11 Reacties

2 jaar geleden

Google op toxoplasmose ingevroren vlees Geeft als resultaat: (1) Het invriezen van vlees bij -12 °C voor ten minste 4 dagen zal de parasiet Toxoplasma gondii doden. Goed ingevroren vlees of vleeswaren is veilig om te eten. (2): Toxoplasma gondii-oöcysten zijn resistent tegen de meeste desinfectantia, maar kunnen worden geïnactiveerd door jodium, formaline en ammonia. Verhitten tot een temperatuur van meer dan 66 graden Celsius gedurende minimaal 10 minuten en kokend water doden de parasiet Medium picanha is zo'n 56gr kerntemperatuur als ik me niet vergis. Het is aan jou. Als je er helemaal achter staat, houdt niemand je tegen. Geniet van je keuze! Op de website: (1) https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toxoplasmose.aspx#:~:text=Het%20invriezen%20van%20vlees%20bij%20%2D12%20%C2%B0C%20voor%20ten,is%20veilig%20om%20te%20eten. (2) https://www.gddiergezondheid.nl/nl/dapcontact/Dierziektes/Toxoplasmose#:~:text=Toxoplasma%20gondii%2Do%C3%B6cysten%20zijn%20resistent,kokend%20water%20doden%20de%20parasiet.

2 jaar geleden

Ik denk dat jij wel blij zou worden van het boek Expecting Better van Emily Oster. Daar staan di soort risico’s helemaal in uitgewerkt zodat je op basis van die info zelf een onderbouwde keuze kan maken.

2 jaar geleden

Toxoplasmose lees ik idd ook over dat gedood zou worden ingevroren, maar naast toxoplasmose zijn er ook bacteriën (bijv. Listeria) die de vriezer kunnen overleven en pas na verhitting dood zijn. Daarom wordt rauw vlees/vis/eieren afgeraden, niet alleen omdat bepaalde parasieten/bacteriën de placenta kunnen passeren, maar ook omdat je zelf vatbaarder bent voor voedselvergiftiging (van bijv. E.coli). En zelf ziek worden is natuurlijk ook niet bevorderlijk voor je zwangerschap. Ik zou daar dus iets verder in verdiepen als je het echt overweegt, en anders het lekkere stukje vlees toch nog ff laten liggen 😇 (Man wat heb ik zin in fuet nu 😅)

2 jaar geleden

Mijn verloskundige zei dat dit niet kan omdat listeria niet dood gaat in de vriezer.

2 jaar geleden

Behalve de feitjes die al genoemd zijn, hier mijn ervaring met een doorbakken picanha: DON'T. Ik wilde het risico niet nemen dus heb hem op de bbq helemaal doorbakken. Gadvurrrdamme.. 🤮. Dus als je het risico uiteindelijk besluit niet te nemen, eet em dan beter helemaal niet en stel 't ff uit 😂.

2 jaar geleden

Bedankt allemaal! Juist door die listeria was ik al een beetje in twijfel, maar ik denk dat ik het toch maar ga laten liggen (met pijn in mn hart) haha.

2 jaar geleden

Reactie op Kiimi

Behalve de feitjes die al genoemd zijn, hier mijn ervaring met een doorbakk ...
Hahaha nooo! Wat een nachtmerrie. Nee, doorbakken kan ik echt niet aan. Snap heel goed dat je er bij gebrek aan beter toch aan gewaagd hebt 😅 maar nee, ga ik niet doen inderdaad!

2 jaar geleden

Reactie op HKOI

Bedankt allemaal! Juist door die listeria was ik al een beetje in twijfel, ...
Heel wijs besluit. Bij twijfel niet doen Na je zwangerschap er maar eens extra van genieten

2 jaar geleden

De parasiet van toxoplasmose, het levende beestje zeg maar gaat dood. Dit geldt niet voor de cyste van de toxoplasmose. Hiervan gaat er maar een deel dood. Zie link waar je om vroeg: https://www.gddiergezondheid.nl/nl/dapcontact/Dierziektes/Toxoplasmose

2 jaar geleden

Reactie op Kiimi

Behalve de feitjes die al genoemd zijn, hier mijn ervaring met een doorbakk ...
Niet ik die overal een schoenzool van maak 😂

2 jaar geleden

Reactie op Kiimi

Behalve de feitjes die al genoemd zijn, hier mijn ervaring met een doorbakk ...
Dan moet je er hele dunne plakken van snijden. Dit is in bijvoorbeeld Portugal heel gebruikelijk om van de grill te eten. En heel dun dus eigenlijk altijd doorbakken. Dan is het wel lekker. Een dikker stuk is inderdaad taai en moet je niet doorbakken eten.