één jaar geleden

Meisje van 2.5 jaar. Praat als een volwassenen , kan tot 10 tellen , kan trap op en trap af. Eet met vork en mes ( wel volwassen want kinder mes en vork vind ze niks ) drinkt uit een mok van ons. Zinderlijk alleen snachts niet. Soms overdag een ongelukje ( kan gebeuren) verder kan ze complete zinnen maken. Heb ik een nieuw huisdier ( een papegaai) mw lijkt hier verdacht op der gedrag.slaapt in een 140 x70. Groot ledikant. Klimt als een baviaan der stoel in. Trekt eigen schoenen en jas aan. Kleed zich met regelmaat uit. Ohja en dat bijdehandjes gedrag met zelf doen komt me oren uit 😂ohja ze vind hondjes uitlaten en op der fiets rijden ook leuk.

één jaar geleden

Onze kerel is net 2 jaar. Kan zelf trap op lopen, en zittend de trap af. Praat heel goed, kan alles zeggen wat hij wil. Aan-uitkleden kan hij niet zelf. Kan (en wil vooral) zelf eten, met handen en vork/lepel, maar wordt soms een zooitje. Zit soms op t potje, maar meer voor de leuk dan dat hij zindelijk is. De interesse is iig begonnen. Slaapt in slaapzak in ledikant, komt er niet zelf uit. Zit soms in buggy, maar loopt liever zelf. Slaapt nog 1,5-2,5 uur in de middag. Nacht van 19:45 tot 6:15/7:00. Kan goed zelf spelen. Is over het algemeen een rustig kind, maar de peuterpubertijd is ook wel echt begonnen😂🙄 Zijn zusje komt over 4 maanden, ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn😇

één jaar geleden

Dochter, 2 jaar en bijna 3 maand. Slaapt in open bedje, van 19u30 tot 7 uur en middagdutje van 12 tot 14 uur Volledig zindelijk Trap zelf op en af Praat veel en duidelijk Kan jas zelfstandig aandoen alsook onderbroek. Uitkleden kan ze meer Poetst tanden en wast gezicht zelf, de rest van haar lichaam ook maar hier is wat napoetsen nog bij nodig. Eet zelfstandig met bestek en drinkt uit open beker

één jaar geleden

Ons zoontje is net 2: - Slaapt in peuterbed (sinds hij daar in ligt, is hij ook gaan doorslapen) - Eet zelfstandig. Hij kan met vork en lepel eten, maar eet liever met z'n handjes. Is prima voor ons - Kan zelf uit een beker drinken - sokken, broek en boxershort kan hij zelf uittrekken, aankleden lukt nog niet. - Is bezig met zindelijkheid training. Als wij hem op de wc zetten dan plast en poept hij daar wel, maar kan de aandrang nog niet zelf aangeven. - Loopt ongeveer 20 minuten met een wandeling mee, daarna wordt hij moe en zit nu op het plankje van de kinderwagen (zn zusje is net 3 weken oud, dus wij hebben een meerijplankje) - kan op een loopfietsje (2wieler) zonder te vallen. Een 3wieler en een bakfietsje kon hij met 1 jaar al op fietsen. Een fietsje met trappers snapt hij nog niet. - praat zinnen van 4 a 5 woorden achter elkaar. Kent veel losse woorden, dus kan zich prima verstaanbaar maken. - kan snijden met een mes en dus meehelpen met koken - ziet zelf problemen en de oplossing daarvoor. Bijv. als zn drinken op de eettafel staat en hij er niet bij kan, dan pakt hij zn krukje en gaat daar dan op staan om zn drinken te pakken. - voert kleine taken uit bijv. iets weggooien, tafel opdienen en afruimen, meehelpen met verzorging van de dieren en paarden. - slaapt nog 1.5 tot 2 uur tussen de middag. - loopt zelf de trap op, gaat zelfstandig achterwaarts de trap weer af. - speelt zelfstandig en graag samen. Zelfstandig bouwt hij graag met blokken en duplo, samen spelen doet hij graag kleuren, samen koken in zn keuken en buiten samen spelen (zandbak is mega favoriet hier!) - kan kleuren benoemen en begint nu met tellen.

