32 Reacties

9 maanden geleden

Bij ons is het een gevoel. Ik vind het constante schuldgevoel naar beide kids mbt aandacht geven dusdanig intens, dat dat voor mij een grote rol speelt. Ook wil ik ze de aandacht geven die ik vind dat ze verdienen en met een 3e zou me dat niet lukken. Daarnaast dat ik het praktisch ook heel pittig soms vind met 2 kids al (3 jaar en baby van 10 maand). Eerste weken twijfelde ik ook heel erg maar inmiddels ben ik er uit. We moet ik zeggen. En mijn zwangerschap en ontzwangerperiode vond ik bijzonder maar ook erg het gevoel dat m'n leven op pauze stond en maanden dat ik me mezelf niet voelde. Dat wil ik m'n kindjes niet aandoen en mijzelf ook niet. Voor mij dus een optelsom en dat gevoel dat 't compleet is nu.

9 maanden geleden

Ik ben in augustus uitgerekend voor onze 2e dochter. Of ik ooit dat letterlijke gevoel van 'we zijn compleet' zal hebben weet ik niet (heeft iedereen dat? Geen idee 😅) maar wij willen niet meer dan 2 kinderen. Vooral met het idee van duurzaam leven- we willen ons plekje op deze aardbol wel doorgeven, maar that's it. Zo veel mensen zijn er al, het hoeft van ons niet meer dan dit. Met twee kindjes zijn wij zometeen meer dan gelukkig. Bovendien weten we dan ook zeker dat we beide kinderen alle aandacht kunnen geven die ze nodig hebben én het gezin financieel goed kunnen dragen ❤️

9 maanden geleden

Ik wil wel graag 3/4 kinderen lijkt mij geweldig ! Ik zou dan wel gaan minder werken of helemaal gaan stoppen met werken heb ik wel voor over !

9 maanden geleden

Ik volg even, hier precies het zelfde. Ik denk dat het nu nog vrij vroeg is om een definitieve keuze te maken. Over paar maanden kan het weer heel anders zijn. Tenminste, hier 2 kinderen met zelfde leeftijdsverschil, alleen zijn die van mij half jaartje ouder dan jouw kinderen. Vind het nu heeel anders dan toen ze pas geboren en 2.5 waren. Ik heb de keuze uitgesteld voor een paar maanden, even kijken hoe het dan aanvoelt en of het compleet voelt of niet.

9 maanden geleden

Bij ons ging het een beetje hetzelfde! Een groot gezin leek mij altijd mooi, maar kon niet met zekerheid zeggen dat ik dat echt perse zelf zou willen. Na de eerste kreeg ik meteen het verlangen voor een tweede en bij de tweede voelde het heel erg jammer dat het waarschijnlijk de laatste zou zijn. Alsof ik altijd heb gevoeld dat we drie kindjes zouden krijgen. Het voelde zeker niet incompleet, maar ik kom inderdaad ook niet overtuigend zeggen dat we compleet waren en geen verlangen meer hadden. En toen raakte ik vrij onverwacht zwanger van de derde en ik had tranen van geluk! Het bad zo moeten zijn, denk ik, want nu voelt het wél echt volledig compleet. Ook het idee dat dit de laatste keer is voelt niet zo intens, het is goed zo. En die hoge kosten als ze ouder zijn zien we dan wel weer haha. En we hebben genoeg slaapkamers voor iedereen maar ze slapen allemaal bij elkaar .. de kinderen zijn fantastisch lief en blij met elkaar, en ze moeten de aandacht nu wel wat meer verdelen en ik merk dat ze daardoor wat meer op elkaar gericht zijn geraakt, wat ik eigenlijk iets moois en liefdevols vindt. We letten er wel op dat ze ook allemaal hun portie individuele liefde krijgen, door ze regelmatig even apart mee te nemen, etc. Ik zou je gevoel volgen, je hart weet hoe het moet zijn 💫

