17 Reacties

2 maanden geleden

Hej ja mijn zoontje praat ook nog niet goed . Hij wordt bijna 3. Gebruikt jouw kind gebaren zoald wijzen ? Dat hij zoveel begrijpt is super belangrijk, taalbegrip is bij mijn zoontje ook een aandachtspunt. Hanen programma is super goede cursus om te volgen. Je kan daar een doorverwijzing voor vragen bij het CB . Succes ( groetjes

2 maanden geleden

Reactie op marretje84

Hej ja mijn zoontje praat ook nog niet goed . Hij wordt bijna 3. Gebruikt ...
Heee! Oh wat vervelend! Ja hij wijst de hele dag door naar alles. Op die manier krijgt hij ook veel voor elkaar waardoor hij al helemaal niet de behoefte voelt om te praten naar mijn idee. Ja zijn taalbegrip lijkt mij heel erg goed gezien hij zoveel begrijpt! De logopediste gaat binnenkort ook een taal begrip test doen. Oh daar heb ik nog nooit van gehoor. Ik ga daar is naar kijken bedankt!

2 maanden geleden

Als hij alles wel begrijpt en er zelf geen last van heeft (bijv frustratie) dan lekker z'n ding laten doen. Bij onze zoon begon ik me net zorgen te maken en een maand later ging ie met 2jr6mnd ineens los qua taal. Kleine zinnetjes meteen. Nu zo'n drie maanden verder hele zinnen inclusief voltooid deelwoord e.d. Elk kind z'n eigen tempo. Die van jou heeft vast andere kwaliteiten die leeftijdsgenootjes nog niet beheersen;)

2 maanden geleden

Reactie op EK123

Heee! Oh wat vervelend! Ja hij wijst de hele dag door naar alles. Op die ma ...
Komt echt wel goed als ik het zo hoor !

2 maanden geleden

Ik ben zelf logopedist en als ik je verhaal zo hoor maak ik me nog niet zo heel veel zorgen. Met zoveel oorontstekingen is het vrij logisch dat hij achterloopt. Wat voor adviezen heeft je eigen logopedist gegeven? Alle voorwaarden lijken goed aanwezig, ik zou als logopedist zijnde je zoontje in de gaten houden qua ontwikkeling tot een jaar of 3. Als het dan nog hetzelfde is zou ik me iets meer zorgen maken. En die Hanen-cursus zou ik in overleg doen met je eigen logopedist. Want die wordt vaak gegeven door logopedisten dus sowieso fijn als er dan overleg is. En waarschijnlijk zitten de componenten uit de cursus ook al in de behandeling, dus echt goed om te overleggen.

2 maanden geleden

Reactie op Logootje

Ik ben zelf logopedist en als ik je verhaal zo hoor maak ik me nog niet zo ...
Het is ook vaak door de lange wachtlijsten bij logopedisten dat ter overbrugging het hanen programma erg nuttig is om te volgen. Zo hebben wij de cursus gevolgd en kunnen we pas na de zomer terecht bij logopedie

2 maanden geleden

Reactie op marretje84

Het is ook vaak door de lange wachtlijsten bij logopedisten dat ter overbru ...
Ja in die volgorde snap ik hem inderdaad! Dat zou ik ook adviseren. Maar als je al in behandeling bent bij een logopedist zou ik het eerst overleggen.

2 maanden geleden

Reactie op Rissje89

Als hij alles wel begrijpt en er zelf geen last van heeft (bijv frustratie) ...
Ik wou dit ook net zeggen, alles op zijn tijd.

2 maanden geleden

Mijn kind praatte ook niet ivm.ooronstekingen en heeft hierdoor de helft minder gehoord. Sinds een maand of 4 praat hij de oren van mijn hoofd af en loopt hij ook in met de andere kindjes. Geen zorgen maken het komt allemaal vanzelf.

2 maanden geleden

Heel veel voorlezen. Ik weet het natuurlijk niet 100% zeker maar ik ken geen driejarigen die zo goed praten als mijn dochter en ik lees iedere dag voor. Soms 1 boekje, soms wel een stuk of 5. Of een heel Dikkie dik boek (ze krijgt er vaak geen genoeg van en ik vind het leuk 😊).

2 maanden geleden

Overigens had ik zelf veel oorontstekingen als kind en was ik ruim 3 voor ik een beetje ging praten. Het is ruimschoots goed gekomen.

2 maanden geleden

Geen ervaring hier, maar hebben jullie er wel eens over nagedacht om gebaren te introduceren? In elk geval voor een aantal dagelijkse zaken waardoor hij zich wat beter kan uiten? Kan zijn dat dit veel frustratie scheelt en uit onderzoek blijkt dat dit de spraakontwikkeling ondersteunt.

2 maanden geleden

Reactie op MMHB

Geen ervaring hier, maar hebben jullie er wel eens over nagedacht om gebare ...
Dit heb ik ook gedaan, dat kan ik ook goed vanwege mijn werk dus maakt het makkelijk. Maar wat was het fijn voor hem dat hij eindelijk begrepen werd!

2 maanden geleden

Wat vervelend dat het veel frustratie geeft voor hem dat hij zich niet goed duidelijk kan maken. Zou gebarentaal daar nog iets bij kunnen helpen? Misschien kun je die van de belangrijkste dingen, die het meeste frustratie geven, opzoeken en die gaan gebruiken naast de gesproken tekst.

2 maanden geleden

Reactie op Puve

Dit heb ik ook gedaan, dat kan ik ook goed vanwege mijn werk dus maakt het ...
En daar bedoel ik mee dat ik dus veel van wat ik zei ondersteunde met gebaren, bv ‘wil je een boterham’ en dan het gebaar voor boterham. Zo ook met melk, maar ook de dieren en zo. Alledaagse dingen.

2 maanden geleden

Niet dezelfde ervaring met mijn kinderen maar weet wel van mn moeder dat mn broertje vroeger hetzelfde heeft gehad en de buisjes uiteindelijk heel goed hebben geholpen. Alleen dat het wel even kan duren voor hij echt de stappen gaat maken om die “achterstand” van de eerste jaren niet goed kunnen horen en dus ook spraak ontwikkelen in te halen. Wat schijnt te kunnen helpen is door hem wat gebaren te leren waarmee hij zich kenbaar kan maken en hem vragen te laten zien aan jullie wat hij wilt. Misschien lukt het nog niet goed in spraak maar kan hij het al wel goed in gebaren of aanwijzen/jullie ergens mee naartoe leiden? Bijv als hij wilt drinken of eten door naar de keuken of evt voorraadkast te lopen met jullie. Is een suggestie niet 100% zeker of het werkt en helpt maar misschien het proberen waard.

2 maanden geleden

Ons zoontje praat ook nog niet zo goed maar begrijpt wel alles. Het CB gaf aan dat hij daardoor ook niet veel noodzaak voelt om meer te praten, hij snapt het toch allemaal wel. Ze gaf als tip om dingen meer te benoemen met enkele woorden. Dus dat je alleen stoel zegt bijv ipv een zin.