16 Reacties

2 jaar geleden

Ik zou het met je gynaecoloog overleggenZ ik hoor hier veel verschillende verhalen over. Ik zat in een fertiliteitstraject en kreeg toen een afwijkend uitstrijkje. Pap3a1. Ze hebben toen naar mijn baarmoederhals gekeken en wilden afwachten of mijn lichaam het zelf op zou ruimen. Ik mocht in die tijd gewoon doorgaan met proberen zwanger te worden en moest een half jaar later weer een uitstrijkje laten maken. Deze was toen verslechterd, waardoor ik een lisexcisie heb ondergaan. Volgens mijn gynaecoloog mocht ik gewoon doorgaan met het fertiliteitstraject alleen een paar weken na de lisexcisie mag je geen seks hebben. Uiteindelijk ben ik de maand van de lisexcisie zwanger geraakt (eisprong drie dagen voor de ingreep). Ik kwam er dus pas achter anderhalve week na de lisexcisie. Gynaecoloog zei wel dat als je zwanger bent en je moet dan een lisexcisie, ze wachten tot je in het tweede trimester zit, in verband met een verhoogde kans op miskraam tijdens het eerste trimester. Maar ik hoor ook wel dat er gynaecologen zijn die zeggen dat je moet wachten tot je uitstrijkje goed is.

2 jaar geleden

Hoi Rachelle Ik ben 3 jaar geleden met het traject begonnen , alleen en had toen pap 3 en cin 2 (2/3 van de cellen waren niet goed ) omdat het niet schadelijk is voor ons op dat moment , mocht ik gewoon starten. Ik ben wel daarvoor gestopt met roken en pap3 veranderde al snel in pap 2. Dus zo snel mogelijk stoppen , vooral als jij moeder wilt worden !! Na 3 jaar heb ik nu pap 1 en nog wel steeds HPV . Maar je kunt altijd overleggen met de gynaecoloog, die weten het toch het beste . Hopelijk heb je wat aan mijn antwoord?!😄

2 jaar geleden

Hoi, Ik had pap3a2 matig afwijkende cellen, cin 1/2. Ik zou eigenlijk in augustus weer voor controle moeten, maar ben sinds mei zwanger. Ik hoefde me er geen zorgen over te maken zei de gynaecoloog en 6 weken na de bevalling langskomen voor controle/uitstrijkje. Stoppen met roken zal vast al helpen :)

2 jaar geleden

Hoi, Mijn werk is het kijken naar uitstrijkjes dus ik kan je vragen wel beantwoorden. Je mag gewoon zwanger raken met een afwijking. Het enige is als je een hoge afwijking hebt dat je die wel graag wilt weghalen aangezien dat snel baarmoederhalskanker kan worden, en dat doen ze niet graag tijdens een zwangerschap. Jouw afwijking is zo laag dat ze daar niks mee doen, en meestal ruimt je lichaam een pap 2 wel zelf op en zo niet duurt het echt wel een paar jaar voordat het veel erger is. Dus in jouw geval zou ik me niet druk maken en gewoon lekker gaan beginnen. En roken maakt een uitstrijkje niet beter of slechter. Mocht je nog vragen hebben mag je ze altijd stellen 😊

VRIEND

2 jaar geleden

Hoihoi, ik had augustus 2019 pap3b cin1 na biopten. Moest toen half jaar later weer uitstrijkje doen en moest mijn wens echt uitstellen van mijn gynaecoloog. Maart 2020 uitstrijkje en weer biopten en had ik pap4 cin3. Heb toen een lysexcisie ondergaan, gestopt met roken en oktober 2020 weer uitstrijkje, had toen pap1 maar nog wel hpv. Maar we mochten wel zwanger worden 🥰. Als je het zeker wil weten gewoon even bellen. Succes 🥰

2 jaar geleden

Reactie op Daphnevm

Hoi, Mijn werk is het kijken naar uitstrijkjes dus ik kan je vragen wel be ...
Zou dan wel goed informeren, als je de vragen van TS beantwoordt... "Roken verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker. Dit komt waarschijnlijk doordat roken ervoor zorgt dat het afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor ruimt het lichaam een HPV-infectie minder goed of niet op. Als je stopt met roken, verbetert je afweer en heb je minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen." Bron: https://www.kanker.nl/kankersoorten/baarmoederhalskanker/algemeen/hpv-en-baarmoederhalskanker