één jaar geleden

Overmorgen 2 jaar Ledikantje Slaapt ‘s middags tussen de 2 a 3 uur, slaapt ‘s nachts door. Is een geluk, weet ik. Kan zelf de trap op, maar af nog niet echt. Eten wel, nog een beetje knoeien en soms moeten we haar een beetje verleiden om het avondeten te eten en dan “voeren” wij haar af en toe tussendoor. Beker vind ze nog een beetje lastig, dus 365graden beker. Niet zindelijk, maar wel aan het trainen. Kan al goed praten voor haar leeftijd, dus kan zich ook al redelijk uitdrukken. Loopt lekker, maar vind het niet erg om voor de langere stukken nog even in de wandelwagen te zitten. Aankleden nog niet, moet ik nog aan beginnen. Goeie tip. :) Natuurlijk gefeliciteerd met jullie zwangerschap, geniet ervan, het zal vast allemaal wel z’n draai vinden.

één jaar geleden

Onze dame van 2 (april '20) kan zelf eten, zelf de trap op (altijd onder begeleiding uiteraard), praten (3-4 woord zinnetjes), nog niet zindelijk (ook nog niet mee bezig), klimt zelf op stoelen/bank (en af en toe de tafel 🙄), slaapt in ledikantje (overdag nog ongeveer 2 uurtjes), aan- uitkleden lukt niet zelf maar haar jas aan- en uittrekken lukt wel met een aangeleerd foefje op KDV. Loopfiets hebben we niet, dus al we verder weg moeten dan zit ze in de kinderwagen of buggy of achterop de fiets, maar het liefst loopt ze zelf en dan houdt ze het ook wel heel lang vol (30 min.makkelijk). Zelf spelen is wel een dingetje; dat gaat soms goed en soms niet. Als ik even mijn handen vrij moet hebben dan zet ik haar even in de box (ja, die staat nog steeds, want zeer nuttig 😜) of in de kinderstoel met een kleurboekje of klei. Ik vind zelf deze leeftijd heel pittig. Je moet ogen voor en achter hebben en je staat echt de hele dag 'aan'. De babytijd vond ik eigenlijk een stuk makkelijker. 😅

één jaar geleden

Onze zoon volgende maand 2. Alleen de dingen die echt goed gaan zelfstandig: -Schoenen en jas uittrekken en opruimen of pakken -spullen in luizenzak doen en dicht doen op kdv - opruimen (gesorteerd) - traplopen - helpen met kleine klusjes zoals de was aangeven (ik als hoogzwangere ben daar vooral heel blij mee)

één jaar geleden

Onze dochter is 6 mei 2 geworden en wij verwachten 17 juni onze 2e dochter. Onze dochter kan: - zelf eten (handen/vork/lepel. Gaat niet altijd even netjes) - zelf uit een beker drinken - zichzelf goed verstaanbaar maken - goed zelfstandig spelen/vermaken - slaapt s middags ca. 3 uur en s nachts van 19.30 - 6.30/7.00 u) - kan zelf (onder toezicht) de trap op en af. Zindelijkheid hebben we nog niet getraind. Loopfiets doet ze nog niet echt mee. Meestal als we gaan wandelen loopt ze het grootste deel en gaat ze t laatste stukje in de kinderwagen (meestal met tegenzin, maar anders schiet het helemaal niet op) Ze kan zich nog niet zelf aan/uitkleden, behalve de sokken uitdoen 🤪

één jaar geleden

Pedagogische achtergrond hier. Tip: vanaf nu gaan oefenen met zelfredzaamheid! Heb je op termijn nl profijt van en is goed voor de eigenwaarde. Zelf eten: ja Trap: ja (meestal nog niet alternerend, maar voeten naast elkaar en klauterend omhoog of op het kontje omlaag kunnen ook prima) Kleding: met beetje hulp. Hoe makkelijker de kleding, hoe meer ze zichzelf kunnen redden. Spelen: ja, soms even aanzetje geven Uitdrukken: ja Loopfiets: ja Zindelijk: kan, meisjes vaak eerder dan jongens, maar zou er nog niet op rekenen Bed: wat je wil. Ledikantje geeft wat veiligheid. Bed geeft zelfredzaamheid. Vind je het eng, matras kan ook eerst op de grond liggen. Kinderwagen: lekker oefenen met zelf lopen of op de loopfiets mee Middagslaapje: ...? Voor alles geldt: het zal niet perfect gaan en waarschijnlijk ook niet altijd zoals jij het "wil". Maar is dat erg? Kinderen kunnen veel meer dan wij vaak geneigd zijn te denken. Oefening baart kunst, ze worden vanzelf beter. Lekker laten gaan en ondersteunen waar nodig.