9 maanden geleden

Hoe weet je of je gezin compleet is? Omdat je dat dan voelt... zonder twijfels. Hier dus 3 kids: 6, 3 en 3 mnd. Na de 1e wist ik dat nummer 2 zeer gewenst is. Na nummer 2 kon ik dus niet zeggen dat het compleet voelde, ook niet incompleet, maar gewoon niet overtuigend. En toen raakte ik zwanger.... nu kan ik met volle zekerheid zeggen. Het voelt goed zo. Compleet. Rust. En zelfs alle laatste eerste keren voelen goed. En geniet ik heel bewust van. Dus tja, het is echt een gevoel, geen praktische afweging op basis van voors en tegens :-)

9 maanden geleden

Ik zou de beslissing niet maken nu jullie kindje nog zo jong is en de hormonen door je lijf gieren. Mijn zus heeft 2 kinderen en beschreef laatst wel mooi hoe ze daartoe is gekomen: de keuze voor de eerste maakten ze met het hart, de tweede is eigenlijk vanzelfsprekend in hun geval en de keuze om geen derde te nemen maakten ze met hun hoofd. Wij hebben 2 kinderen (1,5 jr en 4 weken) en hebben besloten de knoop nu nog niet door te hakken over een derde. Dat komt straks als we niet meer midden in deze hormonale en vermoeide fase zitten. Ergens wel een gek gevoel dat je misschien nooit meer zwanger wordt en dat alle eerste mijlpalen (rollen, lachen etc.) ook gelijk de laatste mijlpalen kunnen zijn 😅.

9 maanden geleden

Bij ons is het ook niet dat gevoel. Mijn jongste dochter is nog maar net geboren, maar ik denk niet dat ik het gevoel van, gezin compleet, ga hebben. Desondanks weet ik wel dat we het bij 2 kinderen gaan houden. Inderdaad ivm puur praktische redenen. Bij ons is de belangrijkste, onze leeftijd. Ik weet dat dit er niet toe heeft te doen, maar voor ons is het een belangrijke. Mijn man wordt dit jaar 40. En we willen ook nog wat tijd samen hebben voor en tijdens ons pensioen. Ook inderdaad financieel gezien, en wat je schrijft over de auto, over oppassen. Het zijn allemaal dingen die voor ons mee tellen. Ook de druk die kinderen toch bij tijden op de relatie leggen speelt mee. Ik wil graag tijd voor elkaar over hebben. Maar leeftijd is de belangrijkste. Ik denk namelijk ook dat, mochten mijn man en ik elkaar eerder hebben leren kennen, en we jonger aan de eerste kinderen zijn begonnen, we er uiteindelijk meer zouden hebben gekregen. Maar nu is 2 mooi, ik heb er vrede mee dat dit het gaat blijven. Ons gezinnetje is compleet 'genoeg'.

VRIEND

9 maanden geleden

Lastig hè! Ik heb 3 kindjes, waarvan 2 bij mij (de eerste is stilgeboren). Ik vind de laatste zwangerschap wel iets pittiger (ik laat me niet beperken dus alles nog gedaan, maar de peuter kon het wel zwaar maken😅). Ik heb wel een ander gevoel nu na mijn zoontje. Na mijn dochter wist ik dat ik dit allemaal nog een keer ging doen en heb alles bewust bewaard. Nu is het anders. We vinden het mooi zo. Het is prachtig, maar 2 kinderen is ook gewoon hard werken😅! Je hebt ook 2 handen. Het gevoel van nooit meer zwanger zijn en zo’n mooie newborn in mijn handen hebben. maakt me wel een beetje emotioneel maar ik weet wel dat het goed is zo. Mijn kraamverloskundige zei dat ook na de derde dit gevoel niet weggaat, zij heeft er 3 😅.

