21 Reacties

4 jaar geleden

Hoi, Wij zijn meteen naar belgie gaan, dus kan niet vergelijken met de zorg in nederland. Het enigste wat ik kan zeggen is dat het sneller gaat over het algemeen. Minder tot geen wachttijden en ze doen meer (voor) onderzoeken. Tevens doen ze in belgie veel vaker of zelfs bijna standaard werken met dag 5 embryo”s ipv dag 3 bij ivf/ icsi. Het ligt er aan waar je gaat natuurlijk, wij gaan naar genk, dat is voor ons het kortste bij qua reisafstand. Ik noem daar de fertiliteitsafdeling een baby- fabriek. Ze helpen heeeeel veel stellen tegelijk. Minder persoonlijk, wel “snelle” zorg. Als je een ziekenhuis kiest waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft krijg je alles gewoon vergoed zoals in Nederland. Maar bel voor de zekerheid even met de verzekering. Dat is de info die ik je van mijn kant kan meegeven.

4 jaar geleden

UZ Brussel in Jette heeft een top fertiliteitsafdeling hoor ik van klanten (in het kapsalon) Zelf geen ervaring mee maar eens horen kan geen kwaad denk ik dan... Succes❤

4 jaar geleden

UZ Jette is inderdaad een top ziekenhuis. In België geldt: als het in Jette niet lukt, lukt het nergens. International komen er ook veel koppels naartoe als laatste redmiddel. Bij mij persoonlijk hebben ze een experimentele test gedaan en hieruit kwam het probleem naar voor. Toen ze hierop werkten was ik de eerste poging zwanger (was een miskraam), de tweede is onze zoon en de derde kan elk moment geboren worden. We hebben uiteraard ook heel veel geluk gehad, maar de kennis en expertise van Jette heeft hier enorm aan bijgedragen. Jette is wel heel koel en klinisch. Een bloedafname is zoals naar de slager gaan: een grote wachtzaal met nummertjes die ze afroepen. Je ziet 1 keer een dokter bij de intake en verdere communicatie gebeurt via een contact center (zij geven uiteraard de instructies door van de dokter). Heel onpersoonlijk dus, daar moet je mee om kunnen.

4 jaar geleden

Als je in Jette loopt kan je trouwens ook een deel van je traject doen in je eigen ziekenhuis zoals bloedafname. Wij deden IVF en moesten in principe enkel naar Jette voor de pick-up en transfer.

4 jaar geleden

Oooh, en de wachttijd om te starten is enkele maanden. Maar eens je in het traject zit doen ze er goed aan door. Dan missen ze geen cyclus.

4 jaar geleden

Naar hoe het traject verloopt hebben ze ook wel hun 'regeltjes' natuurlijk. Maar ze gaan niet eindeloos hetzelfde proberen en variëren. Je hebt ook de kans voor inspraak, al moet je wel wat moeite doen om een arts te pakken te krijgen (dit slaat dan op het onpersoonlijke van het traject waar ik in een vorige post over sprak). Financieel heb ik geen idee hoe het zit, maar gezien Jette veel werkt met internationale patiënten hebben zij een dienst speciaal voor buitenlanders. Dit slaat op informatie (dus zeker naar verzekeringen toe), maar gaat zelfs tot tolken en helpen in de zoektocht naar accomodatie. Die laatste 2 zaken zijn gelukkig geen vereiste als je uit Nederland komt.

4 jaar geleden

Wij zijn enkele jaren geleden overgestapt. Na 7 jaar IUI en ICSI in NL overgestapt naar UZ Gent. Daar vonden ze direct een oorzaak (nav genetisch onderzoek). Vervolgens in België PGD gedaan en na de eerste terugplaatsing zwanger. Onze zorgverzekeraar heeft een contract met dat ziekenhuis dus alles werd vergoed.

4 jaar geleden

Misschien is een ander zhuis in ned ook een optie? Heb ook veel verschillende verhalen daarover gehoord en het scheelt denk ik heel erg per zhuis of je je gehoord en gezien voelt. Zelf heel blij met zhuis waar ik ivf heb gedaan, en wel in nederland. ( terwijl ik van een zhuis 10 km verderop hele andere verhalen hoorde van vriendinnen).