2 jaar geleden

Zou dan wel goed informeren, als je de vragen van TS beantwoordt... "Roken ...
Het is algemeen bekend dat roken sowieso niet goed voor je is. Tuurlijk verminderd het je afweer maar andere dingen doen dat ook zoals ongezond eten bijvoorbeeld. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus en er zijn verschillende types, de ene agressiever als de ander en hoe goed je afweer ook is die ruimt het lichaam meestal niet op of je nou rookt of niet. Dus om te zeggen dat roken de kans op baarmoederhalskanker vergroot, tuurlijk kan het maar heel veel factoren spelen mee, en je kan even goed baarmoederhalskanker krijgen zonder te roken.

2 jaar geleden

Even met je gynaecoloog overleggen. Onder invloed van hormonen kan je PAP inderdaad erger worden, heb ik mij laten vertellen. Ik heb 3 jaar lang HPV + PAP 2 gehad met CIN1/2. Uiteindelijk na een lisexcisie HPV vrij en PAP 1. We zijn pas na het goede uitstrijkje aan onze kinderwens gestart. Stop in ieder geval zsm met roken en verhoog je weerstand, want HPV bestrijden is een stuk lastiger als je rookt.

2 jaar geleden

Onder invloed van *zwangerschapshormonen moet het zijn ;-)

2 jaar geleden

Van mijn gynaecoloog heb ik met pap 3b zelfs groen licht gekregen (kwam van 4 af). Binnen 1 maand zwanger en 12 weken na mijn bevalling gelijk een controle om te zien hoe het er voor staat! Advies; bel voor een afspraak en overleg.

2 jaar geleden

Hoi lieve meiden, ik heb vanmorgen de kliniek gebeld. Ze adviseerde mij toch even een uitstrijkje te laten maken voordat ik begin met inseminatie. Ik heb de gynaecoloog erna gelijk gebeld. In principe willen ze niet al eerder testen omdat er een grote kans is dat het of nog pap 2 is, of dat het weg is. Toen ik verteld dat de kliniek het mij toch adviseerde mag ik toch komen voor een uitstrijkje. Wel pas in februari (een maand voordat ik mij laten insemineren) maar gelukkig wordt het toch gedaan 🙏 bedankt voor jullie reacties!

VRIEND

2 jaar geleden

Ik wil je veel succes en geluk wensen ✨❤️

2 jaar geleden

Ik heb een vraag over hpv ik kreeg vandaag te horen dat ik besmet bent met hpv (hoge waarde 16) virus wat kan lijden tot baarmoederhals kanker. Kan mijn huidige partner mij steeds blijven besmetten met Hpv ?

2 jaar geleden

Reactie op cnv

Ik heb een vraag over hpv ik kreeg vandaag te horen dat ik besmet bent met ...
Ik denk het wel.. mij adviseerde ze om geen gemeenschap meer te hebben. Ik ben hier zelf ook wel benieuwd naar!

2 jaar geleden

Reactie op cnv

Ik heb een vraag over hpv ik kreeg vandaag te horen dat ik besmet bent met ...
Net als elk ander virus maak je hier antistoffen tegen. Als je lichaam het virus eenmaal heeft opgeruimd en je word opnieuw besmet met hetzelfde virus ruimt je lichaam het meestal gelijk op. Helaas is type 16 wel een gemene waar dit meestal wat moeilijker gaat. Het duurt dan ook echt wel een tijdje voordat je lichaam type 16 heeft opgeruimd, dus ik zou zeggen volg het advies van je gynaecoloog echt goed op, zodat als je een afwijking krijgt je hier optijd bij bent. Je mag gewoon seks hebben, het lichaam van je partner ruimt het virus zelf ook op dus tegen die tijd dat jij geen hpv 16 meer hebt, heeft je partner het ook niet meer. Moet er wel bij zeggen dat je altijd nog besmet kan raken met een andere type hpv.