9 maanden geleden

Hoi hoi! Als je kindje 8 weken is dan hoef je die beslissing nu ook nog niet te maken toch? Ik denk dat het heel duidelijk is als je gevoel nu nog niet zegt dat jullie compleet zijn, daar zou ik dan nu ook naar handelen. Of juist niet dus. Dus geen ingrijpende beslissingen nemen die je niet of moeilijk weer terug kunt draaien. En verder ga je het vanzelf merken! Over een tijdje krijg je wel of niet de kriebels weer, en als die er wel zijn dan zijn al die praktische zaken niet zo belangrijk. Ikzelf heb 8 kinderen, da's zeker niet heel praktisch maar wel enorm mooi en wij genieten zo van die kleintjes. Toen ik de laatste keer zwanger was heb ik mijn rijbewijs gehaald en we hebben een busje gekocht dat is omgebouwd tot geschikt voor ons hele gezin. Zo buig je je leven iedere x wel weer om tot waar het voor staat. Evengoed in hele andere situaties...

9 maanden geleden

Ook hier een combinatie van dingen, die maken dat ik denk: 2 is prachtig. Stukje gevoel dat we niet meer mensjes op de aarde zetten dan we zelf zijn. Stukje gevoel dat ik dit goed aan kan, er nu een mooie balans is voor ons allebei, dit gaat goed zeg maar (misschien is dat er ook wel met drie, maar dat weten we niet zeker en nu wel). Daarnaast ook een stukje fysiek, zwanger zijn was helemaal niet erg, geregeld ook heel bijzonder, maar ik kon ook veel niet. Ben een bezige bij en dat lukte met een dikke buik niet zoals ik gewend was. Daarnaast heb ik deze twee zonder al teveel kleerscheuren aan hun en mijn kant op de wereld gezet, soort “tel m’n zegeningen”. En als laatst stukje praktisch/financieel: we kunnen ze nu goed onderhouden en iedereen heeft voldoende ruimte in huis. Met een derde komen we een slaapkamer te kort en is de auto te klein (maar denk dat dat de minst zwaarwegende reden is hoor, er valt aan veel dingen een mouw te passen). Dus niet zozeer een gevoel “ik ben compleet”, maar een combinatie van factoren waardoor we beiden denken: prachtig zo!

9 maanden geleden

Ter aanvulling nog: we hebben wel gezegd dat we wachten met “de knip er in” tot de jongste 5 is. Als we er dan nog zo over denken, prima

9 maanden geleden

Met 2 nooit gedacht dat we compleet waren. Alleen door ernstige bekkenpijn durfde we het niet aan. Maar dat liep anders🎁. Vanaf de positieve test verliefd, hoe spannend het ook was. Niet tegen abortus, dus het was zeker een bewuste keuze. Alleen dan andersom. Praktisch is er altijd wel een mouw aan te passen dus dat moet niet in de weg staan. Evt samen op 1 kamer, verbouwen of verhuizen? Auto is krap maar gaat best. Kosten voor studie zijn wel een goed punt. We willen ze natuurlijk allemaal een goede kans bieden. Gelukkig kunnen we dat. Ik denk dat je zo’n beslissing nooit helemaal rationeel maakt, kinderen krijgen is nou eenmaal niet rationeel. Het is een gezellige drukte hier. En ik hoe ervan!

9 maanden geleden

Wat fijn om te lezen dat ik dus niet de enige ben met deze vragen. ☺️ we gaan nu inderdaad nog geen beslissing maken, een baby en peuter is voor nu even pittig genoeg. Maar wie weet ooit…….

9 maanden geleden

M'n man wilde (waarschijnlijk) geen derde meer, ik misschien nog wel. Ik begon me er net bij neer te leggen dat het goed zo was. En toen bleek ik onverwacht zwanger. Volgende week de eerste echo. Hierna gaat het sowieso klaar zijn :)

9 maanden geleden

Ik had dit gevoel ook na de 2e. Nu zwanger van nr 3 en nu wel echt het gevoel van dit is de laatste. Ik denk niet dat ik het anders had kunnen afsluiten. Wij kijken niet perse uit naar de eerste tropenjaren overigens… daar waren we net n beetje uit. Maar de wens voor een derde was te groot 😍