4 jaar geleden

Tijdens de 6e IUI poging zijn we naar Brussel gegaan voor een consult. Duurde een aantal weken voordat we daadwerkelijk op gesprek konden. We hebben het als zeer prettig ervaren. De gynaecoloog nam goed de tijd om alles door te nemen. Wij twijfelde vooral of ze het in NL wel goed en secuur hebben gedaan, omdat ze een standaard procedure doorlopen bij ieder stel. De arts in België beaamde dat, maar gaf aan dat het keurig is gedaan. Wat zij anders hadden gedaan, was na 3 pogingen IUI overstappen naar IVF, omdat 1 eileider niet doorgankelijk was bij het hsg onderzoek. We hebben afgesproken eerst IVF in NL te proberen. Als dit niet aan zou slaan, dan teruggaan naar België. De bloedonderzoeken zouden in NL gedaan worden, wat het reizen minder maakt. Wat ik ook goed vond is dat zij IVF en ICSi combineren. Dit doet NL niet. In de wachtmaand op IVF spontaan zwanger geworden… Dus zo zie je maar weer :).

4 jaar geleden

Oja en bij mijn zorgverzekering (ditzo) kon ik een aanvraag doen om dit traject vergoed te krijgen in het buitenland. Je zou even bij je eigen verzekering kunnen informeren of dit daar ook het geval is.

4 jaar geleden

Ben in behandeling geweest in het CRG van Jette. Staat enorm hoog aangeschreven binnen Europa. Vaak NL stellen. Verzekering weet ik niet hoe dat zit. Ik weet wel dat buitenlanders alles onmiddellijk moeten betalen.

4 jaar geleden

Heb je ook al 8 rondes OI gehad? Vind dat ze daar best lang mee doorgaan. Heb je verder wel al eens een HSG onderzoek gehad? En heeft je vriend zijn zaad laten onderzoeken? Misschien kun je naar een ander ziekenhuis in NL ?

4 jaar geleden

Ik weet niet waar je woont, maar wij zijn in Elsendorp bij een privé kliniek geweest. Dit is gewoon volledig vergoed door de verzekering en daar ben je een mens en geen nummertje zoals in het ziekenhuis. Wij hebben uiteindelijk een minder zwaar traject hoeven doorstaan, maar een super goed gevoel bij gehad en de wachttijden waren niet lang. Wij konden al snel terecht en had alleen doorverwijzing huisarts nodig, dus die heb ik gewoon gezegd dat ze mij die moesten maken, want had zelf al een afspraak gemaakt bij de kliniek.. 😂 Als deze er niet was geweest, hadden wij ook naar Genk gegaan. Helaas had ik ook met de ziekenhuizen hier dat ze niet echt mee willen werken of denken en je van kastje naar de muur sturen.. Een goed plan dus om verder te kijken naar andere plekken om heen te gaan.. Heel veel succes!! 🍀🍀

4 jaar geleden

Dankjewel voor al jullie reacties! Lees en hoor ook hele goede verhalen over Jette. Hoe vaak ben je uiteindelijk daar per cyclus? Wij wonen in Rotterdam en is best een rit. Nu moet ik vaak 4 of 5x per cyclus terugkomen. En kunnen bepaalde onderzoeken gewoon in NL? Wij zijn ook verzekerd bij Ditzo en zag inderdaad bij de goede keuze variant (Iig waar je vrije keus hebt) dat Jette wordt vergoed (naar NL maatstaven). Wij hebben dit jaar echter die andere variant omdat alle ziekenhuizen in Rotterdam daaronder waren gecontracteerd. Ga dat wel aanpassen in december… Verder inderdaad 8x OI. 4x clomid en 4x fsh, pregnyl, Utrogestan. De hele mikmak. Nog geen HSG onderzoek gehad. Wanneer zouden ze dat overwegen? Wij lopen nu trouwens in t IJsselland ziekenhuis. Dat is gekomen doordat ik destijds een verzekering had waar ik alleen daar heen mocht (had t niet gecheckt tussendoor en woonde daar vroeger vlakbij). Nu is mijn eigen arts wel erg prettig en was ik bang als ik zou overstappen dat ik dan helemaal opnieuw moest beginnen. En dan bedoel ik dat die arts toch andere inzichten had en ik nog langer OI moest doen of iets dergelijks. Waarschijnlijk had het niet uitgemaakt.. Maar dat is achteraf.