één jaar geleden

Ons zoontje wordt begin juni 2 - hij eet alles zelf en smeert ook zelf broodje ook al ziet het er dan heel bijzonder uit, hij moet en zal t zelf doen 🙈 - hij praat honderduit en weet ook echt wel wat hij bedoelt, het zijn ook echt woorden niet dat andere mensen moeten raden waar hij het over heeft. - trap op en af doet hij al een tijdje - wij gaan hem vanaf volgende maand over doen naar een peuterbed. Dit omdat hij een zusje krijgt in oktober, ik wil het niet dan doen omdat ik niet wil dat alle veranderingen in een keer komen. - zindelijk zeker nog niet maar komt ook omdat ik dat niet wil pushen - zelf aan en uitkleden, hij kan wel veel maar vertikt het haha, loopt het liefst hele dag in de romper. - slaapt door van 19.30 tot 07.30 - kan goed zelf spelen vooral lekker buiten in de tuin rondscharrelen dus dat is ideaal. behalve als ie zijn kruiwagen met zand hier in de woonkamer omkiepert haha. - qua lopen, hij loopt hele stukken en wil ook absoluut niet in de buggy, dan schreeuwt hij dat ie er uit wil, ik ga een meerijdplankje voor de joolz bestellen en maar hopen dat ie dat wat vind 🙈

één jaar geleden

Reactie op MHD-24

Onze dame van 2 (april '20) kan zelf eten, zelf de trap op (altijd onder be ...
vooral je laatste stukje herken ik heel erg, echt ogen in je achterhoofd hebben en als het iets te lang stil is denk ik dan, wat vreet je nou weer uit?

één jaar geleden

Dochter van 2,5 jaar (er is wel heeeel veel veranderd in dat halve jaar!) Zelfstandig eten: ja, maar wil soms nog even baby zijn, net als haar zusje. Trap: op en af, naar beneden nog wel op de bibs, ze is vrij klein van stuk en komt er letterlijk nog niet bij. Kleding: ligt aan het kledingstuk. Ze krijgt sowieso alles uit, alleen knoopjes in de nek en dergelijke is logischerwijs een ding. Aankleden zijn we aan het oefenen, ze komt steeds wat verder. Ze kan wel zelfstandig naar het potje, trekt dan zelf haar kleding omlaag en omhoog. Zelf spelen: wisselt per dag en bui 😅 het is wel een knuffeltje als het haar uitkomt. Elke dag wel even. Uitdrukken: ze is altijd erg talig geweest en nu ze naar de peuterspeelschool gaat zien we nog grotere stappen. Ze kan ons grotendeels vertellen wat er aan de hand is, maar ze moet er wel zin in hebben. Als ze moe is praat ze minder/kortere zinnen. Maar dat herken ik erg van mijzelf. Loopfiets: te klein! Driewielers etc gaat geweldig, ze wil graag op haar grote fiets, maar kan niet bij de grond. Ze loopt wel erg lange afstanden voor haar leeftijd (is mij verteld). Zindelijkheid: sinds twee weken 99%! Alle nachten droog en overdag 1 ongelukje gehad in die tijd. Ze was te druk met spelen en kwam al plassend aanrennen. Bed: volwaardig eenpersoonsbed sinds ongeveer 16 maanden. De eerste periode met hekje, maar die is er al een hele tijd vanaf. Als ze wil mag ze zelf even lezen en dan doet ze zelf haar lampje uit. Kinderwagen: ze staat op haar plankje, we hebben er wel eentje waar een zitje op kan worden gezet. Lange dagen in de bolderkar of buggy en zusje in de kinderwagen. Middagslaapje: wat is dat? Al vanaf 2 jaar niet meer. Toevallig vanmiddag weer voor het eerst 1,5 uur geslapen in bed en bingo, ze zat tot 22 uur beneden en heeft genoten van het stokbrood dat mama nog maar even heeft gehaald 🤭