Wat leer je een 3jarige?

Coco93
één maand geleden
Volgen
Zomaar een ideetje voor een topic waarmee we elkaar hopelijk aan leuke ideeën kunnen helpen. Ik merk dat mijn dochter vrolijker is en meer zelfvertrouwen krijgt als ze nieuwe dingen leert. Wat doe jij aan leuke leerzame uitjes? Waarbij betrek je je kind thuis? Oefen je bepaalde dingen waar ze later op school wat aan hebben? Wat voor spullen schaf je aan om de thuis omgeving uitdaging te geven? Waar liggen de interesses van je kindje? Ik zal beginnen: - Wij bezuinigen niet op kinderboeken. Zowel nieuw als tweedehands, op haar kamer en in de woonkamer. Regelmatig naar de bieb. Op dit moment is ze gek op zoekboeken. - Netflix hebben we op engels staan. Eerst vond ze dit niet leuk, maar inmiddels komt er wat nieuwsgierigheid naar andere talen. - Binnenkort wil ik eens een ritje met het openbaar vervoer (trein) met haar gaan maken, naar de dierentuin, boerderij. En in de vakantie naar kindermuseums (tips?) - Ze doet aan peuter survival zwemles en gaat naar de peuterspeelzaal. - We zijn haar de letters van het alfabet aan het leren herkennen (cijfers kent ze al). En simpele sommetjes zoals je hebt drie aardappels, je prikt 1 aan je vork hoeveel blijven er dan over (voorwerpen tellen kan ze al een tijdje) - Tuinieren. Ze is dol op bloemen en we hebben aardbeien plantjes. Helpt mee met onkruid trekken, gras knippen (bestaan geen kinder snoeischaren haha), water geven. - Als tips qua materiaal: Nijntjes schrijfkoffer, Loco bambino, leertoren (samen koken)
Reageer
Typ hier je reactie
8 reacties
Steph_1908
één maand geleden
Onze zoon gaat richting 3. We zijn niet heel bewust dingen aan het pushen maar gaan mee in waar zijn interesse op dat moment ligt. We zijn bijvoorbeeld veel aan het tellen en van de week vroeg hij ineens over rechts en links en daar gaan we dan in mee. Hij vindt het ook prachtig om papa te helpen met klussen (boren etc) dus daar betrekken we hem ook bij. Verder leert hij natuurlijk veel op de kinderopvang en komen we er dus ineens achter dat hij al prima met een schaar kan knippen. Qua speelgoed proberen we wel zo min mogelijk plastic speelgoed met geluid etc te halen maar meer voor speelgoed te gaan waarbij hij zijn fantasie moet gebruiken zoals duplo en smartmax. We hebben wel een duidelijke regel voor boeken. Elke avond lezen we een boekje voor slapen gaan en als we in de stad zijn en hij vraagt of we naar de boekenwinkel kunnen dan mag hij altijd een boekje uitzoeken. Boeken kun je nooit genoeg hebben naar mijn mening (ik ga uiteindelijk maar zo een biebkastje in de voortuin maken denk ik).
Coco93
één maand geleden
Reactie op liefdotje
Kind zijn😃
Dat vooropgesteld natuurlijk! Ben gewoon benieuwd hoe je een leergierig kindje handvaten kan geven :) Zonder enige druk uiteraard.
Meringue04
één maand geleden
Mijn zoon is nog geen 3, maar ik ga niet bewust zitten om dingen te leren. Ik ga mee in zijn interesses. Toen hij net 2 was wilde hij ineens cijfers leren (hij bleek er al 2 te herkennen). Dus toen een boekje gekocht met cijfers en al snel kon hij 0-10 lezen en tot 12 tellen. Nu zijn de dino's aan de beurt. Hij wil weten welke hoe heet etc, dus dan zoeken we dat uit. Letters beginnen nu ook, dus soms wijs ik iets aan en vertel wat het is. Verder heeft hij veel interesse in de natuur, dus dat zoeken we vaak op. Naar het bos, de heide etc. en daar bekijken we planten en dieren, insecten en vogels. Daar vertel ik dan van welke het zijn en hoe ze heten. En zo doe ik het met alles eigenlijk, ik volg hem. Ik ben niet bezig met wat hij straks moet kunnen als hij naar school gaat ofzo.
NienkeHx
één maand geleden
Tip van een kleuterjuf; lekker de fijne motoriek stimuleren! Figuren maken in scheerschuim, in zand. Verven, met wasco aan de slag. Sorteren van pompons met pincetten op kleur. Oefenen met knippen en vouwen. Oefenen met kleuren en inkleuren. De fijne motoriek is zo belangrijk en is vaak een ondergeschoven kindje. Zoek eens op Pinterest op ‘fijne motoriek oefeningen’.
sterretje2021
één maand geleden
Ik merk dat mijn dochter zeer expressief is op vlak van muziek & dansen. Ze danst al sinds ze 8 maand was en in haar stoel zat, en dat is alleen maar sterker geworden. Daarom staat er hier áltijd muziek op, allerlei genres, en dansen we heel veel samen. Ik merk dat dat haar sterkte is en dat ze dit leuk vindt dus ik stimuleer dat. Verder ben ik niet zo heel erg bezig met écht iets leren, dat komt vanzelf denk ik.
Kleintje32
één maand geleden
Bewust leer ik mijn zoontje helemaal niks 😬. In de dagelijkse dingen, pikt het hij natuurlijk wel dingen op. Laten hem vooral aanrommelen en hij wil altijd naar buiten dus dat doen we! En iedere week zwemmen. Hoop dat hij zolang mogelijk veel speelt. En dan voorkomen we hopelijk dat hij zich niet de 1e jaren op school verveeld l.
sara2020
één maand geleden
Mijn kind is net 2 en ontzettend leergierig. In onze ogen dan, waarschijnlijk vertoont die normaal gedrag. Onze grootste uitdaging is op dit moment juist rust te creëren zodat hij rustig kan slapen omdat hij de hele dag door observeert herhaalt etc. Kleuren heeft die zelf opgepakt en we gaan er wel in mee, maar proberen ook soms niet te reageren of er wat kinderen mee te doen om hem ook rust te geven. Ze zijn nog zo klein en ze zien en ervaren al zooooveel! Hij gaat. 3 dagen naar de opvang en dat is ook 3 dagen andere observaties. Wij lezen S avonds bv niet meer voor ivm prikkels.