4 jaar geleden

Dankjewel voor al jullie reacties! Lees en hoor ook hele goede verhalen ove ...
Je kan ervoor kiezen om alle onderzoeken (bloednames en echo's) extern te doen. Dan zou je alleen voor de afspraken met de behandelende arts, de pickups en terugplaatsingen de verplaatsing moeten doen naar Jette. Dat valt best mee dan...

4 jaar geleden

Wij zijn zelf onder behandeling geweest van de fertiliteitskliniek in Hengelo. Dit als zeer fijn ervaren. De artsen werken veelal namelijk ook in de omliggende ziekenhuizen. Daarnaast hebben we meerdere jaren in België gewoond. De zorg is daar prima, maar je moet veel voorschieten, financieel. Verkijk je daar niet op en laat je goed informeren door de verzekeraar. Wij hadden een Belgische verzekering en toch moesten we vrij veel zelf betalen en kregen het dan terug (zelfs wel eens contact op het kantoor 😂). Hopelijk komt jullie wens snel in vervulling!

4 jaar geleden

Reactie op Chantal2019

Wij zijn zelf onder behandeling geweest van de fertiliteitskliniek in Henge ...
Contact is natuurlijk contant. Onze IUI baby ligt nu op mijn arm te snurken 🙈 typt lastig!

4 jaar geleden

In België zijn ze wel meer van vooraf testen, bloed, evt mri scan, eerst alles in kaart brengen voordat we ook maar gaan starten met een behandeling. Zelf zijn we bij een Nederlandse arts geweest die in België woont en haar praktijk heeft. Zij werkt samen met het ziekenhuis in Leuven. Bij mij zelf is er veel naar voren gekomen, wat in NL niet was opgemerkt. Ze heet Marion Valkenburg. Mijn zorgverzekering dekte wel de ivf. Dit moet je wel met veel papierwerk aanvragen. De afspraken bij haar a 250,- werden niet vergoed. Zelf had ik een operatie nodig, wat niet geheel vergoed werd. Omdat nl dit niet nodig vond. De operatie is uiteindelijk anders beschreven en een gedeelte werd vergoed. Reiskosten kan je bij de belastingdienst weer indienen. Even bijhouden in een excel bestand. Uiteindelijk heeft het mij veel opgeleverd, maar het heeft ook veel gekost. Geld, tijd, energie. Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van jullie persoonlijke situatie of België een meerwaarde gaat geven. Ondanks dat er bij mij wel dingen naar boven zijn gekomen, zijn wij altijd ' onverklaarbaar onvruchtbaar ' bestempeld. Is er echt een specifiek ' probleem ' en voel je je niet gehoord in NL dan heeft België wel een meerwaarde. Daarin geef ik je vriend zeker gelijk. Heb je of jullie niks. Laat dan je hormonen eens binnenste buiten keren en niet in een ziekenhuis. In NL is het toch wel een beetje zo, dat als je met bloedprikken net overal tussen de waardes invalt dam zit je goed, maar er wordt niet echt verder gekeken. Stel dat je ene waarde net tegen de lage kant zit en een andere waarde weer hoger, dan zit je misschien ook net niet lekker. Hebben jullie niks, zoek t dan in je hormoonwaardes en zoek daarna een ander zhuis in NL waar je je wel goed bij voelt. Heb je wel wat , ga naar België voor de extra onderzoeken. Lang verhaal, maar succes !

4 jaar geleden

Oh en wat ik me nog kan herinneren is dat je wel veel zelf moet voorschieten en daarna declareren in NL. De afspraken, bloedprikken, medicatie, apotheek, eerst betalen!

4 jaar geleden

Ik ben ook naar België gegaan na een mislukte ivf ronde icm Endometriose. Ik heb in Leuven een grote operatie gehad en was daarna meteen in 1x zwanger. Dit is een zeeeeer korte samenvatting van ons traject. Maar zoals je zult begrijpen zweer ik bij behandeling in België. Ze doen zeer uitgebreid onderzoek, humane behandeling, gaan uit van de eigen ervaringen en niet alleen maar evidence based. Ik heb vooraf een kostenberaming gekregen, goedkeuring gevraagd aan mijn zorgverzekeraar en nooit een euro voor hoeven schieten.