21 Reacties

4 jaar geleden
Jeetje wat vervelend zeg. Wat vervelend dat je werkgever er zo instaat. Zoals hieronder al aangegeven is mag de werkgever ouderschapsverlof niet weigeren, maar op z’n hoogst aangeven dat de urenverdeling niet werkt en daar een oplossing voor vinden. Heel veel succes met je gesprek straks!

4 jaar geleden
Bah, er bestaan echt vreselijke werkgevers. Het beste is als je er samen uit kunt komen, maar als je er in gesprek niet uit komt zou ik je wens op papier zetten en zorgen dat dit aangetekend bij je baas komt. Als daar geen reactie op komt zou ik juridisch advies inwinnen. Jij staat in je recht.

4 jaar geleden
Nee, ouderschapsverlof mag niet geweigerd worden. Je hebt er niet voor niets recht op vanuit de rijksoverheid.
Enige wat je werk kan aangeven is de manier waarop je je ouderschapsverlof wil indelen. Qua uren, periode etc. Belangrijk om daarover in gesprek te blijven en goede afspraken te maken. Maar weigeren mag echt niet.

4 jaar geleden
Wat vervelend zeg. Ik werk zelf wel in de HR en heb nog nooit meegemaakt dat een bedrijf het weigert.
Het enige waar zij mee kunnen komen is dat je het twee maanden van te voren schriftelijk had moeten aanvragen.
Wel is mijn ervaring dat je met dit soort gesprekken meestal met oplossingen kan komen dan keihard de strijd aan gaan. Anders ontstaat er vaak een vervelende sfeer.
Dus bijv. Dat je meedenkt over welke dagen dan handig, welke werkzaamheden kan je dan niet of minder goed oppakken door die dag minder.
Niet dat het jouw taak is het helemaal op te lossen, maar vaak draait dat het gesprek een beetje.
Verder is het heel slim om alles even ook vast te leggen. dus wat er ook uit het gesprek komt, achteraf even op de mail zetten dat jullie dit en dit besproken hebben. En ook vragen je baas hier op te reageren.
Ik hoop niet dat het nodig is, maar mocht het een vervelend staartje krijgen, dan staat het vast op papier wat er is gebeurd.

4 jaar geleden
Ik heb zelf ook advies nodig over dit thema.
Ik heb afgelopen week met mijn partner bij zijn werkgever aangegeven dat mijn partner 1 dag in de week ouderschapsverlof wilt opnemen. Echter heb ik het gevoel dat zijn werkgever hier zijn eigen draai aan wilt geven. Mijn partner werkt namelijk bij een hoveniersbedrijf en in het voorjaar tot september is bij hun hoogseizoen. Nu geeft zij werkgever aan het het niet mogelijk is om ouderschapsverlof op te nemen ( 1 dag in de week) in het hoogseizoen. Ik heb dit voorstel/antwoord nog niet schriftelijk ontvangen maar in het gesprek komt het hierop neer. Nu is het voor ons niet te doen, zeg maar een half jaar ouderschapsverlof op te nemen, en in het hoogseizoen dagopvang voor het kind te regelen. Graag hoor ik advies of de werkgever het kan maken om voorwaarden te stellen aan dit verlof. Ik heb zelf ook al het een en ander ingelezen en begrepen dat ze alleen kunnen weigeren wanneer het in zwaarwegend bedrijfsbelang is. Echter mag de werkgever dus wel mee bepalen over de indeling van het verlof. Dus nu ben ik benieuwd of het uitzonderen van het hoogseizoen onder de categorie 'mee bepalen van de indeling' valt of dat dit geen geldige reden is om te weigeren. Zijn bedrijf gaat immers niet failliet wanneer mijn partner een dag minder werkt dan. Dat het dan vervelend is voor de werkgever omdat het dan druk is, snap ik ook, is vervelend voor hem, alleen dat is iets wat hij zelf moet oplossen lijkt mij.
Wanneer ik het schriftelijk heb ontvangen wil ik dit ook juridisch laten nakijken.
Wie weet hier het een en ander vanaf of heeft soortgelijke ervaring?

4 jaar geleden
Reactie op Samaggy
Ik heb zelf ook advies nodig over dit thema.
Ik heb afgelopen week met mi ...
FNV bond! Die moet je bellen, die kunnen je precies vertellen wat je rechten en plichten zijn.

4 jaar geleden
Reactie op NovemberBaby2020
Nee, ouderschapsverlof mag niet geweigerd worden. Je hebt er niet voor nie ...
Precies dit. Mijn man mocht het wel een dag in de week opnemen maar niet alles in een keer. En hoorde bij iemand anders dat het juist andersom was.

4 jaar geleden
Er zit verschil tussen 'ouderschapsverlof',
en dan als partner 'geboorteverlof' (eerste 5 werkdagen na de geboorte die je niet van te voren aan hoeft te vragen)
en 'calamiteiten/korte termijnverlof' (voor de bevalling ook niet van tevoren aanvragen),
'uitgebreid 'geboorteverlof' (5 weken extra in de eerste 6 maanden, 70% UWV uitkering aangevraagd door het bedrijf, van te voren ingeroosterd)
en als zwangere 'zwangerschapsverlof'
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof
Vanaf die site kan je ook doorklikken naar de andere. Als je echt ouderschapsverlof moet hebben (kind jonger dan 8 en je hebt de overige verlof opties al opgemaakt) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/vraag-en-antwoord/recht-op-ouderschapsverlof

4 jaar geleden
Gaat echt via een rechtzaak. Bedrijf mag weigeren en als jij er niet mee eens bent moet je een advocaat in handen gaan nemen. Die gaat juridisch bekijken of daadwerkelijk het bedrijf financieel word benadeeld. Wij hebben het ook zo moeten doen, echter een werkgever kan in zijn gelijk worden gezet, zeker als het gaat om een MKB. Als je in een groot bedrijf werkt, of een een werkgever hebt die die financieel erg sterk staat en jou makkelijk kan missen dan gaat de advocaat dat uitzoeken en dit voorleggen aan de rechter. Rechter beslist.
Denk wel na voor je er aan gaat beginnen. Dit kan gevolgen hebben voor je werksfeer/relatie, als je overgeplaatst kan worden en je hebt daar geen probleem mee (groot bedrijf/organisatie/instelling)... dan zou ik zeggen doen... anders even nadenken.

4 jaar geleden
Wat vervelend zeg. Ik werk zelf wel in de HR en heb nog nooit meegemaakt da ...
Werkgevers weigeren vaker, teamleider/supervisor/bedrijfsleider geeft akkoord ja of nee. HR neemt de verlof aanvraag aan en handeld het af. Hr neemt geen beslissing daarover. Echter weten ze natuurlijk wel vaak of het kan, word geweigerd of akkoord word gegeven. Maar beslissing ligt bij de werkgever/leider op jou desbetreffende afdeling.
En als word besloten dat het geweigerd gaat worden moet de werkgever een gegronde reden geven, ben je er als werknemer er niet mee eens, is je enige optie om je gelijk te krijgen via een rechtszaak. Dus advocaat. FNV kan hoogstens advies geven. Misschien bemiddelen, moet je wel bij aangesloten zijn. Je kan gratis juridisch advies krijgen. Maar je gelijk krijgen is echt alleen via de rechter.

4 jaar geleden
Reactie op Kiwinasje
Hoe ging het gesprek?
Ik heb uiteindelijk , zonder gezeur, ouderschaps verlof kunnen opnemen! Gelukkig!