31 Reacties

vorig jaar

Voor je bevalling melk produceren zegt helemaal niets over je productie als je kindje geboren is. Nu kolven werkt dus ook niet om alvast de productie op te starten. Antenaal kolven heeft als doel om wat colostrum op vooraad te hebben voor als je kindje bijgevoed moet worden.

vorig jaar

Volgens mij valt dit een beetje in de categorie 'baat het niet dan schaadt het niet'. Er is geen garantie dat als je voor de bevalling al kolft, borstvoeding geven lukt. En andersom is het ook prima mogelijk om borstvoeding te geven zonder vooraf te kolven. Dus er is geen foute keuze: kies vooral wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Ik geef nu voor de 3de keer borstvoeding, heb nooit antenataal gekolfd en geen problemen gehad. Hoop dat je snel je kleintje in je armen hebt én de borstvoeding goed op gang komt.

vorig jaar

Jammer dat de informatie over borstvoeding en alles wat erbij hoort altijd zo verouderd is of niet up to date 🥲 Indien je geen medische reden hebt waarbij het wenselijk is dat je colostrum op voorraad hebt, moet je echt niet voor je bevalling gaan kolven. Wanneer je diabetes hebt, een veelste licht baby’tje etc, kan dit in overleg met de gynaecoloog wel. Maar zomaar beginnen kolven voor je bevalling zou je niet moeten doen. Het helpt niet voor je productie en brengt het natuurlijke proces alleen maar in de war (want er is nog geen baby)

vorig jaar

Echt zo fijn dat jullie zo snel reageren. Ik vind het ook lastig om er iets over te vinden op internet inderdaad, vandaar dat ik het op het forum plaats. Wat ik uit jullie antwoorden begrijp is dat ik me er niet druk om hoef te maken als ik nu nog geen productie heb want dat zegt niets over het feit dat borstvoeding straks niet zo lukken als het kindje geboren is. En dat het niet nodig is om nu te gaan kolven om iets op gang te brengen, wat dat heeft eigenlijk niet zoveel zin en er is geen medische reden voor. Vorige keer is het zonder moeite op gang gekomen, dat zal dan nu niet per se heel anders zijn ineens?

vorig jaar

Je melkproductie komt pas op gang nadatje placenta geboren is. Dus prima om nu te doen, maar je brengt je colostrumlekkage wat op gang maar niet je melkproductie. Het gaat echt om druppels zou niet teveel verwachten

vorig jaar

Jammer dat de informatie over borstvoeding en alles wat erbij hoort altijd ...
Waar heb je de e informatie vandaan? Van zowel de verloskundige als de lactatiekundige kan ik gewoon al kolven. Ik heb geen medische indicatie, zoals jij die noemt, alleen de vorige keer moeten bijvoeden en wil dat liever met eigen melk (als het lukt).

vorig jaar

Waar heb je de e informatie vandaan? Van zowel de verloskundige als de lact ...
Ook verloskundige en lactatiedeskundige kunnen werken met verouderde informatie. Ik heb de bron niet meer zomaar bij de hand, tijdje geleden dat ik daar naar gekeken heb. Denk dat je het vast wel ergens kan vinden als je zoekt

vorig jaar

Ook verloskundige en lactatiedeskundige kunnen werken met verouderde inform ...
Wat jij schrijft daar staat Teddy Roorda ook achter en die heb ik wel hoog zitten

vorig jaar

Ook verloskundige en lactatiedeskundige kunnen werken met verouderde inform ...
Dat snap ik, al verwacht ik wel dat professionals op de hoogte zijn van de nieuwste informatie. Maar goed, ik ga iig af op het advies wat ik heb gekregen.

vorig jaar

Wat Teddy Roorda zegt is dat het in een ‘normale’ zwangerschap, .zonder medische indicatie, geen meerwaarde zou hebben om voor de bevalling colostrum te kolven. Zij zegt dat je in dat geval met veelvuldig aanleggen en huid op huid na de bevalling in de meeste gevallen een goede productie op gang kan brengen. Er zijn ook experts die zeggen doe het vooral wel. Zeker in deze tijd waarin veel vrouwen in het ziekenhuis bevallen en er vaker sprake is van medisch ingrijpen, waardoor hormonale processen verstoord kunnen worden. Of de baby wellicht last heeft van medicatie oid waarna aanhappen lastiger wordt. In zulke gevallen zal het ziekenhuis snel aandringen op bijvoeden met poedermelk. Als je dus al je eigen colostrum bij hebt, kun die die aan de baby geven door middel van finger feeding of een lepeltje. Zelf had ik een superfijne zwangerschap en ongecompliceerde thuisbevalling. Ik had wel voor de bevalling gekolfd en dat was niet voor niks. Mijn zoontje was aan de kleine kant en had moeite met aanhappen. Met dank aan mijn gekolfde colostrum hoefden we niet naar het ziekenhuis voor bloedtesten.

vorig jaar

Reactie op Danique70

Wat Teddy Roorda zegt is dat het in een ‘normale’ zwangerschap, .zonder med ...
Bedankt voor je toelichting en aanvulling. Duidelijk verhaal zo.

