19 Reacties

5 jaar geleden

1. Waarom zou je rauw vlees willen eten? 😳 2. Denk eerder dat de bacterie inactief wordt en het in je lichaam toch weer actief kan worden

5 jaar geleden

Reactie op Mrs20

1. Waarom zou je rauw vlees willen eten? 😳 2. Denk eerder dat de bacterie ...
De vraag gaat niet over het wel of niet willen eten van rauw vlees. Het gaat meer over het feit dat overal op internet staat dat toxoplasmose dood gaat bij minimaal 48 uur invriezen bij -12 graden maar dat rauw vlees toch afgeraden wordt vanwege taxoplasmose. Is dat advies dan nog wel noodzakelijk of zou dat ook aangepast moeten worden?

5 jaar geleden

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/154928-zwanger-en-biefstuk.html Geen bron, maar wel een verwijzing naar het invriezen.

5 jaar geleden

Reactie op Mrs20

1. Waarom zou je rauw vlees willen eten? 😳 2. Denk eerder dat de bacterie ...
1; carpaccio? Medium/rare biefstuk? Ik snap het wel hoor! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, wel over gelezen inderdaad, maar weer vergeten. Ik ga het aan m'n verloskundige vragen.

5 jaar geleden

En ondanks dat ík persoonlijk geen fan ben van voedingscentrum, bij deze een link: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toxoplasmose.aspx

5 jaar geleden

Op internet staan veel van dit soort stukken ja. In het laatste stuk staat zelfs dat het beter is om in te vriezen dan door te bakken. Daarom vind ik het zo gek dat er standaard gesproken wordt over het mijden van rood vlees als eerst invriezen misschien zelfs beter is!

5 jaar geleden

1; carpaccio? Medium/rare biefstuk? Ik snap het wel hoor! Ik heb het zelf ...
Het 'proberen' is denk ik het grootste probleem omdat niemand het proefkonijn wil zijn met zoiets risicovol. Daarom ben ik ook benieuwd of er echt onderbouwd onderzoek naar is. Maar ik zal het inderdaad ook eens vragen bij de verloskundige

5 jaar geleden

Ik heb het onderzoek ook gelezen, maar zou het alsnog niet durven.

5 jaar geleden

Reactie op Vimigi

Op internet staan veel van dit soort stukken ja. In het laatste stuk staat ...
Ik denk, maar dat is een aanname en geen feit, omdat je met verhitten nooit zeker kan zijn of je het hele stuk goed en langdurig genoeg hebt verhit? En met invriezen zou dat wel zo zijn? Druk op zoek naar bronnen, maar kan het zo snel niet vinden.

5 jaar geleden

Grappig, het zijn Nederlandse onderzoekers zelfs die hebben aangetoond dat het invriezen van bijvoorbeeld filet americain immens kan schelen op de ziektekostenverzekering... (hoe typisch..;-)) Ik heb een studie gevonden, weliswaar complex te lezen, én in het Engels, maar volgens mij is dat een goede onderbouwing. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216615 Zo, ik ga verder naar m’n Vega diner in de keuken.

5 jaar geleden

Grappig, het zijn Nederlandse onderzoekers zelfs die hebben aangetoond dat ...
Bedankt! Toch grappig dat men zich dan zo vast houdt aan het bekende. Ik ga het even doorlezen!

5 jaar geleden

Mijn verloskundige begon hier ook over en gaf aan dat het rivm hier nu ook mee naar buiten komt.

VRIEND

5 jaar geleden

Hey, toxoplasmose (wat trouwens geen bacterie is maar een parasiet) gaat dood bij invriezen. Maar je moet dan nog steeds uitkijken met bacteriën zoals salmonella en listeria, want die gaan niet dood in de vriezer. Dus als je 100% zeker weet dat het supervers olis kun je wellicht de invriestruc proberen. Anders toch maar verhitten.

VRIEND

5 jaar geleden

Reactie op Boubou

Hey, toxoplasmose (wat trouwens geen bacterie is maar een parasiet) gaat do ...
Precies dit in een notendop. Toevallig heb ik vorige week het hele RIVM toxoplasmose rapport gelezen (verveelde me 🤷) ging wel veel over katten, spelen een grote rol. Mensen - ook je groentes altijd goed wassen, kan ook toxoplasmose inzitten (kleine kans maar je groenten wassen is een kleine moeite).

5 jaar geleden

Ik had dit nagevraagd aan de verloskundige, en met toxomoplasme was dit inderdaad het geval. Helaas kan rauw vlees ook Listeria bevatten en dit gaat niet dood in de vriezer. Vandaar dat ze het ook niet aanraadde.

2 jaar geleden

En listeria zit alleen aan de buitenkant van rood vlees. Dus als je invriest en bakt (bijv een medium steak) dan zou je dat gewoon kunnen eten. Maar bij ‘plakvlees’ kan het dus niet omdat er dan ook ‘buitenkant’ van het vlees ‘binnen’ zit wat dan dus niet gebakken wordt en nog listeria kan bevatten. Dus ook droge worst,fuet en slechte kwaliteit vlees kunnen niet