8 Reacties

één maand geleden

Haar zelf appen ipv haar man?

één maand geleden

Je bent dus collega's van elkaar begrijp ik? Vind het vrij heftig na 1 week al langs willen komen🤣 Ik weet het niet van afgaanse mensen maar ik weet dat kraamvisite in veel andere culturen geen ding is dus wie weet doen ze er wel helemaal niet aan. Ik zou haar over 2 a 3 weken zelf even appen hoe het gaat en of ze het leuk vin als je op visite kom

één maand geleden

Hoi! Wat lief dat je langs wilt gaan. Zijn ze kort in NL of hier opgegroeid en voldoende geintegreerd? Ik ken de Afghaanse cultuur niet heel goed, maar wel de Arabische cultuur en Islam. Daar is het normaal én gewenst dat je langs komt na de geboorte. En bovendien: ongewenst dat jij (als vrouw) met haar man appt. Zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Uit respect voor zijn vrouw (en jou) zal hij je niet antwoorden. Ik zou binnenkort gewoon langsgaan. Als je dat lastig vindt, kun je haar zelf vooraf even appen of bellen. Overigens geldt voor de vrouwen uit arabische cultuur dat zij kraamvisite waarderen en ook verwachten. Wat ze niet begrijpen is het Nederlandse concept dat de kraamvrouw (of haar partner) mensen moet uitnodigen voordat ze mogen komen. Ze snappen dus ook vaak niet ‘waar het bezoek blijft’ in Nederland na de geboorte. Ik heb veel gewerkt met Arabische statushouders, bovenstaande geldt dus wel vooral voor mensen die elders zijn opgegroeid en naar NL zijn gekomen. Als jouw Afghaanse collega of vriendin in NL is opgegroeid dan zal ze de Nederlandse gewoonten (incl het uitnodigen) rondom kraambezoek vast goed kennen en toepassen bij Nederlanders :)

één maand geleden

Reactie op Ann02

Hoi! Wat lief dat je langs wilt gaan. Zijn ze kort in NL of hier opgegroeid ...
Lang verhaal, haha. Ik zag net in je openingsbericht dat je het nog over geloof had. Zijn ze islamitisch? Dan geldt dat zij een rustperiode van 40 dagen voor zichzelf mag aanhouden. In de praktijk betekent dat vooral dat ze ontheven is van religieuze verplichtingen en aangemoedigd wordt niet te werken. Ze mag wel bezoek ontvangen. Normaliter komen vrouwen om haar heen dan ook langs om haar huishouden e.d. over te nemen :)

één maand geleden

Wat ontzettend lief en attent dat je zo rekening wilt houden met haar 🥹❤️ ik heb wel ervaring met de Afghaanse cultuur maar toch is dit een vraag die wij niet met zekerheid voor je kunnen beantwoorden. Het is namelijk zo dat zelfs binnen een bepaalde cultuur, de gebruiken toch nog heel verschillend kunnen zijn per gezin. Het ene gezin is erg traditioneel terwijl het ander gezin veel meer verwesterd is bijvoorbeeld 😜 Zomaar op de stoep staan zou ik sowieso niet doen. Ze zullen vanuit gastvrijheid waarschijnlijk wel zegen dat je altijd welkom bent maar toch is dat is meer iets voor naaste familie om daadwerkelijk te doen. Stel dat zij net slaapt en dat haar man opendoet dan is dat voor hem waarschijnlijk erg ongemakkelijk. In de Afghaanse cultuur is het namelijk niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen zich met elkaar mengen. Ik zou als ik jou was contact met haar zelf opnemen en aangeven dat je graag langs zou willen komen als zij dat ziet zitten. Dat is helemaal niet gek en daarmee toon je op een gepaste manier je interesse. Dan is het aan haar om te laten weten hoe of wat ze fijn vind daarin 😊

één maand geleden

Je bent haar baas? Is ze je schoonmaakster gezien ze tijdens je kraamweek kwam werken? Ik zou de afstand zeker bewaren. Zij kwam niet naar je thuis op kraamvisite, maar gewoon naar haar werk. Lijkt me niet gepast om als werkgever zomaar "zonder reden" zo kort na haar bevalling naar haar toe te gaan?

één maand geleden

Dank voor jullie reacties, hier kan ik zeker wat mee. Al sinds zij voor ons werkt verloopt het contact via haar man, omdat hij al 20 jaar in nl is en zij veel korter, waardoor haar Nederlands niet toereikend is voor app/telefooncontact (face to face gaat beter). Onze situatie is zo dat wij aanpalend aan het bedrijf wonen dus toevalligerwijs is ze wel bij ons thuis geweest in de kraamweek, met cadeaus. Maar wel omdat ze moest werken, als ze vrij was geweest die week dan was ze misschien niet gekomen? Goed om te weten dat kraambezoek waarschijnlijk wel ‘verwacht’ wordt, en dat we dus waarschijnlijk niet spontaan worden uitgenodigd. Ik zal dan eens aan ze vragen wanneer het uit zou komen dat ik langskom 🙂 Dank voor jullie advies!