vorig jaar

Dat snap ik, al verwacht ik wel dat professionals op de hoogte zijn van de ...
Dat zou mooi zijn, helaas zijn er (vooral) in de kraamzorg nog veel professionals die verouderde adviezen geven. Zo kreeg mijn beste vriendin in haar kraamweek (6 weken geleden) nog het advies om elke voeding na te kolven.. zonder reden, borstvoeding ging gewoon goed maar zo kon ze ‘’voorraad opbouwen’’ Ook kreeg ze advies van kraamzorg om het kindje kunstvoeding bij te geven zodat hij langer zou slapen (slechte slaper) Het is echt een ding in geboorteland daf kraamzorg en lactatiedeskundige verouderde adviezen geven

vorig jaar

Ter geruststelling. Ik kreeg er echt geen druppel uit voor de bevalling. Baby was nog niet geboren en het kwam direct op gang. Ik vind bet prachtig dat voor vrouwen antenatal kolven werkt, maar ik kreeg er stress van. Lukte niet en daardoor dacht ik dat BV niet ging lukken. Waarschijnlijk heb je gewoon de hormonen nodig pas op gang komen na de bevalling. Persoonlijk zou ik ophouden met hier je zo druk om te maken, want stress gaat niet helpen. Komt echt na de geboorte goed, je hebt het toch al eerder gegaan 👍🏼

vorig jaar

Jammer dat de informatie over borstvoeding en alles wat erbij hoort altijd ...
Heb je een bron voor dit standpunt? 'Google het maar' is geen bron en zorgt er niet voor dat je erg geloofwaardig bent.

vorig jaar

TS, meerdere keren op één dag kolven kan voor een vertekend beeld zorgen. Op het moment dat je op meerdere dagen in een week geen productie hebt, zou je je misschien zorgen kunnen maken, maar antenataal kolven zegt weinig over je productie na de bevalling, omdat je hormonen dan een grotere rol spelen. Voor de bevalling kan kolven ook voor stress zorgen. Als het nu niet wil, wil het nu niet. Je hebt het geprobeerd, hopelijk heb je geen bijvoeding nodig en zo wel, zijn er meer mogelijkheden.

vorig jaar

Mijn productie kwam wel sneller op gang door het kolven voordat ik bevallen was. Ik heb een keizersnee gehad (2x) en bij de tweede zwangerschap ben ik met 37 weken antenataal gaan kolven. Hierdoor kon ik op de uitslaapkamer al borstvoeding geven. Bij de eerste kwam dit pas op gang na 3 of 4 dagen. Ik geloof dus wel dat dit kan helpen. De ene dag kolfde ik meer druppels dan de andere dag. Ik deed ook tepels trekken en heb de druppels opgevangen in spuitjes. Deze heb ik bewaard in de vriezer.

vorig jaar

Waar heb je de e informatie vandaan? Van zowel de verloskundige als de lact ...
Hier dezelfde reden. Productie kwam niet goed op gang dus moest bijvoeden, kindje viel teveel af. Heb ook het advies gekregen vantevoren te kolven zodat we geen kunstvoeding hoeven te geven! Ik vind dat indicatie genoeg om het te gaan proberen😉

vorig jaar

Dat zou mooi zijn, helaas zijn er (vooral) in de kraamzorg nog veel profess ...
zo dat zijn redelijk antieke adviezen 🫢 Het is juist fijn als de kraamzorg op de hoogte is, want van je ouders krijg je al vaak genoeg gedateerd advies 🤣

vorig jaar

Reactie op WeStok

Heb je een bron voor dit standpunt? 'Google het maar' is geen bron en zorgt ...
Ik heb geen notitieblokje met alle bronnen van informatie die ik ooit gelezen heb. Dus nee ik heb geen bron bij de hand, hier in de reacties is al genoemd dat wat ik zei ook benoemd is door teddy (bekende lactatiedeskundige) wellicht kan je daar beginnen in je zoektocht naar de bron. Sorry maar ik vind ‘’waar is je bron’’ altijd zo’n dooddoener. Ik geef de informatie die ik onthouden heb en als het je echt interesseert of je het fijne er van wilt weten zoek zelf even door.

vorig jaar

Ik heb t wel gedaan ! Vond het zelf wel fijn ermee bezig te zijn, omdat ik 0 ervaring had met BV en kolven en zo enigszins ermee bezig kon zijn ter voorbereiding op. De extra voorraad bleek niet nodig: de BV kwam snel op gang en ze zat binnen een paar dagen op geboortegewicht. Ik geef de voorraad nu bij de eerste 2 vaccinaties als extra boost (geen idee of t echt helpt, die vorige vaccinatie had ze niet zo veel last van. Eind november voor de 2e reeks!). Mocht ik ooit nog een x zwanger raken, weet ik niet of ik t weer zou doen. Ik heb nu wat ervaring met BV opgebouwd en ik vond het antenataal kolven best wel een tijdintensief proces. Zeker toen ik t nog 2 x per dag deed .