18 Reacties

5 jaar geleden

Nooit zo over nagedacht, maar nu ben ik ook wel benieuwd. Ik heb ook geen contact meer met mijn ouders.

5 jaar geleden

Lijkt mij niet dat ze recht heeft om haar kleinkind te zien. Daar heeft ze niks over te zeggen

5 jaar geleden

Ik heb ook zo’n gestoorde moeder, al jaren geen contact meer mee. Op papier ook niet me moeder meer... Maar denk niet dat oma’s hier aanspraak op kunnen maken? Geen idee eigenlijk maar het lijkt mij niet.

5 jaar geleden

Volgens mij heeft een oma geen recht daarop. Vader zou wel een rechtszaak kunnen aanspannen, maar een oma niet. Maar ik moet wel eerlijk bekennen dat ik geen verstand van heb...

5 jaar geleden

Wat naar dat de band zo slecht is en dat je je hier zorgen om maakt. Ik ben geen jurist maar weet wel grootouders hebben geen wettelijk recht op omgang. Ze zou wel naar de rechter kunnen stappen maar dan moet zij aantonen dat dit in het belang van het kind is. Dat komt bij scheidingen heel soms voor. Misschien kun je voor de zekerheid je vraag nog even stellen bij het Juridisch Loket (dat is gratis).

5 jaar geleden

Nee hoor jij bent de gene die de regels bepaald voor je kindje. De rechtmatige eigenaar zogezegd haha klinkt heel stom. Dus als jij niet wilt dat zij je kind ziet en ze gaat een rechtszaak aanpassen dan heeft ze geen poot om op te staan.

5 jaar geleden

Bedankt!!😊

5 jaar geleden

Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Er zijn wel rechtzaken gevoerd en toegewezen waarbij ouders gingen scheiden en de volledige voogdij bij de partner kwam te liggen die niet hun eigen zoon of dochter was. Dan kunnen grootouders een omgangsregeling afdwingen op basis van dat het kind al een band met hun heeft opgebouwd. Dit heeft dus geen invloed op jou situatie omdat je kind met haar nooit die band zal opbouwen. Jij staat als ouder volledig in je recht om te besluiten met wie jou kind contact heeft.

5 jaar geleden

Volgens mij niet. Het precieze weet ik er niet van af, maar ik heb wel eens info gehoord over donoren en andere opvoeders die geen officieel ouder zijn (meerouderschap). Theoretisch kan een niet-ouder via een rechter bezoekrecht afdwingen, maar in de praktijk zal een rechter altijd kijken in het belang van het kind. Dus in jullie geval, als er al geen contact is lijkt dit me kansloos. Is dit anders, bijv een niet-ouder die jarenlang mee heeft opgevoed en een grote rol in heeft gehad in het leven van het kind, dan kan een rechter daar anders over beslissen.

5 jaar geleden

Bij een rechtbank krijgen de meeste opa's en oma's geen recht voor omgang met kleinkinderen als ouders gescheiden zijn. Ook al hebben ze de kleinkinderen al veel gezien en voor een deel zien opgroeien. Enige die rechten kan afdwingen zijn de ouders. Dit weet ik uit ervaring van familie. Dit houd in dat in jullie geval er al helemaal geen recht door haar kan worden afgedwongen voor een omgangs regeling.
Van Asten- banner web zwanger - prijzen spektakel

5 jaar geleden

Nee volgens mij kan alleen de vader dat. Mocht ze het toch doen, dan kan je op z'n minst dreigen met aangifte 😉

5 jaar geleden

Nee, ik heb het wel eens opgezocht. Alleen als het beter voor het kind zou zijn en er al jarenlang (aantoonbaar) veel contact is tussen die 2 dan zou het in sommige gevallen kunnen.

5 jaar geleden

Nee volgens mij heeft een oma geen rechten. Een vader die niet erkend heeft.. heeft niet eens rechten. Dus tja oma heeft dan helemaal niks te zeggen.

5 jaar geleden

Het is in theorie mogelijk dat grootouders naar de rechter stappen om omgang met hun kleinkind af te dwingen. Maar dan moet er al wel sprake zijn geweest van nauwe persoonlijke band en die bewijslast ligt bij de grootouders. Als de grootouder het kleinkind nooit heeft gezien, wordt dat een heel moeilijk verhaal. In dit initiatiefvoorstel kun je wat meer lezen over de wettelijke regelingen: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34168-2.html. Het stuk is wel van rond 2016, maar bij mijn weten zijn nadien geen radicale wijzigingen geweest.

5 jaar geleden

Anderen die geen ouders zijn van het kind mogen een omgangsregeling aanvragen via de rechter. Echter willen ze dit toewijzen zal er bewezen moeten worden dat er een band is tussen hun en het kind. Denk aan jaren lang goed contact en logeerpartijtjes.

5 jaar geleden

Mogelijks afhankelijk van België of Nederland maar wil toch even meegeven dat ik vanuit het werkveld hier jammer genoeg wel ervaring mee heb (in België). Waar grootouders rechtszaak zijn aangegaan en dus bezoekrecht hebben afgedwongen en ook gewonnen. Ik wil je geen schrik aanjagen want dit komt zeer zelden voor maar het kan dus wel. Wettelijk gezien hebben in Belgie grootouders dus wettelijke rechten op het zien van hun kleinkind.

5 jaar geleden

Hi Elin, in theorie kan jouw moeder een verzoek indienen bij de rechtbank en vragen om omgang. De kans van slagen is echter nihil omdat aan twee voorwaarden moet zijn voldaan. Er moet in de eerste plaats voldaan zijn aan de voorwaarde dat tussen jouw moeder en jullie kind een hechte band is ontstaan en dat wordt lastig zonder dat er contact is geweest. Ten tweede moet een rechter ook vinden dat een omgangsregeling in het belang is van jouw kindje. Op het moment dat de moeder van het kind een problematische verhouding heeft met grootmoeder, wordt het verzoek doorgaans afgewezen omdat het dan spanningen met zich mee brengt voor jullie kind. Hopelijk stelt dit je gerust.

5 jaar geleden

Zou in theorie kunnen obv artikel 8 EVRM ook wel family life genoemd.. Maar zoals eerder gezegd moet dat dan wel in het belang van het kind zijn en moet er sprake zijn van nauwe persoonlijke betrekkingen en dat is bij jullie niet het geval. Zou me daar dus niet te druk om maken.
Podcast Samen Groeien
Nieuwe aflevering: mijlpalen en we listen and judge - ouderschapseditie

In de laatste aflevering van Samen Groeien delen we tips bij doorkomende tandjes en blikken we terug op het zindelijkheids- en potjesavontuur van Ivana en Ize. Lucy legt uit wat kan je de komende zes maanden nog kan verwachten. En tot slot gaan we samen met jullie met de billen bloot in de “We listen and don’t judge”-ouderschapseditie.