9 maanden geleden

Ik ben nu zwanger van de tweede en heb altijd heel sterk het gevoel gehad een gezin van 5 te gaan worden. Als het aan mijn man ligt is zijn 4 kinderen ook meer dan welkom. Maargoed, de 2e is er dus nog niet, dus wie weet hoe wij er straks in staan. qua huis hebben wij 4 slaapkamers en in de auto kunnen wel 3 kinderen op de achterbank zitten. Ook de kleding van mijn zoontje ligt allemaal nog netjes in bakken met het oog op een derde (krijgen nu een meisje) Ik denk dan, waar je 2 monden kan voeden, lukt dat ook met 3. Wij staan er financieel gezien redelijk voor, kunnen goed rondkomen en elke maand nog wat sparen en hebben verder alles voor elkaar. Denk dat dat ook wel heel belangrijke afwegingen zijn. En wie weet komt ooit nummer 4 er wel, maar dan moeten er inderdaad wel financiële middelen zijn voor een nieuwe auto en een verbouwing of een groter huis. Als ik jullie was, zou ik nu lekker even genieten van jullie kids en dan later zien hoe het voelt en of jullie beide nog steeds dat gevoel hebben van 3 kinderen ☺️

9 maanden geleden

Na de geboorte van onze 2e gaf mijn man aan dat het zo goed was. Ik had altijd de wens voor 3 kinderen. zelf thuis met 3 en het was bijna ;) altijd een gezellige boel. Altijd wel iemand om wat mee te doen of juist niks. We moeten er beide achterstaan. Maar het compleet voelen voelde ik niet. Zag ik een zwangere vrouw of baby dacht ik ohhh...ik wil nog. Uiteindelijk gaf mijn man zelf aan na een jaar dat hij toch nog een kindje wilde...ik was uiteraard in shock! Nummer 3 is inmiddels 2 en heb me vanaf zijn geboorte meteen compleet gevoeld!de kers op de taart! Een baby in mijn armen of een zwangere vrouw heb ik geen gevoel meer bij. Wij zijn klaar happy en klaar voor de volgende fase! Ik ben wel thuis dat geeft veel rust. In de auto gaat het goed. Uiteindelijk gaat de oudste lekker naar zolder. We hebben ruimte genoeg. En voor de rest komt ook alles goed. Het is maar hoe je het bekijkt. We hebben het goed. We kunnen niet alles van de wereld kopen maar ons geluk zit hem in het gezin en de kleine dingen. Ja het is wat drukker maar na het eerste jaar wordt het aanzienlijk beter. Ook ben ik heel blij met mijn bakfiets🤣 veel mensen worden altijd zo vrolijk van mijn bakfiets vol kinderen.

9 maanden geleden

Reactie op Dodoo

Hoe weet je of je gezin compleet is? Omdat je dat dan voelt... zonder twijf ...
Precies dit 💓

9 maanden geleden

Ik ben nu zwanger van de 3de en dat is hoogstwaarschijnlijk ook de aller laatste. Bij 4 kinderen zie ik juist allerlei praktische bezwaren (past bijvoorbeeld niet in een reguliere auto) die ik zelf nog niet zie bij 3 kinderen. Maar dat kan natuurlijk heel persoons- en situatiegebonden zijn. We hebben de keuze voor een 3de pas gemaakt toen de 2de een jaar oud was. Die eerste weken na de bevalling (via een spoedkeizersnede) wilde ik juist absoluut geen 3de kindje. Moest er niet aan denken 😅 De keuze voor een sterilisatie maken we pas als de jongste op de basisschool zit. Ik voel nu in mijn hart en hoofd dat 3 kinderen voor ons perfect is, maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Ps. Wij zitten gelukkig in een positie dat de keuze voor een 3de kind financieel ook haalbaar is. Dat maakte de keuze natuurlijk ook makkelijker. Al zeggen we natuurlijk weleens gekscherend tegen elkaar dat alleen ons lievelingskind mag studeren 😉